- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen videókártyát?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Fujifilm X
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- TCL LCD és LED TV-k
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali fotós kérdések órája
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szkeptikus
tag
Köszi, na ezt még én is megértem…
Már csak az a kérdésem, hogy ha az egyik HDD csatit elhasználom az alaplaphoz, akkor hogyan kötök rá 2 db hdd-t (raid miatt). Létezik Y kábel a molexhez is?
Illetve ennél továbbmegyek: mi van ha két SATA csati kellene, létezik átalakító (PATA -> Sata)?
Nagyon köszi!
-
duffbeer
őstag
válasz
Szkeptikus #48 üzenetére
A különbség a kettő között az, hogy a 12V-osnak stabilizált 12 V egyenáramú táp szükséges (pl monitoroknak szokott 12 voltos tápjuk lenni). A 12-25V-osnak pedig értelemszerűen ebbe a tartományba eső tápra van szüksége. A noti tápok többsége nem 12 voltos, hanem 19.
A 12-25 voltos verzió alkalmas autóba történő használathoz, mert ott nem 12 volt a tápfesz, hanem járó motornál 14,4 V. Vagy akkor jó még, ha 19 voltos tápod van. Én egyébként mindenképpen 12-25-öst vennék, mert az mindennel táppal működik.
Na akkor...
220 --> 19 voltos noti táp (stb.) --> PicoPSU. Eddig érthető. Ha megnézed a PicoPSU képét
azt látod, hogy csatlakozik rá összesen 6 db vezeték. A linkelt képen jobb oldalt látsz egy feketét és fehéret. Ez a bemenete a PicoPSUnak. Ide kell kötni -az egyébként mellékelt csatlakozóval- a noti tápot. A másik oldalon van 4 db vezeték. A középső két fekete testkábel. A citromsárga a +12V, a piros a +5V. Ez a négy ér van aztán elágaztatva asszem két molex csatira (HDD táp) és egy kicsi 4 tűs csatira amit asszem a floppy meghajtókhoz kellett.
Eddig világos. A VIA miniITX alaplapoknak elég a 20 tűs "sima" ATX tápcsati.
Az általad (és pár hét múlva általam is) vásárolandó alaplapon mint írtam nem csak a 20 tűs ATX tápcsati van, hanem egy 4 tűs négyzet alakú is, amihez viszont a PicoPSUval együtt nincs szállítva vezeték. Ezért van szükség egy elosztóra, ami átalakítja a PicoPSU egyik HDD tápcsatiját ilyen 4 tűs ATX tápra. Itt egy kép egy ilyen átalakítóról: [link]Egyébként léteznek autókba speciális tápok amik 6-30V-ig elbírnak mindennel. Erre azét van szükség, mert a motor indításakor az autóban a feszültség jó esetben 10 Voltra leesik, de rossz akku esetén, vagy hidegben még lejjebb.
-
Szkeptikus
tag
Nagyon köszönöm a segítséget...
Igen ezt a tipust néztem ki csak rosszat linkeltem...
Mi a különbség a 12 és a 12-25V között?
Nagyon nem vágom, sorry...
Hova kellene rakni P4 tápcsatit? Ezen a linken úgy látom hogy a PicoPSUnak olyan 20 tűs csatija van mint ami az intel alaplapba kell...
Ezen kivül látok egy 4 tűs csatit szintén a képen, ami ránézésre ráköthető a 4 tűs aljzatba a deszkán.
Akkor miért kell nekem plusz p4 tápcsati meg Y kábel?
-
duffbeer
őstag
válasz
Szkeptikus #46 üzenetére
Egyrészt ha még nem vetted meg a lapot ajánlom ezt. Az általad linkelt laphoz képest kb 1000 forintal drágább, de már van rajta 2 SATA, ami ha minden igaz tud Raid-et (de ennek utána kellene nézni, mert nem vagyok benne biztos). Ráadásul a D201GLY2 teljesen passzív. Ha már halk gépről beszélünk.
Táp szempontjából ajánlom a PicoPSU-t. Kicsit lejjebb pont erről szólt a vita, létezik egy magyar bolt (link lent) ahol a 12V-os 120 Wattos verzió 9000 forint, a 12-25 Volt-os 12600.
Ha neked nem gond inkább nézz körül az e-Bay-en. Kb féláron beszerezhető.
Mindenesetre ha PicoPSU, akkor szükséged lesz egy P4 tápcsatira (a proci tápja, 12V + test), ha ránézel az alaplapra látsz még egy 4 pólusú tápcsatit a proci fölött a normál ATX tápcsati mellett. Vagy elágaztatod a vezetéket "manuálisan", vagy veszel egy Y elágazót.
Még egy alternatíva az FSP Zen 300 wattos verziója, most hirtelen a depo.hu-n néztem 21000 körül mozog. Ez teljesen passzív, aktív PFCvel. -
Szkeptikus
tag
Sziasztok, teljesen hülye vagyok a passzív táp témához, viszont építenem kellene egy gépet passzív külső táppal. Ez a ház alapból ATX tápot tud fogadni... (A ház már megvan
Lesz benne egy integrált mini itx cucc: (Intel D201GLY)
Pluszban lesz benne egy PCI Raid kártya és két 3,5-ös HDD.
A proci max fogyasztása elméletileg 19 W.
Összesen belefér 60-70 W-ba de ráhagyok és inkább 80W-os tápot gondoltam.
A kérdésem hogy mit kell vennem, ha működésre akarom bírni a konfigot egy passzív 80W-os külső (notebook) tápegységgel, illetve milyen külső tápegységet kell vennem?
Nagyon köszönöm előre is a segítséget. (Tényleg nem értek a témáhozm ughogy úgy mondjátok el mint egy nagyon kezdőnek, ha kérhetem)
-
duffbeer
őstag
Jim Tonic, .mf:
Igen igazatok van én kérek elnézést! Most rákerestem a picopsu-ra ebayen, de nem gondoltam, hogy 4-6 ezerből nálam van szállítással együtt.
Rendeltem már ebayről, de csak nagyobb értékekű termékeket nem gondoltam, hogy ilyen olcsó cuccoknál is van ekkora különbség.Szóval még egyszer elnézést! Én beszéltem hülyeséget!
-
No. Egy Dell 2A-es autós PDA töltő itthon 14e. USA-ban 500 Ft- volt, postával együtt 2.500Ft volt. Múltkor láttam 2 euróért Ebayen, No-ban.
6 lemezes DVD váltó itthon 249e, kint 450 USD.Még sorolhatnám, havonta 15-20 dolgot vásárolok kintről. De Te biztosan jobban tudod. Nem kell igazat adnod, csak ne hirdesd az igét, ha nem is tudod, miről beszélsz.
-
.mf
veterán
Képzeld, sokszor vásároltam már külföldről és ebayről is, és nem bántam meg őket, mert vagy jóval olcsóbban megkaptam, mint idehaza, vagy legalább be tudtam szerezni, mert itthon nem kapható.
Engem csak az zavar, amikor egy ritka, itt eddig nemkapható terméket valaki elkezd árulni, de dupla-tripla áron (a fene a teflonbevonatos pofájukat
); és az a bolt, amit linkeltél, pont ilyen. Jó dolgok vannak náluk, de pofátlanul magasak az áraik.
-
duffbeer
őstag
-
Szerintem Te semmit sem vásároltál még Ebayen vagy külföldről a neten. A postaköltséget számolva is olcsóbb ott megvenni. A garancia pedig ugyanúgy megvan, mint ha itthon vennéd. Sőt, mivel elég szigorúan figyelni kell a hírnevükre, még tized annyi problémád sincs a garanciázással.
A többi bla-bla. -
duffbeer
őstag
Mielőtt embert öl it valaki...
Vásároltál már ebay-en?? Vagy külföldi cégnél??
Lehet, ezzel egyedül vagyok, de én úgy gondolkodom, hogy még ha féláron is adják külföldön, fizesd ki a szállítást, ami nem 1500 forint, ez az egyik. A másik dolog a garancia.
Én az a fajta vagyok, aki hajlandó többet fizetni egy kicsivel saját használatra vásárolt elektronikai cuccokra csak azért, hogy úgymond "legyen egy asztal amire rá lehet csapni" ha szarakodnak. Old meg ezt külföldön. Ezeket összeszámolva drágább lehet a hús mint a leves.Mindenesetre akit "feldühítettem" valamivel annak úgy kell. Szerintem ez a fórum inkább a tapasztalat/ötletmegosztásról kellene hogy szóljon, nem a háborúról.
Ja és érdekes, hogy egy 300 W-os FSP Zen kb annyiban van mint egy 120 Wattos PicoPSU + hozzá egy 120 Wattos kapcsolóüzemű táp. Annyi, hogy valóban alul felül szellőzést igényel.
-
hdcsaba87
aktív tag
A HTPC-sek álma egy ilyen táp.
Régen én is összeakartam rakni egyet, de rájöttem... nemigen hasznánám ki. -
Cloud_s
aktív tag
Pontosan erről szól a halk gép témakör. Olyan ez mint a tuning, aki benne van és csinálja, annak sosem elég. Ez a dolog szépsége.
Én alapvetően elégedett vagyok a gép hangjával, amióta áttértem 2.5-ös HDD-re, de ha van lehetőségem megszabadulni az S12 kevéske hangjától (a Zen nem opció nálam), akkor élni fogok vele. És örülni fogok, hogy a Freezert és a vf700-at fogom ekkor hallani.
-
törölt tag
válasz
Jim Tonic #34 üzenetére
igazából nem biztos hogy jobban használható lenne. a lap nem valami tuningos. lehet benne egy keveset de annyira sokat nem hogy túllőd ezt. vga egy slotos, más meg mi? 2 hdd egy dvd és tele is van
extrém tuningbajnokok nem fogják hajtani
de alapon hajtott procival jó kis gép ez
-
Én sem igazán értem, minek ekkora belső rész DC12V után, de valószínűleg csak azért van, hogy be lehessen építeni. Viszont ha adott ekkora belső, kívülre meg lehet nagyobb trafót rakni, akkor megcsinálhatták volna 350W körülire, ami már tényleg használható.
-
.mf
veterán
Natessék, van, aki egy szmájlihalom után sem veszi észre a sarkítást.
Arra céloztam, hogy néhol ellentmondasz magadnak, vagy legalábbis túl magasak az elvárásaid. Elismered, hogy kell légáramlás, de már egy nagyon alacsony fordulatszámú 12-es sem jöhet szóba. Hallod, pontosabban süketszobában keresed az S12 kevéske hangját, de a vf700 és AC Freezer nem zavar (következő zajforrások pedig azok lesznek). Nem kell zártnak lennie a háznak, de por se kerüljön bele.
-
Cloud_s
aktív tag
Most komolyan nem értelek...
Ez után a mondatom után:
"Nyilván a legjobb egy zárt, teljesen passzív, erős gép lenne."
Tényleg nem következik semmi?Az én gépemben az S12 a domináns hangforrás, szerintem így teljesen érthető, hogy azt hallom. És hol máshol hallanám, ha nem süketszobában? És nem a rezonanciát hallom, hanem a szélzajt. Szerintem tökre érthető.
-
Cloud_s
aktív tag
Én meg nem mondok mást, mint hogy olvasd el értsd meg amiket írtam...
Én hallom az S12-t (bár még mindig kevésbé mint bármely más tápot), pumpa szóba sem jöhet. És nem akarok full passzív gépet, Isten ments. Nem tudom hogyan jöttek ki nálad az én mondandómból ezek a gondolatok. -
.mf
veterán
Bocs, erre már tényleg nem tudok mit mondani, mint azt, hogy álmodozzál még egy kicsit
Szóval egy zárt ház, egy 200+W-os táp, egy régi, gyenge, melegedő proci, egy régi, gyenge, melegedő videokártya és mindezt passzívan akarod? Sok sikert
A helyedben lecserélném, helyette AMD780G + valamelyik 45W-os kétmagos AMD alulfeszelve, egy picoPSU-val megtoldva (ennyire már elég lesz), és ebből már jobb eséllyel lehet egy félzárt, passzív ház. Vagy pedig kivárod az intel atom platformot, és bár az erős nem lesz játékra, de abból simán lehet passzívat építeni.
(Más: nálam szintén S12, de 600-as, és meg sem hallani. Annyira, hogy pumpa tesztelésénél oda kellett hajolnom, vagy a kezem mögé tennem, hogy halljam/érezzem, hogy jár-e. Semmivel sem volt hangosabb, mint egy Vf700 5V-on, sőt, úgy emlékszem halkabb volt, mert a Vf kicsit kattogott. Szóval a hiba az Ön készülékében van.)
-
Cloud_s
aktív tag
Blackrulz javasolta a teljesen perforált házat, erre írtam a porosodást. Nyilván a legjobb egy zárt, teljesen passzív, erős gép lenne. Ha lenne ilyen. Még a méregdrága Zalman TNN házak tesztjei sem túl meggyőzőek.
blackrulz:
Hűtési teljesítményben a természetes konvekció (full passzív) és egy minimális huzat közt ég és föld a különbség. 1-2 halk venti hangja még elfogadható, cserébe a hűtésért. -
törölt tag
azért megnézném hogy mikor halna meg egy alul felül full lyuggatott házban bármi mert passzív. persze nem olcsó, fetekre tr cuccokat, memóra is valami hasonlót, chipseteket lecserélni, vinyót dobozba, procira valami bika féltéglát, stb. nem hiszem hogy egy alul felül szellőző házban nagyobb esély van főzni bármit is mint egy zártelöl hátul ventis megoldásban, ott ugyanis jobban megreked a meleg, vagy a táp húzza ki, ami megint szívás (nagyobb fordulatszám a melegedés miatt, nagyobb hang, stb).
kevesebb port meg könnyű megoldani. nem a földön kell tartani a gépet. amióta fent van az asztalon soha nem volt vele gond. -
duffbeer
őstag
Egy dolog van amivel nem értek egyet:
"Nincs értelme a teljesen passzív gépnek porosodás és a komponensek megsülése árán."
Szerinted egy venti nélküli táp/gép kevesebb port túr magába mint egy passzív??? Ezt tapasztalatból cáfolom.
Mindenesetre az tény, hogy egy nagyobb teljesítményű gépben az alaplapon valóban meghalhatnak alkatrészek hűtés nélkül, de a porosodás nem fedi a valóságot, illetve nem azért lesz poros mert passzív. -
duffbeer
őstag
válasz
#56573440 #17 üzenetére
Ezígyvan.
A PicoPSU-nak köze nincs asztali géphez. Bemeneti "elvárás" a 6-24V. Ez kőkeményen mini PCkhez van kitalálva, amik keveset fogyasztanak és fontos a parányi méret. Ezen kívül a bemeneti feszültség erősen CarPCban történő felhasználásra utal. A miniITX, nanoITX stb. alaplapokat nem tudod bővíteni, max mobil procikkal, de pl VGAval, vagy agyonhúzható procival (amik a legtöbbet fogyasztják egy PCben) úgysem.
Egyébként meg nem azért linkeltem be a PicoPSU magyar boltját, hogy azt vegyenek az emberek a PCjükbe, hanem mini gép építése esetén (mint pl én) nagyon jól jöhet és nem kell e-bayel, PayPal-al szarakodni. -
Cloud_s
aktív tag
válasz
#56573440 #18 üzenetére
Nem rezonál semmi, egyszerűen a hely ahol van az "süketszoba". Csak a szélzajt hallani, rezonanciát nem.
Nincs értelme a teljesen passzív gépnek porosodás és a komponensek megsülése árán. Ha a táp 12-esétől meg tudnék szabadulni az már elég halk lenne. És erre a külső táp a legértelmesebb alternatíva.
-
simonzé
addikt
Jó az ötlet, miért ne küldenénk be a gépbe 12V DC-t, mint a notiknál? 200W egy átlagos gépnél elegendő, komolyabb gépnél meg a VGA hűtése úgyis túlkiabálja a tápot, szal nem szempont a passzívitás
Kicsit elbambultam, és azon kaptam magam, hogy a mostani tápom gépházon kívülre helyezésén agyalok. Felfúrom az íróasztalom fal felőli oldalára, pormentesítő célzattal fedelet teszek rá, majd a kábeleit 1 méterrel meghosszabbítom. Így a táp kikerül a gépből, az egyetlen zajforrás a prociventi lesz, ami percenként 500-at pörög... szóval kész lenne a néma gép.
Asszem ma megyek 40 méter kábelt venni. -
törölt tag
ott valami rezonál szerintem. én közvetlen közelről sem nagyon hallottam a ventijeimet. mondjuk ok nexus és hasonló modellek voltak, 7V-on nekem korrektek voltak.
van olyan ház ami mindenhol perforált, ki kell vágni az alját is, rácsot bele és passzívra mindent, akkor lesz bent ventiláció, és akár passzívan is elmenne -
törölt tag
jepp. csak a kettő egyből 20k és akkor még el lehet gondolkozni hogy beférsz e a 120W-ba. mondjuk nekem felét eszi a gépem, de akkor sincs benne vga, downclockolva van alulfeszelve, és egy vinya no odd. szal elég hamar túl lehetne szaladni rajta
jah meg akkor veszel mellé p4 csati átalakítót, és marad egy szabad p4es csati, akkor legalább kettő, de lehet hogy 3 is kéne. sokat agyaltam rajta, de nem hiába van ez itx mellé oda jó, de egy barebone mellé szerintem annyira nem
-
törölt tag
hát amit a shuttle-ba tesznek alapon az nem is minősíthető szerintem g33 as van nekem, boltban olyan 100k körül van bruttóban? azért már egész pofás házat lapot és tápot lehet venni ha nem csalatkozok... a gyári 250-es táp 2*40mm-el bődületesen hangos, van benne ford szabályzó de akkor sem nevezném halknak, egy noname táp is halkabb nála
sajna amire ez ideért az a 100 dollár nagyker nettóban sem lesz 20k alatt, ami már nem kevés, bár ha lesz akkor én tuti hogy megyek és veszek egyet -
duffbeer
őstag
Ugyanmár srácok!!
Milyen E-bay??
Wireless-Bolt.hu -
Cloud_s
aktív tag
Igen, alulra mindenképp szerencsésebb, mint felülre, ám még így is be van zárva, 0 légmozgás. Szerintem ki kell pakolni és nincs vele probléma.
.mf:
Adatlapomnál láthatod a gépem, a VGA és a proci sem sorolható a kifejezetten hűvös kategóriába. Mégis, ami most a zaj 70%-át adja, az az S12-es 700rpm-el pörgő ventillátora. 3.5-ös HDD szóba sem jöhet. Még egy 12 venti sem. -
.mf
veterán
Ha teljesen passzívat akarsz, abba szerintem egy közepes fogyasztású videokártya már nem fér bele. 1-2 db 5V-on hajtott vagy eleve nagyon alacsony fordulatszámú 12cm-es venti egy jól szellőző házban, és máris pár gonddal kevesebb: ha 3.5"-es, 7200-as HDD lesz benne, amellett egy jó, alulfeszelt venti már fel se fog tűnni.
-
durkonorbi
tag
Bezony, ez a modderek álma is lehetne ... de hozzáteszem, ennyiért , sőt olcsóbban már valóban lehet picopsu-t is venni ebay-en ... kisebb, és - bár ezt nem tudom pontosan - ilyesmi teljesítményű is .. vagy tévedek? 120-ast tuti láttam már 40$ körül ..
-
Probiker
aktív tag
Ez akkor pont nekem való a videomba
-
.mf
veterán
Ha már megvan a 12V-os átalakítás, minek ilyen bunkó nagy belső rész?
Ld picoPSU. (Cloud_s, ajánlom figyelmedbe.) -
Cloud_s
aktív tag
Évek óta várok már egy ilyen megoldásra szabványos ATX formátumban. Talán sose lesz, de ez már haladás, legrosszabb esetben "beszegelem".
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Két részből áll, és nem tartalmaz ventilátort a PC62 jelű táp.
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A Nubia kameratelefon is tiszta dizájnt társít csúcssebességgel
- Milyen videókártyát?
- ASUS routerek
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- One mobilszolgáltatások
- Google Chrome
- Külpolitika
- További aktív témák...
- 2025-ÖS Vadiúj Core Ultra 7 20 Magos 20x5.5Ghz RTX 5070 12GB GDDR7 32GB DDR5 1TB M.2 Gamer Pc 2ÉV
- ÚJ ! AMD Ryzen 7 9800X3D 16x4.7GHz Gamer PC 2025-Ös RX 7800XT 16GB 32GB DDR5 1TB SSD 850W 2ÉV GAr!
- Új AM5 RYZEN 5 8400F GAMER ERŐMŰ PC 32Gb DDR5 512GB NVME SSD NVIDIA RTX 3070TI 8Gb DDR6 2ÉV GAR!
- Tuning PC (AsusROG Z370-F/I5-8600K/Seasonic focus plus 750w gold/GTX 6GB)
- ÚJ ASUS B760 Core I5 14400 Gamer ErőmŰ PC 32Gb RAM 1.0TB SSD ASUS PRIME RTX 5070 12GB DDR7 2ÉV GAR
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- MÉG ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest