Hirdetés
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Házimozi belépő szinten
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Házimozi haladó szinten
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
"Egyenlőre az Infinity Fabric is ott készül,"
mar bocs, de ezen jot mosolyogtam. az IF koti ossze a 12/14 nm -es I/O die -t es a Zen2 chipleteket. namostakkor a Zen2 chipletben nincs meg a "masik fele", mert az a Glofonal keszul ???
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
törölt tag
És mit kezdene vele?
Az Intelnek most nem az a baja, hogy gyártástechnológiai lemaradásban lenne (még), pláne nem a glofo-val szemben. Az a baja, hogy az új gyártástechnológia nehezen indul, így mindent a régin kell gyártani, amiből nincs elég gyártósor, de azok építésébe meg már nem akarnak invesztálni, mert attól, hogy nehezen, még jön az új gyártástechnológia, és akkor a régit lehet kukázni.
Ezen hogy segítene a glofo felvásárlása? Felesleges pénzkidobás lenne. -
őstag
válasz MeszesKPT #45 üzenetére
Úgy emlékszem 2022-ig van szerződése az Amd-vel. Egyenlőre az Infinity Fabric is ott készül, mert olcsóbb azt náluk lehozni, mint 7 nm-en a chipleteket. De ha azt is implementálja az Amd 7nm-re és a fogyasztás érdekében miért is ne tenné a jövőben, akkor teljesen vége. A Globo-nak egy ilyen szerződés most az Intellel kb. olyan jól jönne, mint a falat kenyér az éhezőnek. Apropó, kósza gondolatként megfordult a fejemben, éppenséggel meg is vehetné az Intel a Globo-t.
izé
-
törölt tag
Ezt az Intel elakarta kerülni, mert sokkal olcsóbban termel a saját gyáraiban, csak valahogy úrrá kell lenni az ellátási nehézségeken. A bérgyártók annyira nincsenek hanyatt ájulva az inteltől, mert kb addig dolgoztat csak velük, amíg a most épülő gyárak elkezdenek termelni.
-
MeszesKPT
őstag
Ahogy olvasni lehetett AMD valószínűleg örült, hogy végre kifutott a GloFo-s szerződése, így nem hiszem, hogy ez őket különösebben érdekelné. Intel részéről pedig ez teljesen logikus lépés, kiszervezni azon termékek gyártását amin minimális a kockázat.
-
törölt tag
Meg is válaszoltad a saját kérdésed.
"Bár azt nem tudni, hogy tudták-e ez milyen hibát okozhat..."
"...ami utólag nézve jól megtippelt egy lehetséges hibát"
Sztem biztos, hogy tudtak róla, csak lesz...ták. Kellett a sebesség a konkurencia leverésére és úgy voltak vele, hogy a rések kiderülésével majd foglalkoznak a jövőben. És ez végül is be is jött nekik. Akkora céggé nőtték ki magukat, hogy egy ilyen hír már nem okoz olyan hatalmas presztízs vesztést. Ha az AMD közben nem izmosodott volna fel a Ryzennel, akkor nem is lenne semmi gondjuk. Most viszont mivel a Ryzen a rések nélkül hozza azt a teljesítményt, mint az övék a résekkel, így vakarhatják a fejüket. Az alapoktól át kell tervezniük az egész procit, méghozzá rohamléptékben, vagy pár év múlva nagy bajban lesznek. -
DraXoN
addikt
válasz #04824576 #37 üzenetére
Anno 2013-2014 táján felrepült még pletyka pár állítólagos ex-inteles mérnöktől, hogy azért olyan gyorsak mert kihagynak pár ellenőrzési lépést a memóriával kapcsolatos műveletekben.
Bár azt nem tudni, hogy tudták-e ez milyen hibát okozhat, vagy volt valami más módszer a cpuban amire azt gondolták elég mint védelem..Próbáltam pár hónapja megkeresni, de nem tudom már merre van ez az interjú Youtubeon fent volt anno. De lehet az is csak spekulációs valami volt, ami utólag nézve jól megtippelt egy lehetséges hibát... Az biztos akkoriban nem kapta fel a témát a média.
Arc nem volt a videóban mellé, csak pár "idézet" ilyen állítólagos mérnököktől.. mondjuk így talán túlzás interjúnak nevezni... mind1 nem szerkesztem át már a szöveg azon részét.[ Szerkesztve ]
The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
őstag
A Globo Intel felé hajlása egyrészt kihúzná a céget a pácból, hiszen az Amd már a jövőbeli 7nm-es cuccait nem gyárthatják, másrészt biztos bennük van egy kis fricska is, hogy így jártak.
Apropó a korábbi hsz-et olvasva. Tény hogy több amd-s termék is lehetne. Valahogy nagyon be van rögzülve az emberek agyába még az Intel és nem lennék meglepődve azon sem, ha kiderülne hogy a háttérben már az anno alkalmazott tisztességtelen piaci magatartását megismételné az Intel. De persze ezt is csak majd utólag fogjuk egyszer megtudni.izé
-
törölt tag
Magyarország a digitális analfabétizmus fellegvára.Ezzel a témára levetítve nincs is gond, egészen addig, amíg cserélhető alkatrészekről beszélünk, mint a háttértároló. Én eleve a legolcsóbb HDD-vel szoktam venni a laptopot, majd cserélem külön vett SSD-re. Így legalább tudom, milyen van benne. De az eléggé elszomorít, hogy a legtöbb gyártónál AMD-s notiból csak a legegyszerűbb alap változat van. Én pl. már majdnem egy éve szemezek az ASUS vivobook-okkal, vennék egy szép fehéret, de AMD-sből csak az alap fekete modell van. Már most megvárom a Renoir-os generációt, remélem, addig ez változik. A vicces az am, hogy külföldön elvileg lehet kapni. Csak nincs kedvem sem a magyar billentyűzet beszerzésével, sem az angol megszokásával szenvedni. És mielőtt valaki azt írná, hogy van matrica: Ezek az ASUS gépek háttér világításos billentyűzettel vannak szerelve, úh. a matricázás kiesik. Meg am is milyen már az?!
-
DaveJr
őstag
Lényegében igen az importőr dönti el, de a döntésben sokat segít az Inteles gépezet is. Ha elérsz egy bizonyos certificated szintet, akkor különböző jutalmakat ad az Intel, pl. éves kedvezmény, luxus "konferenciák"...stb. Legalábbis régen (kb 10 éve) annál a cégnél ahol dolgoztam így volt meg az éves luxus nyaralása a cégvezetőnek, mi meg kaptunk Intel logós pólókat.
Ezért már büntette az Intel is valamelyik versenyhivatal is.Wombath: Igen ez pedig egy másik oka a dolognak.
[ Szerkesztve ]
Isten és a programozók versenyt futnak egymással. A programozók egyre hülyebiztosabb programokat készítenek, Isten pedig egyre hülyébb embereket.
-
Wombath
HÁZIGAZDA
A magyar importőr dönti el, és ebből a szempontból a magyar piac nagyon konzervatív, sokan vásárolnak úgy, hogy csakazintel. De voltam notebook nagykeres sajtón, ahol elhangzott, hogy hasonló okokból vannak jelen nagy számban terás HDD-vel és/vagy GeForce MX-szel szerelt notik is, sokan ugyanis csak annyit látnak, hogy SSD: GB, HDD: TB, szóval az utóbbit kell venni, illetve olvasták valahol, hogy GeForce legyen a gépben, mert akkor jó.
-
törölt tag
Nem olyan nagy meglepetés. Eddig is csak azért ment nekik jól a szekér, mert valódi konkurencia híján nem voltak rákényszerülve a nagyobb fejlesztésekre. Ha meg csak kicsiket lépkednek előre (lásd pl. 14nm+++++), akkor nem nagy a hibalehetőség sem. Most, hogy nyomás alatt kellene valami előrelépést produkálni, szépen meglátszik, mit tudnak valójában.
Na meg miután nyilvánosságra került, hogy a spekulatív végrehajtással, meg a HT-vel is biztonsági gondok vannak, a foltozás meg lassulást okoz, már azt sem tudják olyan könnyen felhasználni előnyszerzésre. Feltételezve, hogy már annó, a fejlesztések kezdetén tudtak a lehetséges hibákról, gyak. tökön szúrták magukat.
-
Dißnäëß
nagyúr
Nincs, aki megmondja, merre az előre, mert ami tisztán előre irány lenne, azt gyártás miatt nem tudják meglépni, a többi alternatív stratégiai irány közül kell így választaniuk és a számukra lehető legkevésbé rosszat behúzni, aztán azon az úton haladni.
Egy ideig. Mert ha agilisen állnak a témához, akkor elindulnak egy kicsit előre is, oldalra is, egy kis átverés itt, egy kis átbaszás ott, mikor beszállítót, mikor felhasználókat, mikor kit b*unk át, végül csak legyűrjük azt a kurva AMD-t, nem ? Bár nagyon nem bánthatják, a részvényeseknek nem tetszene, ugyanis a tőke nagy része, ami az egyik részvényben benne van, benne van a másikban is. Ezek olyanok, mint ugyanazon motor két hengere, ellenütemben dolgozva, és míg a kisember drukkol egyiknek-másiknak, hosszabb távra ki-zoom-olva a szituból csak annyi látszik az egészből, hogy ez mekkora egy király pénzpumpa annak, akinek már van mit befektetnie..
Szóval, ez az Intel. Ez csak könyörtelen biznissz és iszonyú pénz, semmi más. Ennek oltárán pedig bármi feláldozható. Agyalnak, mi legyen a köv. lépés, ilyen egyszerű, fortyog a boszorkánykonyha. Egy ilyen gigantikus óriásnál a technológia csak másodlagos még akkor is, ha első ránézésre attól függ az életük-haláluk. Elképesztő mértékben vannak ilyen-olyan szerződésekkel és megállapodásokkal bebetonozódva a gazdaságba, nem holnap lesz, hogy ez a cég letérdel.
Ha engem kérdez valaki erről, azt mondom, megy egy kis játék a számokkal, jó ideje erős a részvényárfolyam, majd ahogy jöttek a pofonok, egyik a másik után (és nem tudhatjuk mindig, kik a szellőztetők és kapnak-e a háttérből Intel belső körből segítséget!), a részvényárfolyamot ejteni kell néha, hogy be lehessen vásárolni keményen, nem BÉT kaliberben. Aztán egyszercsak júj, magunkhoz térünk, jön egy újabb szent grál, miközben majd az AMD házatája felől kezdenek szar hírek potyogni. És aki ezeket követi és benne van és közép ill. hosszútávon játszik, szerintem már rég túladott Intel részvényein még a Ryzen korszak előtt, majd bevásárolt AMD-ből mint az állat, és a Ryzen-ek óta annak gyümölcsét élvezi, lassan most tartunk ott, hogy elkezdhet eladni óvatba és lassan újra bevásárolni "ócó" (bár még nem az, nyomni kéne még le) Intelből, hogy megnézzük, két év múlva hol lesz a nagy kék..
Ez üzlet, köze nincs a gyártáshoz direktben. Ugyanaz megy itt is, mintha annál a multinál, ahol melózol, arról alkotna a külvilág véleményt, hogy DELL vagy HP szervereket vesz-e a cég, mert most mondjuk a DELL olcsóbb is és jobb is. A kisember odakintről amit lát a szűk ablakon, annyi, hogy hát valszeg DELL-t fog venni, az az ésszerű döntés technológiai és üzleti paraméterek mentén, a kisember azt venné a maga kis háromsoros matekja alapján, a cég meg belül már rég eldöntötte, hogy HP, mert annyival nem szarabb, cserébe - egyéb paraméterek mentén - valakik mocsok jól járnak a deal-en.
Utána meg a kisember pislog kívülről, hogy hátde mi történt, hülyék ezek ? Dehogy. Senki sem hülye. Intelék sem, nyugi Ez itt mind bábszínház ... (mint annyi minden az életben) ...
Az Intel 2018-as árbevétele ha nem hazudik most gyorsan ránézve a wiki, 70.8 milliárd USD volt.
Az AMD-é 6.48 milliárd USD.
Összehasonlításképp kishazánk éves GDP-je ~140 milliárd USD körül van kb.
Ezek után ha Te lennél egy nem párhuzamos, hanem .... tudod ki.. befektető pénzmogul.. De legyél egy Buffet, vagy egy n+1-edik svájci kis senki, vagy ilyen-olyan csoport.. akinek van pár milkója, urambocsá, milliárdja USD-ben, őszintén, nem vásárolnál mindkettőből, csutka vegytiszta üzleti érdekek mentén, hogy az árfolyamban mi várható ? Dehogynem. Tömnéd mindkét céget, mikor melyiket, egyszer bal zseb, máskor jobb zseb, ez ennyiről szól, nem több, a technológia már önjáró ezek alatt. Veszel mikor lent, eladsz mikor fent, és csak arra kell ügyelned, hogy mindkét henger dolgozzon, egyik se lépjen túl szélsőértékeket és a pénznyerő automatád csak termel Neked az évek alatt, pont.
Intel részvény még mindig k* erős, nem kell nekik segítség, ejteni kellene MÉG TOVÁBB az árfolyamot, hogy ráugorhassanak.
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
tasiadam
veterán
Gyarthatna celeront a haswell alapokon, sot, a pentium lehetne haswell i3. Az i3 gyartasa mehetne a glofo-hoz, mindrn mas maradhatna hazon belul. Es a chiprkbol is lehetne 22es kb mind.
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
FlashLed
senior tag
Én azt nem értem az Intel mit töketlenkedik. Amit mostanában olvasuk róluk mind csak hiba, nem megy, nem jó, kimarad, nincs új fejlesztés...
The Mechanic
-
GeryFlash
veterán
Mert ugye a GloFlo és a TSMC ugyanaz a két cég így végre k*rva jó képet kapunk a TSMC nodejárol
Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
Cathulhu
addikt
Nem tudom, hogy a GloFo egyaltalan mukodne-e meg, ha az AMD-nek nem lett volna kotelezo naluk gyartani es nekik nem lett volna kotelezo kiszolgalni oket. Szerintem mindket fel orul, ha belep egy nagyobb 3., mert konnyebb az elvalasuk egymastol.
Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
DraXoN
addikt
Igen, nem egyszerű áttervezni, de nem tudjuk mióta terveznek ilyen lépést...
Lehet most szivárgott ki, hogy elkezdték az ES példányokat vizsgálgatni, és valami dolgozó "megneszelte" a dolgot ami eddig titokban ment.
Azt lehet az egész csak pletyka, vagy GloFo részvény spekuláció volt...[ Szerkesztve ]
The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
félisten
csak hogy ti AMD vs Intel én meg Glofo vs AMD ről beszélek.A Glofo részéről lenne fricska hogy az AMD vel szembe a konkurenciának gyártanak 3 éve még belőlük éltek...
De egyébként szerintem mindenkinek elég ciki lenne...[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Cathulhu
addikt
szvsz az o megkozelitese ironikusabb es bizarabb mint a tied. Miert az AMDvel szemben lenne fricska, hogy az altaluk nagy nehezen levedlett gyartastechnologiara fanyalodna az intel?
Amugy ebbol tuti semmi nem lesz, nem lehet csak ugy atteni egy designt egy gyokeresen eltero node-ra, mire meg elkeszulnek az elso node agnostic CPU designok az intelnel, addigra mar reg nem lesz szukos a sajat 14-es kapacitasuk.
GPU-t viszont siman el tudok kepzelni, Raja eleg jol ismerheti a GloFo nodejait es igy kozvetve a Samsunget is, ami meg a mult heten volt az aktualis pletyka.
Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
csendes tag
A GloFo tempóját ismerve addigra már mindenki más 1 nm-en lenne!
"DE hogy őszinte legyek, szerintem ezt nem fogja meglépni Intel. tavaly ugyan így beszéltek erről a Samsung nevében."
Viszont a GloFo kevésbé veszélyes alternatíva.[ Szerkesztve ]
Minden esetben a nagyobb fizikai erővel rendelkező ebnek van lehetősége a szaporodásra!
-
félisten
Azért az milyen lenne márt ha most Intel televerné őket megrendeléssel és pénzzel majd elkezdenék befejezni a 7nm gyártást? pont ők pénzelik Glofot egyébként a közös múljuk után, hát eléggé nonszensz.
DE hogy őszinte legyek, szerintem ezt nem fogja meglépni Intel. tavaly ugyan így beszéltek erről a Samsung nevében.
Amúgy a 12 és 14nm az elég jó kihozatallal ment nekik ha jól emlékszem.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
csendes tag
Ironikus, mert anno az Intel megpróbálta megakadályozni, hogy a GloFo processzorokat gyártson.
Bizarr az lenne, ha az Intelnek is keresztbe tenne a gyártási problémái okozta szerencsétlenkedésével.Minden esetben a nagyobb fizikai erővel rendelkező ebnek van lehetősége a szaporodásra!
-
félisten
válasz Aprósólyom #15 üzenetére
részesedésük nincs,de ha jól tudom a Wafer Supply Agreement 2020 végéig él, még mindíg gyártanak náluk 12-14 nm-n.
-
félisten
Ez micsoda érdekes fricska lenne az AMD vel szemben
-
veterán
Vissza nyalt a fagyi.
duree54
-
DraXoN
addikt
Valószínű csak az egyszerűbb cpu-kat tervezik át.. Kérdés mikortól indul a dolog ha a pletyka igaz, vagy mikortól terveznék ezt? (és már az áttervezett die-k sorozatgyártásának előkészítése folyik?)
-
Tigerclaw
nagyúr
A partnerek elszivárgása hol látszik? Én csak azt látom, hogy szinte minden notiból csak Inteles verzió van.
Mondjuk hozzá kell tenni, hogy találtam már olyan gyártó - modell páros amiből mondjuk Németországban van Ryzenes modell is, de nálunk csak Inteles. Ez vajon hol dől el? A magyar importőr dönti el, hogy neki nem kellene a Ryzenes verziók, vagy az anyacég?
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
törölt tag
Ha bizonyos termékeket a glofo-nál, vagy a TSMC-nél fognak gyártani, legalább összehasonlíthatóvá válnak a gyártástechnológiai különbségek. Hátha nem mondja többet senki, hogy a TSMC 7nm ugyanaz, mint az Intel 14nm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hardcore café
- PR-Telecom
- Hobby rádiós topik
- Xbox Series X|S
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Google Pixel topik
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- Futás, futópályák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- Értékelés alatt - AMD Ryzen 5 7600 (3.8-5.1 GHz, 6 mag, 12 szál, 65 W)
- KÉSZLETEN! ÚJ, 3év gar! AMD Ryzen 7 9800X3D OEM (96M, Up to 5.2 GHz) Processzor! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Garanciális Intel Core i5-10400F
- Processzor felvásárlás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest