- Azonnali notebookos kérdések órája
- Amazon Kindle
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen széket vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
BEE
addikt
válasz Jeannie #1422 üzenetére
Minden optikának van egy közelpontja.
Ez azt jelenti, hogy a legközelebbi pont, amit még élesre tudsz állítani.
Általában minél nagyobb a zúm, annál messzebb van ez a pont.
Makró objektíveknél beállítható egészen közeli téma is,
viszont a kompaktok többsége csak közelre keres az autofókusszal.
Nagyobb Fuji gépeknél egészen közelre tudsz élesre állítani,
de a te gépedet nem ismerem, ennek nézz utána a kézikönyvben.
BEEFradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !
-
j.bravo
addikt
válasz Jeannie #1474 üzenetére
A RAW-t ugyanúgy vissza tudod nézni a kis LCD-n, mint a jpeg-et. Szóval a kompozíciónek látszania kell Próbáld ki, bele tudsz-e nagyítani az s5500-on egy RAW képbe az lcd-n (élsség-homályosság ellenőrzés). Ha ezeket tudja akkor az egyetlen hátránya hogy több helyet foglal a memóriakártyán.
A pepecselés szerintem megéri, mert sokkal szebb képeket lehet nyerni.
Ha a gépben nincs más beállítási lehetőség, akkor tényleg ez a megoldás.
ui.: amikor fotóztad, a ''Chrome'' volt bekapcsolva vagy a normál mód?Whatever.
-
ThufirHawat
senior tag
válasz Jeannie #1470 üzenetére
Hát igen, ez egy nehéz ügy, mivel a digitális gépeknek elég gyengusz a dinamikus átfogásuk. Ha alulexponálod, akkor kapsz részleteket a fényes részeken, de veszítesz az árnékban...
A belinkelt képed szerintem jóval több mint 5 blendényi infót tartalmazna (szerintem legalább 8-at), ami digi géppel (kivéve középformátumú hátfalak) nem fogsz tudni egy lövéssel rögzíteni. Két dolgot tehetsz...
1.: Eldöntöd, hogy a nagy dinamikából neked melyik 5 blendényi kell. Általában a felső területet szokás választani, természetesebben hatnak a fekete foltok, mint a beégettek. Különösen, ha csak az egyik csatorna ég be...
2.: HDR kép készítése. Macerás, de néha nincs más. Ez is ilyen: [link]Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com
-
ThufirHawat
senior tag
válasz Jeannie #1530 üzenetére
...de mitől lesz igazán jó és mondanivalója egy képnek, na azt nem tudom meg könyvekből
Nem bizony. A legfontosabb, hogy legyen mondanivalód, hogy legyenek olyan érzéseid, amiket meg akarsz mutatni. Ha ez megvan, akkor már csak azt a módot kell megtanulnod, ahogy létrehozhatod az érzéseid metafóráját, ebben az esetben egy kép formájában (de persze lehetne ez vers, festmény, vagy bármi). Ebbő szinte egyenesen következik, hogy azok a képek, amiknek mondanivalójuk is van, először benned állnak össze, aztán megkeresed, és megcsinálod. Minél kifejlettebb, érettebb, érzékenyebb személyiség vagy, annál több ilyen kész képed lesz a fejedben (lelkedben), így elég gyakran tudsz majd szépet alkotni.
Az, hogy jééé, ott egy rózsabimbó, lefotózom makró előtétemmel, a legritkább esetben működik. A képet néző ránéz és jééé ott egy rózsabimbó. Ennyi.
Sajna nekem alig-alig vannak beszédes képeim, ez talán az egyik legjobb: [link]
Hát, nem tudom, sikerült-e érthetően foglalkoznom. Mindenesetre a layerekről könnyebb írni, holnap talán fel is teszem az oldalamra a curves layer leírását.
Amúgy egy elég gondolatébresztő cikk a témában angolul: [link] Nagyon értékes írás, érdemes komolyan végigolvasni, gondolni...Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest