Hirdetés

2018. június 23., szombat

Hozzászólások

(#1) t72killer


t72killer
(PH! félisten)
LOGOUT blog (1)

És ez vajon előrelépés az első generációs VNAND-hoz képest, ami elvileg nagyon megbízható újraírási ciklusok/adatmegtartás szempontjából, vagy sem? Tudtommal a régi TLC-knél is az volt a gond, hogy "fejlesztettek" és egyre kevesebb elektron tárolta az adatokat - végeredményként kaptuk a fejeltős 840 EVO-t.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#2) TeeJay


TeeJay
(PH! nagyúr)

valaki szaki írja meg mert sosem értettem

"A másodpercenkénti 1 gigabites teljesítményt is biztosító, 256 gigabites kapacitású memória"

tehát egy 32GB-os lapka tud 128MB/sec sebességet?
ami a hírben a fotón van az egy ilyen lapka vagy azon belül van még 8-16-32 ilyen "mag" mint a prociknál?

tehát egy ilyen NAND chip tartalmaz úgy 4-8-16 ilyen magot és ezért egy 256gigás SSD már egy ilyen chip felhasználásával is lazán legyártható miközben simán hozza már a SATA3 maximális sebességét íráskor is?

régen ugye inkább kihagytuk a legkisebb 120-128gigás példányokat mert írásban nem tudtak csak 150-200 MB-ot a kétszer akkora meg már 400-at is és jobban megérte

szóval valaki okosítson ki hogy kell érteni ezt a 256gigabites kapacitású memóriát

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#3) F34R válasza t72killer (#1) üzenetére


F34R
(PH! kedvence)

Azert ezekben az uj generacios TLC nand lapkakban bizni, hogy is mondjam :U

Asperger Autistic, Borderline Freak

(#4) BBencK válasza TeeJay (#2) üzenetére


BBencK
(újonc)

Semmi extra.
1bájt=8bit, ezzel váltasz és annyi.
Amit írtál helyes.
A kephez meg annyi, hogy ez csak marketingkép, de általában egy csipről van szó. Szóval a nyákot telepakolják 32 gigásokkal.
Hasonlóan a DDR ramokhoz.

[ Szerkesztve ]

(#5) BBencK válasza TeeJay (#2) üzenetére


BBencK
(újonc)

http://images.hardwarecanucks.com/image/akg/Storage/X25M/pcb2_sm.jpg
Itt egy példa. A négyzetes a logika, az egy darab IC a cache (ddr), a többiek a tároló csipek. 20 nand tároló, 80GB, tehát 4 gigásak.
Itt a cikk is:
http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/15398-intel-x-25m-80gb-ssd-review-4.html

[ Szerkesztve ]

(#6) t72killer válasza F34R (#3) üzenetére


t72killer
(PH! félisten)
LOGOUT blog (1)

Az első kör 42nm-es VNAND-jai (850evo, samu termékekre lefordítva) állítólag nagyságrendekkel megbízhatóbbak, mint az őket közvetlenül megelőző 10-20nm-es síkban gondolkodó TLC-knél. Persze ha 42nm-ről elindulnak lefelé, itt is jönnek majd a gondok...

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#7) Balika911 válasza F34R (#3) üzenetére


Balika911
(PH! nagyúr)

Pedig ez a hír elég jól hangzik. Én például szereném, ha MLC után végre TLC-vel is érkezne 2 terás NVMe meghajtó. Szerintem lesz is ilyen. Főleg tetszene, ha a kevesebb számú és alacsonyabb fogyasztású NAND-nak köszönhetően a melegedést is vissza tudnák esetleg fogni. (A vezérlő működését nem ismerem. Lehet, a több réteg miatt éppúgy dolgoznia kell, és melegedni fog az SSD.)

[ Szerkesztve ]

KáCsa KCO-SUBY3 (3 méteres Y subkábel) eladó

(#8) TeeJay válasza BBencK (#5) üzenetére


TeeJay
(PH! nagyúr)

[link]
ha 3D VNAND TLC-t nézem akkor itt a 850 EVO 120GB és 500GB szétkapva
elég kicsi nyomtatott áramkörön a 120gigásban van 1 ilyen kocka az 500gigáson meg alul felül 2-2 tehát 4 "kocka"

"At the fronts we see the new dual core MGX controller on the 120GB and 500GB capacities pictured here. Samsung is using ODP's (Octal Die Pack) across the 850 EVO line. TLC mode transforms the 86Gbit MLC die into a 128Gbit capacity (funny how neatly that math worked out, it's as if Samsung was planning for these to be TLC all along). With eight dies per package, the 120GB model needs just one of them."

tehát itt egy ilyen NAND "kocka" tartalmaz 8 lapkát egybe tokozva és itt még csak 128gigabites egy kocka tehát 16GBx8darab =128gigabájt/kocka

ezek alapján az új 64rétegű 3D TLC ha 256gigabites/die akkor ha 64réteg mellett 8-at összeraknak egy kis lapka itt már 256GB-os lesz tehát 1TB-hoz elég lesz 4
de lehet nem is 8-at hanem 16-ot is összetokoznak úgy meg 4TB-os SSD is simán jöhet 8 lapkával :D

ezek szerint 120gigás már nem is lesz belőle mert 1 lapkával 256GB a minimum

erősítse meg valaki hogy jók az elméleteim

mondjuk itt a hírben meg mást írnak
[link]

itt azt írják a 64rétegű TLC már 512gigabites lesz tehát egy die 64GB és egy lapkába vagy 8-16-ot tokoznak

[ Szerkesztve ]

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#9) Balika911 válasza TeeJay (#8) üzenetére


Balika911
(PH! nagyúr)

Ha jól tudom, korábban ment a variálás azzal, hogy hány lapkát tokoznak egybe. Mintha még egy konkrét SSD-n belül is lettek volna különböző lapkaszámmal chipek, de ezt ne vedd készpénznek. Valamelyik topikból erre emlékszem.

"ezek szerint 120gigás már nem is lesz belőle mert 1 lapkával 256GB a minimum"

Technikailag szerintem itt is gond nélkül működne, hogy 4 darab 256 gigbites lapkát összetokoznak, és kész a 120 gigás SSD. Attól még kérdés persze, tényleg lesz-e ilyen. Én nem lepődnék meg, ha 250 gigával nyitnának már. (Közben nézem a 850 EVO-t, hogy ott mekkora az árkülönbség. Az iPonon és a német Amazonon odáig jutottunk, hogy konkétan drágább belőle a 120-as, mint a 250-es, máshol ezek után igazából nem is néztem meg. :D)

[ Szerkesztve ]

KáCsa KCO-SUBY3 (3 méteres Y subkábel) eladó

(#10) TeeJay válasza Balika911 (#9) üzenetére


TeeJay
(PH! nagyúr)

lényeg a lényeg jöhetne már 40-50pénzért 1TB-os SSD végre :D
ha már Samsung tud gyártani egy kis kockát 256GB-al akkor eshetne az ára a TLC-nek

nekem csak torrentezésre kellene 1TB-os :DDD

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#11) Kotomicuki válasza t72killer (#6) üzenetére


Kotomicuki
(senior tag)

A bemeneti feszültséget csökkentették, tehát: még kevesebből (-30%) kell gazdálkodnia, ami megint nem a megbízhatóság és tartósság ismérve a TLC-nél... (lassan kifejlesztik az egyszer (sem) használatos gyorsítótárat, ami üzemen kívül adatot tárolni képtelen, viszont legalább olyan "szórakoztató", mint az orosz rulett - remegve várni, hogy mikor adja be a kulcsot)

Nem hinném, hogy csődbe mennének, ha "normális" MLC, vagy SLC kerülne a 2,5"-os meghajtókba, akár 2-4 TB-nyi is! Legfeljebb egy új és gyors csatolófelületet kéne létrehoznia az iparágnak/egy belevaló gyártónak, hogy a TLC-hez képesti sebességelőny se vesszen el - akár a processzor buszához/dedikált kivezetéseihez kapcsolódva, mint egy "második/másik CPU/RAM"; az AMD biztos hajlana rá, utána meg már a zintel sem mondhatna nemet!

Armand's such a fool. He says the place has "culture", but have You seen so much as one Gucci bag? No. None! I want civilization and I want it now! ("Lora")

(#12) Balika911 válasza Kotomicuki (#11) üzenetére


Balika911
(PH! nagyúr)

A legkisebb TLC-s 850 EVO meghajtókra ha valaki 5 évig napi 40 GB-ot ír, még garancián belül van. Az újabb 950 EVO meghajtóknál 3 év a garancia, de napi 90 GB-ot vállal rá a Samsung. A gyakorlatban sem hallom, hogy problémák lennének velük.

Otthonra borítékolom, hogy bőven elég lesz ez az új TLC is. Ha pedig több kell valakinek, akkor most is vannak MLC-s konzumer SSD-k, illletve enterprise SSD-k is, és ezután is lesznek. Mindenki döntse el, mi mennyit ér neki, választék az van.

"az AMD biztos hajlana rá, utána meg már a zintel sem mondhatna nemet"

Olyannyira nem, hogy a "zintelnek" konkrétan létezik ilyen SSD-je,
parancsolj. :)

Direkt linkeltem be, mert őszintén szólva fura,
hogy itt HDD-árba zuhanást szeretnél, közben meg olyan igényeid vannak, hogy arra még egy adatközpontokkal foglalkozó cég beszerzési osztályán is elégedetten csettintenének. :)

[ Szerkesztve ]

KáCsa KCO-SUBY3 (3 méteres Y subkábel) eladó

(#13) TeeJay válasza Balika911 (#12) üzenetére


TeeJay
(PH! nagyúr)

kár velük foglalkozni
van pár ember aki megrögzött SSD fóbiában szenved a TLC-t meghallva meg leveri a víz
2012 őszén vásárolt Samsung 830 64GB SSD-m 0-24-ben megy azóta is és semmi baja

két asztali gépemben 850 Pro 128GB van, mindkettő hibátlan pedig naponta mennek 6-8órát
egyik ismerősnek 850 Evo 120GB fut szintén gond nélkül

torrentre meg szintén mi baja lehet ha legalább 3-4000x újra lehet írni akkor már egy 500GB-os példány is 2-3PB írást elvisel azt meg kb. vad torrent huszárok sem tudják megcsinálni 3év alatt

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#14) Kotomicuki válasza Balika911 (#12) üzenetére


Kotomicuki
(senior tag)

...és (#13) TeeJay:

Sajnos, a már 50+ soros hozzászólásomat megint elvitte vmi és nincs kedvem azt újraírni - pedig már nemegyszer megfogadtam, hogy csak és kizárólag word-ben, 5 perces mentéssekkel... - , így el kell tekintenünk az érdemi válasz lehetőségétől!

Röviden:
A TLC az ipari hulladék kategória az MLC-hez és az SLC-hez mérten - amennyiben ezeken sem óhajt filléreket spórolni a gyártójuk - , így már önmagában véve is kidobott pénz a "fejlesztése".
A fejlesztési (és egyéb) költségek visszaszedése pedig annál könnyebb, minél több terméket adnak el, hiszen a vevő számára ekkor a legkisebb mértékű az egy termékre eső előállítási költség, ami forgalomnövekedést is kiválthat... (amennyiben a túlzott mértékű profit ("vicces" és abnormális, de mégis jól jellemzi a mai állapotokat - és végül is: ez vezetett ide... - ennek a két szónak az egy mondatban való előfordulása) hajszolásától eltekintenének végre a gyártók - a DELL pl. ezért is menekült el a tőzsdéről: eggyel kevesebb kéz kotorászik a pénztárcájában és EZ a valódi spórolás/költségcsökkentés, ami profitnövekedést jelent...)
Nos, jelen állás szerint mindenben a számukra is legrosszabb úton járnak a gyártók (és ebben csak és kizárólag magukat okolhatják - a fennálló rendszeren kívül), amíg vmi konkurencia nem érkezik. Márpedig érkezni fog, hiszen boldog-boldogtalan SSD-t "gyárt", akkora benne az üzleti potenciál - ami jelenleg kihasználatlanul áll - az egyre növekvő és többnyire mesterségesen szított (ahogy bármi másban is, sajnos) adatforgalom-növekedés miatt... (ami nagyon igényelné, többek között a PCI-E, mint csatolófelület utódjának keresését is - ha kicsit előrébb tekintünk az időben, miközben valós fejlődést is feltételezünk)! ...és ezen, üzleti potenciál valós, nem vmi mesterségesen gerjesztett, álságos, mint korunk legtöbbje, mint pl. a 3D-TV, tehát nyugodtan építeni lehet rá, csak vmi miatt nagyon nem akarnak belehúzni a gyártók, sőt, inkább visszalépkednek benne (TLC erőltetése, mesterséges áremelés)!

Armand's such a fool. He says the place has "culture", but have You seen so much as one Gucci bag? No. None! I want civilization and I want it now! ("Lora")

(#15) lorincmate


lorincmate
(tag)

Samsung evo 850 (3D VNAND TLC technológia)
Garancia 5év avagy 75TB írás
that mean: 42Gb írás per nap :D és beírja hogy fuj fuj tlc technológia :N szerintem a samu mérnökök tudják hogy mit csinálnak nem kell az SLC

[ Szerkesztve ]

F4 modul

(#16) hcl válasza Kotomicuki (#11) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Itt is van a Sata Express és az m.2 , és újabb variánsaik : PCIe sávok kivive a SSD-ig.

@lorincmate : Azért azt a 42GB / napot ne vegyük készpénznek. De tény, hogy az 5 év amúgy elég reális, főleg kicsit odafigyelve..

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#17) t72killer válasza lorincmate (#15) üzenetére


t72killer
(PH! félisten)
LOGOUT blog (1)

mondjuk a 840 evo-val befürödtek, de a 42nm-es processzen készülő 850-es széria tutijó:R

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#18) TeeJay válasza t72killer (#17) üzenetére


TeeJay
(PH! nagyúr)

igen
sokan itt keverik a 1x nanométeren készült sima TLC-t a 42nm-es 3D VNAND TLC-vel...
nem ugyanaz a kettő és csak utóbbiból vennék mert nagyon jól sikerült
igaz nekem csak 850 PRO van az meg 42nm 3D VNAND MLC de a TLC sem hiszem hogy rosszabb lenne
3-4000x meg ki írja újra az 500gigás meghajtót? még torrent huszárok sem tudnak annyit csak 6-8év alatt akkor meg már hol lesznek ezek

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#19) hcl válasza TeeJay (#18) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

"csak 6-8év alatt akkor meg már hol lesznek ezek"
Nálam, használtan.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#20) Cefet válasza hcl (#19) üzenetére


Cefet
(fanatikus tag)

sakk-matt :D

(#21) troviko


troviko
(senior tag)

Neeem érdekel a sebessége, tőlem tetű lassú is lehet, de lehessen már 1TB-set kapni 40K-ért.

Sony Fan, Samsung hater -> Samsung fan, Sony hater - Nem én változtam, a piac... - Most S7E, és rühellem...

(#22) TeeJay válasza troviko (#21) üzenetére


TeeJay
(PH! nagyúr)

1TB 40ezerért már jól hangzana de tényleg
és lassú sem lenne ekkora méretben, illetve 4000 újraírással számolva 4PB írást el kellene viselnie az meg kb. örökre elég :D naponta 1TB-ot kellene rá írni és még akkor is kb. 11év alatt érné csak el
1TB-ot meg ki torrentezik naponta? :B

Mixgyűjteményem + megamixek + saját mixeim egy helyen ---> https://www.mixcloud.com/trance4ever/

(#23) arabus válasza Kotomicuki (#14) üzenetére


arabus
(fanatikus tag)

Én még elvagyok az ipari hulladékkal is
meg szerintem jo páran igaz csak 128-as de jol kiszolgál.
Talán te meg vegyél mást (jó terméket más gyártótól).

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.