Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• r4

csendes tag

természetesen az sem mellékes, hogy milyen programokkal szállítják a distrót.
    pl. a joli os és a peppermin esetében a chrome/chromium, a crunchbang és a debian 7 lxde distókban az iceweasel, míg a bodhinál a midori a stock web browser. tapasztalatom szerint ezek között a "legkönnyebb" a midori, így én - biztos, ami biztos alapon - azt telepítettem a crunchbang alá is.
    az adblock és - ahol van - a flashblock meg alapból legyen bekapcsolva, mert hiába raksz fel lightweight distrót, ha a flash player "felzabálja" az összes rendelkezésre álló memóriát:-)

• r4

csendes tag

a közelmúltban - azon töprengve, hogy a régi gépeimmel érdemes-e még kezdeni valamit - kipróbáltam én is pár lightweight distrót.
    az előzetesen megfogalmazott kritérium az volt, h. debian/ubuntu alapú legyen a rendszer, bár gondolkodtam én is az archbangen, de deb/ubu is volt éppen elég.

az 5 kipróbált distro mindegyike virtuális gépen futott (1gb swap, 5gb ext4 - root, 512mb ram, 1 processzor mag - 2.3 ghz, 12mb shared video)

az 5 versenyző:
    1) bodhi - az enlightenment nem nekem való wm, vizuálisan riaszt;
    2) joli os (built on top of ubuntu netbook edition) - nagyon fancy cucc - sok saját widgettel -, de nem akarok mindent a felhőben tárolni/intézni;
    3) peppermint (lxde) - amit az lxde-ből ki lehet hozni vizuálisan, azt kihozza;
    4) debian 7 lxde edition - picit kevesebb memóriát zabál az alaprendszer, mint pl. a peppermint, de cserébe kompromisszumokat kell köss a designnal;
    5) crunchbang - openbox-szal még nem volt dolgom korábban. pozitív tapasztalat: egyszerű, gyors, intuitív.

a szempontok a vizuális élmény, az intuitivitás és a gyorsaság voltak. nyilván az értékelés - főleg az első két szempontnál - szubjektív:
    legszebbek: 1. joli, 2. peppermint, 3. crunchbang
    leginkább intuitívak: 1. crunchbang , 2. peppermint, 3. debian 7
    leggyorsabbak: 1. crunchbang, bodhi, debian 7

szumma: 1. crunchbang, 2. peppermint, 3. debian 7

Új hozzászólás Aktív témák