Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
Márton
nagyúr
Nem, ha párhuzamosan vannak az optikák, akkor a végtelenben lévő téma lesz a képernyő síkjában és minden ezelőtt jelenik meg. Az 1/30-ad szabály nem arról szól, hogy ha a tárgy 30x távolabb van, mint a kamerák távolsága, akkor az lesz a kép síkjában, és az nem csúszik szét. Ez arról szól, hogy akkor nem lesz túl nagy különbség vízszintesen a legközelebbi és legtávolabbi téma között, és kényelmes lesz a 3D megtekintése. Növelhető a kamerák távolsága a nagyobb mélységérzet eléréséhez, de vigyázni kell, mert attól is függ mennyire lesz kényelmes visszanézni, hogy mekkora kijelzőn nézed. Ezért sem tetszik sokaknak a 3D kis tv-n, mert holywood-i filmeket néznek, amik alapvetően óriási mozivászonra készültek, így kis optikatávolsággal dolgoztak. Míg én pl. direkt otthoni tv-kre készítem filmjeim, ezért is korrekt rajta a 3D hatás (azon kívül, hogy minden éles és 50fps...). Ez viszont mozivásznon nem állna már össze, vagy csak nehezen.
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Márton
nagyúr
Akkor nem kell állítgatni maradni kell a 6,5 centis távolságnál
mint az emberi szem, és ami 150m-en túl van az síkszerű lesz, mint a valóságban is.Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Márton
nagyúr
Ez csak akkor kéne, ha a távoli vulkánt is olyan 3d-nek akarnád látni, ahogy szabad szemmel nem!
Mintha óriás lennél, 30m-es távolsággal a szemgolyóid között. Neve is van ennek: hyperstereo!szerk: csináltam ám ilyeneket, felhőkkel. Irtó érdekesek 100m-es bázistávolsággal, timelapse-ben
[ Szerkesztve ]
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Márton
nagyúr
Igen, van egy 1/30-as szabály, ami a legtöbb esetben használható.
"akkor miért lenne végtelen a TV síkján?"
Ami a végtelenben volt a valóságban, az lesz a tv-n a kép síkjában, és minden de minden ki akar jönni.
Ez nem jó, nem fog összeállni a kép. Ezért kell H.I.T (horizontal image translation)Tehát vagy összenéző optikák (ekkor a főtéma alapból a kép síkjában lesz),
vagy párhuzamos opikák, ekkor viszont illik hátranyomni a témát.
(hidd el, ez a szakmám, több 3D filmem jelent meg)Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Márton
nagyúr
igen, csakhogy egy trapéztorzítást okoz
a párhuzamos rögzített felvételt meg utólag kell elcsúsztatni
vízszintesen egymáshoz képest (különben a végtelen távolság lenne a kép
síkjában, és minden kijönne), de ezt visszanagyítva fullhd-re, minőségromlást okoz. Máris itt a 4k előnyeszerk: egyébként a szakmában ez állandó vita tárgya, hogy toe-in vagy parallel legyenek az optikák.
Fotónál sokkal könnyebb, ott vannak megapixelek..[ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
válasz Cooley18 #329 üzenetére
"A lényeg, hogy 3D-ben te nem a képernyő síkjára fókuszálsz (pedig sokan tévesen ezt hiszik)"
Sokan tévesen azt hiszik, hogy nem
Pedig de, hiszen csak ott éles a kép.
Amire te gondolsz, az a szemtengelyek metszéspontja.
Az valóban nem egyezik (csak a kép síkjában lévő tárgyaknál) a fókusztávolsággal.
Ehhez kell egy kis rutin, sok rövid ideig tartó 3D filmnézés, hogy hozzászokj."In the real world, our eyes focus (accommodate) and converge at a single point.
When viewing 3D, our eyes always focus on the screen but may converge anywhere along the Z-axis. "Egy korrekt kis összefoglaló: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
Nem neked szánom, hanem az utánad íróknak:
"a nézési távolságot tudom felhozni és a méretet. 40-55"-os méretben semmi, ismétlem semmi értelme nincs a 4K-nak... Főleg nem úgy, hogy 3 méterről nézi a kedves delikvens"
Minden 10. hozzászólás erről szól, most már igazán tudnia kéne mindenkinek!
-
Márton
nagyúr
-
Márton
nagyúr
Mert nem érted a folyamatot: letöltik a kisfelbontásút, hogy _megnézzék_
érdemes-e megvenni. Ha igen, mennek a MM-ba, mert nem hülyékEmlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Márton
nagyúr
Lolozz csak nyugodtan, nyilván a hero4 egy megifzethető, speciális feladatokra való 4k akciókamera (búvárkodás, multikopter, timelapse, stb). Egy példa volt, hogy az alcsony költségvetésű filmesek is ma már tudnak igényes 4k anyagot létrehozni.
A leskálázás pedig nem azért szebb, mert eddig a fullhd-t nem tudták,
(a gopro 3-am pl. sokkal élesebb fullhd-t rögzít, mint a 300ezres Sony kamerám. Na?) hanem azért mert a 4k fullhd méretre összenyomva meglesz minden pixelnek a világossága és színinformációja (chroma subsampling, stb. ezek megvannak?)[ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
Hát akkor húzzanak bele a 4k projektorgyártók és legyen tömegigény
Aztán jönnek a fanyalgók, de az csak este jó..Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Márton
nagyúr
Meg felvinni a tizedikre
Csak példákat írtam, hogy már 2-300 ezerért valódi 4k-s kamerát kapni.
És ezeket a kicsit komolyabb filmesek el is kezdték már használni,
szóval szerintem nyárra-őszre elindul a tartalom felfutás is.Az nálam is valós probléma, hogy igényesen leforgatok valamit fullhd-ben,
és a megrendelő dvd-n kéri, jobb esetben 720-ban feltölti a yt-ra..Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Márton
nagyúr
"a 3D TV maximum a látótér egy töredékét tudja kitölteni tartalommal"
És ez miért baj? Nekem és sokaknak nem mindegy, hogy ez a kis terület
sík, vagy térhatású..
Mellesleg 200ezerért ma már olyan fullhd projektort kapsz, ami egy átlag
panellakásban is 3m-es 3D képet varázsol a szoba falára. Ez pedig már igen jól mutat, nem csak 10m-es vásznon..gyulank: nem csak a felbontás nő, javul pl. a színtér is.
[link][ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
Hát egy picivel több:
"What this means is that a 5300 x 4000 digital camera can produce a shot equivalent to a scan from a quality 35mm camera "Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Márton
nagyúr
válasz t72killer #14 üzenetére
Én pár hónapja olvastam a cikket, hogy véglegesítették a 4k bluray szabványt.
Akkor most hogy is van ez?SD kártyán meg sosem fogják terjeszteni _milliós_ példányszámban a filmeket,
mert még így sokkal drágább mint a filléres optikai lemez gyártása.
Ez a kérdés évről-évre felvetődik#14: igen, sok a rossz konverzió, és az otthoni kis tv-n sajna nem olyan ütős a mozivászonra
szánt 3D anyag, mivel kisebb a felvételkor a kamerák közötti távolság. Én eleve nagy távolsággal
készítem a filmjeim, és eddig mindenki dicsérte a tv-n visszanézve. Egyszerű fizika.[ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
"4K tartalom szinte nincs, és egyhamar tömegesen nem is fognak jönni"
Pedig szerintem fognak. Az eszközök már megvannak:
Gopro Hero4, Panasonic LX100, FZ1000, GH4, Sony is most jött ki
csomó új 4k cammal (handycam ax33 és actioncam is, a nagyobb ax100, stb)Már csak azért is ezeket használják majd, mert fullhd-re skálázva is szebb a kép.
-
Márton
nagyúr
"a nagy felbontásnak igenis van értelme és létjogosultsága."
Mint ahogy a 3D-nek is..
A CES-en egyébként volt kinnt az ultra-D szemüveg nélküli 3D technológia.
Arról volt itt cikk? Nagyon dícsérik.Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest