Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• lapa

veterán

válasz tvamos #57 üzenetére

nekem mindegy minek hívod. szerintem univerzális modellező eszköz korhatár nélkül (végülis 3d nyomtató, ha úgy tetszik). engem olyan dolgokra tanított meg, ami megváltoztatta az életem; azt ahogy látom a világot. megtanított például rá, hogy az egész világ apró darabkákból épül fel, amiből a szabályokat betartva kis kitartással bármit megépíthetek. a motorika fejlesztése is azért válik hatékonnyá, mert szívesen és bármit építhet belőle az ember, végtelen számú a kombináció.

a motorikán felül meg azért jó hatással van a látásra, a fantáziára, problémamegoldásra, a térlátásra meg egy csomó agyi funkcióra, aminek még a nevét sem tudom. megfogadtam hogy a gyerkőcöknek ezt meg legalább két idegen nyelvet adok, akkor már el vannak indítva akárhogyan is lesz. egyébként nekem a fémépítő is nagyon szimpatikus, csak a lehetőségek ott azért jóval korlátozottabbak voltak. de szerintem eleget offoltunk (azaz offoltam).

• lapa

veterán

válasz tvamos #25 üzenetére

ezzel továbbra sem értek egyet. egy 3x3-as puzzle gyerekjáték, és felnőttként nem jelent semmilyen szellemi kihívást. ha a lego nem tudna szellemi kihívást jelenteni felnőtt korosztálynak, akkor nem játszanának-alkotnának vele a felnőttek bámulatos dolgokat. tényleg mérnöki színvonalon, csak pár kiragadott példa: ablaküvegen felmászó robot, torsen-difi, levegővel hajtott dugattyús motorok, rubik kocka kirakó, szó szerint akármi. de megnézheted a legújabb csúcsmodell unimogot is, egy tökéletesen működő modell minimális méretben. tényleg csak pár:

egy
    kettő
    három
    négy
    oké, ez nem is nxt

mint írtam ezek sokkal inkább mérnöki-tervezői feladatok, a programozás csak részletkérdés.

szóval játék, de definíció szerint nem gyerekjáték. bár nem tökéletes példa, de ott van a gimp grafikai program (mondhatnék mást is). leültetem elé gyerkőcöt, és rajzolgat vele. mégsem gyerekjáték, mert sokkal több lehetőség van benne.

persze bonthatjuk a dolgot, mert ma már szépen el van különítve egymástól a lego és a technic. de még akkor sem ilyen egyértelmű, hogy a lego gyerekjáték, és esetleg a technic komolyabb. legoból is építenek olyan dolgokat, hogy az ember csak tátja a száját.

• lapa

veterán

válasz DarkByte #20 üzenetére

"Illetve azért a Lego tényleg elsősorban gyerekeknek van kitalálva erős marketinggel"

azért ez kicsit erős. megkockáztatom hogy fogalmad sincs miről szól a legozás és milyen szellemi teljesítmények materializálódnak általa milyen széles közönség által. esetleg nézz szét jutubon miket épít pár "örök gyerek". olyan robotok vannak nxt-vel, amiket otthon átlagemberként máshogy nem is tudsz megépíteni. van, hogy hónapokig vagy akár évekig agyalsz megoldásokon, ötleteken. én például már hónapok óta tervezgetem agyban egy adott terepjáró felfüggesztésének és meghajtásának hű mását, minden egyes részegységet egyenként sokszor megrágva. gyerekként ezt egészen más színvonalon csinálja az ember. márcsak azért is, mert lövése sincs hogyan néz ki egy terepjáró felfüggesztése igazából.

oké, hogy Aurdinon a szenzorok meg chipek megvannak, de a hardver az igazán necces. azért egy legalább alapszinten mozogni tudó robot elkészítése nem triviális, és messziről ismerve az rc modellezés árait egyátalán nem lesz olcsóbb-gyorsabb-jobb-újrahasznosíthatóbb a végeredmény. az nxt az tényleg csak a torta habján a cseresznye, az intelligenciát ki tudod váltani addig is a saját agyaddal meg kezeiddel (ahogy irányítod a motorokat). a hardvert nem lehet kiváltani, azzal együtt kell felnőnöd.

csak képzeld el, hogy egy ilyen primkó cuccot mennyi idő meg pénz megépíteni. legoból meg összekotrod két délután alatt, aztán ha meguntad minden darabját újrahasznosítod akárhol. ár / érték arányban verhetetlen, mert nem csak egy adott dolgot építesz, meg mert robotozás előtt már az egész gyerekkorod végigjátszottad ugyanazokkal a kockákkal. aztán a gyereked megcsinálja ugyanezt, ugyanúgy 30 év múlva mert olyan a tűrése. de bekockáztatom, hogy az unoka is. erről azért nehéz úgy objektív véleményt formálni, hogy nem ebben a világban nőttél fel. az nxt csak egy folyamat legmagasabb lépcsőfoka, feltételez egy nagy halom meglévő kockát, meg komoly építeni tudást.

én nem azt mondom, hogy kötelező valami önjáró herkentyűt vagy plottert építeni, csak ezzel indult a poszt. nekem nem is teljesen világos, hogy mi a cél. működő hardver vagy csak az algoritmus szépsége? ahogy értem inkább az utóbbin van a hangsúly, csak akkor nem értem mi köze az nxt-hez, nemhogy nem egy liga, de mégcsak nem is ugyanaz a sportág (feltaláló-tervező-mérnök vs. programozó). ami teljesen rendben van, csak összehasonlítani nem célszerű őket.

• lapa

veterán

válasz PPatrik #9 üzenetére

igen és nem. több cég szakosodott mostanra fejlettebb / nagyobb teherbírású (fém) aktuátorokra meg gyorsabb / pontosabb szenzorokra. nem követem az eseményeket, de korábbról konkrétan emlékszem, hogy egyensúlyozáshoz kusztom távolságszenzor kellett egy adott projektben. meg nagy játék lehet a kamera is, nem tudom mennyire szabadon programozható. teniszpályán labdát össze tud szedni vele, az tuti.

az 1 fok meg olyan, hogy ha már fogaskerekek vannak a játékban elbuktad a pontosságot. szóval azért ennek a műanyagvilágnak megvannak a korlátai. ha most összeszedném hány láthatóan bekopott tengelyem meg szétkopott fogaskerekem van, pedig a komolyabb terheléseknél már olajoztam meg ilyenek...

• lapa

veterán

lego mindstorms.

persze a baj az, hogy a mindstormsban se (csak) a nyák kerül sok pénzbe, hanem a motor meg a többi legoelem. azért ott jelentős darabszámú készletet kapsz. szóval az agy hiába van kiváltva...

mondjuk nekem eddig bejött a módszer, hogy a még legozni nem tudó kicsiny gyerkőc gondosan válogatott technic legokat kap, amikben vagy motor, aktuátor, oriás kerék vagy más hasznos elem van. ezek nem esnek szét, mint a sima legok, és elég nagyok és működőek, hogy élvezet legyen egy kisgyereknek is játszani velük.

hogy később telik-e legoagyra ezekhez, azt nem tudom. de azt tudom, hogy nekem sokkal neccessebb volt anno mindenféle szedett-vedett motorokkal (volt hogy kilós aro hűtőventi motorral) meg befőttesgumi-meghajtással kellett a robotot megépíteni. "agynak" a piko trafó meg egy sor kapcsoló is bőven elég volt...

mondjuk abban az időben még nem volt mindstorms, inkább a control centerre nyáladzott a nép.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés