Új hozzászólás Aktív témák
-
tibaimp
nagyúr
Ez mondjuk jogos! Arra leszek kíváncsi, hogy például a Noctua, hogy oldja meg ezt. Szerintem tervezni fognak majd valamilyen közdarabot (és lehet, tényleg ott is pasztázni kell, mint ahogy fentebb írta valaki), ami lefedi a CPU felszínét részben/egészben.
[ Szerkesztve ]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Pingüino
senior tag
Sztem még mindig nem vágod. Nem a visszafelé kompatibilitás a fő gond, hanem hogy a hűtőgyártók eddig tudtak univerzális hűtőket csinálni, ami egy beépítő kerettel jó Intel és AMD procikra is. Így magát a hűtőt csak egyszer kellett megtervezni, és egyfélét kellett gyártani akkora mennyiségben, hogy mindkét cég megoldására jó legyen. Most viszont két különböző hűtőformát kell letervezni, és mindkettőt az igényeknek megfelelő mennyiségben gyártani. Ami kétféle gyártósor, és kétféle logisztika. Ez azért eléggé meg tudja drágítani az egészet.
-
hallador
addikt
válasz Dragon3000 #46 üzenetére
Amúgy ugye nem csak univerzális hűtőt lehet venni nem? Mert amúgy egy hűtőt nem nagyon szokás 10 évig használni.
The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
hallador
addikt
válasz Dragon3000 #44 üzenetére
Szerintem, meg nehogy már ne lehessen változtatni ezen. Ez kb olyan, mintha azt mondanám, hogy a Suzuki Swift II höh 165-ös gumi kellett, a III-hoz 175-ös, akkor a Suzuki k***** anyját. Értem én, de biztos ezzel is lehet uszítani. Mert ez kb ahogy írtad semmi másra nem volt jó ez a cikk, csak a szokásos Abu hiszti.
The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
Dragon3000
veterán
Te sem értetted meg a lényeget, mint sokan, univerzális megoldásokról van szó, a képeden lévő megoldásokhoz való hűtés semmi máshoz nem jó. Ettől függetlenül kamu hisztinek érzem az egészet, hogy a gyártók emelhessék az áraikat, elvégre a új foglalat mérete a több érintkező miatt változott és nem azért, mert maga a chip kiterjedése nőt volna ennyit.
-
hallador
addikt
Abu
Nem értem az AMD évekkel ezelőtt csinált ilyet:
Arról nem jelent meg semmilyen ilyen kretén cikk.
Vagy nem értem.
Ez nekem kicsit ilyen ha van rajta sapka akkor az a baj ha nincs rajta, akkor az.The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
-
Krugszvele
senior tag
Mi az ördög baj van a gyári hűtőkkel? (Tudom, az i9 szériában, meg néhány K-s verzióhoz nem adnak gyárit, oda kénytelen van venni valamit)
-
törölt tag
Abu!
Azt nem írtad, hogy Panadolt vagy Nurofen amit adnak a foglalattal a fejfájásra.
Az biztos én nem veszek olyan foglalatot ami fejfájást okoz. -
tibaimp
nagyúr
válasz Dragon3000 #37 üzenetére
Az lehet! Na, majd meglátjuk.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
tibaimp
nagyúr
válasz Dragon3000 #35 üzenetére
De nem sokkal több "láb" lesz az AM5-ön, ezért váltanak LGA-ra? Akkor nagyobb is lesz, nem?
-
tibaimp
nagyúr
Akkor majd most itt lesz egy nagy "nem visszafelé kompatibilitási pont", húznak egy vonalat és kész. Az AMD is átáll LGA tokozásra az LGA1718, ami meg jövőre jön, ha jól tudom, és elég nagy méretű lesz már az is, ott is tuti hűtőcsere kell majd. Ez lesz a választóvonal.
[ Szerkesztve ]
-
Z10N
veterán
válasz MasterDeeJay #16 üzenetére
Ez meg a masik. Ha kinaiak egy brackettel megoldottak. Amugy lga3647-re csinalhatnank tobb hutot
# sshnuke 10.2.2.2 -rootpw="Z10N0101"
-
törölt tag
Szerintem a mérnököknek össze kellene ülni az Apple mérnöki csapatával, és megkérdezni, hogyan tervezték meg a lekerekített sarkú négyszöget.
Különben meg ha ezen 100db+ mérnöknek hónapokat kell agyalni, akkor inkább magamnak fogok ezentúl gyártani.
Elve ott a probléma, hogy az alaplap gyártóknak mindkét típusú hűtőre gondolniuk kell, hogy legyen hely a nagyobb számára is.
Ha ez nem adott, akkor 1000db+ mérnök sem fogja tudni megoldani a problémát a fizikai korlátok miatt.
Vagy minden megy úgy ahogy eddig és hátradőlve élvezhetik az életet.... -
GhostRider93
tag
+1. Külön kell majd amd procikhoz és intelhez is hűtőt gyártani és sztem nem lesznek a jobb minőségű hűtők legyártva univerzális formában hameg valaki vesz egy "olcsóbbat" ne csodálkozzon ha jóval hamarabb throttingolni fog az intel mert nem fedi le tökéletesen a szilíciumot a kupak alatt. Nyilván nem az i3 / pentiummal lesz gond.
R5 2600@4Ghz 80W , B450M Pro4, DDR4 16GB 3200MHz cl14 B-die, Hellhound 6700XT 12GB
-
kekegsm
őstag
Srácok, nem az a gondjuk, hogy tudjanak rá hűtőt csinálni, hanem hogy UNIVERZÁLIS hűtőt tudjanak. Ami jó mindegyikre, csak a lefogató más.
Lépj ki, lépj be, próbáld meg újra...
-
fanti
addikt
"Ugyanakkor számítani lehet az új hűtők árának kismértékű emelkedésére" = Baromi drága lesz
-
tibaimp
nagyúr
-
aginor
veterán
válasz MasterDeeJay #16 üzenetére
Azokról a fülekről a Lanparty szó jutott eszembe (már akinek ez mond még vmit).
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
exedoc
senior tag
Mennyi gondjuk van. Az univerzális hűtők melyekből 3-4 verziót is kiadnak kisebb változtatásokkal (RGB-s, anélküli, zöld, kék hupilila, kisebb változtatások a felfogatáson stb. ) profitszerzés céljából ugye. Hát bizony előfordul, hogy a rókabőrt nem lehet tovább lehúzni, és pénzt kell invesztálni a gyártásba, meg néha sajnos dolgozni is kell, ez van. Le kell ülni, újat tervezni, kitalálni hogy lesz legyártva stb. El tudom képzelni, hogy emiatt drágulnak majd a hűtők. El vannak kényelmesedve.
[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
válasz #52931072 #20 üzenetére
Ja, csak évről évre egyre hitványabb anyagmennyiséggel...
Még az első 1155-ös hűtők normálisak voltak, azóta egyre vékonyabbak és könnyebbek...
Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
-
törölt tag
Az intel ezért árulja vagy 10 éve kerek hűtővel a procikat, az alá akárhány szög is befér. Ez az előrelátás. Szólnak a cnc programozónak, hogy a tömb közepén 1 centivel nagyobb átmérőben maradjon meg az anyag. Eddig 3 centis henger volt a 4x4 es lapka felett, majd most lesz 4-4,5.
[ Szerkesztve ]
-
pepeno1
tag
Már várom a hatszögletű vagy kerek processzorokat.
Azért mert a kacsa nem tud úszni, még nem a víz a hülye.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
A Noctua meg unott arccal legyártja az ingyenes szereléket az 5-10 éves modelljeihez.
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3 x Q8 | HTX Ace | Icemat 2.0▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
LGA2011 kínai lefogatóval ami AM2 hűtőt eszik a kupak jó ha negyedét lefedi az olcsóbb hűtőknél. Nem volt probléma abból hogy a borda nem fedi le a mag területét. Igaz max 120w-130w tdp procikkal (pl E5-4650) használtam ilyen módon.
Másik véglet az az LGA3647 (vagy akár melyik nagyobb) ami akkora nagy dög de ott meg lefedi az egészet pedig nem hiszem hogy akkora batár nagy lenne a mag mint amilyennek látszik. -
Fred23
nagyúr
"Úgy tudjuk, hogy a hűtőgyártók egy része kihívásként fogják fel a kialakuló helyzetet"
A többi meg anyázik.
-
joey04
titán
na végre ismét emelkedik valaminek az ára.
-
gliskard
senior tag
Intel és a PC iparág szempontjából ez az egész egy marginális kérdés, mivel csak a DIY kategóriát (abból is a tálcás) érinti komolyabban.
DIY pedig csak egy kis szegmense a CPU eladásoknak. Szerencsétlenségünk, hogy kishazánk a muszály gépépítők hazája, ezért itt hangsúlyosabbak a tokozás váltásokból eredő problémák.A kicsit nyugatibb világban a DIY nem kényszer hanem inkább hobbi.
Az eladott Intel CPU-k túlnyomó része az OEM partnerek gépeiben kerül piacra, ott nem kell foglalkozni a hűtők ilyen szintű kompatibilitásával (persze ők sem bánnák, már csak a méretgazdaságos gyártás miatt ha mindig ugyanaz lenne).
Ettől függően megoldandó problémát jelent a külön megvásárolható hűtök esetében a kompatibilitás biztosítása, ha nem akarnak specifikus termékekkel piacra jönni és valószínűleg a profit miatt senki nem szeretne önként és dalolva erre az útra lépni - mivel a várható kisebb eladott darabszám még kevésbé tervezhető és valószínűleg a netto profit is kisebb lesz. De nő a marketing és logisztikai költség.
Ezeknél az univerzális hűtöknél pedig majd a használat mutatja meg mennyire sikerült jól megoldani a problémát, mennyire érinti a thermal throttling vagy a spontán fagyások az ezzel szerelt CPU-kat.
Ettől függetlenül az Intelnél szinte biztosan lesz@rták a tokozás váltásnak ezt az aspektusát.
[ Szerkesztve ]
-
poci76
aktív tag
Ryzennél meg az a gond, hogy nem középen vannak a chipletek. Na bumm.
-
Pötyi
őstag
+1
Nekem is egyből a Pentium Pro ugrott be '95-ből. Annál semmi nem téglalapabb. Van egy a padláson.
Erre beírják az ajánlóba, hogy az új proci "az elődökkel ellentétben nem négyzet, hanem téglalap alakú"
Úristen! Dzsízosz!
Azért egy informatikai portálon illő lenne annyi ismeretnek lennie, hogy vótmá' téglalap alakú proci és érdekes módon annak is volt valahogy hűtése. Negyed százada.
QNX is cool!
-
CzG001
tag
Az utolsó mondat a lényeg a procihűtők úgysem drágultak még, de hála az intelnek ez is emelkedni fog.
[ Szerkesztve ]
Gigabyte X470 AORUS ULTRA GAMING, AMD Ryzen 2700X, Corsair 16GB 3200MHz Vengeance LPX Red KIT, Inno3D GeForce GTX 1660 Super Compact, FSP Hyper M 600W, Samsung 860 Evo 500GB
-
Sinesol
veterán
Biztos sosem láttak még négyzetet a mérnökök, most aztan leizzadnak a stressztől…
Fejlesztesre van szükség, döbbenet!!![ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
Hat istenem tessek innovalni
Ha belegondolunk a NH-D14 kijott 10 eve, 7 eve meg a NH-D15 (aztan gen frissites), de valljuk be ezeket feldobod barmilyen CPU-ra es remek hutest kapsz.Most 5-10 ev utan varialni kell kicsit? Na bumm.
-
zizidor
őstag
Majd adnak hozzá egy téglalap alakú réz alátétet, aztán lehet duplán pasztázni
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
törölt tag
Mivel a hőcsöveket egyféle képen lehet optimálisan felrakni ezért az erre gyártott hűtő nem lesz optimális a négyzet alapterületű processzorhoz, mert a szélső csövek nem csinálnak semmit. Vagy a kisebbik méret szerint teszik fel hosszában a hőcsöveket, de akkor meg nem hoztuk ki a szituációból a maximumot.
Lényeg a lényeg hogy aki felső kategóriában gondolkozik hűtésteljesítményben, annak nem kell azt várni hogy az "univerzális" hűtőt tudunk rá vásárolni.
Ennél talán nagyobb baj, hogy több lesz a szemét, amikor kukázzák ezt a foglalatot, hacsak nem indul el ezen a fronton egy hidegháború, hogy a két cég termékére eltérő hűtőt kelljen gyártani, és ezzel is emeljék a platformköltséget annál a cégnél, aki kevesebb eladott processzort tud itt felmutatni.
És innen lehet ez, egy "túl" magabiztos lépés, ami esetleg tud fordítva elsülni, mint ahogy ezt most elgondolták.[ Szerkesztve ]
-
aginor
veterán
Szerintem is túl van ez lihegve kicsit.
Ugyan biztosan nem ideális a részleges fedés, de ügyesen kialakítva egy kis szerencsével a nem csúcs fogyasztású lapkáknál nem lenne gond velük.
Én még azt is megpróbálnám, hogy a jelenlegi hűtök (lehetőleg amiknek nagyobb a talpa) kapnának egy új rögzítőkeretet aztán jól van.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
bartos96
tag
Az arctic frezzer 34 mar most sem fedi az egesz kupakot megis mukodik.
-
bacsis
Közösségépítő
Troll ON:
Mutassak nekik egy Socket 8-as CPU hűtést?
Troll OFF
...annyira azért mégsem volt troll... szvsz elég xar duma ez
Új hozzászólás Aktív témák
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Facebook és Messenger
- World of Tanks - MMO
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- CPU léghűtés kibeszélő
- Asszociációs játék. :)
- Synology NAS
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Videós, mozgóképes topik
- További aktív témák...