Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
kbalazsa
senior tag
válasz
neilszab #5901 üzenetére
Ha kiterjesztettként szeretnéd használni a TV-t, akkor nem kell a monitor felbontásán változtatnod, a két kijelző felbontása lehet eltérő ilyenkor. Klón módban a kisebbik kijelző képességeihez igazodva lesz ugyanolyan a felbontás (egy 1280x1024 és egy 1024x768 felbontású kijelző klónban 1024x768-as felbontású lesz).
-
-
kbalazsa
senior tag
válasz
Pusztító88 #5863 üzenetére
Szóval feltételezvén azt a szituációt, hogy van egy monitorod és egy kiterjesztett kijelződ (a TV) és többféle filmet is szeretnél lejátszani (különböző kadenciával, pl. 24p-s mkv-k, régi AVI-k, sorozatok stb.) többféle lehetőséged is van.
Először is szerintem érdemes elolvasnod ezt itt. Elég jól leírják hogyan tudsz HD filmeket lejátszani, mire kell odafigyelni, mit érdemes telepíteni hozzá.
Az általam említett CCC beállítás (a legújabb verziójú CCC-ben) a Video rész alatt található az Extended Desktop Mode (ha kiterjesztettben vagy) részben, "Select Theater Mode overlay" = in Theater Mode (full screen)" + "Theater Mode settings" = "Scale to full screen".
De ezekhez nem is kell nyúlnod, érdemesebb inkább a lejátszó alkalmazásokban szétnézni a beállítások között!
Pl.
MPCHC-ben: Beállítások->Lejátszás->Teljes képernyő menü alatt érdemes szétnézni. Kiválaszthatod, hogy melyik kijelzőn (monitor/TV) induljon a lejátszó és azt is, hogy a különböző sebességű tartalmakhoz milyen felbontás/frekvencia párost állítson az adott kijelzőn.XBMC: itt is ki lehet választani, hogy melyik kijelzőn fusson (a másik kijelzőt érdemes kisötétíteni) és itt is beállítható, hogy automatikusan igazítson felbontást/frissítést a lejátszandó tartalomhoz.
Én személy szerint az XBMC-t használom, nem sok gond vele, a 24p filmeket is akadozás nélkül játssza. De nem csak ez a két progi létezik, más alkalmazásokban is lehetséges ilyesmiket állítgatni, csak nekem még nem volt szükségem más alkalmazásra...
Megjegyzés: Azt is be lehet állítani, hogy melyik hangkimenetet használja a lejátszó alkalmazás, így nem kell neked minden alkalommal alapértelmezetté tenni a HDMI hangeszközt.
-
kbalazsa
senior tag
válasz
Pusztító88 #5861 üzenetére
Előtúrom majd, hogy mi a teendő, csak érjek egyszer olyan gép elé, amin CCC van
-
kbalazsa
senior tag
válasz
Pusztító88 #5855 üzenetére
Nézz szét a CCC beállítások között, ott van olyan beállítás ami megmondja, hogy hogyan jelenjen meg a lejátszott video!
-
kbalazsa
senior tag
válasz
bnorbert989 #5828 üzenetére
Nem gond, én meg csak válaszoltam. A monitorodon nincs HDMI bemenet? Meg lenne oldva a probléma
-
kbalazsa
senior tag
válasz
bnorbert989 #5826 üzenetére
Én még nem találkoztam olyan VGA-val, ami ilyet tudott volna. Bár az is igaz, hogy nem láttam még a világ összes videokártyáját.
-
kbalazsa
senior tag
válasz
fransoa. #5779 üzenetére
Még egy dolog: időnként nekem is "elfelejti", hogy csatlakoztatva van a hangeszköz, ilyenkor akármit csinálok nem sikerül kiválasztani a HDMI audio output-ot. Ilyenkor leállít / kihúz-bedug / újra elindít szokott segíteni. Arra ügyelj, hogy HDMI csatlakozót csak a két készülék kikapcsolt állapota mellett húzz ki/dugj be a készülékek védelme érdekében!!
-
kbalazsa
senior tag
válasz
fransoa. #5785 üzenetére
1.3-nak is meg kellene tennie. Amint a TV-t összedugod a HDMI csatlakozóval észre kellene vennie, hogy a hangeszköz is csatlakoztatva lett. Még a TV beállításainál nézd meg esetleg, hogy a használt HDMI csatoló esetén a hangbemenet típusa "digitális" legyen (az "analóg" beállítás általában a DVI-HDMI kapcsolatra jó, legalábbis a Panasonic manuálokban). A drivert is ellenőrizheted még, de azzal sem kéne, hogy probléma legyen, tekintve hogy megjelent a hangeszköz, csak úgy érzékeli, mintha nem lenne csatlakoztatva semmi.
-
kbalazsa
senior tag
válasz
fransoa. #5779 üzenetére
A CCC-ben nemsokmindent tudsz ezzel kapcsolatban állítani. Meg a Realtek vezérlőben sem. Helyette a lejátszó eszközök közül kellene kiválasztanod a HDMI audio output-ot. Pl. Win7-ben ezt megteheted a tálcán látható hangerőszabályzós ikonon jobb gomb - Lejátszó eszközök menüpontban.
-
-
kbalazsa
senior tag
válasz
wldbiker #5768 üzenetére
Ha nem akarsz még egy zsáknyi kábelt összeszedni, lehet hogy érdemesebb HDMI-HDMI kábelben gondolkodni +1 ATI hangkompatibilis DVI/HDMI átalakítót hozzácsapni. Szerintem a HDMI kábelnek több hasznát vennéd és akár más kütyüt is összeköthetsz a TV-vel a segítségével. Meg aztán az újabb kártyákon is elég gyakori a natív HDMI csatlakozó, így ha a VGA kártyát cseréled, megintcsak fölösleges lenne a DVI-HDMI kábel.
-
kbalazsa
senior tag
válasz
gerenda110 #5760 üzenetére
A hangeszközök közül ki kellene választani a HDMI hangkimenetet alapértelmezettként (xp-n: vezérlőpultban hang beállításoknál, esetleg jobb gomb a tálcán a hangerőszabályzós ikonon -> hangtulajdonságok beállítása; win7 esetén is hasonló) . Esetleg alkalmazása válogatja, némelyikben (pl. XBMC-ben) beállíthatod az alapértelmezett hangeszköztől függetlenül is kimenetként a HDMI hangkimenetet.
-
kbalazsa
senior tag
Nem lehet, hogy olyan felbontást akarsz erőltetni a Tv-re, amit az nem tud? Pl. lehetséges, hogy te 1080p60-at akarsz, míg a TV 1080p50-et, vagy 1080i50-et tud csak?
Nézegesd meg milyen felbontások közül választhatsz még...
Gyors keresgélést követően nem találatam semmit a 46M87-ről, így (még) nem tudom, mit is támogat ő...
-
kbalazsa
senior tag
válasz
aragorn27 #5734 üzenetére
Kezdjük az egyszerűbbel:
"Még egy kérdés: be lehet-e állítani azt, hogy pl. a tv-n film megy a számítógépről küldve, én közben a monitoron emailt írok?"
Be. Extended/kiterjesztett módban meg lehet ezt csinálni. Míg a TV-n megy a film, a másik monitort használhatod egyéb célokra, csak a hangokra figyelj majd oda. Apróbb szépséghibák persze lehetnek, pl. nekem youtube teljes képernyős lejátszást még nem sikerült így összehozni, mert amint nyomtam egy billentyűt/egérgombot, mindig visszaugrott eredeti méretre a youtube ablak. De ez nem is olyan nagy probléma.
"Sok napi próbálkozás után sem tudom beállítani, hogy a tv-n full hd. felbontásban menjenek a filmek."
Ezek szerint nem sikerült még 1080p-s felbontásra állítani a TV-t?
-
kbalazsa
senior tag
válasz
WolfheartGR #5723 üzenetére
Szerintem ekkora távval még nem lesz gond. Én 10m-es S-video/RCA párossal is hajtottam már TV-t, igaz nem a legjobb minőségűvel, amiből voltak gikszerek, meg még a földhurokkal is küzdenem kellett...
-
kbalazsa
senior tag
Bocs, tényleg írtad, hogy win7. Meg azt is, hogy ugyanolyan beállításokkal másik TV-n minden oké volt. Így tényleg a TV-ben, esetleg annak beállításaival lesz gond, esetleg valami csatlakozásbeli probléma lehet. Ha a TV-n reset gomb nincs is, gyári beállításokra általában vissza lehet állítani őket...
-
kbalazsa
senior tag
válasz
joecontra #5699 üzenetére
Azt is teszem, bár a kiterjesztett móddal folytatok némi küzdelmet. Az összekuszálódó ikonok, az időnként felcserélődő elsődleges kijelzők és mögöttem (a tv-n) megjelenő start menü csak apróság, az igazi az, amikor a média lejátszó progit kinagyítva a kép fele sötét (a másik kijelző képarányának megfelelő helyen van kép, a maradék rész fekete). Összességében nem nagyon jött be a kiterjesztett mód...
A gordiuszi csomó átvágását ezesetben egy hd monitor hozza majd el szerintem, így kiterjesztett helyen klónban tán nem lesz gond.
-
kbalazsa
senior tag
Szerintem itt az S-video lesz a szűk keresztmetszet. Én mindenképp azt ajánlanám, hogy keressél egy HDMI kábelt nemcsak a minőségi ugrás miatt (ami elég jelentős lesz s-video-hoz képest) hanem azért is, mert így egyben a hangot is letudhatod egy db kábellel na és persze a felbontásos probléma is megszűnik majd.
Persze a hang akkor lesz csak rendben a HDMI kábelen, ha a kártyád is támogatja ezt(tudtommal a HD3850 igen mivelhogy van benne HDMI audio eszköz) illetőleg rendelkezel ATI-s DVI/HDMI átalakítóval (ahogy az én példám is mutatja kell ilyen). Persze átalakító is csak akkor kell, ha nincs egyből HDMI csatlakozó a kártyán.
-
kbalazsa
senior tag
A napokban megpróbáltam összehozni egy PC-TV kapcsolatot. A 4870-es videokártyámon (Powercolor HD4870) csupán két DVI és egy s-video csati van, DVI-HDMI átalakítót meg csak egy NVIDIA kártyához valót találtam a holmijaim közt. Ennek az lett az eredménye, hogy a kép rendben van (van 1080p/60Hz is) csak épp a hang nincs meg, az ATI HDMI Output szerint "Nincs csatlakoztatva" státuszban állunk, valószínűleg az átalakító miatt. Sebaj kisjack-RCA átalakító, hangártya-TV összedug, hang pipa... ideiglenesen, azért jó lenne a HDMI kábelt használni erre.
Kérdés: tudja -e valaki, hogy milyen DVI/HDMI átalakítót kellene beszereznem és hogy hol találok ilyet? -
kbalazsa
senior tag
Igen, sikerült. Ebbe a problémába én is belefutottam, mikor megvettem a kártyát. Az volt a megoldás, hogy a monitort a másik csatlakozóba dugtam (2 DVI csatlakozója van). A kettő csatlakozóból az egyik a TV-vel van "egy ágon", tehát a kettő közt nem lehet klónozni, vagy egyik, vagy másik működik. Ha átdugod a monitort a másik csatiba, akkor jó lesz (remélhetőleg).
tothbe:
Köszönöm a választ. Megpróbálom majd közös konnektorral/hosszabbítóval. A PC egyébként most is szünetmentesről megy. A közeljövőben tervezünk teljes villanyszerelést csináltatni a lakásban, majd odafigyelek rá, hogy a TV-hez és a PC-hez használt konnektor közös földdel legyen. Ha jól értem, ez megoldhatja a gondot?
Még egy kérdés: egy S-video - Scart átalakító megoldaná a gondot esetleg?
Jól sejtem, hogy HDMI-vel semmi ilyesmi gond nem lenne?
-
-
kbalazsa
senior tag
Az eddig tökéletesen működő felállás (miszerint ATI 4870 VGA S-Video -> Samsung S-Video bemenet) átcsapott hullámzóba.
A kép rendben lenne, de hullámzás és vízszintes, fentről lefelé mozgó csíkozódás rontja el. Ha a hang két RCA kábelét kihúzom a TV-ből a dolog rosszabb, a hullámzástól a képet nem is látni. TV antenna kihúzás nem segít.
Mitől lehet?
-
kbalazsa
senior tag
A típust nem tudom, csak annyi van ráírva, hogy Cable/VCR Ground Breaker, Feed-thru Surge Protector (meg Made in China
).
A TV csatlakozója természetesen nem földelt. Akármilyen felállásban próbáltam (közös hosszabbító, szünetmentessel és nélküle) mindenhogy függőleges csíkok látszódnak (sötétebb, halványabb), ami megszűnik a TV kábel kihúzásakor.
Ezek alapján nem jó a szűrő, amit vettem, mert nem oldja meg a problémát, sőt másikat csinál helyette...
-
kbalazsa
senior tag
A gép földelt, mitöbb szünetmentes betápja van (hacsak a villanyszerelés hibája miatt mégsincs föld... de ezt majd ellenőrzöm). A közös konnektor gondolkodós a kissé szerencsétlen elhelyezés helyett, de némi ügyeskedéssel megoldható. Egyelőre teszek majd egy próbát egy közös hosszabbítóval és forgatással (ha szükséges).
-
kbalazsa
senior tag
Már majdnem megoldottam a földhurok problémámat, de még mindig nem az igazi. Vettem egy földhurok leválasztót (koax csatlakozós, 2500 HUF volt egy rózsaszín üzletben ~EW) és lám a zúgásnak vége, de cserébe sötétebb világosabb függőleges csíkok látszódnak a képen. Természetesen a TV kihúzása után ez is megszűnik.
A PC-TV összeköttetés továbbra is egy s-video kábellel történik. Lehet még ezen valamit segíteni - más kábel, közös hosszabbító egyebek javíthatnak még?
-
kbalazsa
senior tag
válasz
kovacsroli #4687 üzenetére
Szerintem még mindig - mint mindig - róla van szó.
-
kbalazsa
senior tag
-
kbalazsa
senior tag
válasz
tama8203 #4623 üzenetére
A monitor melyik csatlakozóba van dugva? Nem -e lehet, hogy a két VGA csatlakozó közt prioritásbéli különbség van? Bizonyos VGA kártyákon a két VGA bemenet közül az egyik elsődleges, a másik másodlagos, míg a TV kimenet általában eleve másodlagos. Azokon a kártyákon amennyiben a TV csatlakozó és a "másodlagos" VGA csatolót kívánod használni a kettő közt XOR kapcsolat van, vagyis "vagy ez, vagy az". Ahány kártya annyiféle sajnos, és még a driver is bele tud szólni ebbe. Arra akarok kilyukadni, hogy nem -e a másodlagos VGA csatolót használod, s a kettő közül valamiért a kártya a TV-t választja ki a gép indulásakor... Erre rácáfol az, hogy nem segít, ha kihúzod a TV-t, mert olyankor nincs kép a monitoron. Ellenben ez esetben is érdemes lehetne kipróbálni a másik VGA csatlakozót.
Tehát mindenképp próbáld átdugni a monitort a másik csatlakozóba valahogyan.
-
kbalazsa
senior tag
-
kbalazsa
senior tag
válasz
kenesei1982 #4565 üzenetére
Én meg már látom, hogy hülyeséget kérdeztem.
Viszont az megérne egy próbát szerintem, hogy a TV-t teszed elsődlegessé, és úgymond róla klónozod a monitort.
-
kbalazsa
senior tag
válasz
kenesei1982 #4559 üzenetére
Nem a felbontással lesz valami gond?
-
kbalazsa
senior tag
válasz
webibebi #4544 üzenetére
Elvileg mindegy, NVIDIA.
Egyébként én 1 hete váltottam 8800GT-ről ATI 4870-re, az egyik oka a váltásnak pont az volt, hogy hol működött, hol nem a TV kimenet. Időnként (kb. minden második/harmadik bekapcsoláskor) elfelejtette a TV-t, meg vele együtt minden beállítást, Ha valahogy nagy nehezen mégis méltóztatott felismerni, akkor lehetett mindent elölről kezdeni; méret beállítás, NTSC helyett PAL, stb. stb. Az ATI-val semmi gond nincs, sőt a driver is sokkal jobban meg van írva. Egyből tudta, hogy B-PAL kell, van automatikus méret állítás, s szerintem a képminőség is jobb és ami a hab a tortán; gyorsgombot lehetett rendelni a klón mód bekapcsoláshoz.
-
kbalazsa
senior tag
válasz
webibebi #4542 üzenetére
Egy kis [olvasnivaló] neked...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest