Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• szaszlaci

addikt

válasz dzsozefo #3 üzenetére

Szia!
    Szerintem ebben a topikban érdemes feltenni, azt némileg többen nézik :)

Hát olyan vaterás használtat jobb elkerülni, sok órával a lámpában.
    De ha pl veszel egy felújítottat, új lámpával, úgy sokkal olcsóbban kijöhetsz!

Az a proji 800x600-as, ez kevés.
    Pl az előző hozzászólásban értékelt 1280x720-as gép kerek 100 ezer volt, nem sokkal több.

Notebook alatt nem tudom, mit értesz, de netezésre nem túl jó ötlet (sok egyéb mellett), mert két hónap alatt vége lesz a lámpádnak. Kivetítő filmre, játékra!

• dzsozefo

aktív tag

Üdv! Rávetettem a dologra magam én is. Egy Acer x1130 néztem ki, illetve ez az árkategória ami számomra megfelelne 60-80k - vászon nélkül, szép fehér falra vetítve - tartóra feltéve pici szobába kb 2,5 3 m távolságban. Notebook, Filmek, Xbox360 hoz. + egy jó hangrendszermellé.

Amennyiben van jobb ajánlat számomra, senki ne tartsa magában. Gondolom használtan kevésbé éri meg vásárolni.

• szaszlaci

addikt

Rászántam magam egy projektorra, első készülék, amit megfelelő körülmények között működés közben láthatok.
    Konkrétan egy Optoma HD720-as (HD 70) típust sikerült vásárolnom, erről tudok tapasztalatot írni.
    Ez egy 3-4 éves modell, használtan új lámpával 100 Ft-ér sikerült hozzájutnom, mely jó ár érte.
    Tapasztalataim egyértelműen pozitívak TV-hez képest (úgy általánosan, új modelleket is figyelembe véve). DVD, TV, XBox360. Pár hete használom.
    Képméret: 70 Coll (175 centi), 3,2 méterről nézem.

-Képméret: nyilván nagy, sokkal jobb így bármit nézni. Nem igaz, hogy fárasztó, pont hogy nem, mivel sosem kell kínlódni, hogy látni lehessen a képet.

-Fényerő: mivel a vászon visszatükröz, kizárólag sötétben lehet nézni. Bőven elegendő, a fehér az világít, de nem fáj, olyan mint amilyennek lennie kell. Sötétebb részek látszódnak.

-Fekete: nagyon jó, kevés LCD TV hoz ilyen jó feketét. Valamennyit világít, de fekete (megfelelő beállítás után!) .

-ANSI kontraszt (tehát nem dinamikus, ilyen ezen a készüléken nincs): mint fentebb írtam, fekete nagyon jó, fehér szintén, így következik hogy ez is az.

-Fényeloszlás, homogenitás: teljes mértékben egyenletes, ilyen legfeljebb a szétszórtan (és nem oldalt) elhelyezett LED-es LCD TV-nél van. Illetve plazmánál (lenne, ha ott meg a színpixelek közti hézag nem látszódna).

-Pixeltávolság, rács, tyúkháló: nagyon csekély, DLP projektorok esetén (tehát nem LCD van benne) ez nem újdonság. Sötét és nem látszik.

-Képfrissítés, folytonosság, taknyolódás: elég jó, nagyon ritkán látszik csak, főleg hogy nagy képméretről van szó.

-Élesség: közelről nézve nem mindenhol tökéletesen éles, de úgy 1 méterről már nem látszik semmilyen ábránál sem a tökéletlenség.

-Színhűség: sok mindent lehet állítani, szép és sok színt tud (nem fedeztem fel sávosodást). Természetes, még ha a színek élénkek is, akkor sem lesz túlszínezett.

-Zaj: állítható, takarékos módban alacsony hűtéssel alig hallani, de erős fokozaton is elnyomja már egy alacsony hang is.

-Szivárványosodás (mivel a színeket egymás után vetíti, gyors mozgásnál megláthatjuk az összetevőket): csak akkor látható, ha nagyon gyorsan oldalra nézünk. Feliratos filmeknél sem látszódik. Egyéb mozgásoknál a gyakorlatban szintén nem látszódik.
    Vagyis csak akkor látjuk, ha akarjuk.

-DVD vagy még gyengébb videó: minden jobban néz ki rajta, mint egy LCD / plazma TV-n, annak ellenére hogy nagyobb a képméret. Nem lesz zajos, ami úgy minden második TV-nél előfordul, hogy néha rondán előjönnek rajta ezek a videóból (TV adás, DVD, minden ami nem 8 gigás mkv vagy BluRay), itt ilyen nincs.
    Kizárólag HDMI-vel használom, érdemes egy jobb felskálázós HDMI-s DVD lejátszóval használni.

-Szem, agy kifáradása: nem fárad ki.

-Betekintési szög: nyilván bárhonnét, hacsak nem valami speciális vászonról van szó.

Lényegében csak pozitívumot írtam, ami igaz is. Ami hátrány a kötelező sötét szobán és a zajon kívül, a lámpa időközönkénti cseréje. Lehetőség van csak a körte megvételére, esetemben 25 ezer forint, ami 3000 órát ígér. Ezt be kell építeni, kicsit körülményes, de ez napi két órával számolva 4 év. Vagyis ha minden nap nézi az ember, és csak a felét hozza is két évig elég.
    Másik negatívum a porosodás. Bizonyos időnként szét kell szerelni (vagy szervizbe vinni) és kitisztítani.

Aki szeret filmezni (vagy játszani) otthon, mindenképp javaslom egy projektor vásárlását.
    Össze sem hasonlítható egy TV-vel, semmilyen téren.
    Azt gondolom, a DLP technológiás a jobb választás, szemben az LCD-vel. Egyedüli hátránya a szivárványosodás lenne, ha zavaró lenne. De ez állítólag egyén függő, érdemes megnézni.

• szaszlaci

addikt

Vajon mikre kell figyelni, mik a buktatói, előnyei a két technológiának (otthoni felhasználás terén) ?
    Kevés embernek adatik meg, hogy több projektort összehasonlíthasson és kipróbálhasson normális körülmények között, főleg lapos tévékkel egyetemben.

A két technológiáról pár lényegesebb pont.

Projektor:

Nagy képméret relatíve olcsón, emellett gyengébb fényerővel, jórészt csak elsötétített helységben élvezhető.

Előbb-utóbb tönkremenő izzó, melynek cseréje a készülék árával vetekszik. Illetve töredék ár, ha a készülékben használható izzót vásárolunk és kicsivel több munkával cseréljük így, bár még ez sem filléres tétel.
    LED-es megoldások, de még nem az igaziak. (Vagy drágák.)

Alacsonyabb (SVGA, XGA) felbontás inkább ami elterjedt, esetleg HD.
    Megfizethető darabokban csak digitális trapéz-korrekció, képminőség rovására.

Vetítővászon ajánlott. (Nem olcsó!)

Nagyrészt csak a megjelenítő (TV tuner, használható hangszórók, .. nélkül), bár ez nem feltétlen hátrány.

Idővel elhomályosodó kép LCD-projektor esetén előfordul, illetve "szivárvány-effektus" DLP-projektoroknál. (sz.-e. : gyors mozgásnál az összetett színek alkotóelemeikre eshetnek szét.)

LCD / plazma:

Általában közel nem akkora képméret, hasonló, de inkább magasabb áron. Mindez verőfényes napsütésben (LCD esetén), de semmiképp nem nélkülözhetetlen a sötét szoba.

Igen jó kontrasztarány, jó ideje kiváló fekete mindkét típusnál. Projektoroknál nem minden esetben.

Lényegében örök életű, de plazma esetén is "csak" a beégéssel kell komolyan számolnunk.
    Ki/be kapcsolgatható.

Pár percre ott maradó -, villódzó -, elmosódó -, zöldülő -, széteső, ... kép.

Nos, ennyit sikerült hirtelen elolvasnom a projektorokról (némi tapasztalatom sajnos csak a két másik típusról van), de ahol szemben állítanák a rohamosan terjedő és fejlődő lapos tévékkel, olyat még nem olvastam.

A témát nem LCD vs plazmának szántam, hanem ezek vs projektoroknak!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés