- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra - más dimenzió
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Canon EOS DSLR topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Forrmell.enn
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peter789
senior tag
androiddal viszont adott lenne minden... nekem úgy rémlik, hogy a raspi alap koncepciója nem az olcsó vezérlőgép megalkotása volt, hanem az olcsó PC-t a szegényeknek - nyilván nem az 1080p a lényeg meg a tökéletes flash futtatás, hanem alap office használat és netezgetés. amikor elkezdték használni ezt a broadcom csippet, akkor még jónak számított, csak túl sokáig tartott a bohóckodás vele és miközben már 1-2 éve elavult a cucc, még mindig nincsenek készen a platformmal úgy ahogy tervezték... választhattak volna valami félkész, már jelentős közösségi támogatással rendelkező platformot amihez gyorsan összedobhattak volna egy olcsó saját vasat és utána koncentrálhattak volna az office használhatóságra
-
Peter789
senior tag
tény hogy fontos szerepük van a haladásban, csak hát szerintem rettenetesen melléfogtak ezzel az átok broadcommal... a jó kapcsolataik ellenére alig jutottak a fejlesztési anyagokhoz és csak szenvedés az egész... érdekes hogy a kínaiak a sok év helyett hónapok alatt képesek komplett platformokat piacra dobni - talán nem a broadcom maradi támogatásával / hátráltatásával dolgoznak?
-
Peter789
senior tag
A halozatot viszont nem lehetett maskent megoldani
szerintem megoldható lett volna, eddig minden soklábú ARM procin láttam valamiféle system bus meg local bus néven emlegetett buszrendszerhez lábakat. az általam használt SOM2416 modulon is egy ide csatlakozó SMSC LAN9221 hálócsipp van, ami szerintem messze nem fogja le úgy a procit mint az USB-s
nem beszélve a kicsit modernebb chipsetekről, amelyekben vagy van alapból 10/100 vagy gigabites LAN, vagy akár 1-2-x PCI express sáv is rendelkezésre áll
-
Peter789
senior tag
valami modellbe menne, azért kritikus a súlya? mert akkor érdemes megnézned a TP-Link TL-MR3020 vagy TL-WR703N routereket. házból kivéve, esetleg UTP, illesztőtrafó, USB alj leforraszt - ezek is nyomnak pár grammot és alámegy bőven a raspi súlyának. openwrt-vel pedig határtalanok a lehetőségek...
vagy még érdekes alternatíva lehet egy MK802 / UG802 vagy Mini X Plus androidos multimédiás stick is - ezekre is lehet ubuntut húzni
-
Peter789
senior tag
válasz
Alchemist #103 üzenetére
sajnos a raspi is elég csonka lett, tehettek volna rá több GPIO-t... nem sokra elég, hamar belefut az ember hogy lehet rá USB-s vagy soros külső uC-t kötni... de az USB-re kötött buta LAN chip se szimpatikus megoldás, az egy nagy SD helyett kaphatott volna 2 micro SD foglalatot vagy helyet egy SDIO WiFi modulnak - legalább a helyét, ha már nem fért az árba, valamint NAND-nak is hagyhattak volna helyet - ezt is lehagyva az ára miatt, stb stb - elég sok hibája/hiányossága van, ami miatt nem az igazi számomra...
-
Peter789
senior tag
ilyenre ne is, mert ez már elavult, gyenge... de egy 1-1.5GHz-es 1-2 magosra nyugodtan! androiddal nem igazán lehet (még) kiváltani teljes mértékben egy asztali irodai netezős filmnézős gépet, de ha az ARM-os Win8-hoz elkezdenek majd szivárogni a szoftverek, akkor azzal idővel igen! persze vele párhuzamosan lehet az android (és a szoftverkínálata) is továbbfejlődik ilyen irányban is, de az csak külön üdvözölendő ha versenyezniük kell egymással...
-
Peter789
senior tag
a raspi legnagyobb baja, hogy rettenet sokat ültek a fejlesztésén és gyártásán... amikor először olvastam róla hogy már készülget, akkor még azt mondtam hogy hűha 700MHz az szép... csak mire kijött (és még mindig csak gyerekcipőben jár a támogatása) totál elavulttá vált az olcsó kínai ARM-ok mellett. de nem baj, első tömegfecskének jó ez...
aztán hamarosan jön a Win8 ARM-ra, ez szerintem hatalmas lavinát fog elindítani a kínai olcsó piacon is: bár hivatalosan először csak a 4 nagy gyártó mobilcuccaira lesz elérhető, de azért nagyon meglepne, ha rövid időn belül ne dobnának piacra sorban egyre több kínai alternatívát mind tabletek, mobilok, mini PC-k, multimédiás lejátszók terén. lehet ezek még irtó bugos, alig használható cuccok lesznek először W8 szoftveres téren, de majd jön a lelkes közösség és készítik hozzá a linux disztro alternatívákat hamar - az árak pedig rohamosan esnek és esnek...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SZÉP Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Laptop -75% 15,6" i9-11950H 64/2TB RTX A4000 8GB UHD OLED
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Eladó Apple MacBook Pro 13" A1706 (Late 2017, Silver - EMC 3163)
- Amazfit GTR 2 Classic okosóra dobozában töltőkábellel
- Mac mini M1 chip 8 magos CPU-val, 8 magos GPU-val
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- LENOVO ThinkSystem NVIDIA Quadro RTX 6000 24GB PCIe Passive GPU
- Samsung Galaxy Watch Ultra
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest