Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• proci985

MODERÁTOR

válasz hcl #87 üzenetére

persze, kell alaptudás.

A kettő között kellene egyensúlyt találni, ez elég nehezen megy a tantervet kitalálóknak.
    jaja.

az a német én úgy emlékszem a francia volt. a németnek egyébként Magyarországon még van is valamennyi értelme (angolnál kevesebb), nade a franciának hacsak az ember nem Franciaországban akar dolgozni akkor sajnos nincs sok haszna. tanultam németet, angolt, franciát, spanyolt, svédet, szóval valamennyi összehasonlítási alapom szerintem van. németnek anno egy időben volt értelme (itt svédeknél már nincs sok), angol napi használat, svéd napi használat (nyelvterület miatt), francia és spanyol meg érdekes volt, de sokat nem nyertem rajtuk.

bár a legjobb indok az angol lecserélésénél mégiscsak az volt, hogy a diáknak túl sok sikerélménye lesz, mert könnyen tanulható egy francia/némethez képest. persze, nem véletlenül az angol lett kvázi lingua franca, remekül skálázódik tudással, egyszerű (mondanivalóra lehet koncentrálni a bonyolult szerkezetek helyett) és gyakorlatilag nincsenek benne kivételek (kb harminc gyakran használt erős igétől eltekintve).

félig viccesen: ha pedig mindenképpen a "latin jó, mert utánna könnyebben tanulnak nyelveket" szemléletet akarják továbbvinni (csak az újlatin mégiscsak jobban motiválható), akkor tanítsanak regular expressionokat és formális nyelveket. gyakorlatban társalogni pont annyira lehet velük, mint latinul. viszont későbbi nyelvtanulást tényleg nagy mértékben segíti, ha az ember regexpben gondolkodik nyelvtanulás közben. mivel a kivétel pedig vagy definiált, vagy nem elfogadott, innentől tiszta logika.

89re: svédeknél nálunk a képzésben csak írásbeli vizsgák vannak. fogalmazás mégis működik, ha nincs vezérfonal vagy irreleváns a tartalom (tehát alapvető fogalmazásbeli hibák vannak), akkor visszadobják. rekorder beadás nekem 114 oldal volt, bár abból kb 35 oldal volt tiszta szöveg (meg 70 oldal programkód és diagrammok/ábrák). mondjuk ez egy 7.5kredites beadás volt, olyan 60 órányi tiszta dokumentációval (kurzus célkitűzéseit ott kellett bizonyítani, hogy sikeresen elérte az ember). 8-12 oldal közöttiek teljesen megszokottak egyébként, eléggé sok olyan terjedelműt kell írni.

Új hozzászólás Aktív témák