- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra - más dimenzió
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Canon EOS DSLR topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Forrmell.enn
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
Aktív témák
-
WN31RD
addikt
Kipróbáltam, és tényleg nem megy... :((( :F
Nyomoztam kicsit a kernel forrásban (2.6-os) a probléma után, és úgy tűnik, a ''kernel capabilities'' funkció okozza a gondot. Ugyanis nem csak az ioperm()-hez, hanem a /dev/port megnyitásához is szükséges a CAP_SYS_RAWIO, ld.: kernel forrás drivers/char/mem.c, open_port().
Ha a default capabilites nincsen aktiválva (capability kernel modul), akkor a root processzeknek megvan minden capability, a többinek pedig semmi, és ezen nem lehet változtatni, ld. kernel forrás security/dummy.c, dummy_capable().
Megoldási javaslatok (nem próbáltam ki):
a. root-ként induljon a processz, aztán dobálja el a privilégiumait, amint megnyitotta a /dev/port-ot
b. root-ként induljon egy kisegítő processz, ami mondjuk egy socket-en keresztül átad egy file descriptor-t a /dev/port-ra
c. kapcsold be a linux capabilites-t, és - pl. a PAM segítségével - add meg a CAP_SYS_RAWIO-t a kérdéses júzernek
d. piszkálj bele a kernelbe valamelyik helyen, amit említettem
Érdekelne a kipróbált, működő megoldás, ha majd meglesz. :) -
WN31RD
addikt
-
WN31RD
addikt
Ha a /dev-be bele tud menni a júzer, és listázni tudja a tartalmát, márpedig tudja (r-x jogok), az elég. Onnantól kezdve már az egyes file-okhoz (pl. /dev/port) rendelt jogok számítanak.
Elvileg elég, ha a júzer tagja egy olyan csoportnak, amelyik írni tud a device-ba. Nem tudom, mi kellene még, de biztos nem a /dev jogaival van baj.
A csoporthoz való hozzáadás után csináltál egy ki-be jelentkezést a júzerrel?
Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest