Hirdetés
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Hamarosan megjön az ASUS házak új zászlóshajója
- Új szintre emeli a csalók elleni védelmet a Battlefield 6
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Őszre feketét ölt a THEC64 Mini
- Combos kis mini PC-vel jelentkezett a GMKtec
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Benkovics91
tag
válasz
Riddick77 #18 üzenetére
Nálam felmerült egy kérdés az alapfeszültség melletti frekvencia emeléséről. Egy i5-650-es cpu-t (alapórajele 3,2 Ghz) feszültségemelés nélkül húztam fel 4,13 Ghz-ig úgy, hogy stabil legyen. A memóriánál osztottam vissza egyszer és így 1380-90 mhz-n van, most pontosan nem ugrik be mennyin (1333 mhz-s alapból). A kérdésem az lenne, hogy így feszültség emelése nélkül kb mennyivel fogyaszthat többet? Ha van esetleg program ennek mérésére azt szívesen fogadom. További szép napot!
-
Seirus
tag
Én egy ilyen occó' lcpowert tettem rá. (lc-cc-95) Az volt a lényeg hogy olcsó legyen és cserélhető ventis, de 1 év után még jó a gyárija is. 1,2 V mellett (ami biztos több mint kellene mert ment 4,4-en is de biztonság kedvéért / hűvösebb működésért 4,2-n használom) terhelés alatt olyan 50 fok körül tetőzik.
-
aleister
veterán
Szerintem úgy lett volna igazán informatív a cikk, ha az órajelek mellé a szokásos benchmarkok eredményei is odakerültek volna. Így látni lehetne, hogy x % fogyasztásnövekedés mennyi plusz eredményt produkál ténylegesen, valós felhasználás alatt.
-
proci985
MODERÁTOR
ez egyebkent jo dolog, en anno q6600nal 61/70 fokon fix fesz / orajel mellett kb 10-15%os kulonbseget lattam fogyasztasban.
ugyanugy, egy 290X OCvel sikerult rendszerszinten 100Wot nyerni a kartya levizezesevel (es hogy 63 fokon megallt 94 helyett), es semmi mas beallitashoz nem nyultam.
-
taaz
tag
Grat a cikkhez. Érdekes volt számomra.
Elolvasva régi emlékek feltörtőrtek bennem. Anno az nf4 sli lap egy penya 830al a 450es chifi tápomat lekapcsolgatta, s3 trioval. Nem akart 3.8ghz fölé menni a vas.
Eddig a hd2900xt CF meg q9550 kombó zabált nálam a legtöbbet. Igaz akkor 2 táppal hajtottam a rendszert. -
Tikakukac
titán
Hát nálam lassan lejár a gari és delid. Nem tudsz több pénzt procihűtésre elkölteni mint amennyit elköltöttem és szétfő linx alatt a proci. Jó, oké, 70 fok fölé sohasem megy render alatt sem, de nem lehet stabilitást nézni normálisan annyira hulladék a paszta. Intel is nyugodtan bekaphatja, K-s proci felár, ahha, ja.
-
R9DEON
senior tag
Akinek megéri a + fogyasztás az tuningoljon viszont sokat számít hogy milyen szoftvereket használ, játékokban nem éri meg +3 FPS hogy túlhevüljön a CPU, és ahogy csökken a csíkszelesség annál nehezebb elvezetni adott területről az adott hőt, szerintem kifizetődőbb ha mindenki olyan CPU-t használ ami megfelel az általa futtatott alkalmazásoknak.
-
secretgarden
aktív tag
Nagyon jo cikk, gratula! Mindig is kivancsi voltam erre. En eddig is meg ezutan is inkabb a nem-tulhajtas hive vagyok. Pl. vegyunk egy I5-6600-at. Ad x szamitasi teljesitmenyt. Es vegyunk egy I7-6700-at. Ad y szamitasi teljesitmenyt. Probaljuk meg az I5-bol kihozni az I7-es teljesitmenyet. Tehat kapasbol vehetjuk a dragabb 6600K jelu procit, ami alapbol tobbet fogyaszt, vegyunk hozza nagyobb hutot, vegyunk egy dragabb alaplapot ami tamogatja a tuningot, huzzuk tul, meg tobbet fogyaszt, es meg zajosabb is. A vegere ott vagyunk, hogy a K-upgrade, a dragabb huto, a dragabb alaplap es nem utolsosorban a magasabb aramszamla okan mondjuk 2 ev utan ugyanannyiba kerult a moka mintha megvettuk volna a 6700-at olcsobb hutovel, olcsobb alaplappal, kisebb fogyasztassal, viszont hallgathattuk a magasabban porgo ventillatorok zajat. (Ha sokat megy a gep naponta, aramszamlan tenyleg lathato a kulonbseg, es persze nem egy honapban kell gondolkozni, hanem 2-3-4-5 evben, sok kicsi sokra megy. Mellesleg nekunk igy van "ingyen" laptopunk - korabban minden feladatra a desktop gamer pc-inket hasznaltuk, aztan vettunk egy-egy eros Atom (2.5W) illetve Pentium N3540 (7.5W) procis, 11.6"-es, eMMC-s olcso laptopot, es ezeket hasznaljuk (kulso monitorra kapcsolva) bongeszesre, szovegszerkesztesre, video nezesre stb. Jokora a kulonbseg az aramszamlaban. Par ev es "ingyen" lesznek a laptopjaink az aramszamla-megtakaritassal.) Mindez persze nem jelenti azt, hogy nem hajtottam meg mondjuk a regi gamer gepemben az AMD FX-4100-as procimat 4800Mhz-ig, csak ugy probabol, hogy mit bir :-)
-
04ahgy
nagyúr
Azt is célszerűnek tartom megemlíteni, amire a cikk is szintén kitér, hogy ezek már az állandósult értékek! Amikor elindítom, akkor például csak 380W körül volt, tehát van egy szép 70W-os delta. Ahogy melegszik a VRM és a CPU, úgy kúszik egyre feljebb a fogyasztás, a termikus egyensúly beálltáig, ezt magad is letesztelheted. Mivel itt ez a témaválasztás miatt eleve fontos volt, ezt minden esetben megvártam, ellenben Oliverda lehet, hogy elindította, leolvasta és továbblépett.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Benne van a tesztben.
(#109) Ribi: Vedd figyelembe, hogy nem ígértem a korábbi tesztekkel konzisztens mérési környezetet, és azt is, hogy ez nem ugyanaz a CPU. Ez egy korai, magas szivárgású darab (a szöveges leírásnál ez is megemlítésre került), ami a feszültség változására kevéssé reagál. A grafikonon is jól kivehető, hogy csak magasabb feszültség hatására ugrott meg jobban a fogyasztás. Az ezt magyarázó elméleti rész korábban szerepel.
Simán lehet, hogy az alaplapnak volt valami nyűgje, vagy megfáradt már a VRM-je, ugyanis mindig jó alaposan felforrósodott a bordája. A cikk célja egyébként sem az, hogy mennyi a tényleges, hanem a módosító tényezők személtetése.
Viszont tervezek folytatást is neki a későbbiekben, lesz FM2(+) is benne meg Skylake, így több mérési adat áll majd rendelkezésre. A tényen, hogy az AM3+ elavult, pedig nem tudok változtatni.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Nézd, csak neked, 4900MHz (csak kisebb hűtőm volt szabadon, mert másik konfigon volt a nagy Noctua) üresjárat, terhelt, de most már elég volt belőled. Jól kivehető a képernyőn, hogy a VGA üresben megy (135 MHz) és mekkora a CPU terheltség. A fogyasztásmérő is szépen és jól olvasható. Várlak szeretettel a szerkesztőségben, ha személyesen is meg akarod nézni.
HGyu
-
Ribi
nagyúr
-
Hiánypótló cikk
-
tibaimp
nagyúr
"tuningolva az Intel 8magosát, akkor majdnem 3x annyit eszik, mint az AMD 8magosa." --- ne haragudj, de valamit nagyon benéztél, én nem látom a 3x többletet.
Agyig húzva az Intel 459W-ot fogyaszt, az amd meg 445W-ot, nem beszélve arról, hogy mennyivet ver rá az intel így az amd procira mondjuk cinebench-ben. -
Fo_AMD_Fun
csendes tag
Lehet, hogy már írták előttem, de én úgy tuningolok, hogy a BIOS-ban adaptívra hagyom a feszültség állítást és offset-et adok meg neki (VCore - 0.035V-ra van tán most állítva, tehát meg van egy kicsit húzva a cpu de még mindig alulfeszelve). Így idle-ben lemegy a világ végéig (6-30W), ha meg küldeni kell felpattan 100-110W-ig. Ezt miért nem akarja senki? Mindig mindenki azt írja, hogy így instabil a tuning, de én ezt eddig nem tapasztaltam. Szerintem marhaság a fix vcore. Ez kb olyan, mintha 5000 lenne az alapjárat a verdádban. Ti is így csináljátok, illetve mi a véleményetek erről?
Új hozzászólás Aktív témák
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen switch-et vegyek?
- BestBuy topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Építő/felújító topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Gigabyte 15 G5 Gamer FHD IPS 144Hz i5-12500H 12mag 4.5Ghz 16GB 512GB Nvidia RTX 3050 Win11 Garancia
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest