Új hozzászólás Aktív témák
-
nyunyu
félisten
válasz
eastsider #10 üzenetére
amúgy meg szerintem ami full fölösleges, az a Delphi...
akkora egy szart... nem tudom minek kell tanulnunk.. jó OOP alapjai... de pff.. lehetne valami értelmesebb, nem rég kihalt nyelven is tanulni.. sokkal jobban szeretem a Pascalt.
Nem lett volna olyan rossz cucc a Delphi, gyakorlatilag egy OOP-sitett Pascal csilivili fejlesztokornyezettel, csak a Java nagyon betette a kaput a Borlandnak, raadasul amikor kijott az elso .NET framework, akkor evekig nem tamogattak, aztan mire megcsinaltak a .NET-es Delphi-t, addigra teljesen kiszorultak a piacrol, maradt a Visual Studio 20xx, meg a kulonbozo Java cuccok.
Sok helyen Delphiben irogattak a programokat, azokat tovabb kell fejleszteni, javitgatni, igy arra is van meg kereslet, meg ha nem is tul sok.
Bar ahol most dolgozom, a rendszer kritikus komponensei meg Visual FoxPro-ban irodtak 7-8 eve, anyazunk is eppen eleget, ha eles szerveren borul a foxos futtato kornyezet, mert mondjuk mstsc /console-lal fel kellett menni a Win2003-ra.
Emiatt meg mindig van a cegnel FoxPro programozo, mert muszaj tamogatni a regi rendszereket, ugyfeleknek meg folyamatosan vannak uj igenyei.
Vagy peldaul mult heten telepitett 64bites Win7-et az egyik programozo a ceges laptopjara, aztan napokig csak karomkodott, mert a fox akkora hatast dobott tole, hogy ihaj.Ujabb cuccok meg programozofuggoen Javaban vagy C#-ben irodnak, kifejezetten kellemes idotoltes banyaszni a logokat, ha valamiert elakad a kommunikacio a kulonbozo nyelven irodott komponensek kozott.
Elvileg tervbe van veve, hogy egysegesitenek, es minden at lesz irva .NET-re, de az meg evek kerdese, annyira komplex a rendszer, es anno nem lett rendesen megtervezve, elegge adhoc lett fejlesztve, ahogy az ugyfeleknek jottek az ujabb igenyei.Access? Mar azt sem tudom mi az.
Elozo melohelyen Interbase 5.5-tel szivtam, most ugyfelfuggoen MSSQL 2000 vagy 2005 a soros. -
nyunyu
félisten
(#6) nyunyu evvel egyetertek, bar szerintem minden evvel foglalkozo egyetemen/foiskolan ugyis van 1 felev algoritmuselmelet meg programozas elott.
Eleg regen jartam mar a BMEre, de nekunk 98-ban ugy volt, hogy
1. felev Pascal, Bevezetes a szamelmeletbe 1 (linearis algebra, grafok...)
2. C, BSZ 2 (grafok folyt)
3. C++, Algoritmus elmeletPascalbol Pongornal eselye sem volt annak, aki nem tanult kozepiskolaban programozni, tobbiek sokadik kereszten mentek csak at.
Aztan 99-ben mar kimaradt a Pascal, C/C++/Java lett a sorrend.
Ahogy nezem a most indulo BSc-s kepzes is C, C++-szal kezd, csak most mar nem Borland C++-szal bohockodnak, hanem Visual Studioval. -
nyunyu
félisten
Nálunk is úgy nyomatják, mintha a jövő programja lenne.. Közben meg full undorító és szar.
Strukturalt programozas meg az algoritmusok alapjainak megtanulasara idealis nyelv, mert eleg kifejezo, es a kotott szintaxisa miatt hulyebiztos.
C-rol ez egyaltalan nem mondhato el, rendkivul alattomos hibakat bir produkalni egy-egy elgepeles, pl. egy rossz helyre rakott pont, amiert a Borland Pascal forditoja mar 100km-rol orditott, hogy nem jol irtad, vagy egy implicit tipuskonverzio is okozhat csunya meglepeteseket.Modernebb programnyelveknel (Java/C++/C#) meg sok a sallang, programkod jelentos resze az osztalydeklaraciokat irja le, nem magat az algoritmust, igy hamar atlathatatlan meretuve duzzad a kod, egy-egy ismeretlen forras tanulmanyozasanal meg konnyen atsiklasz egyes reszleteken.
OOP ala szilard algoritmikus tudas szukseges, mert itt mar nem olyan trivialis, hogy mi kovetkezik mi utan.Egyebkent jo-jo, hogy egy modern fejlesztokornyezet a seggedet is kinyalja, sok favagastol megkimeli az embert, de nem attol lesz valaki jo programozo, hogy fel tud rakni ket kattintassal egy controlt egy weblapra/formra.
Errol az elso nagy .NET programozokepzos ora jut eszembe, amikor az eloado mar harom oraja varazsolt a Visual C# 2008 Designereben weblapot, aztan megkerdezte, hogy eddig hany sort programozott.
Poenbol beszoltam, hogy kerek nullat.
Erre valasz: akkor most unnepelyes alkalom kovetkezik, megirjuk az elso sor kodunkat.
Ekkor atvaltott kod nezetre, aztan bepotyogte: weblap.cim="Hello World!";Ezzel vege is lett az eloadasnak
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i7 6700K / GTX 1660TI / 16GB DDR4 RAM / 500 GB SSD konfig eladó
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Megkímélt állapotú Xbox Series X 1TB eladó. Kitisztítva és újrapasztázva!
- Gamer PC - i5 13400F, GTX 1080ti és 16gb DDR5
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest