Hirdetés

Corsair 4000D Airflow és iCUE 4000X RGB házak tesztje: rács vagy üveg?

Végre megválaszolhatjuk azt a kérdést, hogy mennyit számít, hogy egy háznak üveggel borított vagy rácsos előlapja van.

Külső

Ahogy a nemrég tesztelt Fractal Design Define 7 Compact esetében, úgy most is egy hivatalos bejelentés előtt álló házat volt szerencsénk tesztelni, pontosabban rögtön kettőt is, ezúttal a Corsair kínálatából. A 4000D, 4000D Airflow és az iCUE 4000X RGB három nagyon hasonló ház, csak az előlapban, a beépített ventilátorok számában és típusában, illetve az üveg oldallap jellegében különböznek (utóbbi a 4000X-nél teljesen átlátszó, míg a D-seken enyhén sötétített).

Szerkesztőségünkben a 4000D Airflow és at iCUE 4000X RGB járt, melyeknek különböző az előlapja, így azt is megvizsgálhattuk, hogy szellőzés szempontjából mennyit számít, hogy egy gépháznak eleje rácsos vagy üveggel borított. Mivel a tesztalanyok között főbb specifikációikat és egyéb külső tulajdonságaikat tekintve nincs különbség, így a legtöbb helyen nem taglaljuk külön a két modellt, de a hőmérsékleti méréseket természetesen mindkettőn elvégeztük.

[+]

A házak – modelltől függően egybefüggő vagy rácsozott acélból, illetve edzett üvegből készült – előlapja egy határozott rántással eltávolítható, erre pedig akkor lesz szükség, ha a mögötte található ventilátorokkal kívánunk ügyködni. A 4000D Airflow esetében itt egy légkavarót találunk, míg az iCUE 4000X RGB modellben három darab, RGB világítással ellátott példány sorakozik egymás alatt; ezen felül a 4000D Airflow modellben a ház hátoldalán egy további, fényeket nélkülöző ventilátor kapott helyet. A hűtési rendszert igény esetén bővíthetjük további ventilátorokkal vagy vízhűtéshez tartozó radiátorokkal.

Hirdetés

[+]

A hűtéshez szorosan kapcsolódnak azok a porszűrők, melyeket az előlap mögött, illetve a ház tetején és alján találunk, ezek mindegyikét egyszerűen eltávolíthatjuk tisztítás céljából.

[+]

A ház alsó fele nem tartogat számunkra több érdekességet, a fedlap azonban már annál inkább, hiszen itt kapott helyet az I/O panel, mely a bekapcsoló- és reset gomb mellett egy kombinált jack ki- és bemenetet kínál, illetve két USB csatlakozót, melyek közül az egyik már Type-C kialakítású.


[+]

A két oldallap minden verziónál megegyezik, bal oldalon egy edzett üvegből készült lapot találunk, míg a ház jobb oldalát egyszerű acéllemez fedi. A leszereléshez mindössze két, kézzel oldható csavar kitekerésére van szükség, ezt követően a hátoldal felőli részt kell magunk felé húznunk. A művelet közben érdemes a másik kezünket az oldallap alatt tartani, ugyanis ha erősebben rántjuk meg, mint kéne, könnyen lerepülhet, amit az üveg nem biztos, hogy megköszön majd.

[+]

A hátoldal kevés meglepetést tartogat, alul a tápegység számára kialakított kivágás van, extra lemezt azonban nem találunk, vagyis a tápot közvetlenül a házhoz kell csavarozni. Feljebb a hét vízszintes és két függőleges orientációjú PCIe bővítőkártyahely helyezkedik el, a hátoldal tetején pedig az alaplapi kivezetések kivágása és a hátsó ventilátor szellőzőrácsa pihen.

Belső

Az oldallapokat óvatosan lekapva egy méretes, két kamrára osztott belteret kapunk, mely Mini-ITX-től egészen E-ATX méretig fogad alaplapokat. A processzorhűtők között szintén nem nagyon kell válogatnunk, hiszen akár 170 mm magas példányok számára is van hely, míg a grafikus kártyák hosszának tekintetében 360 mm a felső határ. Utóbbit egyébként akár az alaplappal párhuzamosan is beszerelhetjük, hiszen ehhez rendelkezésünkre áll két állított PCIe slot, az ehhez szükséges riser azonban nem a csomag része, ennek beszerzéséről külön kell gondoskodnunk.

[+]

A hűtő utólagos felszerelését, illetve az alaplap bekábelezését az alaplaptálca és a tápegység takarólemezének kivágásai teszik egyszerűbbé.[+]

Az alaplap helyétől jobbra eső kivágásokat egy acéllemez takarja el, ezzel is letisztultabbá téve a már összeszerelt számítógép belterét, ráadásul ezt az elemet hátulról egyetlen csavar rögzíti, így szerelés közben könnyedén kivehetjük, sőt igény esetén akár arrébb is tehetjük néhány centivel, hiszen két rögzítőpont is rendelkezésünkre áll.


[+]

Az alaplaptálca másik felén virítanak a közvetlenül a tálcára szerelt SSD-konzolok (melyeket akár a tápegység takarólemezére is átpakolhatunk, hála a két, ebből a célból kifúrt csavarhelynek), de a tápegység kamrájában is megbújik egy merevelmezkeret, melyben két darab, 3,5 hüvelykes meghajtónak jut hely. Ezt a keretet kézzel oldható csavarok rögzítik a ház vázához, melyeket kioldva pár centivel odébb, az előlaphoz közelebb is rögzíthetünk a keretet, így biztosítva több helyet a tápegység kábeleinek.

[+]

Ha már szóba kerültek a vezetékek, érdemes megemlíteni a Corsair RapidRoute névre keresztelt kábelrendezési megoldását, ami azért nem akkora találmány, mint amilyen menő a neve, hiszen csupán egy fentről lefelé húzódó csatornáról és néhány tépőzáras rögzítőelemről van szó, de azért mindenképp nagyon hasznos kiegészítő.

[+]

Fontos elem még az a hatportos RGB-kontroller, mely a csatorna jobb oldalán kapott helyet, ezt az alkatrészt azonban csak az iCUE 4000X RGB modellben találjuk meg, vagyis ha a többi verzióba szeretnénk világítós ventilátorokat szerelni, akkor vagy be kell szereznünk egy kontrollert, vagy egy elegendő RGB-csatlakozóval rendelkező alaplapot kell beszerelnünk.

Főbb paraméterek
Termék megnevezése Corsair 4000D Airflow Corsair iCUE 4000X RGB
Elérhető színek fekete, fehér
Méret (mé x sz x ma) 453 x 230 x 466 mm
Tömeg 7,85 kg
Anyaga acél, edzett üveg, műanyag
Beszerelhető alaplapok E-ATX, ATX, microATX, Mini-ITX
5,25"-os helyek száma 0 db
3,5"-os helyek száma 2 db
2,5"-os helyek száma 2 db
Bővítőkártyahelyek száma 7 + 2 db
Beszerelhető ventilátorok - Előre: 3 db 120 vagy 2 db 140 mm
- Fentre: 2 db 120/140 mm
- Hátra: 1 db 120 mm
Gyárilag beszerelt ventilátorok - Elöl: 1 db 120 mm
- Hátul: 1 db 120 mm
- Elöl: 3 db 120 mm, RGB
Beszerelhető radiátorok hossza - Előre: max. 360 mm
- Fentre: max. 280 mm
- Hátra: max. 120 mm
Előlapi csatlakozók - 1 x USB 3.0 Type-A
- 1 x USB 3.1 Type-C
- 1 x 3,5 mm jack (kombinált be- és kimenet)
Beszerelhető processzorhűtő max. 170 mm magas
Beszerelhető grafikus kártya max. 360 mm hosszú
Beszerelhető táp szabványos ATX, max. 180 mm hosszú
Extrák Edzett, sötétített üveg oldallap, eltávolítható porszűrők Edzett üveg oldal- és előlap, eltávolítható porszűrők, beépített RGB kontroller
Gyártó honlapja www.corsair.com
Termék honlapja 4000D Airflow iCUE 4000X RGB
Fogyasztói ára 87,90 euró (kb. 32 000 forint) 119,9 euró (kb. 43 000 forint)
Garancia n. a.

Szerelés

Ahogy az egy ekkora monstrumtól elvárható, a Corsair ház gond nélkül nyelte el a tesztek során használt ASUS Z170-Deluxe alaplapot és az NVIDIA GTX Titan videokártyát, de a később a hőmérsékleti teszthez beszerelt Noctua NH-D15 hűtővel sem gyűlt meg a baja.

[+]

Ahogy azonban az egy ekkora processzorhűtőnél lenni szokott, beépítés után már nem sok hely maradt a hűtő és a ház teteje között, így mindenképp gondolkodjunk előre, és a 8 tűs EPS csatlakozót még azelőtt kössük be, hogy a lapot hűtőstől a helyére csavaroznánk, mert később a kézfejünk már biztos nem fog kényelmesen beférni oda.

[+]

Ezt a nagyobb toronyhűtők szülte általános problémát leszámítva nem ütköztünk akadályba a rendszer összeszerelésekor. Az alaplapi kábeleket kényelmesen a helyükre tudtuk illeszteni, igaz ez az EPS, a 24 tűs ATX és a VGA tápcsatlakozókra, illetve a különböző kivezetésekre és a SATA kábelre is.

[+]

Az egyszerű kábelezés a jól átgondolt kábelrendezési megoldásoknak köszönhető, ugyanis az alaplaptálca és a jobb oldallemez között mindössze 25 milliméter mély hely áll rendelkezésünkre, de a csatornának, a sok rögzítőpontnak, illetve a széles kivágásoknak köszönhetően minden vezetéket a helykihasználás szempontjából optimális helyen tudtunk elvezetni. Mindez ráadásul úgy értendő, hogy a szerelést szándékosan az RGB kontrollerrel ellátott modellben végeztünk, mert az ebből a szempontból elméletileg a problémásabb verzió, de még ennek ellenére sem izzadtunk meg az oldallapok le- és felszerelése között eltelt időben.

[+]

A tápegység kamrájában még úgy is elegendő hely állt rendelkezésünkre a kábelek felesleges részeinek eligazgatására, hogy nem toltuk arrébb a merevlemezek keretét. Bár igaz, hogy az általunk használt moduláris tápegységnek nincs is túl sok felesleges vezetéke, de az áthelyezhető merevlemezkeretnek hála egy olcsóbb, fix kábelezésű táp esetében sem lesz gond a használaton kívüli kábelek elrendezésével.

Mérések

Mérések

Miután konstatáltuk, hogy akinek volt már dolga toronyházzal, annak nem okoz majd különösebb problémát a 4000D vagy a 4000X hardverekkel való megtöltése, gyorsan szét is kaptuk a rendszert és beépítettük a hőmérsékleti tesztekhez szükséges hardveremeleket, itt már mindkét modellbe, ám előtte még megnéztük, mi a helyzet zajszigetelés szempontjából. Emlékeztetőül még egyszer megemlítjük, hogy a 4000D Airflow rácsos előlappal és két ventilátorral rendelkezik (1 elöl, 1 hátul), míg az iCUE 4000X RGB előlapja üveg, és csak elöl vannak benne ventilátorok, de ott három darab.

A metódus a szokásos volt: 60 dB hangerejű, fehér zajt kibocsátó okostelefonunkat a ház belterébe helyeztük, majd az oldallapok felszerelése után ismételten mértünk egy zajszintet, szokás szerint az üveges oldal felől. Mivel a ház nem rendelkezik különösebb hangszigeteléssel, így a 4000D Airflow esetében mért 56,4 dB-es, illetve az iCUE 4000X RGB-t mérve kapott 56,1 dB-es értéken nem lepődtünk meg, az pedig jól látszik, hogy az üveg előlapos változat csak alig halkabb, így önmagában a kisebb zajszint miatt nem érdemes ezt a verziót választani. Na de mi újság a hőmérsékletek terén?


[+]

Az erre irányuló méréseket szintén a szokásos módszer szerint végeztük el. Egy 1,25 voltos feszültséggel és fix 4 GHz-es órajellel működő Intel Core i7-5960X processzort és egy PowerColor Red Dragon RX 570-es videokártyát használtunk, melyeket jól megdolgoztattunk az AIDA64 CPU-t, FPU-t és GPU-t terhelő tesztjeivel.

A mérést elvégeztük lekapcsolt és maximum fordulatszámon pörgő házventilátorokkal is (előbbi esetben a processzorra szerelt Noctua NH-D15 természetesen nem került kikapcsolásra), az eredményeket pedig felírtuk alapjáraton és csúcsteljesítménnyel dolgozó hardverrel is. Ezt követően a tesztet újra lefuttattuk, de ezúttal már a ház nélkül, tehát tesztpadra szerelve a hardvereket. Az alábbi grafikonokon a házban és a szabad levegőn végzett mérések közti különbség olvasható – minél alacsonyabbak az értékek, a házban mért hőmérsékletek annál közelebb állnak a tesztpadon mért számokhoz.

Corsair 4000D Airflow
Corsair 4000D Airflow

Corsair iCUE 4000X RGB
Corsair iCUE 4000X RGB

Alaposabban megnézve a grafikonokat nem olyan nehéz eredményt hirdetni abban a versenyben, hogy melyik háznak jobb a hűtése: amelyik a dizájnra fókuszál az üveges előlappal, vagy amelyik inkább a jó szellőzést helyezi előtérbe, bár úgy gondoljuk, nem született túl nagy meglepetés ezen a téren. Terhelés nélkül a 4000D Airflow még úgy sem nyújtott rossz teljesítményt, hogy lekapcsoltuk a ventilátorokat, már önmagában a szellősebb kialakítás is elég volt – bár az is tény, hogy ilyenkor azért olyan sok hűtenivaló nincs. A 4000X RGB-nél már azért akadt gond, különösen leállított ventilátorokkal, és nem is a processzor, inkább a videokártya hőmérsékletének terén, hiszen közel 20 °C-kal volt melegebb ez a komponens, mint padon mérve, vagyis az a minimális hő, ami az asztal megjelenítése közben keletkezett, szépen ott maradt a kártya környékén és nem mozdult onnan.

Corsair 4000D Airflow
Corsair 4000D Airflow

Corsair iCUE 4000X RGB
Corsair iCUE 4000X RGB

Amikor viszont elindítottuk a benchmarkot és vele együtt a gyári ventilátorokat is hagytuk maximális fordulatszámon pörögni, már látszott, hogy a processzornak nagyjából mindegy, hogy két ventilátor és rácsos előlap vagy három ventilátor, de üveg előlap található a házon, viszont a videokártya és az alaplap hőmérsékletével már azért nem ennyire rózsás a helyzet. Különösen a lap szenzorai mutattak magasabb hőmérsékleti értékeket a 4000X-ben, mint a 4000D Airflow-ban, de ezt az 5-8 °C differenciát, még ha nem gondoljuk akkora nagy rémálomnak, ugyanakkor azért egyértelmű különbség.

Értékelés

Ha már így belelendültünk a hűtés kivesézésébe, a konklúziót is kifejtenénk ezzel kapcsolatban. Figyelemreméltó, amit a 4000D Airflow produkált lekapcsolt ventilátorokkal, a rácsos előlap szinte olyan a hardverelemek hőmérsékletének szempontjából, mintha ott se lenne, míg a 4000X RGB-be szerelt komponensek azért jobban megérezték, hogy zárt térben vannak. Amikor azonban igazán számít, vagyis terhelés során, már utóbbinak sem volt annyi szégyenkeznivalója, mint amennyire először számítottunk, hiszen bár a puszta szellőzés tekintetében rosszabbul áll, mint rácsos párja, a több ventilátor jól végzi a dolgát.

Persze az összehasonlítás akkor lenne maradéktalanul igazságos, ha mindkét házat ugyanannyi ventilátorral vizsgáltuk volna, ám véleményünk szerint erre a direkt összevetésre elegendőek a légkavarók nélküli mérések, és inkább azt szerettük volna prezentálni, hogy mire képesek a házak maximális hűtési teljesítménnyel, de gyári állapotban. Ilyen téren pedig elfogadható a különbség – akinek mégsem, az mindkét ház esetében tovább bővítheti a rendszert.


[+]

A házak többi részével szintén elégedettek voltunk, az építési minőséggel és a szerelhetőséggel nem volt gondunk, a kábelrendezési lehetőségek kifejezetten tetszettek nekünk, és a csatlakozókínálat is jövőálló, hála a Type-C USB csatlakozónak – ha a Corsair 4000 szériából választunk, valószínűleg egyhamar nem kell a cserén gondolkodnunk. Jó ötlet volt a gyártótól, hogy újdonságát háromféle verzióban is elérhetővé tette, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet, bár a legkorrektebb az lett volna, ha legalább a ventilátorok száma megegyezik minden esetben, még ha nem is mindegyik modellt választva kapunk RGB-s egységeket.


[+]

Mindent összevetve, elégedetten dobozoltuk be tesztalanyainkat, különösen a 4000D Airflow-t, mely az eurós ár alapján nagyjából 32 000 forintosra kalkulált árával nem számít rossz vételnek, ugyanis így hirtelen végigpörgetve a kínálatot nem is nagyon találtunk olcsóbb, hasonlóan a szellőzésre kihegyezett modellt a minőségi márkákból.

Az iCUE 4000X RGB szintén jó termék, 11 000 forintos feláráért üveg előlapot, eggyel több ventilátort (ráadásul RGB-seket) és egy hozzájuk tartozó RGB kontrollert is kapunk. A – bár ez szubjektív – jobb megjelenés ellenére gyári állapotban csak egy kicsit rosszabb ennek a háznak a hűtési hatékonysága, mi mégis a 4000D Airflow-nak adjuk a rangosabb díjat, mert szerintünk jobb alap a jövőre nézve ez a már önmagában is hatékony ház, mint a szebb, de csak nagy adag ventilátorral jól hűthető modell.

Corsair 4000D Airflow Corsair iCUE 4000X RGB

SidCorky

A tesztelt házakat a gyártó bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés