Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• vicze

félisten

válasz zseko #65 üzenetére

Há de nem érted, ő bötűrő bötűre betartja a "törvényt". És pont ugyan úgy a TEK kell kimenjen hozzád, ha gyorshajtasz, és ha letöltesz,vagy átírsz két betűt egy URL-ben ugyan olyan bűnöző vagy.

Iróniát a megfelelő helyen tessék értelmezni.

• Egon

nagyúr

válasz zseko #65 üzenetére

Nem tudok azonosulni a letöltés kriminalizálásával, de...
    Az első példa még akár elfogadható is lenne (bár majd a végén írok példát én is), de a másodikat nem tudom osztani: nem derül ki ugyanis, hogy mi lenne a helyzet akkor, ha valami szuper másolásvédelmi eljárás végett, fizikailag képtelen lennél letölteni a játékot: kivárnád-e vajon, hogy lemenjen az ára, vagy pár hét/hónap után, fogcsikorgatva, de kicsengetnéd az 50 EUR-t? A választ senki sem tudhatja, még te sem...

Az első példára egy ellenpélda. Már vagy 15-20 éve olvastam anno a Nemzeti Sportban egy cikket. Egy újságíró tudósított valami focivébéről, és az ottani kalandjait írta meg. Bementek valami gagyi meccsre, amit a kutya sem nézett. A jegyük egy eléggé rossz szektorba szólt. Mivel a szomszédos szektor tök üres volt, hát átültek oda. Pár perc múlva jött egy rendező hölgy, és kérte a jegyüket. Elmagyarázták neki, hogy azért bátorkodtak oda ülni, mert üresek voltak a helyek, és ha esetleg jönne a hely tulajdonosa, azonnal odébb ülnek, de ez nem hatotta meg a rendezőt, és távozásra szólította fel őket. Ismét elmagyarázták, hogy hát istenbizony odébb mennek majd ha kell, mire a hölgy eltűnt. Öt perc múlva jött két háromajtós szekrény, és kikísérte őket a szektorból. Tudod, miért? Mert nem arra fizettek. Nem járt nekik az a hely. A stadion tulajának szíve joga akár 1000 dollárért adni egy helyet az adott szektorba, és végignézni, hogy az üresen marad. Az ő dolga. De aki megvette az olcsó jegyet, az üljön az olcsó helyre. Ha a film terjesztője úgy gondolta, hogy csak Kamcsatkán árulja a cuccot, akkor szíve joga úgy tenni. Hogy ebből kifolyólag elmaradt haszon fog nála jelentkezni? Az az ő dolga. A konkrét példádban lesz elmaradt haszon? Nem. Felhjatalmaz ez téged erkölcsileg arra, hogy letöltsd? Nem, a két dolog között nincs összefüggés. Jogilag letöltheted? Igen, hiszen nálunk létezik a magáncélú letöltés intézménye. Innentől kezdve nyilván azt csinálsz amit akarsz.
    Félreértés ne essék: nem vagyok álszent, én is töltök le filmeket, néha még zenéket is. De azzal nem tudok azonosulni, ha ezt megpróbálják jól-rosszul megideologizálni.

Új hozzászólás Aktív témák