Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz God Vazzeg #12274 üzenetére
Tök átlagos TP router volt, a lapos meg az enyém. Nálam ment a wifaj WPA-val, ott nem...
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
válasz Buster17 #12268 üzenetére
Ott valami más gond lesz. Ha látja, akkor legalábbis hw szinten, meg alacsony szintű driver terén oké a dolog.
Másik wifit is nézz, arra felmegy-e?
Milyen titkosítású a wifaj?
Illetve frissítsd le kábelen a szoprendszert, ha még nem tetted.Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz Buster17 #12266 üzenetére
Nézd meg a "Start menü" -ből, talán a Rendszereszközökben van, a "Tobábbi illesztőprogramok". Ha az talál valamit, rakasd fel vele.
De különben Linuxra nem nagyon kellenek külön driverek, max. a nagyon új cuccokhoz, meg a zárt meghajtós VGA kártyákhoz. Minden a kernelben van befordítva, ami általában kelleni szokott.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
-
-
válasz Katsuo Nobuo #12240 üzenetére
Annak a procinak azért egy 720p-t illene vinnie. Letöltve meg egy Pentium M-en is megy a 720 .
@atti1848 : Ubit domainbe, miért?
Megosztásokat lehet domain tagság nélkül is elérni, ha úgy állítottad be a szervert."Maga a rendszer melyik mappában van, ha a root, akkor oda hogyan lépjek be? "
Ebből még a kérdést sem értem. A Linux nem egy mappába települ. Ebben van némi segítség, hogy hogy néz ki a mappaszerkezet[ Szerkesztve ]
-
válasz Katsuo Nobuo #12236 üzenetére
A flash nem lesz jobb sehogysem szerintem... Opera esetleg, hátha az kicsit jobb, de nem hinném. Milyen gép?
Illetve azt vettem észre, hogy ha böngészdében a fless szaggat, akkor ha letöltöd az swf-t, és megnyitod VLC-ben, akkor simán viszi, ugyanazon a procin, teljes képernyőbenEsetleg ez, de ez meg csak zsütübre jó.
Meg milyen az a gyenge gép, úgy nem mellesleg?
[ Szerkesztve ]
-
-
-
válasz #82471168 #12193 üzenetére
Az, hogy régi. Linux esetében nem nagyon számít sebességben a verziószám, tehát az újabbak nem lassabbak azonos gépen, viszont az olyan régiekhez, mint a 11.10 meg már nincs frissítés.
Nyugodtan tegyél helyette 12.04-est, az LTS, 5 évig jó. Ha gyenge a gép, akkor Lubuntu 12.04.
Tehetsz 13-ast is, csak macerásabb.[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
-
Hello,
Olyat valaki tudja, hogy lehet művelni, hogy live rendszerről futó Linux tudja használni azt a pendrive-t amin fut - de úgy, hogy az egy más gépbe dugva a pendrive-ra írt dolgok látszanak a drive-on?
Próbáltam Systembackkel és Unetbootin -nal írt image-al is, de egyikkel sem tudok arra a drive-ra írni, amiről fut a Linux.
Most éppen ott tartok, hogy megparticionálom a pendrive-t, de ez nem olyan elegáns...Ötlete van valakinek?
-
-
-
-
-
-
válasz greenity #11893 üzenetére
Magában ezt is meg lehet alkotni, esetleg előtte leszedni a meglevő grubot meglevő grubot
-
-
válasz Shrike7973 #11600 üzenetére
Jól mondja a kollega, valami ilyen lesz
-
-
-
-
-
válasz Janos_ #11537 üzenetére
Nem cumiztam még ilyennel, de esetleg az Ubuntu UEFI guide segíthet
[ Szerkesztve ]
-
válasz DataTraveler #11532 üzenetére
Kdenlive, Cinelerra.
Mondjuk én egyiket sem tudtam még megszokni, de a Kdenlive tavaly ilyenkor még 0 volt, most meg már majdnem tök használható, szóval ha ilyen ütemben fejlődik, hamarosan frankó lesz. És neked lehet már most is megfelel.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
válasz Janos_ #11517 üzenetére
A swap a virtuális memória, ezt a windóz a pagefile.sys-be csinálja.
8 giga ramhoz igazából nem is nagyon kell már swap, 4 giga körül már nem annyira igaz ez, hogy a fizikai memória kétszerese - nem tudtam, milyen géped van 8Gb-ot ki se fog használni egy desktop rendszer
De ha van hely, akkor nyugodtan csípj le neki swapnek, baj nem lesz belőle.Nekem 4Gb-al néha még belenyal a swapbe, ha NAGYON leterhelem... Akkor sem jellemző.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
válasz atesss #11504 üzenetére
VLC-ben is lehet, a felvevőeszköz beállításai között inputot választani, az tuti. Már ha tényleg 4 input van azon a kártyán, és nem valami még meredekebb dolog.
mplayernél ilyen : mplayer tv:// -tv driver=v4l2:norm=PAL:input=0:amode=1:width=384:height=288:outfmt=yv12:device=/dev/video0:chanlist=europe-west:channel=E2
Az input=0 jelenti ott pl. a tunert.Este meg tudom nézni neked a VLC-t is, most melóhelyen vagyok windózról
[ Szerkesztve ]
-
válasz God Vazzeg #11500 üzenetére
Hát, attól függ, mi a lényeg Mert másképp látszik az oprendszer felé a két kialakítás.
-
válasz God Vazzeg #11498 üzenetére
AZT SOHA
Biztos van olyan, ami 4 eszközként látszik, meg olyan is, amin 4 input van Ez csak a gyártón múlik
-
válasz God Vazzeg #11496 üzenetére
Nem olyan biztos... Ha az eszköz 4 bemenetes, akkor az lehet, hogy 4 inputként látszik... Mint a TV tuneren, input 0 a tuner, input 1 a kompozit...
-
válasz atesss #11494 üzenetére
Az Lubuntu kisebb hardverigényű, illetve van alternate telepítője, ami az ilyen esetekben is sokszor felmegy, amikor a normál nem.
Hogy melyikkel megy, az függ a frissítésektől feltett fw csomagoktól, kernelverziótól.
A többit nem tudom, nem ismerem ezeket a digitalizálókat.
Ellenben ha több csatornás, akkor lehet inputot választani, és azt lehet VLC-ből meg mplayerből is (ahogy a kompozit + tuneres TV tunereken is). Azzal lehetne próbálkozni.[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
-
-
válasz Thusor #11457 üzenetére
Milyen nyomi? Gépre van dugva?
Ha hálózati, akkor itt talán találsz megoldást
-
-
válasz #35202114 #11399 üzenetére
Erre bárminek fel kéne mennie.
Alternate Lubuntu telepítőt neki, az pont az ilyen esetekre való Amire az nem megy fel, az kb. nem számítógép Nekem a Fujitsu S7010 -eimre kb. csak az megy fel, de onnan kezdve hibátlan. Utána egy ugyanolyan Lubit kapsz, mint a normál Live CD-s telepítő után.[ Szerkesztve ]
-
válasz Vincsó #11384 üzenetére
A mount nem ír ki semmit, ha sikeres a művelet Ha utána meg tudod nézni a cuccot, akkor jó. A lost+found meg ez
-
-
-
-
-
-
-
válasz weinmaker #11302 üzenetére
Dugd be a pendrive-t, meg az USB HDD-t is. Telepítsd a Linuxot, a bootrekordot a pendrive-ra, rendszer az USB winyóra. Mennie kéne.
De mondjuk elég lassú lesz.
Li0715 volt nálam nemrég, az bootolt mindenféle USB dologról... Winyója nincs? Egy Lubuntu elég jó rá.[ Szerkesztve ]
-
Külön fel kell tenni hozzá a firmware-t (ezt csak letölteni, és bemásolni a helyére), majd lefordítani a drivert...
Az újabb kerneleket ha backportolják az oprendszeredre, akkor nem valószínű, hogy baj lesz. Egy ideig szórakoztam vele én is, de nem akart menni a git sem, semmi sem, aztűn amint feltettem a backport kernelt, elkezdett működni.
-
Nem DX, de ez a 3.4 feletti kernelekkel pöcc-röff megy
IT9135 chipes.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz God Vazzeg #11225 üzenetére
A Vsync általában meg szokta oldani.
-
-
A hálókártyák számozását 0-val kezdi. Ha csak egy van a gépedben, az eth0. Mondjuk nem lehet, hogy azért lett 10mbit a letöltésed, mert össz osztotta ki a 20mbitet, és 10 lett a kábelesé, 10 a wifaj? Illetve amit küldtél screenshotot, zon nem láttam wlant :S
[ Szerkesztve ]
-
-
-
A wondershaper megy dinamikus IP-s eszközökre is, én csak úgy használtam.
Hogy mi a hiba, azt itt nem feltétlenül tudjuk ám megmondani, mert az alapján, amit beírtál, ha jól emlékszem, mennie kéne, a gépedbe meg nem látunk bele - itt sem ülnek mindenttudó emberek . Hogy 10mbit felett miért lesz végtelen, az jó kérdés. Gúgliztam utána, de nem nagyon találtam semmit olyan esetről, hogy egy bizonyos határ felett végtelenre vált.
Az a baj, hogy melóban én is csak a gúglira hagyatkozhatok, mert itt windóz vanMutogatni való hater díszpinty
-
Figy. Pár ezer másik embernek teljesen jól megy a wondershaper. Tehát akkor valószínűleg az oprendszer a hibás .
Én úgy vagyok vele, hogy ha elolvasok egy leírást, amit egy csomóan visszaigazoltak, hogy működik, megcsinálom, és nem megy, akkor valószínű nálam nem jó valami, vagy én vagyok a béna. Ezt most oprendszerfüggetlenül írtam.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Sub-ZeRo #11183 üzenetére
sudo apt-get x11vnc (vagy x11-vnc? a fene emléxik...)
A scriptet, amit korábban kiírtam, leteszed valahova, futtathatóvá teszed.
Elindítod.A klienst a másik gépre innen lehet leszedni, bár biztos van csomagban is. A Linuxos verziója is csak egy futtatható állomány, azt is letöltöd, futtathatóvá teszed, és már lehet is vele csatlakozni.
-
-
válasz God Vazzeg #11167 üzenetére
Az én vnc szerveres "scriptem"
#!/bin/sh
x11vnc -display :0 -gui tray -passwd jelszó -rfbport 5900 -bg -viewpasswd csaknézősjelszó -http -foreverEz nem SSH fölött megy, azt nem tudom, hogy kell (SSH szerverem van, de hogy a VNC SSH-n menjen.)
Viszont ad Java appletet is, tehát böngészőből, kliens nélkül is fel lehet menni rá.Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz God Vazzeg #11167 üzenetére
VNC pl. Este ha rám szóltok, adok parancssort hozzá, azt be automatikus indításba, és voilá.
-
-
-
Nemtom, nekem a wondershaper annyi volt, hogy beírtam neki a megfelelő mértékegységgel a limiteket, és tette a dolgát. Asszony gépére kellett ilyen script, csináltam egyet, ami korlátoz, meg egyet, ami feloldja, ikon az asztalra mind a kettőnek, és ment.
Hogy /bin/sh vagy /bin/bash az nem nagyon számít, mind a kettővel kéne mennie, ha jól tudom.Szobatárssal, ilyesmivel nem foglalkozni, majd amikor ő fut bele valami windóz bugba, akkor te röhögsz. Ez pont olyan, mint azért venni új autót, hogy felvágj a szomszédnak
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz God Vazzeg #11100 üzenetére
Hát nekem eltartott egy darabig
Ja meg egy üres gépre azt fel is kell juttatni, tehát kell csinálni saját telepítőt (bár egy virtuális gépes megoldással meg egy rendszermenttel megoldható)[ Szerkesztve ]
-
válasz God Vazzeg #11098 üzenetére
Szerintem lehet, de azért az nem olyan, hogy akárki nekiáll csak úgy
[ Szerkesztve ]
-
válasz Kendek #11096 üzenetére
Na igen, nekem is az ütött a fejembe szöget, hogy pont a gynege gépekre való disztró... De bízok benne, hogy lesz még ilyen gerillacsoport, akik kiadnak olyan mókolt verziót, amiben non-pae kernel van.
Az ITE9135 tuner amúgy gond nélkül megy a 3.5-ös kernellel és VLC--vel, mondjuk a Pentium M csak a SD adásokat viszi. Windóz alatt többet kellett vele szívni...
-
-
válasz Kendek #11091 üzenetére
Úgy értettem, hogy a végén a dpkg 1-es hibakóddal elhalt. Ami sok minden lehet. Csak mire a kimenetben megtaláltam, mi a valódi baja
Esetemben az volt, hogy a 12.04-ben volt utoljára non-pae kernel, én meg történetesen egy Pentium M-re akartam települni az új kernelt.
(Van egy USB TV tunerem, amit tesztelni akarok, és nem az asztali gépemen akartam backport kernelre cserélni ezért. Csak 3.4 felett megy a dög, a régebbiekhez forrásból kell a driver és a fw, de az sem ment sehogyan sem.)Na a megoldás itt van, Pentium M-ekre PAE-s kernel felrakása
Nekem a 2-es pont végigcsinálása után szépen felment az új kernel.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Kendek #11082 üzenetére
Köszi Azt kihagytam, hogy nem a backport tárolókból, hanem a standard, Ubi tárolóból néztem kernelt. (Mondjuk csak a 3.5 van fent, de ahhoz nem láttam metacsomagot, vagy nem vetem észre. De ha nem lesz jó, akkor felveszem a backport tárolókat, paff.) ---> megvan a metacsomag, vak vagyok
[ Szerkesztve ]
-
Hülye kérdés Sosem kellett még backportolt kernelt használnom, de most úgy néz ki, az fog kelleni. Ha felteszem a 12.04-es Ubira a backport 3.4 kernelt, akkor hogyan fog módosulni a kernelfrissülés menete? Ha van újabb, felteszi, ha nincs, nem?
-
-
-
-
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest