- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Computex 2025: szinte mindenre gondol a Team Group
- ATX 3.1-es tápokkal gyarapodott az MSI MAG termékcsaládja
- Még mindig nem döntött az ASML High-NA gépeiről a TSMC
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Projektor topic
- Házimozi belépő szinten
- Gaming notebook topik
- Steam Deck
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi haladó szinten
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Androidos fejegységek
Új hozzászólás Aktív témák
-
hungeek
senior tag
ez a legjobb könyv, ez mármár biblia
igaz angol nyelven de a legjobb, valahol van róla itt a ph-n egy topik:
upgrading and repairing PCs 13th edition
/pdf formátumban 90 mega/
[Szerkesztve] -
leia21
csendes tag
igen, jókat ír, és az én logikám szerint:-)))
de ha van valami tanácsod, szívesen fogadom!
amúgy a problémám igazán akkor jön elő, amikor pl. nézegetünk a kedvessel árlistákat, ő bővítgeti a gépét folyamatosan, én meg csak számokat, meg betűket látok, és foglalmam sincs a dolgokról...
de azt hiszem, jó úton indítottatok el!
most már tényleg mennem kell, ne haragudjatok, majd még jövök! -
leia21
csendes tag
szia.erre értetted?nem kamuzok, hidd el!ha eljutok egy olyan szintre, akkor már komolyabban is beszélgethetünk!sajnálom, ha csalódtál, próbálom megérteni a dolgokat...bár kell egy kis idő, amíg felfogom.amit eddig írtatok, az nagyon jó és érthető volt, köszike.
eddig mindent megértettem.mennem kell tanulni, de este visszajövök, és továbbmehetünk a gép többi részére is...persze, ha ezek után is van kedvetek alapszinten beszélgetni... -
tildy
nagyúr
Ha már neumann elvek, íme:
Neumann elvek
Soros működésű elektronikus gép (a feladatok egymás után nagyon gyorsan hajthatók végre a számítógépen).
Digitális. Kettes számrendszer használata (kétállapotú áramkörök - 1,0 - elektronikus úton való megvalósítása könnyebb a kettes számrendszeren keresztül)
Belső memória alkalmazása (részeredmények tárolása egy műveletsor végrehajtásához, emberi beavatkozás nélkül)
Tárolt program elve (a memóriából elővett adatok és utasítások használata egy feladat megoldásához). Utasítási rendszer = program --> Automatikus
Univerzális számítógép elve (TURING bebizonyította, hogy alapvető matematikai műveletek végrehajtására képes gép, bármilyen feladat elvégzésére alkalmas).
1.c A Neumann-elvű számítógépek architektúrája
- CPU: Central Processing Unit (központi feldolgozó egység, processzor)
CPU= CU + ALU
- CU: Control Unit (vezérlő egység)
- ALU: Arithmetical Logical Unit (aritmetikai és logikai egység)
- I/O vezérlők: Input/Output (adatok fogadása, továbbítása)
- Operatív tár: Memory (feldolgozásra kerülő adatok tárolása)
- Háttértároló: adatok, programok tárolása -
Draki
aktív tag
Szerintem R2D2 is örömmel segítene neked és ő nincs olyan messzi messzi galaxisban, mint mi!
Megaztán R2-nak mégiscsak ''közelebbi'' rálátása van a számítógépekre, mint nekünk gyarló embereknek!
Ez szigorúan csak vicc volt, ne értsd félre. Kifejezetten örülünk ha segíthetünk bármiben is!Nem is szólok bele. Úgylátom 666 jól okít ...
Bezzeg az én barátnőm már akkor is rugdosott, ha 5 percet babráltam vmit a géppel...Nem hogy megpróbálja megérteni mit is csinálok...
-
b.bone
senior tag
Ehh igazad van. azthittem komoly lessz a topic. írtam vagy 3 oldalnyi szöveget az alaplapról. pl mi is az a DMA meg IRQ. hány herczen szalad a PCI és hány Bites. meg ilyesmi. nyomtam egy vissza-t meg egy refresh-t hogy lássam mi történt még én írtam. háát. inkább írom ezt az új hozzászólást...
bár reméltem hogy születik egy tényleg szakmai topicde talán majd egyszer startol egy amit ugy kezdünk hogy Neumann elvek
leia21: Csala Péter - Csethényi Arthur - Meg Még vki
Informatika Alapjai
kiadó: Computerbooks - 2001
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
Na fordítva is lehet.Ha van egy bizonyos alaplapod, akkor ahhoz is megfelelő processzort kell venned.Vannak ugyebár a foglalatok, amibe belerakod a procit.Az amd procihoihoz készült lapoknak az az előnye, hogy nem kell gyakran cserélgetni a lapod, ha jobb teljesítményű procit akarsz.Itt van pl. a Socket A foglalat.Ebbe egészen 1GHz-től felfele bele tudsz pakolni procikat, az összes Amd Xp procit.
Intelnél gyakrabban változik a tokozás.HA azt vesszük, hogy az amdnek a kb 100 megahertzes géptől fölfelé volt összvisz 3 féle tokozás (socket 7(vagy asuper socket 7), slot a, socket a) addig az intelnek legalább 5.
Nagyon sokan el vannak tévedve proci ügyben , mert régen pl. mindig azt kérdezték tőlem, hogy pentium 2 es géped van?!
Mondtam nem, p1-es..Ugyanis az 500as amd proci belement p1es alaplapba, viszont az intel p2, a p3nak már más tokozása volt.
Na majd még írok. -
Cathfaern
nagyúr
Nem pontosan. A processzor a gép agya, eddig ok. De az alaplap nem a test, én sokkal inkább az idegrendszerhez hasonlítanám: ez köti össze a különböző részeket. Tehát az alaplap nem csinál mást, mint az információ áramlást szolgáltatja a számítógép részei között.
A CPU (processzor) számításokat végez. Ez így lehet, hogy nem tűnik túl nagy számnak, de az számítástechnikában minden matematikai műveletekkel van leírva (ezért számítástechnika), tehát például azt, hogy az egér mutató épp hol jelenjen meg, azt ki kell számítani.
Egyébként a ''processzor'' szó a CPU-ra használva nem pontos kifejezés, bár nagyon elterjedt. Ugyanis processzor van a hangkártyán, videókártyán, hálókártyán, egérben, stb. Ellenben a CPu azt a processzort jelöli, ami a gép agya. (de a processzor=CPU elég elterjedt, nyugodtan lehet használni). -
MUŁĐER
addikt
ON
Amúgy,ez is Fáradtgőz szerintem...
OFF
Csak a géppuskakezű(?) mod várjon az áthelyezéssel,míg leia21 visszajön,mert nem fogja találni a topicját...
[Szerkesztve] -
Protoss
senior tag
Az elképzelés jó, igen prociból idul ki az ember utánna keres alalapot, az alaplapon lévő foglalatba kerül a proci. Az alaplapon a memóriának is van foglalata, oda rakjuk a ramot. (Az alaplapon lévő chipek kezelik a ramot, ezért adott alaplapba adott tipusú ram kell.)
Az alaplap ezzel nem fújt ki, mert további ''csatlakozók'' úgynevezett buszok (valaki sineknek mondja) is vannak rajta. Ide tudod beilleszteni a kártyákat (monitor vezérlő, hangkártya, háló kártya)
A buszok több féle szabványúak, eltérő szinüek és méretűek ezek a buszok.
AGP (advaced Gra. Port, ha jól emlékszem) = Videókártyáknak kell napjainkban
PCI ide jönnek a z általános kártyák
ISA régebbi kártyák, ma már kifutott szabvány
Természetesen az alaplapra csatlakozik még a vinyó(k), cd/dvd-rom(ok), kis lemez egység is.
[Szerkesztve] -
MUŁĐER
addikt
A processzor neve sok mindent elárul,mármint az angol neve: CPU,ez egy rövidítés,azaz Central Processing Unit.Azaz Központi Műveletvégző Egység.Ő számol mindent.(Majdnem,de erre majd kitérek a videókártyáknál.)A memória a gépben,az adja a procinak az adatokat.Ezekből számol a proci.
Úgy képzeld el,hogy alaplap=irányító,mint mondjuk közlekedési lámpa.
Proci=a munkás,a nagy számolóművész,de alaplap segítsége nélkül nem tudja beszerezni az adatokat a memóriából.
Memória=memória,adattároló.
Tehát itt nemigazán van alá és fölérendeltség,inkább mindenki összedolgozik,nagy csapatmunka van.
[Szerkesztve] -
leia21
csendes tag
-
Protoss
senior tag
Állj!
Van egy ötletem, szerintem vizuális tipus vagy érdemes egy gépházat kibontva látnod akkor előbre jutsz. Ezért http://www.depo.hu oldalon vannak a hardver rovatban alkatrészek képekkel. Ott már a lista elején vannak alaplapok. -
leia21
csendes tag
válasz
J.J. András #20 üzenetére
lehet, hogy hülyeséget kérdezek:
CPU és PC
egy és ugyanaz?
a rövidítésekkel gondban vagyok:-) -
MUŁĐER
addikt
Többféle alaplap van,természetesen AMD és INTEL procit egy alaplapba nem lehet berakni,nem kompatibilisek...
Azt,hogy milyen proci milyen alaplapba megy,a processzor lábainak száma határozza meg.Mert a proci olyan mint egy százlábú,csak a prociknak több száz ''lábuk'' van.Ezek a prociból kiálló tűk,amik összekötik a procit az alaplappal.A proci alján vannak,jó lenne képet találni róla,majd megnézem van-e itt valahol... -
leia21
csendes tag
oké eddig stimm.Amd meg Intel.a tápegység is stimm.
akkor pontosan mi is a feladata a processzornak?és miylen viszonyban van az alaplappal?úgy értem, hogy egyszinten vannak, vagy alárendelt szerepben?vagy úgy, mint az emberi testben?vagyis hogy alaplap=agy, a többi meg a szerveknek felel meg?
tudom, kicsit fura, hogy hasoníltgatok, de így nekem könnyebb megérteni... -
Protoss
senior tag
Hali!
Az alaplap nem annyira agy inkább kiszolgáló felület, csatorna, ''titkárnő'', a feladata röviden: kapcsolat, olyasmi mint a házalapja.
Ezen a ''területen'' vannak elhelyezve az alkatrészek. Az itt elhelyezett alkatrészek (videókártya, hangkártya, cpu, ram, alaplap részei: ide vezérlők, alaplapi chipek) árram ellátása miatt szükséges az alaplapot csatlakoztatni a táphoz. Valamint az alaplapon keresztül kapnak áramaot az usbs eszközök is.
A tápegység egy szürke doboz (ventillátor van benne, egyből felismered a hangjáról is) a gépházon belül, ez lát el mindent árammal (alaplapon keresztül a fentebbsoroltakat valamint winchestereket, cd-rom, dvd). Az alaplaphoz tápcsatlakozóval kapcsolódik. Ennek van két nagy szabványa, az egyi az AT táp csatlakozóval ellátott tápegységek (régebbi szabvány), napjainkban az ATX tápcsatlakozós alaplapok vannak porondon. Lényeges különbség az, hogy az ATX szabvány tette lehetővé különösebb rafinériák nélkül, hogy az op. rendszer kitudja kapcsolni a gépet. (Természetesen voltak AT megoldások is, de az ATX szabvány foglalta magába)
Az alaplapok között két nagy csoportot különböztetünk meg általában a pc gépek esetén:
- AMD processzor fogadására képes,
- Intel processzor fogadására képes lap.
A két nagy csoporton belül a processzorok további verzióihoz kell az alaplapot ( egész pontosan az alaplapon lévő chipkészletet) illeszteni.
Most kérdezz újra, hogy mi nem világos.
Üdv
[Szerkesztve] -
J.J. András
őstag
hát az AGYNAK inkább a Processzort nevezném, mert az végzi az összes számítási, kódolási műveletet a beépített belső (ASEMBLY ? -de egy infós ezt jobban tudja) fordítójával......-tudod, a programnyelvek legegyszerűbb nyelvezete ( a C++, PASCAL....stb. mind erre épülnek) -na, de ez nem is annyira fontos Neked, a lényeg: a KÖZPONTI EGYSÉG a CPU, szóval legyen ő az AGY (mint neked is van Agyad, de a Tested nélkül nem ér semmit, és így a test= az Alaplap)
az ALAPLAP típusokokat ChipSET szerint szokták mekülönböztetni, nameg persze milyen plattformra készülnek (AMD-s vagy INTEL-es alá)
pl. chipsetre: i845P , i865PE, i875P........Intel
nForce2 .......nVidia
KT600 ...........VIA
SiS-655FX.........SiS
ezek a manapság létező legnagyobb chipsetgyártó cégek........ezek csinálják ezeket a tulajdonképpen speciális ''processorjaikat'' az alaplapokhoz,ezek végzik a kommunikálást a RAM-CPU között, KÜLSŐ PERIFÉRIÁK között, vannak bennük optimalizációk...stb, amiket az alaplapok gyártói ráépítenek az alaplapjukra gyártás során..........és a sok áramkörből felépül az alaplap.....
és mivel nevében benne ÁRAMKÖR, tehát kell ÁRAM az alaplapnak, meg az egész kócerájnak, mert te sem akarsz otthon sötétben ülni, hogy ''se kép-se hang''...
a TÁP=TÁPEGYSÉG biztosítja a különféle módon leredukált feszültséget a PC összes tartozékának.....,mint pl: VGA, VINYÓ, CD-ROM, és persze ALAPLAP,ami majd még több kondenzátoron és Ellenálláson kersztül adja át a CPUnak, és MEMÓRIÁNAK.....
na, csumi -
Skót
aktív tag
Persze ha valami nem tiszta az előbb írt oldalon akkor nyugodtan kérdezz!
-
MUŁĐER
addikt
Na,van a tápegység,az a nagy doboz ott hátul,tele tekercsekkel meg mindenféle izéval.Én se tudom mik azok.Az alaplapot rá kell dugni a tápra,és a tápról kapott áramot az alaplap szépen elosztja a proci,videókaresz,vinyó,meg minden között.Kinek mennyi kell,annyit kap.Persze csak ha elég nagy a táp,mert ha túl kis teljesítményű tápot kötsz nagyfogyasztású gépre,nem indul el,mert nincs elég áram.A táp teljesítményét a nevében a pl.:300W mutatja.(300 watt.)Tehát ez a táp 300 W áramot vesz fel.
-
stpotty
tag
Szia
Ha csak beszélgetési szinten érdekel, itt van egy kis történelem, igaz angol.
http://www.computer.org/computer/timeline/ -
Skót
aktív tag
Hoppá!
Közben találtam egy oldalt, ami a pc-ről szól!
Kicsit elavult, de az alapokat jól meg lehet belőle tanulni szvsz
http://www.inf.u-szeged.hu/~rfarkas/hardver/lecke.htm -
MUŁĐER
addikt
Procik,hmmm.Nagy téma.
Na,szóval,a piacot most két gyártó foglalja el,az INTEL,és az AMD.
Jó lenne ha több lenne,de ez van.
AMD procik:
Érdekes procik ezek,kisebb órajelen(az a nagy szám ami a proci nevéhez van írva,pl.:2000 MHZ) bizonyos progikban(főleg játékokban) olyan gyorsak vagy gyorsabbak mint az INTEL procik.És a legszebb az egészben,hogy jóval olcsóbbak.50%-al kb.
Szóval kis hazánkban best buy.(Mit fogok én kapni az INTEL-esektől!)
INTEL procik:
Régi cég az intel,igazi veterán,nagyon gazdag.Az ő prociaik mennek a legmagasabb frekvencián manapság,elérték velük a 4700 MHZ-et is!Nem rossz.
Professzionális alkalmazásban,pl.:3Deffekt készítő progik,videótömörítés,stb...gyorsabbak mint az AMD.Játékban sem lasabbak annyival,egyetlen NAGY hátrányuk az ár.Nagyon drágán mérik ezeket a procikat,persze itt nagyrészt a nevet kell megfizetni,meg az INTEL nagyobb haszonkulcsal dolgozik mint az AMD.(Magyarán több pénzt keresnek egy proci eladásával,mint az AMD.) -
Skót
aktív tag
Nos!
Volt egy olyan kérdésed hogy procik:
Gondolom láttál már procit!!
Meghatározóan mostanság 2 csoportba lehet őket (gyártók szerint) sorolni:
AMD és Intel
Ezeken belül sokféle van még pl:intel pentium I, II stb vagy az Amd fronton : Athlon Xp, Duron
A 2 gyártó, és a gyártók alfajai között is vannak különbségek: Például az intel pentium III és IV között alapvető (kinézeti) különbség hogy a P4-en kb 100 db-bal több tüske (láb)van és ennek ellenére az egész proc kisebb! -
MUŁĐER
addikt
Na,szóval,kezdem én,úgylátszik csak én vagyok férfi errefele!
Hol is kezdjük...
Mondjuk alaplap?
O.K
Na szóval...
Az alaplap minta nevében is benne van,összeköti a különböző alkatrészeket,irányítja közöttük az adatforgalmat,árammal látja el őket,szóval ő az ''alap''.Nélküle nincs számcsó,csak egy halom ócskavas.
Tehát ha a processzor beszélni akar a memóriával,ahonnan az adatokat veszi ki,nem a memóriával beszél közvetlenül,hanem az alaplapon keresztül ''beszélgetnek''.Persze nem minden gép műxik így,de a többség igen.
Remélem nem írtam nagy hülyeségeket. -
Skót
aktív tag
http://www.szintezis.hu/oktatas/books.html
Pl: a 'Mit kell tudni? a PC-ről' c. könyv!
Ilyesmikre gondoltál?
Őszinténszólva leírni kicsit macerásabb, de ha gondolod akkor lepötyöghetjük!
Szvsz a fórumtársak is szivesen segítenek -
-
leia21
csendes tag
Sziasztok!
Tudnátok nekem olyan könyvet, vagy internetes oldalt ajánlani, ahol kezdőknek írják le a számítástechnika alapjait, ill. magukról a számítógépekről, működésükről, részeiről?a kedvesem lassan szakértő, próbál tanítgatni, de még mindig olyan kínainak tűnnek a dolgok. Pl.amikor csak számokat, meg betűket látok...valami fogalmam van a dolgokról, meg már ő is sokat magyarázott, de olyan dolgok, mint processzorok, meg alaplapok, meg hasonló alkatrészek még nagyon távol állnak tőlem,és szeretném őket jobban megérteni...
előrebocsátom, hogy nem vagyok szőke:-)))
szeretnék neki örömnet szerezni, meg hogy legyen rám büszke, amiért a többi lánynál jobban értek a gépekhez, meg hát magam miatt is jó lenne:-)))
szóval ha tudnátok segíteni, nagyon megköszönném!
Leia
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Eladó MSI K9N2 SLI platinum alaplap
- Gigabyte GA-H81M-S1 1150 alaplap eladó kedvező áron!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PLUS GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Dell Latitude 7420 és 7420 All-In-One i7-1185G7, Intel Iris Xe Graphics, 16GB, 256GB-2TB
- Beszámítás! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally Z1 Extreme 512GB SSD játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest