-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dhampir
félisten
válasz
brickm #26377 üzenetére
Ha ilyen gépem lenne, akkor maradnék OS X-en, akkor nem szívatnám magamat a Linuxszal.
Egyébként az alap Ubuntut használnám, vagy ha az laggol, akkor a Xubuntu háza táján keresgélnék a testre szabhatóság okán is.
Kísérletképpen kipróbálható a Fedora is, itt a topikja.
Lathronos remasterei közül is válogathatsz.
-
Dhampir
félisten
válasz
koviamy #26348 üzenetére
Igen, amint Lathronos fórumtárs írta, nincs mit bedugni, mert a laptopba integrált megoldással bajmolódtam. Ezek eléggé visszafogott cuccok, ilyen max. 2-3 Watt teljesítményű apróságok, csak a mobil vándoroknak nyújt átmeneti megoldást, egy jobb külső hangfal bármikor lealázza.
Ha minden működik a 14.04-en, és biztonsági szempontból sem lennél vele előrébb, akkor még nem muszáj váltani.
Újabb gyártású hardverösszetevők esetében néha csodát tehet egy ropogósan friss kernel, és egyéb megoldások, de ami 100%-ban működik, azt nem kell bántani.
-
Dhampir
félisten
Arch Linux alatt sem működött a mélynyomó (más konfiguráció, de ugyanazzal a hangszóró megoldással):
-
Dhampir
félisten
válasz
imibogyo #26343 üzenetére
Köszönöm, hogy így elmagyarázod, mert bevallom, mélységében nem értek ezekhez a hangrendszerekhez.
Egyáltalán nem szól (vagy nem hallottam, mert nem tapasztottam rá a fülemet az alján lévő hangsugárzóra).
Windowsos megoldásban hallható, HDEND Audiophile Air-el is ellenőriztem, habár nem túlzottan hangsúlyos, inkább a két sztereó dominál, tehát a semminél éppen több valamicskével, sőt mintha kipréselné ugyanazt a mélységet sztereó pár is.
Lehet, hogy nincs értelme erőltetni, mert önmagában a sztereó hang is szépen szólal meg.
-
Dhampir
félisten
A sztereó hangszórók működtek, csak a mélyhangsugárzó nem. A Linuxos gyártói drivernek majd utánanézek, ez bevallom, nem jutott eszembe.
Carrizo R7 APU és Radeon R9 M385X. Sima APU-val is hüléskedett.
Egyenlőre visszatértem Windowsra, a teljes támogatás miatt, mert most kell a gép.
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #26259 üzenetére
Pár linkem az Ubuntu alatt sikeresen futtatott játékokról:
Call of Pripyat - Ubuntu 14.04
Call of Pripyat + AMK Devolution - Ubuntu Linux 12.04.4
Oblivion Lost 2010 - Ubuntu 12.04
Call of Pripyat - Ubuntu 12.04 (Kiwi Linux)
(#26260) sz.balazs.95
Kicsit kemény volt az a játék. Amennyiben jól rémlik, a Penumbra is fut Linuxon, az sem éppen gyenge idegzetűeknek való.
A fentiek ellenére a normálisabb játékokat, például a kalandjátékokat jobban kedvelem, vagy leggyakrabban a pasziánszt.
A Stalkernek van hangulata, de elég depressziós a sztori.Linux alatt a zenélős PySol Solitaire volt nagy kedvencem, amíg zenélt.
Kezdek kiöregedni ezekből a baromságokból.
-
Dhampir
félisten
válasz
Lathronos #26253 üzenetére
Stalkerek (Clear Sky kivételével, Lost Alphával nem kísérleteztem sokáig) mennek, Stalker modokat is kipróbáltam Wine korábbi verzióival.
Az Amnesianak van Linuxos változata is.
-
Dhampir
félisten
válasz
sz.balazs.95 #26240 üzenetére
Az Evolution-t már az NSA irányítja.
-
Dhampir
félisten
válasz
sz.balazs.95 #26192 üzenetére
Ez nem vált be?
Kiválasztod a Synaptic-ban azt az alkalmazást, amit telepíteni szeretnél.
Mikor eljutsz idáig, be x-eled a "Csak a csomagfájlok letöltése" opciót.
[link]
Ekkor nem telepíti azt az alkalmazást, hanem.deb formátumban megtalálhatod itt:
/var/cache/apt/archives
Ha ezt a csomagot(okat) kimásolod pl. 1 pen-re, akkor tudod telepíteni azt az alkalmazást
egy olyan gépre, mely nem csatlakozik a net-het -
Dhampir
félisten
válasz
laszlohu #26107 üzenetére
Egyetértek, én is kizárólag LTS-kiadásokat szoktam futtatni.
Itt megtalálható, hogyan pofozták ki azt a Xubuntut, habár nem tudom, hogy 16.04-en is működne-e.
-
Dhampir
félisten
Igen, a YouTube megy HTML5 lejátszóval, ami némelyik böngésző által támogatott, de ezt a korábbi hozzászólásokban leírtuk.
(#26103) laszlohu
Dicséretes.
Más:
Jól néz ki ez a Xubuntu asztal, bővebben itt írnak róla, habár még 15.10-es.
A 2015-ös év "legjobb" Xubuntu disztribúciói között találtam rá.
-
Dhampir
félisten
válasz
King Unique #26055 üzenetére
Nálam is Rufus a favorit, eddig még sosem hibázott, kár hogy nincsen Linuxos verziója.
-
Dhampir
félisten
válasz
#40553216 #26024 üzenetére
Esetleg az Ubuntu MATE nem jöhet szóba?
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #25738 üzenetére
Abu85 hozzászólásában olvasható az AMD-nek ez a szimpatikus hozzáállása, amelyet most a szövegkörnyezet végéről kiragadva idézek:
Az egyetlen különbség, hogy az AMD-nél vannak mérnökök is, akik direkten válaszolnak a kérdésekre, míg az NV-nél csak marketingesek érhetők el.
-
Dhampir
félisten
Lesz/van zárt AMD meghajtó is a 16.04 LTS-hez?
Márciusi cikk:
Linux Gamers With AMD GPUs May Want to Avoid Ubuntu 16.04 LTS Upgrade — No fglrx Drivers
-
Dhampir
félisten
Érdekes, hogy ahányszor Live módban (háromféle verziót próbáltam ki, mindegyiknél megtörtént) futtattam, a Biosban beállított időt mindig megkavarta.
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #25625 üzenetére
Megpislantottam Live módban a magyar verziót.
Rhythmbox:
Pozitívum: egy sereg magyar nyelvű rádióállomás lett hozzáadva
Negatívum: a lejátszáshoz nem talált kodeketAz eredeti kiadásban annak a pár rádióállomásnak (kettő kivételével) az adása rögtön lejátszható.
Itt be is fejeztem a magyarított változat "tesztelését".
-
Dhampir
félisten
Ubuntu 16.04 magyar nyelvű ISO
Bár a magyar nyelv az Ubuntu hivatalos változatánál is kiválasztható telepítési opcióként, a magyar nyelvi csomagok integrálása lehetővé teszi, hogy már telepítés előtt, a Live rendszer is teljes egészében magyarul szóljon a felhasználókhoz. Ezt a változatot az ubuntu.hu egyik szerkesztője, Pető Csaba (Phace) készítette.
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #25583 üzenetére
Nos, a Realtek 8821 16.04 LTS Live módban meg se moccan, ez volt 14.04 alatt is szintén Live futtatás során.
Viszont azonnal kezeli a második diszkrét Radeon VGA-t, a fényerőszabályzás is működik. 14.04 alatt Live módban csak a Carrizo APU-val indult el.
A hangkezelés nagyon jó, rögtön szebb a hangzás, mint Windows alatt a "Dolby Audio" szoftverrel.
-
Dhampir
félisten
válasz
Lathronos #25588 üzenetére
Írják itt a "snap" csomagformátumot. Kíváncsi leszek, hogy kedvező hatással lesz-e a minőségi csomagok számának növekedésében, és remélhetőleg nemcsak a cégek, hanem magánfelhasználók esetében is.
Az új kiadásban mutatkozik be a szoftverterjesztést leegyszerűsítő és meggyorsító megoldás, a korábban már szóba került „snap” csomagformátum. Mellyel a cégnek leginkább a közeljövőben vannak tervei, azzal engedélyezné a konvergenciát az IoT, a mobil és az asztali kiadások között. A új megoldás a már jól megszokott deb formátum mellé érkezik, ugyanis a két rendszer tökéletesen működik egymás mellett.
A snappel sokkal könnyebb biztonságosabb csomagokat készíteni, és sokkal könnyebb előállítani is azokat, így számos előnyt nyújt az Ubuntut használó cégeknek a minél robusztusabb szoftverfrissítésekhez. -
Dhampir
félisten
válasz
lionhearted #25559 üzenetére
Na, mán tőthetem? Kivártam míg frissítesz.
-
Dhampir
félisten
válasz
lionhearted #25557 üzenetére
Ne féltsd a vállalat szervereit, nem fogjuk tönkretenni.
Érdemes lehet teljesen újratelepíteni frissítés helyett.
(#25559) lionhearted
-
Dhampir
félisten
válasz
lionhearted #25551 üzenetére
Egyébként lehetséges, hogy pár napig érdemes várni a letöltéssel. Az elején előfordulhatnak problémák a friss rendszerrel.
-
Dhampir
félisten
válasz
lionhearted #25551 üzenetére
Ja, csak a kiváltságosoknak.
Egyébként torrent-link nincsen?
-
Dhampir
félisten
Már 21-e van (16.04)!
-
Dhampir
félisten
válasz
beloadjoker #25530 üzenetére
Akkor ez se tartozik ide, amit korábban beírtál:
Nekem jessie alapú kali van fent netbookomon xfcevel, mint a villám
-
Dhampir
félisten
válasz
Merula Alba #25504 üzenetére
Az lehet, de miért nem a gyári oldalról (például ezt), vagy a hazai Ubuntu honlap által töltötted le?
Ki tudja, hogy nem valami megbuherált tárhelyről szedted-e le.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Ubuntun a Linuxos AMD driver (nyílt/zárt) vajon támogatja a FreeSync-et?
-
Dhampir
félisten
válasz
Lathronos #24872 üzenetére
Aha, sajnos ritkán látogatom meg a honlapjukat, de az Ubit az általuk megadott linkekről szoktam letölteni.
Ámde kikerülhető; BME letöltés.
-
Dhampir
félisten
Érdekes, hogy az Ubuntu 14.04.4 LTS már február 18-án kijött, de az ubuntu.hu-n még mindig csak a 14.04.3 tölthető.
-
Dhampir
félisten
válasz
#38742016 #24696 üzenetére
Melyik Linux ajánlott, ami jól működik, nem félig angol, nem bugos?
Az Ubuntut tudom ajánlani, de szerintem olyan nincsen, hogy "nem bugos". Bizony előfordulhatnak benne hibák, szerencsés esetben, megfelelő hardverkonfigurációval nem lesznek túl nagy gondjaid. A Szoftverközpont is egy rakás, néha meghülyülhet, lefagyhat...
-
Dhampir
félisten
Érdekességképpen, ha jól emlékszem rá, akkor a Candy Crush Soda Saga automatikusan települ és frissül Windows 10 alatt, egy Windows-felhasználót alaposan meg is rémítette.
-
Dhampir
félisten
válasz
Dhampir #24583 üzenetére
Végül megcsináltam a a leírás alapján, a Device szekcióba beleszerkesztettem.
Újraindítás után működésbe is lépett a fényerőszabályzás, de aztán egy kemény totális lefagyás következett.
Egyenlőre pihentetem a témát, mert szerencsétlen felhasználóval nem szeretnék kitolni.
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #24580 üzenetére
Működik a gyorsgomb, de semmi hatása.
Ez olyan konfiguráció, amelyben az Intel nem működik, csak az Nvidia működtethető, Windows alatt is így van.
Nem tudom, hogy mit kell megnéznem az Nvidia beállításokban, nem értek hozzá.
Ebből a leírásból próbáltam kiókumlálni, de nem egészen tiszta.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Adott egy Thinkpad T510, rajta Ubuntu 14.04, rajta Nvidia zárt, tesztelt driver van telepítve.
A fényerőszabályzás nem működik.
A grafikus csúszka megjelenik, de hiába húzom jobbra-balra, semmit sem változik.
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #24482 üzenetére
A másolásvédelem valóban bekavarhat.
Például nekem a 3 Stalker alapjáték közül egyedül a Clear Skyt nem sikerült elindítanom, pedig támogatott a POL szerint. Windows alatti futtatása is a gyári, legális lemez ellenére csak a Tages installálásával sikerült.
(#24484) Foose
Alternatív megoldás: a Linux mellett Windows bootolása és azon játszani az ilyen extrém eseteket.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Wifi támogatás dolgában vajon jól gondolom, hogy általában az Intel gyártotta adapterek beüzemelése a legegyszerűbb és utána körülbelül a Broadcom, majd a Qualcomm Atheros következik?
A Qualcomm Atheros elindításáért még manapság is többet kell küzdeni?
Kevés tapasztalatom csak az Intellel és a Broadcommal van, a Qualcommot nem ismerem, csak hírből úgy-ahogy.
-
Dhampir
félisten
Köszönöm szépen neked és lev258-nak is a felvilágosítást!
Az Nvidia grafikus beállítófelülete vagy az AMD Catalyst felülete ad részletesebb konfigurálási lehetőséget?
Az AMD inkább megmaradt emlékeimben, a Windowsnál jóval fapadosabb volt ugyan, de a lényeg benne volt.Korábban történt, hogy a Wine telepítésekor el akarta távolítani az Nvidia "opencl" csomagot, ha jól emlékszem, de nem jöttem rá akkoriban, hogy miért?
-
Dhampir
félisten
core2 és lev258
Eszerint, ha jól értem, az Nvidia zárt driver támogatása hosszabb ideig tart, mint az AMD zárt drivere?
Míg AMD esetében a nyílt driver támogatása jobb, a zárté nem?
Linuxos szempontból zárt driver esetén jobb választás az Nvidia, viszont nyílt driver tekintetében inkább az AMD?
-
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Találtam a Phoronix weboldalán egy tavalyi Ubuntu 15.04 x86_64 alatt készült tesztet, hátha érdekel valakit:
AMD vs. NVIDIA Linux Gaming Performance For DiRT Showdown -
Dhampir
félisten
válasz
Aethelstone #23579 üzenetére
-
Dhampir
félisten
-
Dhampir
félisten
(#23542) CPT.Pirk
Tegnap is majdnem lekéstem a Tankcsapda koncert elejét az említett hülyeségek miatt, mire életet vertem a gépbe.
(#23545) ubyegon2
Ubuntu piszkálgatás Unittyal, ez a penitento, amiért eddig nem sok jót mondtál róluk!
(#23539) CPT.Pirk
Per pillanat az segített, hogy felraktam a gnome-fallaback csomagot,
"Srácok", ez nagyon jó!
-
Dhampir
félisten
válasz
Aethelstone #23513 üzenetére
Köszi, Pythonos cucc, akkor nem lehet rossz.
(#23514) Lathronos
Csak húztalak.
-
Dhampir
félisten
válasz
Lathronos #23509 üzenetére
Intel HD 4000-el Win 7 alatt a Stalkerekkel évezhetően játszottam, 2*4 GB RAM társaságában (kijelző: 1366*769, HP ProBook 6570b).
Tudtam játékot futtatni többfélét is Linux (Ubuntu) alatt az alap Wine és a POL segítségével egyaránt (például S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat, AMK Devolution-mod), Nvidia és AMD tapasztalataim vannak, csak az Intellel van a régi időkből rossz próbálkozásom.
Egyébként vannak natív Linuxos játékok is (például Prey, Amnesia: The Dark Descent), ezek gond nélkül futottak eltérő notebook-konfigurációkon, előbbi Nvidia GT 840M, utóbbi AMD FirePro M5950 segítségével.
Persze lehet, hogy ezek Toshibán nem futnának.
(#23511) bob.zxr
A trailer zenéje nagyon tetszik.
-
Dhampir
félisten
Aham, szóval ilyesmik előfordulhatnak.
(#23507) laszlohu
Igen, települ. Sajnos sajnos a grafikus Intel Vezérlőpult nem települ hozzá, amivel konfigurálni lehetne a beállításokat.
(#23505) Aethelstone
Köszönöm a tapasztalatok leírást.
(#23506) Syl
Köszönöm.
Nekem a legutóbbi időkben legjobban az AMD vált be, de most látótérbe került egy akciós Inteles gép, emiatt gondolkodtam rajta. Inkább ragaszkodok az AMD-hez.
-
Dhampir
félisten
válasz
Aethelstone #23502 üzenetére
Szia, nem a teljesítményre gondoltam, hanem arra, hogy az Inteles Linuxos driver is képes-e futtatni a játékokat, tehát a támogatásra.
Anno Intel HD Graphics-on (jóval HD 3000 alatt) játszottam egy olyan kalandjátékkal, ami Windowson rendben volt és Linux alatt is futott, csak az alakokat nem rajzolta ki rendesen.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Érdekelne, hogy amely játék Ubuntu alatt szépen futott zárt meghajtóval AMD Radeon és Nvidia alatt is, az integrált Intel grafikus meghajtóval is menne (a teljesítménye Windows alatt elegendő volt)?
Nem ismerem a Linuxos Intel driver támogatottságát e tekintetben.
-
Dhampir
félisten
válasz
sz.balazs.95 #23381 üzenetére
Esetleg VirtualBoxban futtatott Windows alól?
(#23379) Lathronos
Igen, még az "ócóbbikban" is beépített Onkyo sztereó hangszórók leledzenek.
Egy boltban a pénteki "Red Friday" alatt 116E-ért lehetett beszerezni a következő konfigurációban i3-4005U CPU + 6GB RAM + 1TB HDD + R7 M260 dVGA, de csak 1366*768 kijelzővel, viszont minden másban ugyanolyan gép: Toshiba Satellite L50-B-2CV, regisztrálás után az is megkapja a 3 év garit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! Dell Latitude E6400 - Intel P8400 I 3GB I 160GB I 14,1" I Intel VGA I Garancia!
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- Olcsó laptop! Lenovo Ideapad R3 3250U / 8GB RAM / 128Gb SSD!
- OLCSÓBB!!! DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest