- Billentyűzet gondom van
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA® driverek topikja
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Monitor hiba topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
aimettirlz #7 üzenetére
Ne érts félre , szép munka de ezt egy 2000 Ft-os lombfűrésszel is meg lehet oldani
-
izisz
senior tag
Szerintem azt ne vegyük ki a képletből, hogy a nyomtatáshoz - pl. 1.75-ös fila - nagyon pontosan tartani kell a szálvastagságot. Házi körülmények között igen nehéz megvalósítani, hogy a törmelék műagyagból konziztens, légbuborékmentes, 1.75 +-0.5% (PLA esetén láttam már +-0.05% precíziót) pontosságú szálat lehessen húzni.
Ez azért nem olyan, mint hurkát tölteni, hogy tök mindegy, ha bizonyos részeken 1.8 máshol meg 1.6 a vastagsága, már 0.05mm tartós eltérés is okozhat látható over/under extrusion-t. -
azbest
félisten
válasz
!Agyaggalamb #28 üzenetére
gondolom rendelési mennyiségtől is függ. A kisebbek lehet tényleg granulátumból kevernek ki és húznak új szálat. Aki nagyban csinálja, gondolom az eleve rendelheti a műanyaggyárból a megfelelő keveréket és formátumot
Szerintem egyébként a szín teljesen mindegy, míg monokróm a nyomtatott tárgy. Meg persze a nagyon spéci keverékeknél is hihető lehet, hogy külön munka van vele. A sima fapados anyagnál érzem főleg a túlzást
Kíváncsi leszek ismerősöd válaszára
-
!Agyaggalamb
újonc
Az általános granulátum többnyire nincs színre keverve. A hozzávaló mesterkeverék kilója 5-10k átlagosan, különlegesebb színek (világítós porok, stb) esetén nem nagyon van fölső határ. Ahogy látom, ezek eleve színes szálak, gondolom az is megdobja az árát, de jól látod, eléggé túlárazottnak tűnik. Majd utánakérdezek damilos ismerősöknél, hogy mennyire lehúzás ez, és hogy meg lehet e olcsóbban oldani.
-
Sinisi
senior tag
Jó összefoglaló, köszönet érte!
-
azbest
félisten
A neten, ha jól láttam, akkor 300-500 forint körül van a műanyag granulátum kilónkénti ára. Persze általában ezek nagyobb mennyiségről vetített kilónkénti árak. Kellene olyan gépek készíteni, ami tekercs helyett granulátummal is tud dolgozni.
Hogy is készül a granulátum? Szálakat húznak a kikervert műanyag alapból, amit ledarabolnak? Ugye nem akarja valaki azt mondani, hogy a dobon árult műanyagot esetleg granulátumból olvasztják újra, hogy megint szálat húzzanak?
Gondolom eleve az anyag kikeverése után a szálhúzáskor dobra tekerik darabolás helyett. Szóval ha a darabolt szál pár száz forint, akkor lehet némi haszon a dobra tekert 5-10 ezer forintos fajtán
-
Messen
csendes tag
Már lassan két éve foglalkozom 3D nyomtatással, és az otthoni gépparkom is felduzzadt háromra, de a mai napig tanulok új trükköket. Ezt a cikket is érdemes volt elolvasnom, mert pl. erről a két filament gyártóról még csak nem is hallottam
Hogy mire érdemes használni? Ha ezt a kérdést felteszed, akkor nem neked való. Ha úgy teszed fel a kérdést, hogy ezt és ezt könnyebb-e 3D nyomtatással megoldani, akkor igen.
Pl. ez a project egy Airsoft éjjellátó lesz, egy bumszli orosz katonai éjjellátó átalakításával. A vázat teljes egészében nyomtattuk, csak az elektronika pótolhatatlan részeit emeltük át. A tömege így ötöde lett az eredetinek, ami egy airsoftosnak fontos érték
Prototípus. Pont erre való ez az egész. Gyorsabban tudod kipróbálni az ötleteidet.
Youtube link az első tesztelésről -
ati3x
senior tag
Hát nem tom..
Engem annyira nem fog meg ez a 3D nyomtatás. Legalábbis ez a otthoni változat. NEm igazán látom értelmét, hogy mit is lehetne vele csinálni. Na jó, egy-két apróságnál jól jönne, de összehasonlítva a költségekkel... Pedig 3D-ben bármit lemodellezek ( ugye CAD-el dolgozom) A melóhelyen van több tiz milliós 3D nyomtató amit gyakran igénybe is veszek (prototípusokhoz) de kb ennyi. Véleményem szerint a fröccsöntést, főleg ipari méretekben nem fogja kiváltani. (pontosság, sebesség, anyag minőség, processz stabilítás). Bohóckodni viszont jó. Lehet veszek majd vmikor egyet, a kölköknek... Karácsonyra vettem ebayen 2db 3D tollat, valami gagyi kínai másolatot, ami pár perc után eltömődött. Konstrukciós hibás volt... Háát elég nagy csalódás volt...
-
Game-over
aktív tag
válasz
flashpointer #17 üzenetére
A fémnyomtatók (ötvözet) nem is otthoni felhasználásra készülnek, hanem az iparnak.
Pont a múlt héten láttam dugattyú prototípus gyártást ilyen nyomtatóval: drága, de olcsóbb mint a szerszámköltség, főleg hogy lehet megy a kukába (ja és azt mondták hogy legalább kétszer nagyobb szilárdsága van ennek a változatnak a tömeggyártottal szemben).
A cikkhez: én szívesen látnám ha mélyebbre is belemennétek a 3D nyomtatásba, nyáron be szeretnék nevezni egyre én is
-
pereces
tag
Van már Metal casting Filament pl a MoldLay ezzel már beindítható a konyha melletti fém műhely (kis kohó)
-
rudi
nagyúr
Szerintem ezen a vonalon is inkább az lesz, mint a fénymásolásnál, fényképelőhívásnál, bútorlap vágásnál, CNC-zésnél - profi szolgáltatás. Ha kell pár modell (pl. egy termék prototípusához, be nem szerezhető alkatrészhez), akkor elmész a boltba, ahol egy nagyipari gépen megcsinálják neked szebbre, jobbra és gyorsabban, mint ahogy otthon, az amatőr géppel összejönnek. Fajlagosan drágább lesz nyilván, de így nem kell majd mindenkonek otthonra megvennie, kalibrálnia és karbantartania a saját printerét.
-
troviko
senior tag
Pl ha egy Makerbot Replicator Mini jellegű nyomtató ára bekúszna 50-60 környékére, meg hozzá az alapanyag is 5K helyett 1-2K lenne, az sokat dobna rajta.
Tes*o-ban lekapom a polcról, hazaviszem, letöltöm a netről a sablont, amit nyomtatni akarok, azt print.
Azért ez még jó pár év. -
Abysmal
aktív tag
A filamenteknek kb mennyibe kerül tisztán az anyagköltsége? Feltételezem, hogy elsősorban a K&F dobja meg az árakat, de ha esetleg tömegtermelés beindulása miatt az egységnyi termékre vetített K&F költség töredéke lenne csak a mainak, akkor mennyire mehetne le 1 kg PLA/ABS ára?
-
duke
aktív tag
Vaktaba gondolkodva az jutott eszembe, hogy az adott targyat cellakra kene felosztani. Es a gep eloszor csak a a cellak korvonalat, rajzolna meg viszonylag gyorsan, tobb centimeter magassagig. Aztan az ures cellakat szinultig toltene. Tehat a terfogati kitoltest, azt nem tizedmillimeteres retegekben csinalna, hanem ilyen frocsontes jelleggel. Persze a kitolto anyagnak valoszinuleg, valami masfele folyekonyabb lassabban szilardulo anyagnak kene lennie, hogy mindehova biztosan befolyon.
-
duke
aktív tag
Jo jatek en is eljatszanek vele par orat, de annyira azert nem erdekel, hogy tobb szazezret kifizessek erte.
Varok par evet meg, amikor mar tudnak femet is nyomtatni, illetve sokfele anyagot.
Meg ezt a tizedmiilimeterenkenti nyomtatast is felkene gyorsitani. Bar nagyon latvanyos es szeretem nezni az ilyen videokat, de megse az igazi. Erzi az ember, hogy ez meg csak egy 0.95 -os probaverzio. Gondolom par ev mulva, kb a 3.0-as verzional ezt is megoldjak valahogy. Lesz tobb nyomtato fej, vagy valahogy kepessek lesznek egyszerre nagyobb terfogatu anyagreszeket szabalyozottan letenni. -
Fr3eWar
őstag
Köszi a linket
Ezt ki kellene nyomtatnom melóhelyen
Régebben volt egy makerbot replicator x2, de elég gagyi minőséget tudott csak, most van helyette egy Formlabs Form2 ez azért más minőségben nyomtat. Komolyabb feladatokra is jó mint a filamentes extruderes nyomtatók, cserébe jelentősen drágább az alapanyag (50ezer/liter).
-
DanaL
tag
Nekem ez most kicsit elvette a kedvem az egésztől
3d mérnöknek kell lennem, hogy nyomtathassak?
de remélhetőleg ahogy feljlődik egyre felhasználóbarátabb lesz. -
troviko
senior tag
Jó lenne, ha az árak lemennének az ötödükre. Akkor simán minden háztartásban lenne. Én már nagyon várom, hogy legyen egy 3D nyomtatóm, csak ma még kellemetlenül drágák, ennyit nekem nem érnek.
-
duke
aktív tag
Tenyleg nem lehetett volna valami ertelmeset nyomtatni ??
-
Tidus
addikt
Az Asus is dobálja az alaplapokhoz letölthető 3D programokat, melyekkel kiegészítők készíthetők.
Ez csak egy típus a sok közül. -
Saccco
nagyúr
Nem is nagyon lehetett volna jobb képet választani alapnak.
Amao chan komolyakat alkot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AliExpress tapasztalatok
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Billentyűzet gondom van
- GTA VI
- Jövedelem
- Külpolitika
- Konzol Screenshot
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- AI-tól roskadozik a polc a Honor 400-ak kam(e)rájában
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi 13T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest