Hirdetés

Corsair 4000D Airflow és iCUE 4000X RGB házak tesztje: rács vagy üveg?

Végre megválaszolhatjuk azt a kérdést, hogy mennyit számít, hogy egy háznak üveggel borított vagy rácsos előlapja van.

Mérések

Mérések

Miután konstatáltuk, hogy akinek volt már dolga toronyházzal, annak nem okoz majd különösebb problémát a 4000D vagy a 4000X hardverekkel való megtöltése, gyorsan szét is kaptuk a rendszert és beépítettük a hőmérsékleti tesztekhez szükséges hardveremeleket, itt már mindkét modellbe, ám előtte még megnéztük, mi a helyzet zajszigetelés szempontjából. Emlékeztetőül még egyszer megemlítjük, hogy a 4000D Airflow rácsos előlappal és két ventilátorral rendelkezik (1 elöl, 1 hátul), míg az iCUE 4000X RGB előlapja üveg, és csak elöl vannak benne ventilátorok, de ott három darab.

Hirdetés

A metódus a szokásos volt: 60 dB hangerejű, fehér zajt kibocsátó okostelefonunkat a ház belterébe helyeztük, majd az oldallapok felszerelése után ismételten mértünk egy zajszintet, szokás szerint az üveges oldal felől. Mivel a ház nem rendelkezik különösebb hangszigeteléssel, így a 4000D Airflow esetében mért 56,4 dB-es, illetve az iCUE 4000X RGB-t mérve kapott 56,1 dB-es értéken nem lepődtünk meg, az pedig jól látszik, hogy az üveg előlapos változat csak alig halkabb, így önmagában a kisebb zajszint miatt nem érdemes ezt a verziót választani. Na de mi újság a hőmérsékletek terén?


[+]

Az erre irányuló méréseket szintén a szokásos módszer szerint végeztük el. Egy 1,25 voltos feszültséggel és fix 4 GHz-es órajellel működő Intel Core i7-5960X processzort és egy PowerColor Red Dragon RX 570-es videokártyát használtunk, melyeket jól megdolgoztattunk az AIDA64 CPU-t, FPU-t és GPU-t terhelő tesztjeivel.

A mérést elvégeztük lekapcsolt és maximum fordulatszámon pörgő házventilátorokkal is (előbbi esetben a processzorra szerelt Noctua NH-D15 természetesen nem került kikapcsolásra), az eredményeket pedig felírtuk alapjáraton és csúcsteljesítménnyel dolgozó hardverrel is. Ezt követően a tesztet újra lefuttattuk, de ezúttal már a ház nélkül, tehát tesztpadra szerelve a hardvereket. Az alábbi grafikonokon a házban és a szabad levegőn végzett mérések közti különbség olvasható – minél alacsonyabbak az értékek, a házban mért hőmérsékletek annál közelebb állnak a tesztpadon mért számokhoz.

Corsair 4000D Airflow
Corsair 4000D Airflow

Corsair iCUE 4000X RGB
Corsair iCUE 4000X RGB

Alaposabban megnézve a grafikonokat nem olyan nehéz eredményt hirdetni abban a versenyben, hogy melyik háznak jobb a hűtése: amelyik a dizájnra fókuszál az üveges előlappal, vagy amelyik inkább a jó szellőzést helyezi előtérbe, bár úgy gondoljuk, nem született túl nagy meglepetés ezen a téren. Terhelés nélkül a 4000D Airflow még úgy sem nyújtott rossz teljesítményt, hogy lekapcsoltuk a ventilátorokat, már önmagában a szellősebb kialakítás is elég volt – bár az is tény, hogy ilyenkor azért olyan sok hűtenivaló nincs. A 4000X RGB-nél már azért akadt gond, különösen leállított ventilátorokkal, és nem is a processzor, inkább a videokártya hőmérsékletének terén, hiszen közel 20 °C-kal volt melegebb ez a komponens, mint padon mérve, vagyis az a minimális hő, ami az asztal megjelenítése közben keletkezett, szépen ott maradt a kártya környékén és nem mozdult onnan.

Corsair 4000D Airflow
Corsair 4000D Airflow

Corsair iCUE 4000X RGB
Corsair iCUE 4000X RGB

Amikor viszont elindítottuk a benchmarkot és vele együtt a gyári ventilátorokat is hagytuk maximális fordulatszámon pörögni, már látszott, hogy a processzornak nagyjából mindegy, hogy két ventilátor és rácsos előlap vagy három ventilátor, de üveg előlap található a házon, viszont a videokártya és az alaplap hőmérsékletével már azért nem ennyire rózsás a helyzet. Különösen a lap szenzorai mutattak magasabb hőmérsékleti értékeket a 4000X-ben, mint a 4000D Airflow-ban, de ezt az 5-8 °C differenciát, még ha nem gondoljuk akkora nagy rémálomnak, ugyanakkor azért egyértelmű különbség.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés