Hirdetés

Teszten a Fractal Design Define 7 Compact, a svédek legújabb toronyháza

A frissen leleplezett modell minimalista stílusával tökéletesen illeszkedik a Define szériába.

Külső

Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy még a hivatalos bejelentés előtt megnézhettük a Fractal Design legújabb házát, a Define 7 Compactot, mely a cég elmondása szerint a 2016-ban bemutatott Define C utódjának számít, de az év elején leleplezett Define 7 kisebb verziójának is tekinthető. A Define 7 Compact a Define C-hez képest több ponton is fejlődött, van azonban olyan terület is, ahol visszalépést tapasztalhatunk, de mielőtt ezekre rátérnénk, járjuk körül a házat!


[+]

A legnagyobb változást a gépház tetején találjuk, mely immár teljes egészében eltávolítható, alatta pedig egy szintén levehető porszűrőt találunk. A csomagban helyet kapott egy második, lyuggatott felületű tetőlemez is, mely a gyárilag felszerelt példánnyal ellentétben nem kapott hangszigetelő belső borítást, a lemez felhelyezése inkább a szellőzést javítja. A választási lehetőségek meglétéért hatalmas piros pont jár a gyártónak, hiszen az ehhez hasonló megoldások esetén sokszor utólag kell megvásárolnunk az extra tetőlemezt. A ház felső oldalának elején helyezkedik el egyébként az I/O panel, mely a Define C-n is látott bekapcsoló- és reset gomb, illetve a két-két jack és USB 3.0 Type-A csatlakozó mellett két USB 2.0 és egy USB 3.1 Type-C portot is felvonultat.

[+]

Hirdetés

Az előlapot és a hátlapot vizsgálva különösebb érdekességeket nem találunk. A hátlap esetében ami említésre méltó lehet, az a tápegység beszerelését megkönnyítő keret, melyet mindig örömmel fogadunk egy ház tesztelésekor, hiszen tényleg jelentősen megkönnyíti a komponens behelyezését és kábelezését.

[+]

A letisztult kialakítású előlap egyetlen, szálcsiszolt felületű alumíniumlemezből áll, felül megspékelve egy fehér fényű, állapotjelző LED fényforrással. Alul matatva egy mélyedést találunk, ahol benyúlva és az előlap alját határozottan megrántva le is kaphatjuk azt, így hozzáférve az első ventilátorhelyekhez, illetve a két oldalsó szellőzőrács porszűrőihez.

[+]

A – szemből nézve – jobb oldali oldallap minden esetben egy belülről hangszigetelő anyaggal borított acéllemez, a bal oldal viszont már emellett lehet teljesen átlátszó, illetve sötétített üveglap is, attól függően, hogy melyik modellt választjuk a három opció közül. Egyik oldallap sem csavarokkal, hanem egyedi, bepattintós mechanikával van rögzítve, melyet a felső rész hátoldalhoz közelebbi sarkát meghúzva tudunk kioldani.


[+]

Ez kényelem szempontjából jobb megoldásnak tűnik, mintha csavarokkal kéne bűvészkednünk, tartósságát tekintve viszont hagy némi kívánnivalót maga után: a jobb oldali műanyagelem, melybe az üveglap szintén műanyag rögzítőfüle felhelyezéskor bepattan, a sokadik le- és felszerelés alkalmával egy hangos pattanással adta tudtunkra, hogy megadta magát, és két darabban az asztalra hullott. Szerencsére a tökéletes zárást ez nem befolyásolja, a lap a jobb oldali rögzítéssel is a helyén marad, de nem túl bíztató látni, hogy ilyen könnyen megsérül a rögzítés.

[+]

A házat az oldalára fektetve megpillanthatjuk az alsó porszűrőt, melyet előre kihúzva hozzáférhetünk a beltér alsó szekciójában elhelyezett merevlemezkeret csavarjaihoz. Ezt a keretet – logikus módon a csavarok eltávolításával – ki is szerelhetjük, ezzel is helyet felszabadítva a tápegység előtt, helyét pedig mindenféle egyéb alkatrész segítsége nélkül feltölthetjük egy merevlemezzel vagy egy ventilátorral, illetve radiátorral.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés