Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Apple notebookok
- Milyen videókártyát?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Nyomtató topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Unigine Superposition Benchmark
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Csak félő, hogy a féláron vett SSD mellé probléma esetén is pontosan azt kapná a vevő, mint nálam. Semmit, mert én nem adok garanciát.
Hivatalos garanciával pedig engem is érdekel pár komoly SSD. (Féláron négy, vagy akár hat darab 3,84 terás IronWolf 110-et is megvennék.)
-
worxland
addikt
-
Dester31
tag
"Ha belegondolok, hogy a '90-es évek közepe-végén mennyire nagy szám volt egy 20-40 MByte-os merevlemez... "
Inkább az elején. Az első PC-m egy XT volt 1990 körül, majd 286-osra váltottam, és 40 MB-os MFM vinyó volt bennük. Aztán sikerült bővíteni egy 20 MB-ossal. Mindkettő nagyobb volt, mint egy mai belső CD-meghajtó.
Ma meg van egy fél terás belső meghajtóm a rendszernek, aminek gyorsabb az elérése, mint a rendes memóriának a 90-es években, meg egy 2 terás SSD a játékoknak és átmeneti tárolónak. Vinyó már nincs is a gépemben, az már csak a NASban van.
"Ki gondolta volna akár csak néhány éve - az első, akkor még megbízhatatlan SSD-k korában -, hogy pár év alatt, minden szempontból teljesen reális alternatívája lesz a HDD-nek otthoni felhasználásnál az SSD!?"
Nos, nem akarom döngetni a mellem, de én. Még SSD-k sem voltak, amikor már felvetettem egy haveromnak, hogy lesznek majd szerintem memóriaalapú tárolók, amelyek nem felejtenek, csak egyelőre elérhetetlenül drágák. De a 90-es évek közepén azt is megjósoltam, hogy az MP3-ak mindenhol elérhetők lesznek idővel: autóban, stb. Aztán tessék, azóta már majdnem meg is ölte a streaming meg hogy a tárhely már nem annyira égető probléma, mint a 90-es években.
Des
-
törölt tag
Nem vitatom, hogy az M.2-nek van jövője a konzumer piacon, a diskurzus akörül folyt, hogy eddig miért volt kevés 4TB-nál nagyobb M.2 SSD a piacon.
Erre mondtam, hogy a vállalati szegmensben az U.2 a szabvány, home kategóriában meg az 1db. M.2 + több SATA, így nem volt komoly kereslet a nagy méretű M.2 SSD-k iránt.
Ez a hír pont azért érdekes, mert ez a felállás fog megváltozni a közeljövőben az M.2 javára.
Főleg, ha a nextgen konzolokban használt game enginek miatt idővel PC-n is kötelező elem lesz a gyors SSD. -
törölt tag
Ez egy hot-swappelhető USB-C adapter, semmit nem mond az M.2-ről és az U.2-ről.
Az M.2 bizony nem hot-swappelhető, ezért nincs is fiókos kivitelezésű M.2 eszköz a piacon. Az U.2 SSD-k pedig 2,5"-on ragadtak, így a blade szerverekben rossz a helykihasználásuk. Ezek miatt is jönnek az olyan formátumok a vállalati szegmensbe, mint az Oliverda által említett EDSFF, vagy az NGSFFF. Az utóbbit leíró white paper-ből (PDF):
"[...] M.2-based solutions do not integrate key enterprise-level features, such as hot-swap, power loss protection, and higher capacity [...]"
Vagy egyszerűen a Wikipediáról (U.2 compared with M.2):
"U.2 allows hot-swap and M.2 does not."[ Szerkesztve ]
-
Pioneer
őstag
válasz #72042496 #34 üzenetére
"Az U.2-nek amúgy olyan előnye is van, hogy hot-swappelhető, míg az M.2 nem." <-Tévedés!
Inkább pont fordítva van: [link]
PROFESSZIONÁLIS Delid / Relid Intel és AMD Processzorokhoz, garantált minőségben! LGA1150-től LGA1851-ig + AM4/AM5! Link: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/pioneer/index.html
-
Oliverda
félisten
válasz #54625216 #33 üzenetére
A vékony notebookok többségében már csak M.2 aljzat van, jellemzően egy darab.
"jellemzően az alaplapokon csak egy M.2 csatoló van"
A 2-3+ évvel ezelőttieken és ennél korábbiakon igen, az újabbakon viszont már legalább kettő, még az ITX formátumúakon is.
"Ezzel szemben az U.2 SSD-k formailag csak csatolóban térnek el a 2.5" SATA-tól"
Az U.2-nek meg vannak számlálva a napjai. A PC-kből szinte teljesen kimaradt, a szerverekben pedig már inkább az EDSFF és ahhoz hasonló formátumoknak van jövőre.
Balika911:
"Az M.2 előnye a kis méret."
Illetve az, hogy emiatt notebookokba is ideális, ezért egyetlen formátummal le lehet fedni a komplett PC-piacot.
[ Szerkesztve ]
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
Komplikato
veterán
Régebbi lapokban csak primer PCIE csatiban ment a bootolás, és a legtöbb lapon csak a VGA csatlakozója bírta volna és vagy nem volt több 8x/16x csatlakozó. Ettől még kapható kártyaforma, mint az OCZ cuccai vagy fent említett Gigabyte brutál kártya.
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
törölt tag
válasz #54625216 #33 üzenetére
A 2,5"-os SATA SSD-k is megállnak 4 teránál, sokkal beljebb azokkal se vagyunk sajnos, ha nagy kapacitású HDD-ket kéne kiváltani velük. Annyival tényleg univerzálisabbak, hogy a SATA csatlakozó sokkal elterjedtebb.
Viszont az M.2 csak egy csatlakozó. Lehet lassabb, cserébe olcsóbb SSD-ket is építeni rá, ahová nem kell a PCIe sebessége. Például egy médialejátszó méretű otthoni NAS ban is el tudnám képzelni a minél nagyobb kapacitású M.2 SATA SSD-ket. Csak még nem tart ott a technológia, hogy megérje ilyeneket piacra dobni.
Az U.2-nek amúgy olyan előnye is van, hogy hot-swappelhető, míg az M.2 nem.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Szvsz az M.2-t a home kategóriában amolyan "rendeszervinyó"-nak veszik, így a többségnek elég az 1-2TB kapacitás. Jellemzően az alaplapokon csak egy M.2 csatoló van, a HDD kiváltására használt nagyobb kapacitású SSD-ket így könnyebb SATA-val eladni.
Ezzel szemben az U.2 SSD-k formailag csak csatolóban térnek el a 2.5" SATA-tól, így szerverekbe vagy vállalati workstation-ökbe az a megfelelőbb, mert bemegy a HDD-k helyére, U.2 csatolóból könnyebb többet egy alaplapra szerelni, mégis ugyanazt az I/O-t tudja, mint az M.2.
A 4TB+ M.2 SSD-k akkor fognak igazán elterjedni, ha nagy I/O-val kell nagy adatmennyiséget elérni a home szegmensben lehetőleg olcsón. Az UE5 által demózott technológia talán megtolja egy kicsit a fejlesztéseket. -
Crytek
nagyúr
Most valahogy (no nem csak a vírus miatt hanem már előtti is) csontra leállt mint a HDD-k mind az SSD-k árcsökkenése..3TB-os HDD pl majdnem hogy drágább mint amikor 2 éve vettem (nem akciósan kedvezménnyel) A 2TB-os SSD-t nem is mondom az csak drágult igaz nem nagyon de csökkenés jele se mutatkozik
Next PC Upgrade: 2022
-
Oliverda
félisten
válasz #54625216 #28 üzenetére
2,5-es SATA csatolós konzumerből több 4 terás modell is van a piacon (évek óta), csak az M.2-es variáns ilyen mostohagyerek. A Sabrent az egyetlen gyártó amelyiknek van.
[ Szerkesztve ]
"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
Oliverda
félisten
Érdekes, hogy a többi gyártónak még 4 terás M.2 SSD-je sincs a piacon...
[ Szerkesztve ]
-
-
dagonya
aktív tag
én már nagyon várom az m.2-es ATA IDE HDD-k megjelenését
remélem valamelyik gyártó behajt egy ilyen furgont a ketyere deszka mosóba
[ Szerkesztve ]
-
BlindMind
tag
Én is ezt várom már egy ideje, de amíg Enterprise szegmensben ezekért az SSD-kért el lehet kérni sokszor ennyit addig ne várjuk, hogy "óccsóért" be fog hozzánk, földi halandókhoz esni a nagy kapacitás. Ha 650e alatt fog nyitni az ára az kész csoda lenne!
ASUS Crosshair V Formula Z FX990, BIOS Mod with Samsung EVO960 M2 SSD + FX8350 , NOCTUA NH-D15, 4x4GB DDR3 G.SKill Ripjaw Z 2400MHz C10, ASUS GTX 1060 6GB, Seasonic F. Platinum 650PX , SilverStone Temjin SST-TJ11
-
tibaimp
nagyúr
-
törölt tag
Az M.2 a fizikai csatlakozás neve, van hozzá külön foglalat az alaplapon, laptopban, bővítőkártyán, NAS-ban, stb. A protokoll lehet AHCI vagy NVMe, a busz pedig SATA vagy PCIe.
Ezek az M.2 SSD kiépítések léteznek (protokoll / busz):
- AHCI / SATA
- AHCI / PCIe (ritka)
- NVMe / PCIeAz alaplapod kézikönyvéből tudod meg, hogy melyiket támogatja, ez akár M.2 foglalatonként is eltérő lehet. Adott SSD-ről pedig az adatlapon találsz infót, de már a sebességekből látszik, hogy az elsőről vagy a harmadikról van szó. (A SATA olyan 550 MB/s-t tud a gyakorlatban, a PCIe pedig a többszörösét.)
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
válasz Synthwave #12 üzenetére
Tényleg, a WD 1988-ban vásárolta fel a Tandon HDD gyártó részlegét. És akkor már gyártottak 3.5-es eszközöket is. Rosszul emlékeztem a dátumra.
Archiválásra még nem alternatíva az SSD, de otthoni számítógépben folyamatos használatra, tárhelynek (de olvasom, hogy sokaknak már torrent-re is) már tökéletesen kiváltja a HDD-t.
Oké, a sok Terások még drágá(bba)k, de fent éppen arra igyekeztem utalni, hogy baromi gyorsan itt lesz az idő, amikor az otthoni gépünkben 2-3 darab, nagy kapacitású SSD lesz.
Az 1-2 Tbyte-os modellek már most is olcsónak számítanak, és sokaknak akkora tárhely egy notiba, vagy átlagos otthoni számítógépbe bőven elég."Aquila non captat muscas."
-
Pipó
őstag
Le vagyok maradva ezen a téren (sata ssd-m van régen), ezt most mibe kell dugni a lapon?
"M.2 2280-as platformon. A friss modell 1.3-as NVMe protokoll segítségével, x4-es PCI Express 3.0-s interfészen keresztül kommunikál a vassal" Ez a sok platform, meg protokoll, meg interfész... Össze vagyok zavarodva, mint Samantha.Kis fekete szir-szar rózsaszín biszbasszal a tetején? - Az is vaaan!
-
tibaimp
nagyúr
Azért ne hasonlíts egy, ehhez képes lassú, 500/500-as SATA-s SSD, ehhez az nvem-s SSD-hez, más liga. Ez úgy lesz 500 - 700e Ft, mint a huzat.
A kérdés inkább az, hogy a QLC okozta belassulás itt is tapasztalható lesz-e.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Crytek
nagyúr
Jöjjenek csak a 4-8-10-12-16+ os méretűek hegyekbe hátha a 2TB-os ára végre csökkenő tendenciát mutat majd. Évek óta ezt várom ,de egyelőre nem adatik meg ez
Next PC Upgrade: 2022
-
JordyG
tag
1996 Második felében vettem, Amiga 1200 Magic Pack HDD-s verziót ami 850MB-os merevlemezzel volt 124990 Ft. A poénja, hogy 850MB-ást nem lehetett kapni mert hiányvolt az országban ezért 1.28 GB-ost kaptam hozzá. (Quantum Fireball) Árban ugyan annyi volt, a kereskedő a PC and Modell 2000 Kft, volt.. as Cserkuti Zoli.
A gép azóta is meg van, köszöni 24 éves lesz idén.[ Szerkesztve ]
-
Komplikato
veterán
A 8TB-os Gigabyte kártya SSD 880.000 Ft, de az egy 16x PCIE kártya 4db raidelt 2TB NVMe SSD-vel és 15000/15000 sebességgel. Ez a megoldás vélhetően ennél kevesebbe kerűlhet.
[ Szerkesztve ]
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
A '90-es évek közepén-végén a párszáz MB/pár GB-os lemezek voltak a menők. A 20-40 MB a '80-as évek vége felé volt nagy szám, de már akkor is léteztek 1 GB-nál nagyobb enterprise tárolók. 1980-ban pl. már volt 2,5 GB-os cucc. Igaz, hogy akkora volt, mint egy hűtő és majd' fél tonna volt, de akkor is.
A WD '88-ban mászott bele a háttértárak piacába, előtte kontrollereket, ISA-s VGA-kat (Paradise kártyák), ilyesmiket gyártott.
Azért archiváláshoz még messze van a reális SSD alternatíva. Már ha nem egy autó árát szeretné elkölteni az ember.
[ Szerkesztve ]
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3 x Q8 | HTX Ace | Icemat 2.0▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
Piftuka
veterán
Ah, lehagytam, hogy "az AMIGA 500 mellé csatolt"...
Mert tényleg, már akkor elérhetőek voltak több gigás Quantum, Maxtor, Seagate, NEC, HP, IBM, stb. merevlemezek, kinek-kinek lehetőségei szerint. Aztán 1998-ban színre lépett a WD is a 3,5-es eszközök piacán... A többi már történelem. Napjainkra a legtöbb akkori gyártó megszűnt, vagy beolvadt egy másik vállalatba.
(Talán egyszer a most elképesztően nagy számú SSD gyártó vállalat sorsa is ez lesz.)"Aquila non captat muscas."
-
Locutus
veterán
Jé, egy poénos cím, ami nem izzadtságszagú
Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
fatal`
titán
A második mondat inkább arra vonatkozott, hogy jóval több lesz az ára, mint a 4 terásé (ami szintén nem fér bele 100 ezerbe). Mivel a legnagyobb kapacitású mindig aránytalanul drágább, ezért szerintem 1500 dollárnál is többe fog kerülni, olyan 1800 körülre tippelem.
(#8) Piftuka: A 90-es évek végén azért már nem. A 90-es évek végén már a 10 giga körüli HDD-k mentek, igaz drágák voltak.
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
Azért elképesztő a fejlődés! Ha belegondolok, hogy a '90-es évek közepe-végén mennyire nagy szám volt egy 20-40 MByte-os merevlemez...
Most pedig - mindössze bő 20 év elteltével - ott tartunk, hogy 8 TByte-os írható-olvasható gyors memória/tárhely lesz elérhető bárki számára.
A mi pénztárcánknak persze ez a konkrét típus drága lesz, de ez már bőven nem az a kategória, amit csak néhány gazdag nagyvállalat engedhet meg magának.
Ki gondolta volna akár csak néhány éve - az első, akkor még megbízhatatlan SSD-k korában -, hogy pár év alatt, minden szempontból teljesen reális alternatívája lesz a HDD-nek otthoni felhasználásnál az SSD!?"Aquila non captat muscas."
-
Sanya
nagyúr
egy 8 Tb-os merevlemez is bruttó 80-90.000 forintos, szóval tuti 100.000 fölött lesz.
Bár a merevlemezek magas árait köszönhetjük annak, hogy a kb 2-2,5 gyártó szépen kartellezik, emiatt nem csökkentenek árat...
Még néhány év és az SSD-k árban is versenyeznek majd a merevlemezekkel?
[ Szerkesztve ]
A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Garanciális! Samsung 990 PRO 1TB M.2 NVMe SSD
- Új 2TB KINGSTON XS1000 hordozható SSD , USB 3.2 Gen2, 1050/1000 MB/s, fekete .
- BESZÁMÍTÁS! "Új" 512GB Western Digital SN740 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 10TB Western Digital DC HC330 HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung 980 PRO NVMe 2TB M.2 PCIe SSD
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest