Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kam1kaze

tag

válasz #64791808 #10149 üzenetére

Akkor ez nem olyan, mint az MBR és GPT konvertálás, hogy figyelni kell erre. Az általam említett program is tud adatveszteség nélkül konvertálni. Eddig szerencsére soha se volt gond, adatos merevlemeznél, partíció átméretezésnél se, de ha lehet, kerülöm az ilyen dolgokat. Lényeg, hogy akkor alap és dinamikus közötti átváltásnál, nem kell erre figyelni.

Azt akartam még kérdezni, ha 2db 1TB-os HDD lenne RAID 1-be, akkor is jobb a szoftveres megoldás, de a válasz meg is van, hogy igen, emiatt: "Viszon HW raidnel, ha lehal mondjuk a lap, akkor ugrott a raid..."
    Ha nem is hardveresen lenne, azért érdekelne, ha ez bekövetkezik HW-es esetén, attól még a 3TB-os kettéosztás rendesen megmarad (tehát akkor se veszik el semmilyen adat)? Gondolom, nem veszne el semmi, így logikus.

Mindig jó hűtést kaptak nálam, lehet ezért is bírták 7 évig. A fixnek alá van szerelve egy ventilátor és a mobile rack is jól hűtött, utóbbi csak annyit van bekapcsolva, amikor mentek. Így általában 30-33 fok körül vannak, minden időszakban. Nekem még egy régi nagy tornyom (6db 5,25 hely, stb) van, ahol bőven van hely és csavarozni kell a HDD-t is, az új házak többségénél "bepattintós" megoldás van, amire rá kell előbb szerelni a HDD-t, viszont ezek a keretek alul tömörek szoktak lenni (legalábbis amiket én néztem eddig), így alá nem szerelhető venti. Lehet az is elég, ha a ház első ventilátora hűti, de nekem hatékonyabbnak tűnik a közvetlen alsó hűtés. Ennek majd úgy is jobban utánanézek, milyen választék van, ez már nem ehhez a topikhoz tartozik.

• Kam1kaze

tag

válasz HUfantom #10145 üzenetére

Köszönöm, de számomra ez annyira nem szimpatikus megoldás. Úgy is lesz egy másik HDD rack-ben, arra mentek majd, csak lustaságból 1-2 évente szoktam, ezen kéne változtatnom, hogy sűrűbben mentsek. Emiatt lett volna jó a RAID pluszként. Most egy 15 éves gépem van, ezzel időigényes még kicsit a mentés, de az új gépen sokkal gyorsabb lesz, akkor lehet havonta megcsinálom. A lényeges adat, úgy is olyan 300GB körül van "csak".

• Kam1kaze

tag

válasz #64791808 #10143 üzenetére

Köszönöm a bő leírást. :)

Gondolom a dinamikus lemezzé konvertálást adatok másolás előtt is meg lehet csinálni, mindegy a sorrend, meg talán biztonságosabb is, mint adattal teli merevlemezt. És akár a AOMEI Partition Assistant programmal is lehet, úgy is minden esetben telepítem. Ezt nem tudtam, hogy a RAID feltétele a dinamikus lemez.

Ha jól értem, akkor engem ez a lassulás nem fog érinteni, mert az 1TB-os részen lenne minden, amit megnyitok, szerkesztek és arra töltök le, stb. A maradék hely csak akkor lenne használva, amikor rámásolom a filmet, majd amikor pendrive-ra és onnan TV-be lejátszás. Ez meg minimális idő. Meg a játék lenne a maradékon, ami nem fér az SSD-re, de játék közben úgy se csinálok semmi mást (mondjuk már 9 éve nem játszottam, de tervbe van).

Azért gondoltam hardveresen, mert tudtommal jobbak szoktak lenni a szoftveres megoldásoknál. Ebben az esetben meg az is eszembe jutott, ha a rendszert újra kell telepítenem, akkor újra kell állítanom a RAID-et, amivel nem lenne gond, ha nem tartanék attól, hogy valamit elcseszek és lőttek az adatoknak. Míg a hardveres a biosba tárolódik gondolom, így Windows újratelepítésnél is megmarad minden az eredetibe.

Nem találom most, hogy hol olvastam, de mintha azt írta volna valaki egy oldalon, hogy a RAID használata rövidíti a merevlemez élettartalmát. Ennek van valamilyen valóságalapja? Én nem látom okát, hogy ez így legyen.

Még mérlegelek, kell-e ilyen szintű biztonság, meg anyagilag is valamivel több lenne az egész.
    Már csak a házat kéne kinéznem, ha meg van a HDD, ettől is függ, mennyi hely kell majd bele.

• Kam1kaze

tag

válasz HUfantom #10139 üzenetére

Értem, akkor ezt kihagyom így. Hardveresen szerettem volna, de akkor ez a megoldás csak szoftveresen menne, amiről meg mindenhol azt olvasom, hogy a gép erőforrásait jobban használja.

Akkor vagy veszek egy 3 terrásat, majd jövőre egy másikat, ami nem lesz a gépben és megpróbálok sűrűbben menteni rá, vagy 2db 1 terrásat RAID 1-be a fontosabb adatoknak és jövőre egy 2TB-osat magában, majd egy 3TB-osat az egész mentésének ami nem lesz a gépben állandóan.

Szerintem az első megoldás lesz (2x 3TB), ahogy eddig is volt, csak jóval kisebb méretben. Eddig 7-7 évig használtam a HDD-ket hiba nélkül, de a mostaniaktól tartok kicsit, ezért gondoltam dupla védelemre.

Köszönöm az infót. :)

• Kam1kaze

tag

Sziasztok,

Új gépet rakok össze és arra gondoltam, hogy RAID 1-et használnék, ha lehet egyáltalán úgy, ahogy elgondoltam. 15 éves alaplapom is tudja, de soha se foglalkoztam eddig vele, ezért ez a téma nekem új. Pár napja utána olvastam, meg itt is a hozzászólások egy jó részét, de nem találtam választ rá (lehet rosszul kerestem Google-be is). :)

Meg lehet azt oldani, hogy egy SSD-n lenne a rendszer, majd egy 3TB-os és 1TB-os HDD-n az adatok. A 3TB-ból 1TB lenne RAID 1-be (mert ugye a kisebb merevlemez mérete számít ilyenkor), ezen lennének az érzékenyebb adatok tükrözve és a maradék 2TB-on a nem annyira fontosak, ami tükrözés nélkül marad. Ez lehetséges, vagy az a maradék 2TB, teljesen láthatatlan és felhasználatlan marad?

Valószínű ez az alaplap lesz: GIGABYTE GA-Z270-HD3P
    HDD-k ugyan olyan típusúak lennének, leszámítva a méretüket.

Később lenne még egy 3TB-os HDD adatmentésre, de az csak a mentés idejére kerülne bele a gépbe.

Azért szeretném ezt így csinálni (ha működik egyáltalán), ha hónapokig nem mentek a pót 3TB-osra és elromlik a gépben lévő 3TB-os, akkor a fontos dolgok megmaradnak a tükrözött 1TB-os lemezen.

Lehet hülye kérdés, de számomra ez nem teljesen tiszta, hogy a nagyobb adattárolónak, a fennmaradt részével, lehet-e valamit kezdeni RAID 1 esetén.

Új hozzászólás Aktív témák