- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topik
- OLED TV topic
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- DUNE médialejátszók topicja
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Minden bizonnyal nem. Ott ugyanis nagyon kevés feszültség keletkezik, tehát alacsony a teljesítmény. 1 mV - 10 mV nagyságrend, és mW teljesítmény...
Ez így halandzsa. Elég ha csak megnézed az idehaza is kapható Quick-Cool thermoelektromos megoldásainak adatlapjait.
-
duffbeer
őstag
válasz
#67688960 #76 üzenetére
Hát nálam jópár fényforrás otthon LED alapú, a sokat használt világítótestek szigorúan A energiaosztályúak. Próbálom, amennyire a pénztárcám engedi a leg energiatakarékosabb berendezéseket megvenni(mosógép, hűtő stb.)
Természetesen a gazdaságos megoldások nagyon drágák, ezért nem árt ha leleményes az ember.
Mindenesetre amíg sajnos sokan úgy gondolkodnak mint Te, addig nagy a baj. Nem a szálkát kell folyamatosan keresni, hogy biztos a másik gép többet fogyaszt stb... Ha minden számítógép csak egy wattal fogyasztana kevesebbet, az nagyot jelentene globálisan. Ha két wattal, az mégtöbbet.
Ja és nem személyeskedem mielőtt megint lecsesztek!Csak Te írtad, hogy más többet fogyaszt.
-
Hun'reeth
őstag
Az már csak méretezés kérdése. Megfelelő bordával természetesen tuti leégésbiztossá lehet tenni a szerkezetet.
Nem értem egyesek miért fikázzák ezt
ez semmi másról nem szól, hogy az amúgy is keletkező hőt hasznosítják.
Aki meg olyan hülyeséget ír, hogy csak 1 mA-al csökkenti a fogyasztást valaki vagy valami (logitechre írták) az gondoljon bele mennyi számítógép van és ha mindegyik csak kicsivel keveesebbet fogyasztana az mennyit jelentene. Globálisan.
Ki kéne lépni a szűklátókörűségből. -
törölt tag
Nem azért írtam, hogy okoskodásra utaljak vagy ilyesmi, csak úgy megjegyezésképp.
Biztos színes folt volt a cebit-en.Amúgy nekem tetszik, csak nem sok értelmét látom.
A vakítással kapcsolatban, meg nem rád gondoltam, azt csak mellékesen írtam az energiatakarékosság miatt, ami igaz is csak az a nem mindegy, hogy mennyit és mivel. -
duffbeer
őstag
válasz
#67688960 #72 üzenetére
Idézek:
"Ez az elgondolás baromi jó és örülök, hogy valamelyik gyártónak eszébe jutott.
Nem kell azt hinni, hogy így a gép 50%-al kevesebbet fog fogyasztani, mert ez nem igaz. Egyszerűen egy passzív hőcsöves megoldásról van szó, amire feldobtak egy OLCSÓ kis valamit, ami mozgatja a levegőt. Ennyi. Különösebben észrevehető változást nem fog senki felfedezni, de kezdetnek marhajó."Persze maximálisan igazad van és amellett sokkal egyszerűbb egy venti, de mint láthattad Te is, CeBIT-en mutatták be. Koncepció. Én sem vennék ilyet, mert marha sok felesleges helyet foglal és annyit nem ér, viszont elgondolkodtató, hogy azt a hőt fel lehet használni valamire.
Mielőtt még azt hinné valaki, hogy kötekedni és okoskodni szeretnék, mindössze a téveszméket próbáltam eloszlatni a motorral és néhány egyéb hülyeséggel kapcsolatban.
Remélem nem érezted úgy hogy vakítani akartalak. -
duffbeer
őstag
Tévedsz...
Egy ilyen szerkezetet a tenyér felületének melege és a szoba hőmérsékletének különbsége (néhány fok, mivel a tenyered nem 35 fokos) is működésbe hoz: lásd itt
A Stirling motort az alsó és felső lemez közötti hőmérsékletkülönbség mozgatja, ezért mindegy, hogy függőlegesen, vagy vízszintesen áll, a lemezek helyzete a dugattyúhoz képest nem változik. A fordulatszámot a lemezek közti hőmérsékletkülönbség mértéke határozza meg, ergo: automatikus fordulatszámszabályzás. -
duffbeer
őstag
Sajnos csatlakoznom kell.
Elég sok hülyeséget olvastam a hozzászólások közt.
Ha esetleg valaki van olyan művelt és egyszer látta a TVben azokat a hatalmas parabola tükröket, amikkel koncentrálják a nap hőjét, na azok pont Stirling motort használnak, hogy meghajtsák a generátorokat. Természetesen jóval bonyolultabbakat. Vannak ilyen napkollektorok amik egy vonal mentén elhelyezett hosszú csőre koncentrálják a napfényt. Ennyit a hatásfokról.
Addig, amíg jónéhányan PH-t olvasnak és itt okoskodnak ahelyett, hogy alacsony fogyasztású északi hídakat terveznének processzorok alá, addig szerintem senki ne magyarázza meg, hogy mi a környezetkímélő és a takarékos. Feltételezem nem a legolcsóbb 10nm-es technológiával gyártani chipseteket, bár az biztos jó keveset fogysztana 300x-os árért cserébe.
Volt valami műanyagfogaskerekes okosság is... Miért mit gondoltok otthon a mikróban milyen fogaskerék hajtja a tányért évekig??? Vagy a mixerben a lapátokat? vagy a DVD íróban a tálca kiadása, vagy az autóban az ablaktörlőmotor???, vígy az akkus csavarhúzót??? és még sorolhatnám. Itt még terhelés sincs!
Ez az elgondolás baromi jó és örülök, hogy valamelyik gyártónak eszébe jutott.
Nem kell azt hinni, hogy így a gép 50%-al kevesebbet fog fogyasztani, mert ez nem igaz. Egyszerűen egy passzív hőcsöves megoldásról van szó, amire feldobtak egy OLCSÓ kis valamit, ami mozgatja a levegőt. Ennyi. Különösebben észrevehető változást nem fog senki felfedezni, de kezdetnek marhajó.
Valaki írt a termoelektromos megoldásról is. Az is nagyon jó dolog és alkalmazzák is néhány processzorhűtőnél, csak az a gáz, hogy egy ilyen parányi "peltier" elem iszonyat áramot vesz fel. Természetesen ez relatív, de egy effektív hűtés kb annyit fogyasztana mint maga a proci.Ja a tápokról még annyit, hogy elég erős parasztvakítás megy a tápokkal kapcsolatban. Ajánlom mindenkinek aki 500Watt fölötti tápot vesz, hogy szerezzen be egy teljesítménymérőt és mérje ki mennyit fogyaszt a gépe. Meg fog döbbenni, hogy a bemenő teljesítményfelvétel elég alacsony lesz, ebből kifolyólag a táp által leadott teljesítmény (amire gyakorlatilag a gépnek szüksége van) még kevesebb belekalkulálva a hatásfokot.
Csak egy példa:
A konfigomat láthatjátok a profilomban. Nem egy atomreaktor, sőt. Mindenesetre van benne egy 3800+os X2, 4db(!!!) HDD, 1db DVD író, 1db olvasó, egy X1950 Pro és egy tuner kártya. Teljesítménymérő alapján, mondjuk Crysis közben 270 Watt körül fogyaszt a táp, tehát ennek valahányadát adja csak le a hatásfok függvényében.
Mindössze egy 400wattos táppal rendelkezem és nem tegnap óta nyúzom ezzel a konfiggal. Akkor fogyaszt a legtöbbet egy gép, ha egyszerre a 4 HDDről full sebességgel másolok, közben két DVDt írok egyszerre és mindemellett a Colin DiRT-el játszom. Tehát hülyeség az egész. 2db 8800Ultra SLI-ben hozzá egy négy magos proci, mondjuk két WD Raptor Raid 0-ban, na ahhoz bizony kell baromi nagy táp ezt aláírom, de halandó dolgozó kis szürke embereknek felesleges. Egyébként a tuning nagyon igényli a tápot ez is igaz, de dupláját fogyaszthatja egy CPU tuning esetén, míg csak pár százalékkal nő a teljesítmény.Elnézést a kisebb regényért, de kijött belőlem.
Üdv mindenki -
Kaics
aktív tag
Ez állati jól néz ki! Befizetnék egy ilyenre.
-
ttt
senior tag
Sajnálatos mennyien nem vagytok tisztában a termodinamika alapjaival
Magának a szerkentyűnek meg az a lényege, hogy a hp alapból elég, de ha mégis nagyobb a hőtermelés a vártnál (pl: + fesz.), akkor elindul a hőtermeléssel kb. egyenesen arányos nagyságú fordulaton a venti, mely ha mást nem is , de a szellőzést/hőleadást segíti. Mindezt a már úgy is a rendszerbe táplált energiából "visszanyerve''. Takarékosságot és "természetes" szabályozást (venti) kinyerve a rendszerből.
Sztem igazán innovatív, annak a fényében is, hogy kW-os tápok kellenek (nem is)lassan.
A pc-k hőtermelésére igen is kell vmilyen vissztermelő rendszer; ez lehet az úttörő lépés
-
User64476
őstag
Ennek a cuccnak az autok kipufogojan, hutokoreben lenne a helye, csak picit nagyobb meretben, nagyobb teljesitmennyel...
-
polika
senior tag
Azt írod hogy ne hő energiát termeljenek hanem számolási kapacitást. Az egyetlen egy bökkenő ezzel a kijelentéssel az hogy ez ellentétben áll a termodinamika ill fizika törvényével. Ugyanis akármit is csinálsz az elektromos energiát "degradálod" a számolás közben és minden ilyen folyamat során az entrópiát növeled, végeredményben hőmozgást hozol létre a "tiszta" elektromos energiából.
Amit te szerettél volna írni hogy nagyobb hatásfokú legyen az energia áttalakítás és kevesebb energia veszteség legyen a folyamat során, viszont ezzel nem mondtál semmi újat. Pont erre felé mozdult el az ipar, a high-K szigetelő réteggel a feszített szilicium lapkával, az egyre alacsonyabb feszültségen üzemelő csipekkel, az energiagazdálkodási funkciókkal, az órajel emelés helyetti párhuzamosítással és még egy csomó innovációval.
Az egyetlen egy gond az hogy ezek a technológiák szabaalmazott licenszelt dolgok és csak lassacskán fognak "lekerülni" a csipgyártók szintjére a CPU és memória gyártó nagyoktól. Tényleg jó lenne ha 45nm-es csíkszélességen csinálnák az alaplapi csipeket is de ez szerintem egyenlőre álom, majd 3-4 év mulva mire a CPU-k már 20nm-en lesznek akkor majd talán
-
BigBear
senior tag
Érdekes és jó szerkezet ez a stirling motor. Volt szerencsém találkozni vele (munkából kifolyólag).
Azaz nem ilyen kicsivel, hanem egy nagyobbacskával. [link]
Ha jól emlékszem, Vecsésre vittek egy Solo Stirling szerkezetet (Toyota targoncaszervíz és raktár). -
ZeUS2140
aktív tag
Vessetek meg, de szerintem ez egy baromság. Írják a cikkben, hogy ha nem megy a venti, akkor sem kell parázni, mert passzívban is elbírja. Akkor minek a csicsa?
A másik meg az, hogy pont a chipset cooler iszonyat nagy áramfelvétele miatt eszik sokat egy lap, vagy konfig.
Majd ha a vga-k 20-30w-ot fogyasztanak akkor lesz értelme az ilyen fejlesztéseknek.
Következő mi lesz? NEC kitalálja, hogy a FDD fogyasztását 1W-al csökkentette? Vagy a Logitech, hogy az új egerek igaz, hogy 30k-ba kerülnek, de 1mA-el kevesebbet fogyasztanak.
Ez olyan, mint az autóiparban a 0.1dl-el kisebb fogyasztású autó, amit összehasonlítanak egy 1/3 annyiba kerülő társával.
20millás autó 0.1dl-el kevesebbet fogyaszt, mint egy 3millás. 17millából tartálykocsit lehet venni, nemhogy üzemanyagot.na lehet greenpeace-nek tünteti a házam előtt...
-
eziskamu
addikt
válasz
Veriakilis #59 üzenetére
A stirling motort fizika szertárban (mondjuk én az egyetemiben láttam), ezt a konkrét mini motort, passz.
-
HaGii
tag
válasz
(Kolombusz) #44 üzenetére
hmmm.vajon most mit csinálhat a Mester
-
Hun'reeth
őstag
Miért ne lenne elég?
Épp az a lényege, hogy ha simán meleg a chip akkor passzívban a borda hűti. Ha már a borda nem képes hűteni akkor meg nyilván megvan már az a hőmennyiség ami a motor beindulásához kell.
A kérdés az, hogy vajon képes-e a kis lapátkerék eléggé hűteni ha túl meleg lenne a chip? Nyilván ha lesz belőle valami meglesz a kompatibilitási listája is.
Szerintem nagyon jópofa végre kezdenek valamit a meleggel ami úgyis termelődik épp ideje az ilyen ötleteknek. -
eziskamu
addikt
Amúgy a Stirling elvű eszközök a legjobb hatásfokú eszközök. Vannnak olyan tervek, hogy autokba is ilyet kellene rakni. Amúgy láttam, hogy a stirling motort fel lehet hűtésre használni (nem így ahogy az MSI). Ha a stirling motort külön motorral meghajtják, akkor hőszivattyuként működik. Meghajtottak egy ilyet egy bemutató során, és azon a ponton, ahol melegíteni kellene a stirling motort, hogy menjen, egy hőmérőt helyeztek el, és ha jól emléxem lement 0 C alá a hőmérő higanyszála.
Mondjuk kemény tuningosok nem tökölnének Stirling motorral, inkább Peltier elemet szoktak rakni, az nem zajos -
Ste
addikt
ötletes, csak a gőzgépes megoldások nem pont a hatásfokukról voltak híresek (ez nem gőzgép, tudom)
valamint, ha ott vannak a hőcsövek, akkor azok vajon nem szívnak e el túl sok hőt a kis motortól? vagyis elég lesz-e így is a fennmaradő hőenergia a működéshez? (persze ha Nv csippeket teszümk alá akkor a válasz nem kétséges)
-
04ahgy
nagyúr
válasz
#95904256 #21 üzenetére
Minden bizonnyal nem. Ott ugyanis nagyon kevés feszültség keletkezik, tehát alacsony a teljesítmény. 1 mV - 10 mV nagyságrend, és mW teljesítmény...
Amúgy az ötlet nekem nagyon tetszik, hogy ezt a fantasztikus találmányt alaplapon is viszontlátni. Habár a kérdés, hogy egy valamivel nagyobb passzív borda többletköltségénél olcsóbb-e, mikor egy adott passzív bordaméret már kevés. Van egy olyan érzésem, hogy nem...
HGyu
-
Pepe78
őstag
Hy!
Kíváncsi lennék mekkora fordulatszámot tud majd valójában produkálni.........
Amúgy érdekes! -
DuplaZso
aktív tag
Azon kívül, hogy elindul rajta a venti, egy kalap kaki az egész. Gyakorlati jelentősége hűtés szempontjából mondhatni nulla. Mindattól függetlenül jútúbon akadnak köztük igazi kis gyöngyszemek is.
-
yakuza.tora
addikt
Jézusom! Ekkora bóvlit!
-
_AnTi_
tag
Hát ez tök jó!
Gondolom a hűtése kb. nulla, de legalább fantáziadús. -
Stiky
senior tag
Hány szelep és milyen gyertya van a dugattyúkamra tetején?!
Ha valaki már elsütött ilyet sorry, de nem olvastam mind vissza.
Egyébként jó ötletnek tartom. És mellesleg üde színfolt a mindennapi megoldások között.
-
Én csak azt találom érdekesnek, hogy a dugattyú mozgását egy kis fogaskerékre közvetítik, ami a ventilátor fogaskerekét forgatja. Ez pedig nagyobb. Kicsi hajt nagyot, akkor lassan forog a venti. Ha fordítva lenne, akkor jobb hatásfokot lehetne elérni, nem?
Egyébként meg ha ilyen hagja van, akkor felejtős az ötlet (legalább is a csendes gépet építők körében)
-
törölt tag
Kombinálni kellene vízhűtéssel, persze ha nem hallatszik ki a házból a dugattyú zaja.
-
Winner_hun
félisten
Függőlegesen. De a gépekbe ált. az pont vízszintesen van
-
kalosiszilar
csendes tag
Hat gratula a MSI mernokeienk. Vegre valahara belelapoztak egy fizika konyvbe is, hehe
-
Tomcat
őstag
Mekkora ötlet! Nem is gondoltam volna hogy ezt a technikát itt is lehet alkalmazni.
Kérdéses viszont a beépített mozgóalkatrészek élettartama. -
ByB
addikt
"A prototípus azon megoldások sorába illeszkedik, melyekkel az MSI demonstrálja, milyen úton-módon lehet a számítástechnikai termékeket, azon belül is az alaplapokat energiatakarékosabbá, környezetbaráttá tenni" - emiatt zavar kicsit a dolog. Mert ettől a szerkezettől semmi sem lesz környezetbarátabb, mintha csak szimpla HP-t használnának szerintem. Mindamellett aranyos kis szerkezet, de kíváncsi lennék a hatékonyságára!
ui.: Van egy kis terelésszaga ennek az egésznek, mert ez a gombon a kabát, vagy hogy érthetőbb legyen, az állatvédők nercbundáján a műanyaggomb...
-
ngabor2
nagyúr
itt nem a hp helyett használ stirling-motort, hanem azzal együtt. mi a gond azzal, hogy egy máshol bevált, de ritkán használt dolgot bevet a hűtés során? a hp is így kezdte annak idején, az elején a hozzáértőkön kívül mindenki úri huncutságnak hitte, most meg majdnem minden komolyann hűtő hp-s.
-
ByB
addikt
válasz
Cyberbeni #12 üzenetére
Természetesen nem úgy értettem, hogy az MSI kezdjen chipset gyártásba, hanem a jelenlegi gyártók legyenek inkább környezettudatosabbak és ne hőenergiát termeljenek, hanem számolási kapacitást... Az MSI meg használjon heat-pipe-t, mert ez tényleg egy komolyabb műszaki tartalommal bíró vicc, mintsem egy hétköznapokban is jól használható, hatékony megoldás!
-
paix
tag
hogy sikerült azt a két msi tappancsot pont a venti elé berakni?
leszedhetők? -
ngabor2
nagyúr
ez tetszik
valaki kísérletezett ezzel a kütyübel, csak ő konzervdobozból építette, és mindenáron a ph-sok tudtára akarta adni. de így már értelme is van legalább. egy kicsit komolyabb kerékkel elég életképes konstrukció lehet.
-
danati
senior tag
Az a venti mennyivel forog rajta?
4-5 rpm? -
Godefroy
senior tag
És ha mondjuk gözgépet tennének a tunning procikra?
Kis síppal a tetején... -
Stalker-2572
veterán
Tök béna. Miért nincs hidroplán vagy kukkusóra formája?
-
Lipton
őstag
Az már más kérdés, hogy mennyi energia kell egy ilyen előállításához.
-
törölt tag
Vajon a Seebeck-effektust felhasználva nem lehetett volna egyszerűbb?
-
jasszer
őstag
Ügyes szerkezet, de biztos h itt kell kezdeni a takarékoskodást? Vajh' hány év alatt hozza be az árát?
-
adm
őstag
a kép alapján elsőre a technika órai postás gumis "motorcsónak" ugrott be.
-
Hebry
senior tag
Szimpatikus ketyere...
-
joi29
őstag
Tiszta "perpetuum mobile"
tetszenek az ilyen megoldások.
-
greatchaos
addikt
érdekes ketyere. kíváncsi vagyok, hogy mely gyártók fogják hasznosítani a technológiát
-
törölt tag
agymenés hűtés
-
ByB
addikt
Nagyon szép gesztus, a Singer fanatikusok biztos imádni fogják!
De mi lenne, hogyha nem ebbe feccölnének energiát, hanem olyan chipsetet gyártanának ami nem termel ennyi hőt, vagy maradjunk a jól megszokott passzív megoldásoknál?!
Amikor az 500W-os táptulajdonosok már nem mernek felnézni az utcán, ezeken a megoldásokon csak mosolyogni tudok, vagy még azt sem...
-
Guruka
senior tag
CPU-ra miért nem tesznek ilyet?!
-
Versus
senior tag
És mindezt olyan chipsetre teszik ami 15-20W-ot ver a konkurenciára fogyasztásban.
Viharabiliben ? -
sgergi
veterán
szvsz jó ötlet.
-
gfefe
őstag
érdekes.... várom a végleges változatot.
-
jodován
tag
"úton-módon" -> ez olyan mint a 'de viszont' és a 'tény és való'? mekkora hülyeségek. bár a sansztalan vezet.
Tetszik ez a csipszethűtő. Vhol biztos erre lesz szükség.
-
vtechun
veterán
Ez de állat
Hátha sikerül csökkenteni a méretét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az MSI prototípusa a termodinamika törvényeire alapoz.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Motorola G34 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest