- AMD Catalyst™ driverek topikja
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA® driverek topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Monitor hiba topik
- Gaming notebook topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Novemberi hardverkavalkád
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Uchimata
tag
Remélem, a VIA-nál eszükbe jutott egy faszányos felhasználási terület. Speciel a szerverek világára gondolok. A processzort ugyebár egy új energiahatékonysági koncepciónak lehet tekinteni, s ha beválik, akkor bizony a következő generációk szépen beleszólhatnának a mai fürtözött x86-os rendszerek életébe is (ahol meg aztán van della dögivel - pl. kormányzati támogatások, pályázatok).
Hogy miért gondolom ezt? Sajnos pontos adatokat most nem tudok mondani (lusta vagyok visszakeresni ), de ha minden igaz akkor több 10%-okban is kimutatható egyes régióknak a szuperszámítógépek által okozott elektromos hálózati terhelése, s nyaranta sem ritka ugye, hogy az államokban energiaválság van ezeken a bizonyos területeken (a klíma-berendezéseknek is köszönhetően).
Visszatérve a mi kis VIA prockónkhoz, a lényeg az egységnyi energiából kinyerhető teljesítmény, s ez az amiben az a VIA nagyot durrant(hat). S ha az ígéretek beválnak, és nem tűnnek el a süllyesztőben, mint tervezési és gyártástechnológiai nehézségek miatt az Intel 64 bites szerver processzorainak eme energiatakarékos képességei, akkor kiváló hatékonyságú fürtöket lehetne fabrikálni belőlük.
Persze csak álmodozom, mert egyelőre nem olvastam sehol, hogy a VIA valaha is tervezné az arhitektúra köré a szerver-chipset-jeit, meg a többit ami kell. Mindenesetre jó lenne, ha végre nem kellene 65032 db kisméretű kályhával megtölteni egy szobát, hogy milliárdos áramköltséget okozzon az üzemeltetőknek, hanem tényleg a teljesítménybe menne az áramfogyasztás.
[ Szerkesztve ]
-
Yany
addikt
válasz Uchimata #102 üzenetére
Azért az Intel részéről ez a 45 nm-es gyártástechnológiával elég jó közelségbe került. Tudom, hogy ott azért nem dolgozik az egész architektúra az energiahatékonyság érdekében, de a B3 és G0 revizók közötti különbségeknél jól láthatóvá vált, hogy kiemelten fontos ez a "nagy" számára is. Ne felejtsük el, hogy puszta finomításnak köszönhetően csökkentették relatíve nagy mértékben a fogyasztást és ezzel együtt a hőfejlődést, teljesítménycsökkenés nélkül és nem generációváltás közben érték ezt el "önkéntelenül".
Szóval a VIA jó lóra tehetett ezzel a dologgal, de hosszú távon kemény ellenfelei lehetnek, ha még az AMD is kijön végre egy kifejezetten ilyen szempotokra _is_ kihegyezett termékcsaláddal. Uff...
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
Yany
addikt
Jah még annyit, hogy a Wolfdale procik fogyasztását az Xbit Labs letsztelte és asszem valami 33W körüli érték jött ki egy terhelt(!) procira. Ha elkészülnek az integrált memvezérlővel és ezáltal olyan fejlett technológiák alkalmazására kerül sor abban is, mint a CPU-k esetében akkor a chipset perpillanat elég nagynak számító fogyasztása is meredeken lecsökken. Nem pártolni akarom az Intelt, sokkal inkább csak jelezni, hogy a "bálnánál" is beindult az "e < E" hadművelet.
-
Uchimata
tag
Igazad van, az Intel is fejleszt ilyen célokra egy korábban itt már elhangzott prockó-architektúrát, de a jelenlegi x86-os (ld. Penryn/Wolfdale) családot távolról sem ilyen alapokra építi. A legtöbb, amit az Intel itt szeretne elérni, az a jó fogyasztás/teljesítmény arány a jó teljesítmény mellett, ami egy Notebook esetében elegendő (ne felejtsük el, hogy a Core generáció a Dothan magos Pentium M-ből nőtte ki magát, vagyis egy Notebook prockóból), míg a VIA mindentől függetlenül (persze nem mindentől: pl. x86 ) a legjobb energiahatékonyság jegyében tervezte a prociját, s a teljesítmény még mindig másodlagos, még ha fontosabbá is vált. Szurkolok nekik, de az igazat megvallva nem igazán reménykedek
Ahogyan a vak is mondta: Meglássuk!
[ Szerkesztve ]
-
Yany
addikt
Tessék parancsúni:
[Wolfdale fogyasztás]
A lényeg: Core 2 E8500 @ 3.16 GHz:
terhelve 33W
üresjárat 3.4WLehet osztani, szorozni.
Szedd össze magad, VIA! A chipsetjeid jó emlékeket idéznek, legyen így a procikkal is!
[ Szerkesztve ]
-
TomBoy1986
veterán
-
Yany
addikt
válasz TomBoy1986 #107 üzenetére
Leírják...
"Therefore, we decided to pay due attention to power consumption tests, too, that should fully reveal the advantages of the new 45nm core. During our experiments we measured the current going though the processor voltage regulator circuitry. This way we could estimate the actual CPU power consumption disregarding the losses in the voltage regulator circuitry."
[ Szerkesztve ]
-
Thrawn
félisten
Találtam egy nagyobb képet a magról, ha valakit érdekel.
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
ddekany
veterán
Ez a CPU vajon milyen foglatba fog menni?
-
domi007
őstag
Csak cstalakozni tudok: Go, VIA Go!
Csináljatok árversenyt, nyomjátok a földre az eeePC és TSAi (VIA Nanobook) árait!
[OFF]
"akkor az uj kis tokozasu (22m2) Intel procikkal kell osszemernie magat:"Izé, ez 32nm akart lenni?
[/OFF]MOD: Aha, látom már sokan írtátok, tehát ez nem csíkszélesség, hanem magméret. Ok.
Mod2:
Ja, és a videó nem elérhető többet, újralinkelnétek, PLS!DOMy
[ Szerkesztve ]
"̶d̶e̶ ̶a̶ ̶t̶u̶d̶o̶m̶á̶n̶y̶ ̶m̶a̶i̶ ̶á̶l̶l̶á̶s̶a̶ ̶s̶z̶e̶r̶i̶n̶t̶ ̶a̶z̶ ̶i̶p̶a̶r̶i̶ ̶m̶é̶r̶e̶t̶e̶k̶b̶e̶n̶ ̶i̶s̶ ̶h̶a̶s̶z̶n̶á̶l̶h̶a̶t̶ó̶ ̶S̶H̶A̶1̶ ̶c̶o̶l̶l̶i̶s̶i̶o̶n̶t̶ ̶g̶e̶n̶e̶r̶á̶l̶ó̶ ̶e̶s̶z̶k̶ö̶z̶..." - 2017. február 23. óta már létezik
-
domi007
őstag
Ugyanabba, mint a régebbi VIÁ-k, tehát mint a C7 és tsai. Röviden: a VIA saját foglalatába.
De ha elolvasod a cikket, ez is kiderül ám!
DOMy
"̶d̶e̶ ̶a̶ ̶t̶u̶d̶o̶m̶á̶n̶y̶ ̶m̶a̶i̶ ̶á̶l̶l̶á̶s̶a̶ ̶s̶z̶e̶r̶i̶n̶t̶ ̶a̶z̶ ̶i̶p̶a̶r̶i̶ ̶m̶é̶r̶e̶t̶e̶k̶b̶e̶n̶ ̶i̶s̶ ̶h̶a̶s̶z̶n̶á̶l̶h̶a̶t̶ó̶ ̶S̶H̶A̶1̶ ̶c̶o̶l̶l̶i̶s̶i̶o̶n̶t̶ ̶g̶e̶n̶e̶r̶á̶l̶ó̶ ̶e̶s̶z̶k̶ö̶z̶..." - 2017. február 23. óta már létezik
-
Raymond
félisten
-
Rawulf
őstag
óccsó gépek piacában van most pénz... kicsit előre rohantál azzal, hogy mit veszek figyelembe és mit nem... várjuk meg az árakat és teszteket és az akkori piaci ellenfeleket. Ha a platformja tovább bírja ugyanazzal az aksival az ellenfelekhez képest, akkor máris lesz keresnivalója ennek a procinak.
"Please state the nature of the medical emergency!"
-
törölt tag
-
ALI_G
veterán
fincsíííí
-
ALI_G
veterán
fincsíííí
-
törölt tag
Kíváncsiságból lefuttattam a 4.20-as Everest sebesség tesztjét a két gépen hogy helyre tegyem a dolgokat. Ezekben a tesztekben is valóban közel kétszeres a különbség azonos órajelre vetítve. Nekem csak 20-50% körüli különbségek rémlettek.
Dothan 1500MHz / DDR-400 CL2 vs. Esther 1200MHz / DDR2-533CL4
Memória olvasás: 2545 / 1061 MB/s
Memória írás: 2127 / 1533 MB/s
Memória másolás: 1915 / 1238 MB/s
Memória késleltetés: 89.2 / 147.8 ns
CPU Queen: 2696 / 1279 (1.68)
CPU PhotoWorxx: 5652 / 3148 (1.44)
CPU Zlib: 8409 / 3558 (1.89)
CPU AES: 2442 / 16704 (0.12)
FPU Julia: 1065 / 470 (1.82)
FPU Mandel: 507 / 240 (1.69)
FPU SinJulia: 1849 / 313 (4.73)Zárójelbe az azonos órajelre vetített Dothan/Esther sebesség hányadost írtam.
Ezek után még összehasonlítottam a különböző utasítások latency és througput értékeit. A lebegőpontos utasításoknál egyértelműen látszik a Dothan fölénye, de az integer utasításoknál elég vegyes a kép. Talán az látszik hogy a memóriában tárolt operandusok esetén jobban megnő az utasítások végrehajtási ideje mint a Dothan esetében.
[ Szerkesztve ]
-
Aprósólyom
addikt
Ez, jó Először a Dothanhoz hasonlítod, aztán meg kontraként, hogy +de csak 1 magos így nem sok esélye van". Ez így kicsit fura nem... NA mindegy, a lényeg szerintem, hogy amilyen adatok itt megjellenek azok gyártói speckók, annál több is lehet kevesebb is. A via meg szándékosan a kis fogyasztásra megy, az ő chipjei meg sosem súrolták emlékeim szerint a 20W-ott, olyan max 10W-al mentek asszem. Teljesítményben pedig szerintem kellene az a 4-szeres az eddigiekhez képest, mert emlékeim szerint a régi tesztekben olyan 2-3szer lassabb volt egy hasonló kategóriás AthlonXP-nél anno.. De javítsanak akik tisztábban emlékeznek, mert nekem ezek a dolgok már eléggé régen voltak.
Jevons paradox
-
törölt tag
válasz Aprósólyom #134 üzenetére
Azért kérdéses hogy mekkora része marketing ennek az alacsony fogyasztásnak.
Ha a processzorhoz szükségesen kötődő elemek fogyasztása magas ( tápáramkör, memória, chipset ) akkor kevésbé érdekes a processzor fogyasztáscsökkenése. Ez annál igazabb minél kisebb arányt képvisel a processzor fogyasztása a teljes rendszerből.
-
Neck
veterán
Hehe, hát teljesítményben sose voltak ott a szeren, de Notiba elég az, és nagyon keveset fogyasztott a VIA proci mindig is. Remélem hogy ez a "gyökeresen új fejlesztés" mostmár powerebb lesz
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
Dr. Romano
veterán
Én elégg pesszimistán állok az ilyen ígéretekhez. Persze majd most megváltozik minden stb... lol (bár úgy lenne)
Mennyi hangzatos ígéretet hallhattunk már a VIA-tól (C3 cpu), S3 -tól (DeltaChrome karik), XGI-től (Volari karik), SiS-től (Xabre karik) stb..
Mindegyik ugyanígy hangzatos bejelentésekkel indult útnak és már a nevükre sem emlékszünk...Drukkolok a VIA-nak, de....
[ Szerkesztve ]
Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???
-
-
Dr. Romano
veterán
-
gerlaip
addikt
Most hogy áll a dolog?
Mert a januári hír-felröppenés óta nem sokat találok. 7 éves linuxos cikkekett meg ilyeneket dob a google Via processzorokat keresgélve...lámavakond
-
lyzzard
aktív tag
amúgy bocs az OFF-ért, de már a google sem ad semmit eme témában
ha valakinek van ELADÓ VIA C3 CPU-ja (500-900MHZ közötti) írna nekem?
-
Rive
veterán
Ahogy kinez, ennek lottek
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Építő/felújító topik
- NVIDIA® driverek topikja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Monitor hiba topik
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek