- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- Házimozi belépő szinten
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- MediaTek alapokon dolgozik a Honor Pad V9 is
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- 3D nyomtatás
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
bteebi
veterán
Kifejezetten hasznos link, köszi. A Dimensity 9400 teljesítményére meg csak annyit tudok mondani, hogy tyű. Csúnyán lelépték a Snapdragon 8 Gen 3-at. Mondjuk ha minden igaz, akkor a Gen 4 eléggé hasonló eredményt tud majd. Mindenesetre én ezek után inkább Dimensityt raknék a telefonjaimba, a gyártók úgyis szeretik a fillérb.ást. Itt pedig nem is vagy 2 fillérről, hanem azt hiszem vagy 40 dollárral olcsóbb. Ez ám az igazi rezsicsökkentés!
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
hapakj
senior tag
Igazából a Dimensity 9400 esetén ez már tényleg nem igaz. De látszik, hogy csak annál volt ugrás. A következő nem apple SoC 2302 pontot ért el (Dimensity 9300+)
későbbi mint az A17 Pro és az kb 30% gyorsabb s az A15 hasonló teljesítményű
Azért az is szép eredmény hogy 25%-al kevesebb maggal ( 2 ) az A18 Pro csak 10% lemaradásban van multicoreban.
[ Szerkesztve ]
-
ljs
tag
válasz janeszgol #45 üzenetére
"az egyszálas cpu erő a legfontosabb a telefonban. Ebben pedig az Apple jo 30-50%-ot ráver mindenkire, még 1-2 eves SoC eseteben is."
Itt látott adatok szerint 16 %-ot "ráver" az Apple.
1 éves SoC (A17 Pro, 2023. szeptember 12-én jelentettek be) esetén 3 %-ot "ráver".
2 éves SoC (Apple A16 Bionic, 2022. szeptember 7-én jelentettek be) 9%-kal LEMARAD.Hogy jött ki az a "jo 30-50%-ot ráver mindenkire, még 1-2 eves SoC eseteben is"?
Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik. Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, sose lesz elég.../Dan Millman/
-
Lokii
aktív tag
Ez jó kérdés, mondjuk itt az erősebb magok 50 mhzval erősebbek csak , cache illetve IPC alapú eltérés nem tudom hogy van e. CPU spy van F-droidról , Minecraft háttérben is fut , ameddig rivatuner telefonos változata nem fut ott tudnám nagyjából valós időben nézni bár ez inkább órajel naplozó program szóval lehet mégsem.
Uncivre rá bírok kérdezni fejlesztőtől , ha bárkinek van bármi ötlete szólhat hogy mit nézzek meg
[ Szerkesztve ]
GTA5/Social club: Dunna8 , Need for speed world:0DARIUS0 , Battle.net: Dunna#2926 steam barát kód 112529047
-
Lokii
aktív tag
Hát kevésbé GPU igényes játékban , Unciv esetében Pl nagyon nagy világ esetén
Minden másban ugye játék válogatja , Pl Pojav Launcher is tökre jól lenne skálázható , ha felbontást is lehetne,legalábbis GPU fronton Warthunder mobileban lehet , de ott kötelezően 2400x1080pt kell használnom. Ez ugye 2018as MP 76 MP4 , egy 2021es strapa nagy akksis telefonban. Van még Unciven , Java Minecrafton kívül példa de nem jut eszembe nagyon. Asphalt Legends unite is jól fut de ott szerintem GPU többet számít
GTA5/Social club: Dunna8 , Need for speed world:0DARIUS0 , Battle.net: Dunna#2926 steam barát kód 112529047
-
himpike
aktív tag
Azért kaszálták el mert sokan azt hitték, hogy a telefonjuk lassulása azt jelenti, hogy az eszköz elavult, és újabb/gyorsabb modellre van szükségük.
Az alapvető probléma a tájékoztatás hiánya volt mert ha tudnak róla, akkor vehettek volna új akkut. Az Apple szándékosan(elismerte a készülék lassítás tényét) leszopatta őket hogy új készüléket vegyenek inkább.
Nem volt véletlen az a közel 550millió USD bírság világszerte.. -
hapakj
senior tag
Hát ööö minden? Mivel az az általános végrehajtó egység és futtatja az OS meg minden appot? Itt nem a nagy számítás igényű dolgokra kell gondolni, mint a 3d grafika (GPU) vagy AI (NPU) hanem minden másra, ami alkalmazáslogika. Pl böngészőnél a javascriptek futtatása. Egyébként a kamera valszeg nem igazán használja, mert arra van dedikált DSP vagy az NPU.
Kisebb AI feladatok elvégzésére a CPU is alkalmas lehet, pl Apple Silicon chipekbe az NPU mellett, még a CPU magoknál is vannak AMX vektorfeldolgozók.
Szerintem amúgy leginkább a sok magos CPU-k a bullshit, ami tényleg csak arra jó, hogy benchmarkban jól szerepeljünk, mert úúú a multicore pont magas lesz. De ritka az olyan alkalmazás ami tisztán kiterhelné a CPU coreokat maxon. Ezekre a feladatokra ott az NPU vagy a GPU. Ezért logikusabb részemről amit az Apple csinál. A piac legjobb Performance Core-jaiból 2 db az alkalmazások futtatására és 4 db efficient core a háttérbe tett alkalmazásoknak és az OS-nek.
Szóval a CPU összességében marha fontos, mer az csinál kb mindent. A Single core pontszám fontos, mert attól lesz pörgős a telefon. A multicore pont meg csak farokméregetésnek jó.
-
tasiadam
veterán
Valaki amugy megmondana, hogy a CPU ereje mikor hasznalhato ki egy telefonban? NPU mar regota van bennuk. GPU nyilvan jo ha van ereje, pl jateknal. CPU meg ha jol tudom, a kamera tudja hasznalni, de oda sem kell 10 mag (exynos ) meg 3.7ghz. RAM ertheto modon a minel tobb annal jobb. De a CPU miert jo?
Van egy Snap695-os oneplus es egy exynosos A75 is nalam, es rohadjak meg ha megmondom, hol jobb 20%-al az exynosBoldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
hapakj
senior tag
válasz Dragon3000 #37 üzenetére
Nem védem én a telefon gyártókat, az optimalizálás hiánya nyilván szándékos.
Én azokban az urban legendekben nem hiszek, hogy akkor most lassító kódokat rakunk majd a rendszerbe muhhahahahahha. Bőven elég a tapasztalható lassuláshoz, hogy a menedzsment nyomja, hogy legyen frissítés holnapra.
Persze aztán magukat is szépen gáncsolják a gyártók. Most volt hír, hogy budget Samsung A16 3 fajta chipsettel jön piacra és 6 év frissítést kap. Aztán majd a csúszásoknál jön a sírás rívás, hogy szegény Samsung mennyi telefonra kell megcsinálni a frissítést
-
Dragon3000
veterán
Az elmúlt 10 évben nem egyszer lehetett olyan esetekről olvasni, hogy pl az új rendszerrel gyorsabban merültek bizonyos telefonok, végül is nem kell optimalizálni, gyorsabban cseréli a felhasználó a régi készüléket... Ne mond, hogy ez nem szándékos, illetve a többi. Nem kell védeni a gyártókat, mind azon van, hogy minél előbb cseréljék a felhasználók az eszközeiket, mert abból van nagy bevétel.
[ Szerkesztve ]
-
hapakj
senior tag
válasz Dragon3000 #35 üzenetére
Én nem magyarázok félre semmit. Én általánosságban beszélek, hogy az akkukapacitás alapján történő teljesítmény állítás általános, hasznos dolog és mindenki csinálja.
Te ragadtál le ott hogy szándékosan rontják a teljesítményt csinálják.
Az hogy nincs kapacitás az optimalizálásra, meg, sok ember számára menő dolog, hogy érhető el frissítés, s hogy maga a gyártó erőlteti a frissítést, az már megint egy másik kérdés.
De annyi gyártó van, lehet választani. Xiaominál pl biztos nem lesz gond a sok frissítéssel
-
Dragon3000
veterán
Nem kell félre magyarázni. Egy példát hoztam, ahol az apple játszott ezzel, hogy a szar aksit eltitkolja, nagyon benned maradt ez a példa. A lassabb a telefon az új rendszerrel abban nyilvánul meg, hogy lassabb a menü lassabban indulnak az appok... lehetne még sorolni és ez nem azért van, mert a telefon teljesítménye van visszafogva. Ha meg basznak optimalizálni, akkor inkább ki se adják a frissítést, mert szeret folyamat hisztizni a telefon, hogy frissítés érhető el...
-
hapakj
senior tag
válasz Dragon3000 #32 üzenetére
Ilyen és ehhez hasonló esetből biztos sok van csak nagy részük nem derül ki
- mondjuk ha nem derül ki, akkor csak nem lehet annyira zavaró?De mint már mondtam minden telefonnak muszáj tekergetnie a teljesítményt, mert nem csak az akku elhasználódása miatt eshet a teljesítménye, hanem a hideg, forróság, vagy csak azért mert már kevés benne a nafta. Ha nem tenné, akkor a telefon random kikapcsolna. Én pl nem szeretném, hogy pl jujjdejó max perfen megy mindig a telefonom, de -5 fokban random kikapcsol S persze emiatt fogja az elhasználódás miatt is lejjebb tekerni.
Samsung egyszer pedzegette, hogy ad nekünk zárt API-t amivel alkalmazásból hozzá tudtunk volna nyúlni az SoC teljesítményéhez. De mellékhatás, hogy a telefon indokolatlanul forrósodhat vagy vagy simán lekapcsol. Mondtuk hát ilyet biztos nem csinálunk, mert aztán majd jön a ránk mutogatás, ha annyira akarják oldják meg OS-ből
Aztán elvileg tettek is valamit az OS-be ami ha detektálta, hogy a mi appunk fut akkor boostolta az órajeleket[ Szerkesztve ]
-
hapakj
senior tag
válasz Dragon3000 #32 üzenetére
újabb rendszerrel lassabb a régi telefon, ha nincs optimalizálva az számomra egyenlő a szándékos lassítással.
- hja, jó, nekem nem s amióta több éves SoC-k is lazán megoldják az OS és az alap dolgok futtatást, ez egyre kevésbé jellemző. Ebből is látszik, hogy konkrét szándékosság nincs benne, mert ha akarnák meg tudnák oldani. Egyszerűen még kb 10 éve is annyira fejlődtek a hw-ek, hogy az új sw lassabban futott a régin. -
Dragon3000
veterán
Ha olvastál a dologról, akkor tudhatnád, hogy a szar aksit akarta elfedni az apple, ha jól emlékszem 2/3-ra csökkent a soc teljesítménye, hogy ne merüljön gyorsabban a telefon. Ilyen és ehhez hasonló esetből biztos sok van csak nagy részük nem derül ki. Illetve nagyon sokszor előfordul, hogy újabb rendszerrel lassabb a régi telefon, ha nincs optimalizálva az számomra egyenlő a szándékos lassítással.
[ Szerkesztve ]
-
hapakj
senior tag
válasz Dragon3000 #29 üzenetére
Egyébként meg akkumulátor kapacitásra garancia EU-n belül is csak fél év a kötelező. Az utána következő kapacítás csökkenés a természetes degradáció következménye
-
hapakj
senior tag
válasz Dragon3000 #29 üzenetére
Lol. Úgy teszel mintha nem minden telefon ugyanezt csinálná De elárulom, mindegyik csinálja.
Igen, szerintem semmi baj nincs azzal, ha az energia menedzsment úgy állítja be a teljesítményt, hogy ne omoljon össze a telefon illetve ne forrósodjon fel.
Az viszont már gáz, hogy ha tervezési hiányosság / hiba miatt alulméretezett akku került a telefonba. De ez újfent hiba, mondjuk sietség / hanyagság miatt. Az esetleges felmerülő problémákat meg utólag próbálták kezelni szoftverfrissítésben, s az is gáz, hogy mondjuk erről nem tájékoztatták a felhasználókat nem volt akku csere program. Ezért kaptak büntit, illetve azóta már lehetőség van állítani akkumulátor használatot iOS-ben.
De ebben a mindenki által emlegetett szándékos lassítást továbbra sem látom.
-
Dragon3000
veterán
Ja nem szándékos volt, azért kaptak büntetést. Persze szerinted rendben van az, hogy ahogy romlik az aksi, úgy lesz egyre jobban visszavéve a telefon teljesítménye, hogy garancia időn túl dögöljön meg az aksi, illetve ne tűnjön fel a felhasználónak, hogy valami gond van, mert túl gyorsan merül a telefon... mesélj még.
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz Trailblazer #23 üzenetére
Ez igaz, de ott van egy komoly gyártástechnológiai hátrány! Ez meg itt a legmodernebb cuccon készül. Hidd el, ma már jó az MTK, de persze egyéni preferencia kérdése ez is, ha nem, akkor nem, azzal sincs semmi gond!
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
hapakj
senior tag
válasz Dragon3000 #26 üzenetére
Szerintem semmennyi. Általába arra nincs idő, hogy rendesen megcsináld sotwaret, nem hogy még szándékosan szabályozottan elrontsd
Az meg hogy a powermanagement a teljesítmény rovására próbálja működőképesen tartani az eszközt, nem nevezném szándékosságnak
-
hapakj
senior tag
Hát hja. Android 5-6 idején még azért elég dúrván fejlődtek a hw-ek. Én amúgy szoftverfejlesztőként sem hiszek, hogy úúú, direkt lassítanák a régi eszközöket. Bőven elég ha a menedzsment tolja, hogy minél hamarabb toljuk ki a frissítést, optimalizációra meg nincs idő. De egy jó ideje már elég erősek a telefonok hw-ei maga az OS meg alapfeladatok futtatására. Azóta ez a "tervezett elavulás" sem annyira jellemző.
Pl. van egy iPhone 6s plus-om is. még idén nyáron jött ki rá minor update. Igen, ma tényleg lassú, gyakran újratölti az appokat, de egyáltalán nem mondható, hogy használhatatlanná vált volna
-
bteebi
veterán
Nagyon régen volt egy LG G4-em. Az eredeti példányon sajnos volt egy (talán kék) szubpixel hiba. Nagyon zavart, de végül is tudtam vele élni. Aztán egy bő fél év után BGA hibás lett (szériahiba volt - az egyik). Megemlítettem a szerviznek a kijelzőt is (amibe addigra valahogy beköltözött egy porszem is ), azt is kicserélték gariban, rendesek voltak. Szóval vagy fél év után lett egy hibátlan, újszerű használt telefonom (bár felmerült, hogy esetleg végül konkrétan újat kaptam-e, de nem csekkoltam). Ami vagy egy évre rá elkezdett brutál módon melegedni. De olyan szinten, hogy alig lehetett megfogni, és közben brutál módon be is lassult, throttlingolt. Volt, hogy hiába töltöttem eközben, még úgy is merült! (Ki kellett kapcsolni töltéskor.) Többször is azt hittem, hogy tuti valami program beakad neki, esetleg valamilyen vírus. Többször is csináltam factory resetet, az rövid időkre segített, aztán viszont idővel feladtam, és vettem egy új telefont (egy V30-at használtan - az még jobb lehetett volna, de annak meg folyton térerő problémái voltak). Aztán nemrég tudtam meg véletlenül, hogy az Android 5-6 frissítés vágta haza teljesen azokat a telefonokat. Pedig amúgy talán a legjobb, legmegbízhatóbb-szerethetőbb telefonom volt eddig.
-
tibaimp
nagyúr
válasz Trailblazer #20 üzenetére
Akkor mi számít még! Tudom a választ, csak kíváncsi vagyok.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Trailblazer
veterán
válasz Janika--1982 #6 üzenetére
Ne vetítsd ki másra a fóbiáidat. Annyit írtam, hogy nem kérem. De tudod mit: a részem a tiéd lehet belőle!
[ Szerkesztve ]
Lehet más a helyesírás...? -> https://lnk.bz/fJ4V
-
hapakj
senior tag
Amúgy iOS 18-al csináltak valamit. iPhone 12-m már ilyen döcögős volt, gondoltam már egy kis tervezett elavulás, vagy az akku már nem bír elég naftát adni, erre iOS 18-cal tök pörgős lett ismét. Teljesen jó . Mondjuk lehet az update törölt valami beakadt cacheket vagy nem tudom
-
bteebi
veterán
"valami modern de nem túlpakolt chip + normális szoftver optimalizációval, milyen használhatóságot és akkuidőt lehetne elérni"
Ezt úgy hívják, hogy Apple, az első frissítésig.
Sajnos ez amúgy egyáltalán nem cél, ami amúgy nagyon gáz.
-
hapakj
senior tag
Hát igen. Tényleg az a helyzet, hogy 4-5 éves telefonok is teljesen használhatóak ma már. Elgondolkodtató, hogy mai gyártás technológiával, valami modern de nem túlpakolt chip + normális szoftver optimalizációval, milyen használhatóságot és akkuidőt lehetne elérni.
Persze abba nincs business Sajnos úgy érzem, hogy a manapság a nagyobb sebesség meg a sok sok RAM nem a userek kényelmét szolgálja elsősorban, hanem hogy minél gyorsabban lehessen ontani a trehányul összegányolt appokat
-
bteebi
veterán
"s attól egyébként jó lett, hogy sok mag volt benne?"
Szintetikus tesztekre mindenképp jobb, hogy valós helyzetben ezekből mennyit profitál, az már igen erős kérdés. Teszem hozzá, szerintem a csúcs SoC-k teljesítménye már több éve erősen overkill, szóval az, hogy "van gyorsabb", az nem feltétlenül releváns, ha mondjuk a "van gyorsabb"-at egy szálon mondjuk 60, a lassabbat meg 85%-ig terheled. Fogyasztásban, throttlingban persze lehet különbség.
Ha nem vagy nagyon power user, akkor nagyjából mindegy. Én pl. bizonyos okokból idén év elején egy (még új!) S20 Ultrát vettem, ami az esetek nagyon nagy részében kifejezetten smooth. Egy S23-S24 nyilván jobb, és szintetikus tesztekben sokkal jobb lenne, de én pusztán azokból igazából nem profitálnék.
Épp ilyen alapon egyébként egy Tensor se feltétlenül "rossz", hiába az a leggagyibb teljesítményre.
-
ricsip
addikt
Az MTK 10 éve a "ócska kínai tablet v. noname smartphone" összefüggésben jött elő kivétel nélkül.
Van mostanában született összehasonlító leírás, hogy hogyan muzsikálnak az utóbbi években? Sejtésem szerint azt akarják az itteni kommentek sugallni, h. felnőtt a qualcom szintjére (vagy inkább a QC csúszott le az elmúlt években a régi MTK szintjére).-
-
hapakj
senior tag
A legutóbbi Exynos már talán nem is volt annyira rossz - persze elég sok mag kellett hozzá
- s attól egyébként jó lett, hogy sok mag volt benne? Értem én hogy a sok CPU meg GPU core-tól szép nagy pontszámokat fog tudni, de szerintem egy ilyen SoC attól lesz jó, hogy mennyire használható terméket lehet köré építeni.S mondjuk ha az alkalmazás megnyitás, meg a készülék gördülékenysége még mindig az egyszálas teljesítménytől függ, akkor nem sokra megyünk a sok maggal. A sok GPU core is szép és jó, de képes-e a tartani a teljesítményt több mint egy benchmark erejéig és közben nem ég le az eszköz az ember kezében?
-
bteebi
veterán
Mondjuk van benne valami...
Az utóbbi időkben egész jó lett a MediaTek, bár a csúcs-Snapdragontól azt hiszem még mindig le vannak maradva valamelyest. Persze nem annyira, mint a Tensor , vagy régebben az Exynos. A legutóbbi Exynos már talán nem is volt annyira rossz - persze elég sok mag kellett hozzá, de ez az átlag usert nem kell, hogy érdekelje. Amíg nem lagol/throttlingol, vagy fogyaszt átlagban nagyon sokat.
Azért az a majdnem 30 milliárd tranzisztor elég kemény. Kíváncsi leszek, hogy viszonyul majd teljesítményben a Snapdragon 8 Gen 4-hez.
-
tibaimp
nagyúr
válasz Janika--1982 #6 üzenetére
Nem biztos, mindig tanulhat az ember! És én úgy tartom, nem szégyen mástól tanulni! Maximum az ember utánanéz, meggyőződik róla személyesen is, de az is már eredmény!
-
aktív tag
-
tibaimp
nagyúr
válasz Trailblazer #1 üzenetére
Régebben volt, mikor a MTK chip-ektől menekülni kellett, ma már gyorsabb, mint a Snapdragon!
-
hapakj
senior tag
pffffff, Apple A18 Pro, M4...
-
joey04
titán
ok
-
Thom!
veterán
értelmes hozzászólás volt , küldök neked tensort és exynost
-
Trailblazer
veterán
Köszönöm, nem kérem.
Lehet más a helyesírás...? -> https://lnk.bz/fJ4V
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Házimozi belépő szinten
- Politika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Trollok komolyan
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest