Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
Új hozzászólás Aktív témák
-
Agent87
aktív tag
igazából itthon próbálkoztam de most csak koszosabb lett mint volt
van itton gyógyszertári alkohol meg fülpiszka is ezt a kombót próbáltam óvatos voltam nagyon.
de az alkohol mindig nyomot hagy ahogy elpárolog azt meg lepucolni nem nagyon tudom.
WL sprayvel is próbálkoztam ami szulfidokat meg zsírokat is oldja de ugyanaz a hatás mint az alkoholnál párolgás után nyomot hagy.
persze nem közvetlen a gépbe fújtam mindig a fülpiszkára. -
Agent87
aktív tag
válasz
Zoli bácsi #17 üzenetére
köszi a választ!
melyik az a fotósbolt? lehet inkább elvinném de olyan helyre meg nem akarom ahol csak belefújnak kettőt aztán ha nem jön le szétszedik 15ér. -
Zoli bácsi
őstag
Szia! Milyen tisztítófolyadékot? Szenzortisztításhoz?
Legolcsóbb talán az izopropil-alkohol, ezt szerintem vegyi áru boltban is megkapod.
Aztán fotósboltokban megkapod a különböző készletek tisztítófolyadékát (Pl. Dust Aid) külön is. [link].A Pixinfón teszteket író Birdie a gyógyszertári alkoholra, és fültisztító pálcára esküszik. Egy fotósbolt műszerésze sebbenzinnel, és fültisztító pálcával tisztít.Ha nem vagy tapasztalt a tisztításban, ezt ajánlanám neked: [link]
-
Agent87
aktív tag
tudtok valami helyet ahol csak tisztítófolyadékot lehet venni?
-
Zoli bácsi
őstag
Sziasztok! Éppen Budapesten "nyaralunk" (Ingyenszállás kihasználása), és netem is van, a lakás egyik sarkában befogtam a laptopommal egy nyilvános wifi kapcsolatot. Szóval ma elvittem a Pentaxomat Csurgó mesterhez. Megbeszélt időben odaértünk, egy kis műhelybe mentünk be, ahol a mester megnézte mi a gond. Egy nagyítós szemüveget vett fel, majd levette az objektívet, és most jött, amire nem számítottam. Jó nagyot belelehelt a gépbe, majd mondta, hogy "igen, most már látom". Aztán elővett egy Lenspen szenzortisztító ceruzát,megint a gépbe lehelt, és benyúlt a szenzorhoz pár másodpercre. Közben a következőket mondta, próbálom szó szerint idézni:
" Még soha nem csináltam ilyet, nagyon izgulok ám"
" Jé, mostmár a Pentax is gyárt digitális gépeket?"
Nagyon rövid lenspenezés után obi fel, majd tesztkép, és az LCD-n belenagyítva a képbe ellenőrizte az eredményt. Majd ismét le az obi, tükör felcsap, és bekapcsolt valami kis kompresszorszerűséget, és befújkált az érzékelőhöz, majd a mattüveghez is. Kezembe adta a gépet hogy kész. Kérdeztem mennyi lesz a díj, és most jött a legnagyobb meglepetés: Semmi. Mondta, ne is kotorásszak, úgysem fogad el semmit.
Meglepődtem, de nagyon. Azért hazafele lőttem a Bp.i kék égboltról egy f/32-es képet, és megnéztem a laptopon, tényleg leszedte a zsírfoltot.
Délelőtt még beugrottunk a Camera kft-hez a három hónapja javításon lévő (mostanra elkészült) objektívemért(kitobi), és azért rákérdeztem ártatlanul, hogy hogy is van a szenzortisztítás náluk. 2500 ft-ért légbefúvás, ha nem használ, akkor szétszedés 15e.-ért. Bakker, amit Csurgó szaki leszedett 20mp alatt, ezek szétszedték volna a gépet miatta.. ? -
ottkar
addikt
válasz
philoxenia #11 üzenetére
Bár férfiasan bevallom 3 hete beleejtettem a multiméteremet a citromos mosogatólébe és szegénykém totál zárlatos lett. De ilyen nálam minden fél évszázadban fordul elő. Fényképezőgép még soha nem hibásodott meg rossz kezelés miatt. És a CCD-m se lett mocskos egypár stösz került rá ami lefújható volt.
-
ottkar
addikt
válasz
philoxenia #9 üzenetére
Hát nem tudom hogy a szűrő ami a CCD-n van mit szól ahhoz hogy folyadékban ultrahanggal adjusztálják nem megy e alá a folyadék mivel az ultrahang rezgésre elválhat. Hiszen úgy van ráragasztva. Meg milyen szennyeződés az ami oldószerrel nem megy le? Teveszarba esett?
-
ottkar
addikt
válasz
philoxenia #7 üzenetére
"Szerviz kellék, ultrahangos tisztító készülék, Aoyue 9050 (tisztító folyadék nélkül)"
Ebben a készülékben csak olyat lehet tisztítani ami folyadék alá meríthető az ultrahang itt a hatást fokozza, mivel a fínom fogaskerekeket nem lehet drótkefével pucolni.Nem folyadék nélkül tisztít hanem az ára folyadék nélkül.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Zoli bácsi #5 üzenetére
Nem ultrahangos készülékkel tisztítanak ilyenkor? [link]
-
Sir Riccio
addikt
válasz
Zoli bácsi #5 üzenetére
Mert így több pénzt lehet érte elkérni. Ha nem ez a hivatalos megoldás akkor passzolok. Nálunk a cégnél van egy 3M Vacum Cleaner amit elvileg lézernyomtatók tisztítására használnak, de normál távolságból szenzort pucolni is nagyon jó. Kár, hogy a keresőmből nem szívja ki a cuccot.
-
Zoli bácsi
őstag
Valami eszembe jutott: Sok helyen arról olvasok, hogy a Camera kft-nél van légbefúvásos szenzortisztítás, ami 2500 ft, ha ez nem sikerül, akkor van szétszedéses tisztítás, ami 15e. forint, akkor kiszerelik a szenzort, és úgy pucolják meg.
Nem vagyok szakértő, de valaki mondja meg nekem, miért kell kiszerelni egy szenzort, amikor a bajonett felől is hozzáférhető...?
Csak kíváncsi vagyok, sok helyen olvastam erről a kiszereléses tisztításról, sokan írták, hogy így pucolták meg a szenzorukat. -
Zoli bácsi
őstag
Akkor leírnám én is a saját tapasztalatom. 2 évvel ezelőtt Nikon szerviz pucolta a D50-esem, utána finom "szálak" látszódtak szűk rekeszen, a kép közepénél. Körtepumpával befújtam kettőt, azóta is jó.
Mostani k200d-nél gyárilag volt egy nagyobb porszem a szenzor sarkánál, f/8-nál látszott. Egy fültisztító szerű pálcikával (Hama obitisztító csomagban volt) benyúltam a szenzorhoz. Működött a dolog, a nagy kosz eltűnt. Aztán vettem ilyen Dust Aid Platinum tisztítót, le volt értékelve az edigitálnál. Azzal végigtisztítottam a szenzor felületét, aztán tesztkép... Akkora zsír (Olaj?) foltot tettem vele a szenzorra, hogy az már f/3,5-nél is látszik. Azóta is így van, nem is használtam azóta. Pénteken megyünk Pestre, asszem' elviszem magammal, aztán valahol lepucoltatom. Valószínűleg fórumtárs által javasolt Csurgó László nevű szakihoz viszem, közel van a Keletihez.
Egyébként az okosabbak mondták már, és én is úgy látom, hogy legtöbb porszem körtepumpával lefújható. Ami nem, oda már nedvestisztítás kell.
A pixinfon teszteket író Birdie leírta, hogy ő a tesztgépek szenzorát fültisztítóval és alkohohollal tisztítja. Olvastam olyat, hogy fogorvosi kompresszor a tuti.
Legtöbben a sensor swab-ra esküsznek, de a pálcák és a folyadék 23e. ft. Erről a lenspen cuccról megoszlanak a vélemények, van aki szerint tuti, van aki szerint csak tologatja a koszt....sokak szerint meg a szervizek is ezzel pucolnak.
Állítólag az igazi szakik gyógyszertári vattát fognak csipeszbe, és pár csepp éterrel megpucolják a szenzort, aztán száraz vattával áttörlik.
Index fórumon olvastam, hogy műanyaglapból vágott szenzorméretű csíkot valaki, ráerősített egy mikroszálas törlőkendő darabpt, pár csepp alkohol..és tuti lett. Nem tudom, ezekről olvastam, személyes tapasztalatomat az elején leírtam. És még annyi, remélem nem kapok ki a Pentax fanoktól...hogy a k200d beépített szenzortisztítása semmit nem ér, egy porszemet sem rázott le nekem eddig. Amiket olvastam, az alapján úgy vélem az Oly megoldása hatékony, a többi meg sem közelíti. -
johnjohn
addikt
Semmivel sem nyúlnék a szenzorhoz ! Ha nem jól sikerül, cserélni lehet csak. Ha a szervizben vágják haza tisztításkor, akkor az a szerviz költsége !Jártam így a Nikon-nál, lett egy hosszanti csík a szenzor szélén a tisztítás alatt, de mivel Ők okozták, cserélték a szenzort( vagy a szűrőt ami előtte van).2 hét alatt volt kész, Nikon D 40X típusú gép volt.
Sajnos nagyon profinak, és biztos kezűnek kell lenni ahhoz, hogy a szenzor ne sérüljön, még a drága nedves szenzortisztítókkal is nehéz meló.
Ami nem jön le körtefecskendővel, az már csak nedves tisztítással fog eltűnni.
Én egy Giottos fecskendőt használok, teljesen bevált, hátul szív, elől fúj,és még egy belső kis szűrő is van benne a fúvóka alatt ! -
BiriBum
őstag
Én személy szerint nem nyúlnék lenspennel a szenzorhoz. Az 50-es Asahi fixemen átnéztem áttörlés után. Zsírszerű finom kenődés látszik és apró, csak a lencsén keresztül látható fekete gyöszök a lenspen anyagából. Ezeket igen nehéz leecsetelni. A szenzoron persze a leecsetelés nem lehetséges.
-
adik
őstag
Szóval egy korábbi hszra reagálva:
A LensPennek van vagy tucat féle ugyanúgy kinéző tosza, de ezek igazából eléggé különbözőek. A LensPen Original (alias: hagyományos) valóban lencse tisztításra ajánlott. Harang (parabola) alakú, hogy jobban fel tudjon idomulni a tisztítandó felülethez. Éppen ezért nem is alkalmas szűrők tisztításához, arra a sima felületű ajánlott (különben nem megfelelően kopik). A szenzortisztításhoz ajánlott darabnak kicsi, lapos a feje és szögletes, hogy a sarkokat is elérje. Persze minden szennyeződést ezek sem tudnak eltávolítani, de elég jó hatásfokúak.
A pumpa csak azt a szennyeződést tudja lefújni, ami nincs odaszáradva, odaragadva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Fotók, videók mobillal
- Kerékpárosok, bringások ide!
- SörcsaPH!
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Intel i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Huawei MediaPad T5 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest