Hirdetés
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
- CES 2026: akár játszhatunk is az Acer RGB lézerprojektorával
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Videós, mozgóképes topik
- Kompakt vízhűtés
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Házimozi haladó szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- eGPU tapasztalatok
Új hozzászólás Aktív témák
-
tdd587
őstag
Nekem is ez a gondom, hogy valós használatban nem láttam még belassulni, pagefile-t meg nem használok, azért vettem a sok RAM-ot.
Nem kételkedem benne, hogy meg lehet fogni, de ha n dolgot csinálok egyszerre, akkor a winyó is csak kerreg, mint aki nincs jól és kezdődik a homokóra.
-
Dr. Akula
félisten
Én nem használtam iometert, de mivel az anandtech abban mérte az eredményeit, így összehasonlítani is csak abban lehet. Esetleg megkéred őket hogy crystalmarkban is teszteljenek.
Asszem itt a PH-s SSD tesztben volt hogy nem jött nekik össze az iometeres teszt ezért kihagyták, ebből adódóan lehet nem egyszerű. Vagy fordítva, nemtom. -
deicide
veterán
válasz
Dr. Akula
üzenetére
De akkor mit jelent a használat közben? Böngészés közben, amikor használom, nemigen nyúl az SSD-hez/Vinyóhoz, ott lehet mérni gyorsulást, ahol használatban vannak az eszközök.
Este futtatok IOmetert is, bár nem ismerem, egyszerű használni? Esetleg egy linket adhatnál hozzá, én google-al csak 2006-os verziókat találok.
-
Dr. Akula
félisten
nem tudok olyan gyorsan kattintgatni az egérrel a firefox gyorsindítás ikonjára, hogy várni kelljen akár a 30-40.ik firefox megnyílására...
Ez ugyebár többnyire sequential read (mint bármelyik program betöltés), ettől nem lesz gyorsabb az oprendszered HASZNÁLAT KÖZBEN. Nem ugyanarról beszélsz amiről én."While you can make the argument that the pausing and stuttering is acceptable for a very light workload in a single-tasking environment, simply try doing anything while installing an application or have anti-virus software running in the background and you won’t be pleased by these drives. Save your money, get a better drive." (link)
Inkább egy iometeres random read/write táblázatot linkelj be a mért eredményeiddel, úgy össze lehet hasonlítani az értékeket, ezzel a crystal markos kitudjamivel nem. Az a gyanúm hogy ez csak kis fileok szimpla szekvenciális mozgatását méri, semmi random nincs benne, ezzel pedig pont a teszted válik komolytalanná. Random != 4k-s fileok. Az elérési idő is nagy szerepet játszik benne, ami a jmicronnak szinén nem erőssége. 500 ms átlagos, 2000 ms max (link fent). Ez még a 10ms-os merevlemezekhez képest is megdöbbentő, egy frankó SSD-nek itt 1 ms alatti értéke van.
-
tdd587
őstag
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Az világos, hogy olvasásban alázza a winyókat. RAID 0-ban nagyon-nagyon. Bootol, mint a villám. Aztán amikor betölteni kell valamit, fürge és pattan, mint a bolha. Aztán ha össze kell vadászni sok mindent, akkor is sokszor gyorsabb, mint a winyóm volt. Ezek világosak, mérés nélkül is látom, hogy nem ülök 5 másodpercig, amíg feljön a control panel, gyorsabban indul a böngésző stb. Szóval minden szép és jó, no zaj, no melegedés, SSD király. De akkor jön a villám a derült égből, felpattanok és nem Zeusz szórakozik mögöttem...
Mi az a random write? Ha telepítek valamit, az brutál gyorsan felmászik. win7 RC1 x64 15 perc volt nálam elejétől a végéig. Programtelepítés brutál gyors. Biztos van valami, ami random write-ot produkál az életemben, csak olyan mint a gömbvillám, az ufó és az okos nő: olvastam róla, de még sosem láttam. (Pagefile természetesen nincsen rajta, az SSD-re nem való, azért van a 8GB RAM...)
Segítsetek, légyszi. Tudni akarom, hogy nekem most miért rossz, amikor jó. Most már tudom, hogy szar az SSD, de akkor miért nem tapasztalom? Kell lenni valaminek, valami programnak, valami titkos kombinációnak, nagyon sötét linux disztribúciónak, amitől hirtelen belassul és rájövök, hogy mekkora rablás volt a 33e forint (16.500x2) amit kicsaltak tőlem, gyanútlan vásárlóból ezért a két bestiálisan rossz SSD-ért. Valaki tegyen nagyon boldogtalanná és árulja el, hogy hol a titok? Van egy titkos turbo kapcsoló az alján, amit off állásba kellene raknom?
Szerk: 60GB RAID tömbből a fele tök üresen áll nálam. Valamint a sok win7 kiadás miatt elég gyakran húzom újra. Azt hallottam már, hogy ha nagyon tele van + elég sok írás/törlés volt, akkor idővel a töredékére eshet az SSD teljesítménye. De lehet ez csak az X-25-re volt jellemző és azóta mintha javították volna?
-
deicide
veterán
válasz
Dr. Akula
üzenetére
De tapasztalat nélkül minek bizonygatsz valamit? Hiteltelenné válsz tőle. Nekem is gagyi Jmicronos buffaloim vannak és pl miheztartás végett, nem tudok olyan gyorsan kattintgatni az egérrel a firefox gyorsindítás ikonjára, hogy várni kelljen akár a 30-40.ik firefox megnyílására...
végül egy kép összehasonlítás végett, alul mindegyik crystalmark eredményhez társítva van, hogy milyen eszköz adta, a szekvenciálist direkt ki is hagytam, mert az úgysem mérvadó ugye, a két mért adat az 512K és 4K RANDOM read és write. Ez utóbbi adat különösen mérvadó számodra, így elég érdekes, hogy a Te hiedelmeddel ellentétben 3x-4x gyorsabb az SSD bármelyik vinyómnál a 4K RANDOM writeban.
íme
ps: nagy igyekezetemben a típusok lemaradtak...Balról jobbra: buffalo SSD-k, HD103SI, WD5000AAKS. -
Dr. Akula
félisten
Bootolásnál igen, csak utána még a vinyók is lealázzák. Random writeban egy jmicronos SSD tud "kemény" 0.02 MB/s-t, míg egy Velociraptor 1.6-ot, ami nagyságrendileg a Vertexxel van egy szinten (2.4 MB/s). Nem csak bootolni kell tudnia, hanem folyamatosan működni, lagolás nélkül. Na ebben már megbukik a jmicron.
-
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Azt senki sem vitatta, hogy az X25 lenyom mindent - viszont, ha dolgozni kell, mondjuk bootolasnal, akkor a JMicron kontrolleres SSD-k is csunyan lenyomnak barmit, amiben forgotanyer van.
Aztan azt mindenki eldonti szepen magaban, hogy vesz dragabban gyorsabbat vagy olcsobban lassabbat, viszont adott esetben a "gyors HDD" a "dragan lassut" valasztas lenne. -
Dr. Akula
félisten
Ha direkt drágán akarsz vásárolni, akkor megveheted az árgépen is, egyébként meg Ősembertől 56-ért. 60-as Vertexet is kínáltak már itt 25-ért. Nem a legdrágább helyet kell választani.
De még ha 90-el is számolsz, a 60%-os árcsökkentés után már csak 36 marad belőle. Az igencsak lenullázza a jelenlegi SSD-k árát.
-
válasz
Dr. Akula
üzenetére
"Hát nem éppen."
De. (Fogalmam sincs, hogy pont mi ellen tiltakozol, de addig, amig ilyen jol megindoklod
)"A linken ott van a random read is"
Bizony, nezzuk is meg:
Intel X25-M - 54.2 MB/s
JMicron JMF602B MLC - 16.2 MB/s
Western Digital VelociRaptor - <1 MB/sUgye, mennyit valtozott igy a kep?... Hirtelen a JMicron meg az Intel kozti kulonbseg eltorpul ahhoz kepest, hogy mindketten mennyivel gyorsabbak a leggyorsabb HDD-nel is.
-
tdd587
őstag
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Szerintem meg az a homokba dugott fej, hogy csak SLC, mert az MLC jaj tönkremegy, akkor már intel, mert a többi lassú, akkor már 80GB, mert rendszernek 30GB nem elég és leginkább nem veszünk semmit, mert az SSD tök drága. Szóval várjuk az árcsökkenést, de nem vásárolunk semmit. Amitől az árak sem mennek sehová és a winyó is kerreg.
Ha tényleg lemegy az ára, akkor veszek X-25-öt, de addig sem hallgatom a kerregést. Az árgépen továbbra is 90e forintnál kezdődik a 80GB egyébként...
-
-
-
Dr. Akula
félisten
Hát pont hogy ez a teszt a lényeg, a többi meg csak parasztvakítás. A sequential értékek csak akkor lennének érdekesek ha folyamatosan másolgatnál a vinyóra/ról, dehát ki vesz adattárolásra SSD-t? Bootvinyónak használva viszont szinte csak random read/write van, ezért aztán jól be is lagolnak a gagyi jmicronos vinyók, mintha floppyról menne az oprendszer. A Vertex nem lagol, ahhoz már elég a sebessége, viszont "csak" 2-szer gyorsabb random írásban mint egy Velociraptor (olvasásban nyilván sokkal gyorsabb), míg az Intel 20x. Ha vinyóról térsz át, akkor nyilván a 2x-es gyorsulásnál is leesik az állad, a 20x-ost meg már fel se tudod fogni mennyivel jobb. Olyan mint a Peta meg a Tera, egyik 1000x nagyobb mint a másik, de a földi értékekhez szokott embernek tökmindegy. De azért mégse.
-
tcp
tag
ha csak a rendszert, meg gyakran töltött programokat teszel rá, amiknél fontos az indulási idő (gyk gyakran indítja az ember, gyakran ki-be kapcsolgatja)? akkor a W7 érát még simán kibírod vele, utána meg kitudja, hogy hol fog éppen tartani az informatika. 30GB azért a rendszernek és a fontosabb programoknak 2x is elég.
-
dkekesi
tag
Én egy Transcend 32GB MLC SSD-vel próbáltam. Siralmas volt. XP bejött mint a villám, aztán vége. Mindenre 5mp-et kellett várni (pl Winamp indulásra, ami kuka noti HDD-vel sem tart tovább 2mp-nél). Az egész rendszer laggolt. Vissza is álltam HDD-re, amíg nem kapok Intel-t elérhető áron.
-
-
Dr. Akula
félisten
Valóban ég és föld. Csak épp nem a Jmicron javára.
4KB Random Write Speed
Intel X25-M - 23.1 MB/s
OCZ Vertex - 2.41 MB/s
Western Digital VelociRaptor - 1.63 MB/s
Seagate Momentus 5400.6 - 0.81 MB/s
Samsung SLC - 0.53 MB/s
JMicron JMF602B MLC - 0.02(!!) MB/sLehet hogy a windowst gyorsan betölti, csak épp utána megáll a tudománya. Lagol mintha floppyra swappelnél. Kösz, nem.
-
tdd587
őstag
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Csak olvastál róla, vagy próbáltad? Ég és föld a különbség winyó és SSD között és olcsó SSD-ről beszélek. Hangtalan és 10x gyorsabban reagál a rendszer használat közben egy winyóhoz képest, semmire nem kell várni, mindezt 20e forintért. Persze ennyiért mindjárt RAID 0-ban van kettő (az még mindig csak 40e, de amikor én vettem 16e volt csak darabja, az intel meg közelébe nem volt az 56e-nek) és akkor le is léptem az X-25-öt szerintem. De ha nem, nem.
Tessék kipróbálni, nem csak olvasni róla és osztani...
-
Dr. Akula
félisten
-
Dr. Akula
félisten
Én nem tennék jmicronos SSD-t bootvinyónak, oda inkább egy gyors vinyó ha olcsóból akarjuk megúszni. Ha meg nem, akkor Intel X-25M/E, az legalább randomban is tud vmit. Bár az is igaz hogy egy WD Velociraptor is van vagy 40-60k (150 / 300 GB), 56k-ból meg megvan a 80-as X-25M is, szal lehet hogy inkább minden esetben az X-25M a nyerő.
Második vinyónak, csak programok betöltésére viszont elég egy jmicronos cucc is, az szinte csak sequential readet igényel, ami ennek is elég jó. Adattárolásra pedig "tökmindegy csak nagy legyen" vinyót.
-
FRENK1988
veterán
Jogos. De nekem így már kezdi elveszteni a privilégiumát az SSD gyártók. Oké hogy beszáll mindenki, de akkor nem lehet jó minőségű SSD-t venni.
(#8) -XadAnuX+: Ugylegyen. Csak ne menjen a minőség rovására.
(#13) devast : Akkor mi értelme? Akkora haszon már biztos nincs rajta. Ha meg igen akkor meg beszállok én is az SSD piacra.
-
Egyébként már itt is hirdetnek 56k-ért 80GB-os X-25 M-et, ami nem egy rossz választás. Pár hónap talán, egy kicsit lejjebb megy az ára, megjelennek az alacsonyabb csíkszélességen gyártott darabok és beruházok egybe. Adattárolásra pedig ott van "fillérekért" bármilyen 3,5-ös vinyó egy külső rackben.
-
Killing
addikt
A Vinyó nem drága. Kéne már a hely a filmeknek.
Jöjjenek csak a 2GB-os HDD-k.
-
Talán az ssd hamarabb fog értelmes ársávba kerülni, mint mire az oled "megjelenik", de már hónapok óta a hozzászólások fele arról szól, hogy milyen jó lenne ha csökkene az áruk. Várjuk, mert bár vannak olcsóbbak most is, de azokról meg olvasni, hogy sok a gyermekbetegségük. Mondjuk a win7-re xp-ről váltás óta nem igazán érzem a hdd-t folyton kerregő, lassító tényezőnek.
-
Ari18
őstag
jöhetne valami olcsó SSD-is ,már rég óta szemezgetek velük, csak az ár

-
devast
addikt
Azért, mert a merevlemezt fejleszteni kell, bonyolult mechanikája van stb, nem olcsó dolog, az ssd meg nem más, mint flash chipek (amiket simán csak megvesznek) egy lapon vezérlőelektronikával (szerintem a többség ezt is veszi) meg egy sata csip (úgyszintén lehet venni). Tehát gyakorlatilag megveszik az alkatrészeket, összehányják, bedobozolják és eladják.
-
aram01
nagyúr
jó lenne már egy ssd a rendszernek
-
tcp
tag
új termékről van szó, méghozzá olyasmiről, ami beleillik az eddigi HDD-t és az eddig flash alapú terméket gyártó cégek profiljába is, érthető, hogy mindkét fél megpróbálja kikaparni a gesztenyét magának. Majd jön a piaci konszolidáció, és maradnak egy páran, a többiek kihullanak.
(ugyanez volt pl a digit fotózással, azok a cégek is ráugrottak, akik korábban filmes fotózással foglalkoztak, meg azok is, akik digitális képalkotással, de nem feltétlen fényképezéssel. aztán a kétharmaduk elhullott).
-
twollah
nagyúr
Idovel vegre kedvezobb aruk lesz az SSD-knek.
-
Ősember
őstag
es ha megfigyeled akik ujonnan beszalltak a hattertaras uzletbe, azok javareszt korabban is foglalkoztak flash-es dolgokkal
tegyuk fel te fagyit arulsz. erre valami nagy esz kitalalja, hogy a fagyit nem csak tolcserben, hanem kehelyben is el lehet adni. te nem arulnad a sajat fagyid ezek utan tolcserben es kehelyben is?
-
FRENK1988
veterán
Nem tudom csak nekem van már tele a nemesebbik szervem a sokféle gyártó SSD-ivel vagy csak menstruálok
Eddig a merevlemez piacon volt 4-5 cég most meg kapásból tudnék mondani vagy 8-at
-
A nyákot elnézve SSD-knél már nagyon-nagyon nagy szükség lenne az "emeletes" chipekre.

-
-XadAnuX+
őstag
Gyorsuljon csak az SSD, és és csökkenjen csak az ára.
Aminek örülök, hogy lassan a mérete is növekszik az SSD-nek. -
- = Zk = -
félisten
Szépen lassan az elérhető kategóriába lép, ez az SSD mizériá

-
Borisz76
nagyúr
Jöjjenek csak a 2 Tb-os HDD-k....minél több van annál olcsóbbak lesznek.
Az SSD-k is jók mindenféle szempontból ( fogyasztás , sebesség, melegedés ) csak hát az a fránya árcédula.....
Új hozzászólás Aktív témák
- Fotók, videók mobillal
- Autós topik
- Arc Raiders
- CES 2026: Android és iOS kompatibilis nyomkövetőt hozott az Anker Eufy
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Linux felhasználók OFF topikja
- Apple Watch
- Synology NAS
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- A mérleg nyelve nem a Honor Magic 8 Air felé dől
- További aktív témák...
- 100/100! - 0 Perc! WD BLACK SN850P 2 TB! Playstation 5
- SAMSUNG PM9E1 "9100 PRO" 2 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-12.500 MBs - Eladó!
- 1TB-os Western Digital 3,5-es HDD-k (állapot infók és árak a leírásban)
- ÁRESÉS! ÚJ! BONTATLAN! Külsők SSD 500GB,T5-T7Samsung,SandiscExtreme 500GB
- Új Class 10-es 32GB-os memóriakártya adapterrel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4242, 100% Akksi
- Samsung Galaxy S20 Ultra / 12/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Bomba ár! HP ProBook X360 435 G7 - Ryzen 3 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Akkor is vacak, fogadd el.

Asszem itt a PH-s SSD tesztben volt hogy nem jött nekik össze az iometeres teszt ezért kihagyták, ebből adódóan lehet nem egyszerű. Vagy fordítva, nemtom.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

(
)