Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• shev7

veterán

válasz WN31RD #88 üzenetére

"Ezzel szemben a szoftverek világában ilyen külső korlát nincsen, az első példány elkészítése kerül csak erőfeszítésbe, és attól kezdve a további másolatok lényegében ingyen vannak, akkor is, ha két másolat készül, és akkor is, ha két millió."

Csak tudod mig egy kenyer ara jo esetben visszahozza annak az egy peldanynak az arat, addig egy szoftver eseteben kevesse van igy.

De igazad van, keruljon egy szoftver annyiba, amennyibe az eloallitasara tenyleg raforditottak. Aztan ha volt egy balek aki megveszi, akkor mindenki masolja ingyen, hurra...

• Morden24

nagyúr

válasz WN31RD #90 üzenetére

maga a törvényi szabályozás az, ami jelenlegi formájában erkölcstelen, életszerűtlen, rossz.

Én meg azt, hogy a dolog kétkomponensű.

Szóval egyrészről való igaz, hogy az árazás lehetne korrektebb (amivel olyan szempontból viszont vitatkozom, hogy a magyar helyzet globálisan nem vetíthető le: itt a lehetőségek is szarabbak, és ezzel együtt az árak is arányosan magasabbak, nem is beszélve a lassú csökkenésről), viszont az emberek hozzáállása (warez) meg valahol szánalmas.

Az egyetlen probléma, hogy az egyik megváltozása nem hozza feltétlen eredményként magával a másikat, tehát az árcsökkentés nem jelenti a warez feladását, ahogyan a warez feladása sem jelentené az árképzés megváltoztatását.
    Ergo két paradigmaváltás szükséges, egy a piac, egy a piacozó részéről, amit egymástól függetlenül kell/kéne meglépni.

• Morden24

nagyúr

válasz WN31RD #83 üzenetére

Pont hogy nincs! Vizet, gázt vagy kenyeret nem tudunk a bibliai Jézushoz hasonlóan szaporítani, és mindenki számára ingyen vagy nagyon olcsón elérhetővé tenni.

Ezzel az a baj, hogy
    1. a szellemi terméknek van előállítási költsége
    2. a szoftverek esetén nem feltétlenül áll meg a tudomány magánál az applikációnál, mert ott van még a folyamatos fejélesztés, a support is.

Másrészt meg, mi az, hogy mindenki számára ingyen?
    Akkor ki téríti meg a fejlesztési/elkészítési/terjsztési/reklámozási/fenntartási költségeket? Erre ki lett találva az a rendszer, hogy az outdated termék olcsóbbá válik, ami a legtöbb esetben (újfent: kivételt képeznek a professzionális szoftverek túlnyomó többsége) működik is.
    Ha meg senki nem akarja megtéríteni az említett költségeket, akkor hogy lesz termék? Ha nem lesz termék, akkor mit fognak majd a bibliai Jézushoz hasonlóan szaporítani?
    Fairségről beszélünk, mert a "szegényebb" nem veheti meg azt, amit a "gazdagabb"... de miért lenne fair, hogy én fizetek azért, amiért mások nem, ráadásul velem fizettetik meg az ellene való harcot, hiszen a védelem fejlesztése nem grátisz, ha meg csökken a bevétel és ezzel a minőség, vagy bezár a cég, akkor mindenki rosszul jár.

a szoftvernek nincsen ára

Viszont azt azért lássuk be, hogy minden vállalkozónak joga van annyiért árulni a termékét, amennyiért azt jónak látja (most tekintsünk el a piaci szabályozásoktól, nyilván törvényes keretekre gondolok).
    Ezt felülbírálni arra hivatkozva, hogy neki ez pénzébe nem kerül, ízléstelenség - mint ahogyan az is az lenne, ha én beülnék a nappalidba kérdés nélkül, amikor tévézel; pedig neked pénzbe ez nem kerül. Nincsen jogom hozzá; viszont annál bosszantóbb, ha lehetőségem lenne rá.

Egy szó, mint száz: sem az emberek, sem a lehetőségeik nem egyenlőek, egyformák.

• shev7

veterán

válasz WN31RD #83 üzenetére

tehat akkor a munkaltatom nyugodtan mondhatja azt, hogy mivel a szoftvernek nincs ara ezert en nem allitottam elo semmilyen eladhato termeket ergo nem kapok fizetest? Vagy mivel a sokszorositas kvazi ingyen van, ezert az elso eladott termek ara meg jar nekem... koszi

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés