- Alacsony profilú, madzagmentes klaviatúrák jöttek a Razer színeiben
- ASUS ROG csúcslap érkezett, ezúttal a "lopakodó" fajtából
- Átvette a DRAM-piac trónját az SK Hynix a Samsungtól
- Pénztárcabarát, ugyanakkor trendi mikrotorony jött a Jonsbótól
- A Linux támogatását vágja meg leginkább az Intel leépítése
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
orion1025 #238 üzenetére
Abban egyetértünk, hogy a virtualizáció ciki. Ha tényleg olyan program kell valakinek, ami csak Windowsra van és nem lehet kiváltani linuxos alternatívával, vagy a Wine épp nem viszi normálisan, akkor Windowst kell használni, nincs mese. Pont. Viszont a nem gamer felhasználók 99%-ának NINCS szüksége ilyen szoftverre.
A Wine igenis jó dolog, én láttam már olyat, hogy egy adott régebbi wines alkalmazás jobban és stabilabban futott Wine alatt, mint natívan Win7-Win10 alatt. Meg természetesen fordítva is, hogy Wine alatt nem futott egyáltalán, kilépett, el sem indult, hibaüzenettel leállt. Szoftvere válogatja.
Azzal sem értek egyet, hogy a Linux megismerése bohóckodás lenne. Szerintem egyrészt tágítja a látókörét az egyszeri felhasználónak, másrészt befektetés a jövőjébe, mert ha megismeri, megtanulja legalább alap szinten használni, feltenni, nem lesz rászorulva többé a MS-os termékekre, meg a MS jóindulatára, hogy valamit támogat-e vagy nem, meg épp melyik Windows-változaton mit engedélyez, mivel szivatja a felhasználót, meg épp a következő frissítés mit fog eltörni, kivezetni. Pl. Win7-et eldöntötte a MS, hogy a felhasználó nem használhat Skylake és újabb vagy Ryzen procit, hanem át kell térnie Win10-re. Vérciki, sokkal gázabb a virtualizációnál. Így te a Linuxban a korlátot látod, más meg pont a szabadságot, és az MS-től való függetlenséget, nem fogsz többé egy cégtől meg egy architektúrától (x86) függeni.
Az egyik legjobb döntésem volt anno Linuxra átállni. Nem is hiányzik a Windows, ma már attól kapok frászt, ha oda kell ülni elé. Egyedül azt bánom, hogy túl későn váltottam, már évekkel korábban kellett volna, pedig így is több mint 4 éve már. Egyszerűen nagyon megéri, nem szabad, hogy a kezdeti nehézségek eltántorítsák az embert. Nyitottnak kell lenni, meg kell egy-két dologgal küzdeni eleinte, de ennek később garantáltan meglesz a jutalma! Főleg miután az ember hosszabb idő után tekint vissza a Windowsra, látja, hogy a wines userek épp milyen ransomware végigsöprése meg frissítési mizéria miatt szopnak tmegesen, meg mikor hosszabb kihagyás után ül vissza wines gép elé, akkor fogja meglátni, hogy nem vesztett semmit, sőt, óriásit nyert. Nem flame bullshit, aki régebb óta linuxozik úgy, hogy a Linux az egyetlen, kizárólag rendszere, Windows még dualbootban sincs, az ismeri ezt az érzést. Aki meg nem élte még ezt át, annak hiába magyarázza az ember, mert meg kell tapasztalni. Egyszerűen a Linux annyival rugalmasabb, annyival több szabadságot ad, annyival simábban fut ugyanazon a gépen, hogy ha valaki nem szemellenzős, azonnal belátja, hogy megéri használni, még az esetleges hátrányait is vállalva.
Igazából Linuxra átállni fokozatokban érdemes. Pl. Windows alatt én már a váltás előtt évekkel törekedtem rá, hogy lehetőleg olyan programot használjak, aminek van linuxos változata, és szép fokozatosan kiváltottam a wines programokat opensource-ra. Total Commander helyett Double Commander, MS Office helyett LibreOffice (Word helyett Writer, majd helyette XeLaTeX, majd XeTeX), plain text editornak Notepad++ (ennek a linuxos megfelelője a SciTe és a Notepad pp), Photoshop helyett GIMP, IE helyett Firefox, uTorrent helyett qBittorrent, Irfanview helyett XnView, MPC helyett SMPlayer (mplayerrel majd mpv-vel), Goldwave helyett Audacity, stb.. Így mikor átálltam, már nem okozott gondot a programokra alternatívát találni, mert megszokott szoftverkörnyezet fogadott Linux alatt is. Plusz akkor már évek óta rá-ránéztem disztrókra Live módban, ismertem a linuxos könyvtárszerkezetet, mit hol kell keresni, ismertem az elterjedtebb grafikus felületeket. Mikor elromlott egy hardver, új vásárlásakor törekedtem rá, hogy olyat vegyek helyette, aminek a linuxos támogatottsága is flott. Így a váltás is különösebb nehézségek nélkül ment, és ezekre azóta is figyelek.
-
Dave™
nagyúr
válasz
orion1025 #238 üzenetére
Sajnos látszik, hogy te csak az egyik oldalt ismered, így nem tudod elképzelni hogy ez az egész miért is jó. Senki sem akar meggyőzni semmiről, ha neked jó a Windows használd nyugodtan azt. Azt azért remélem nem gondolod komolyan, hogy akik itt a fórumon Linuxot használnak mind kifejezetten a munkájuk miatt teszik és/vagy csak a vírusok miatt. Ennél sokkal több különbség van, de a lényegi pontokat már leírtam ebben meg a korábbi cikkekben is, nem fogom újra leírni azért, hogy vitatkozzam veled egy olyan dologról, aminek csak az egyik oldalát ismered. Nem tudom továbbá miért lenne ciki pl. egy Excelt virtuális gépen futtatni, ugyanolyan ablak mint a többi. Gondolom nem használsz virtuális gépet így nem tudod milyen is ez a gyakorlatban. Még egy gondolat a Linuxos szoftverekről: onnantól hogy elkezdesz alternatívákat használni, sokkal nyitottabb és befogadóbb leszel, nem mellesleg akaratlanul is rengeteget tanulsz (sok saját példát tudnék felhozni). Ha neked jó minden ahogy van, akkor az a legkényelmesebb választás, nem kell csinálnod semmit, maradhatsz a komfortzónádon belül.
vadkörte: van más lightweight opció is, pl. Lxqt, Lxde, Mate. Az alkalmazások mindig a legfrissebbek (ha lefutott a frissítés persze), a LO annyiban kivétel hogy abból két változat van, a still és a fresh, előbbi az alapértelmezett, ha felrakod a fresh-t akkor lesz a legújabb.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gamer Intel Core i5 12400 / 16GB DDR4 / GTX 1660 SUPER 6GB / 256GB NVME SSD / 1TB HDD /
- RAM --- SoDIMM --- SD-DDR1-2-3
- ÚJ DLSS4 Gamer PC 14Gen i5 14400 / 16GB DDR4 / RTX 5060 8GB / 512GB NVME SSD
- Steam Deck 512GB LCD
- HP 14 Elitebook 840 G10 FHD+ IPS i5-1335U 10mag 32GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Prémium! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R 9 9950X / RX 9070XT 16GB / 64GB DDR5 / 1TB 990Pro
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest