Hirdetés
- A világ legrosszabbul őrzött titka lett az új Ryzen Threadripper sorozat
- TCL LCD és LED TV-k
- Olcsó "üvegkalitka" az Ocypus kínálatából
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Az ASUS ROG Astral kártyák tájékoztatnak arról, ha épp megrogynának
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Gaming notebook topik
- Fujifilm X
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Aktív témák
-
MG29
csendes tag
Sziasztok!
Kicsit meglepődtem, amikor rátaláltam erre a topikra, ugyanis én több, mint egy évvel ezelőtt kattantam rá nagyon a témára, a külföldi oldalak garmadáján látott sikeres próbálkozások hatására. Akkoriban azonban nem nagyon találtam magyar oldalt/fórumot a témában, pedig én is sokat szenvedtem az alatrészbeszerzéssel.
Lényeg, hogy gondoltam, leírom, én mire jutottam.
Szóval a notebookból ill. TFT monitorból kiszedett LCD panelt annak sérülékenysége és kétes hőmérséklettel szembeni toleranciája miatt hamar elvetettem (de azért azt hozzáteszem, hogy egy 15000 forintért kínált, háttérvilágítás-hibás TFT monitort megvettem volna, ha nem halásszák el az orrom elől - ennyiért bőven megér egy próbálkozást).
Azt is viszonylag hamar konstatáltam, hogy itthon lehetetlen írásvetítőhöz gyártott átvilágítható LCD panelhez jutni, így kapóra jött a német e-bay és egy németországban tanuló ismerős kettőse: kb. 40000 Ft-nak megfelelő Euróért sikerült vennem egy InFocus PanelBook 550LS panelt, a nem sokkal utána hazautazó ismerős segítségével pedig nem kellett a vámmal bajlódni.
A panel alapvetően nem nagy szám. Azt hiszem, '92-ben gyártották, 640*480-as felbontás, 1.4 millió szín - filmekhez bőven jó. A válaszidejét nem tudom pontosan, de nem húznak csíkot a gyorsan mozgó cuccok sem. RGB-, kompozit és S-video bemenete, mindenre kiterjedő OSD-s menüje és belső (meglehetősen hangos) hűtése van.
Amikor ezt kézhez kaptam, már itt figyelt a többi fontos alkatrész is: a vetítő- és fresnel lencse egy Filmtechnika Folar típusú írásvetítőből kerültek ki. Ennek a beszerzésénél is volt némi szerencsém: egy egyetemi stúdiós ismerősnél volt elfekvőben.
Ehhez már csak egy fényforrás kell, meg valami, ami az egészet egyben tartja. Lévén nem nagyon volt pénzem, a cucc kipróbálásához vettem egy 150 wattos halogén reflektort (minden sarkon vesztegetnek ilyesmit olcsó pénzért), ami nyilván nem biztosít elég fényt élvezhető vetítéshez, ahhoz viszont elég, hogy lássam, egyáltalán működik-e a dolog ebben az összeállításban. Keretként egy ATX-es midi torony ''szögletes U''-alakú fedele szolgált, ezt élére állítottam egy széken, benne könyvekre helyeztem a reflektort úgy, hogy fölfele világítson, az egészre pedig rá az írásvetítő tetejét, azaz a fresnel lencsét az eredeti keretében, amelynek egyik sarkából kiindulva a lencse közepe fölé lóg be a tipikus, háromszög alapú hasáb házban lévő két lencséből álló vetítőlencse.
Minden elképzelhető helyen lefedtem az egészet kartonpapírokkal, a lámpa magasságában pedig elhelyeztem két 12 centis számítógép-ventilátort, mert azért a halogén reflektorok nagyon felmelegszenek. A ventilátorokat egy régi AT-s táp hajtotta.
Fehér, nem túl tiszta falra vetítettem DVD és DivX filmeket, az eredmény: abszolút szubjektív és nyilvánvalóan elfogult véleményem szerint szép képet produkált a cucc, eltekintve attól, hogy az elégtelen világítás miatt rettentő sötét volt a kép és a bal felső sarok kicsit homályosnak látszott - ez utóbbi valószínűleg a régi, műanyag fresnel lencsének tudható be, ami a hosszú használaton kívüli állástól eldeformálódhatott. Ebből még be kéne szerezni egy üvegből készült példányt.
A kép kb. 2.5*1.8 méteres volt, de ez még mehet feljebb, csak nem tudtam messzebb vinni a faltól.
Azóta egyáltalán nem foglalkoztam a dologgal (jött a vizsgaidőszak vagy mi), a szekrényben porosodnak az alkatrészek, de most arra gondoltam, ezen a nyáron megcsinálom. Ami gáz: mndenképpen be kéne szerezni egy fémhalogén fényforrást - külföldi oldalak tulajdonosai és fórumok szereplői mind ilyet használnak, mert fehér fénye és nagy fényereje van, valamint sokkal kevésbé melegszik, mint pl. a halogén lámpák. Ilyen fényforrásból általában 250-400 W-osat szoktak beépíteni az emberek, egy ilyen teljesítményű izzó 10-22000 Ft között kapható, ehhez még be kell szerezni foglalatot, előtétet és gyújtót, meg valami reflektor sem árt. Ha az ember ezeket egybeépítve akarja megvenni, az újabb 40000 forintba kerülne. Egyébként lehet, hogy érdemes pontvilágító fényvetőt venni, mert úgy tapasztaltam, minél inkább pontszerű a fényforrás, annál jobban fekszik a fresnel lencsének (bár lehet, hogy ez mindenki számára nyilvánvaló, csak én vagyok hülye). A halogén reflektor tükrét is úgy hajlítgattam, hogy minél kisebb pontba koncentrálja a fényt.
Persze a számítógépház+kartonpapírok kombinációt is ki fogja váltani valami alkalmas fadoboz. Csak utálok barkácsolni.
Meg valahogy lejjebb kell nyomni a zajszintet.
Ennyi.
Azért remélem, van, aki kedvet kap projektorépítéshez, ha látja, hogy igazán nem kell sokat ráfordítani a dologra - mármint munkában. Ami az anyagiakat illeti, nem kevés az a 70-80e forint, amennyire a végén várhatóan ki fogok jönni. Ennél nem sokkal többért talán már kapható (kapható? tényleg nem tudom) használt projektor, ami kicsi, könnyű és csendes, ráadásul 1024*768-at tud (vagy még többet, mittudomén), meg van távirányítója és beépített kávéfőzője is, de akkor hol a kihívás?
Bocsánat, ez elég hosszúra sikerült, de most már abbahagyom.
üdv
MG -
bandiras2
senior tag
Szeva Supercow!
Látom megint van egy projected. Engem is érdekelnének a fejlemények, úgyhogy légyszi tájékoztass minket így a prohardver hasábjain keresztül. Ja! a wlan projectnek mi lett a vége? -
Mr nick
csendes tag
Hali !
Én most kezdtem foglalkozni a kivetítőkkel! Nagyon érdekel a téma.
Szerintem minden beszerezhető ami kell egy ilyen dologhoz.
Csak megvalósítani egy kicsit nehezebb. Szeretnék házilag kreálni egy ilyen szerkentyűt. Csak valaki legyen aki segít ebben. ha valakinek van jó ötlete és ideje írjon nekem. építsük meg együtt. Én mindent beszerzek hozzá.! -
Gergeli
tag
Nekem valahol porosodik egy asszem sharp lcd olyan 10'' körül lehet. Nem tudom, hogy megy-e, ha valakienk kell - és komolyan akar foglalkozni a témával - akkor elcserélem működőképes (értsd:teli) sörösüvegekre. Hétvégén megnézem és csinálok róla képet.
-
bandiras2
senior tag
Sajna nekem is csak úgy jó, ha vki ad hozzá bekötési rajzot.
Egébként UP! -
Junkie
aktív tag
válasz
bandiras2 #25 üzenetére
Hali nekem van egy IBM ITX G74 tipusu notebookba való bontatlan LCD panelem. Nem tudom belevágjak e hogy csináljak egy ilyen projektort de 20k-ért eladnám neked ha kell. Vagy valaki irjon nekem vmi infót hogy tudok dvi vagy vga kábelt varázsolni rá, meg hogy a tápellátását hogy tudom megoldani előre is thx
-
bandiras2
senior tag
Oks!
Akkor:
Keresek használt LCD-TFT monitort reális áron!!! -
tomcs
őstag
btw nincs. vagy parszazszor ekkoranak kene lennie hogy az us. vagy nemet ebayen levo szamomra erdekes dolgok eloforduljanak rajta. baaar le7 amit en szeretnek az sose fog osszejonni itt nalunk. ott inkabb csak antik cuccok meg gagyiprobalkozasok mennek (vmi marha pl hirdetett tollbetetet. mondjuk 1 raklappal meg megertenem de 1 darabot..)
-
supercow
őstag
válasz
bandiras2 #21 üzenetére
Döglött laptoppal nem sokra mész. LVDS kontroller kártyát drágán kapsz külföldön.
http://store.earthlcd.com/s.nl/c.318770/sc.7/category.5/.f
LCD panelt keress noti szervizben vagy bontóban, amikor én csináltam (volna) a projektoromat akkor egy pucér panel (tesco zacskóban nesze kategória) 50-100e. Több szerencséd van ebay.de kereséssel, hidd el.
Szerintem nem éri meg ezzel küzdeni (kivéve ha sok felesleges pénzed van és felesleges időd), inkább menj el a Mediamark-ba és vegyél egy normális gyári darabot részletre. Én nagyon csalódtam a magyarországi viszonyokban, semmit sem lehet kapni normális áron. -
bandiras2
senior tag
Keresek döglött laptopot működő képernyővel!
Minimum800x600, és színes!!! -
-
bandiras2
senior tag
Kikaptam az öreg ericson telómból az LCD-t némi dróthosszítás árán, oszt belenyomtam a haldokló diavetítőnkbe a film helyére, és adott olyan halvány képet, h. csak na. Azt írja hogy Kátya behelyezése. Igen. kátya. LCD monitort keresek reális áron. Öreg laptop monitora milyen módon csatlakozik a laptop többi részéhez? SVGA- VGA bemenet összemókolható? Ha igen, Döglött laptopot keresek színes kijelzővel reális áron
-
hendrick
csendes tag
Téves, van magyar ebay... csak nem úgy hívják hanem úgy hogy vatera.hu ...
-
tomcs
őstag
[L]http://www.geocities.com/p9019/lcd/lcd_controllers.html[/L]
[L]http://www.geocities.com/p9019/lcdpanel[/L]
az itt emlegetett lcd vezerlok beszerezhetosegerol es ararol van valakinek otlete? megneztem par honlapot de arakat nagyon nem iratak szinte sehol, meg kulonbenis itt magyarorszagon kene -
h_johnny
csendes tag
Hali Srácok!
Egy másik fórumon (www.terminal.hu) eléggé beindult ez a téma, és ha nem ellenkezik az elveitekkel egy másik fórumon való szereplés, akkor várnánk minden építő jellegű hozzászólást.
Supercow! Látom, te kicsit már járatos vagy az ügyben. Itt viszont keveseket érdekel. Szóval, ha ráérsz:
http://forum.terminal.hu/messages.php?group_id=26&session_id=&lang=hu&threadselect=20010919106926&pagenum=4&first=0
(Eddig 121 hozzászólás)
Remélem találkozunk a terminalon: h_johnny -
supercow
őstag
Így néz ki a sima írásvetítő + panel képe:
[L]http://www.louisville.edu/~wchall01/diyprojector/pictures.htm[/L]
Egyébként ez az nView a leggyakoribb a modderek között, úgy tűnik hogy jó kompromisszum az ár / érték / kontraszt stb. területén.
Egy másik emberke eredményei, szépen kidolgozva:
[L]http://www.dreamlash.com/DIY/[/L]
kibelezett írásvetítő, lencsék, tükrök stb, minden ami fincsi...
Nagy hátrány, hogy nincs magyar e-bay, az ottani kínálat hihetetlen és igen olcsón hozzá lehet jutni alkatrészekhez.
Na majd még írok. -
supercow
őstag
A legfontosabb nyilván az LCD, ezért ha nem az írásvetítő+panel megoldást akarod csinálni, hanem magad akarod építeni, akkor azzal kell kezdeni a vásárlást.
A fent említett fórum teljes linkanyaga:
[L]http://www.diyaudio.com/wiki/index.php?page=VideoLinks[/L]
lehet csemegézni... amit ajánlok:
[L]http://www.eio.com/lcdintro.htm[/L]
[L]http://www.earthlcd.com/[/L]
[L]http://www.mars-cam.com/osd/lcd/panels.html[/L]
Ez jópofa: [L]http://www.mars-cam.com/osd/lcd/panels/vlcd25p.html[/L] -
supercow
őstag
egyszer r;gen tal'ltam valahol egy 2.5'' TFT-t (kb 6 cm átló) ami 1024x768 tudott, mondom ez kell nekem ... majdnem 2000 dollár volt 1 darab :(
-
supercow
őstag
Na itt vagyok :)
Az van, hogy a legegyszerűbb tényleg az, hogy egy, kifejezetten erre a célra épített panelt felrakunk egy írásvetítőre. Magyarországon NAGYON nehéz (olcsón)hozzájutni ezekhez az eszközökhöz, tehát én annakidején a nehezebbik módszert választottam.
Van egy igen hosszú fórum a www.diyaudio.com oldalon ''DIY Video Projector'' címmel, ha azt átolvasod (angolul van) akkor sokat megtudsz. Volt akinek sikerült ezzel az írásvetítős dologgal, volt akinek nem. Meg kell jegyeznem, hogy a régebbi panelek (amik ugye olcsóbbak is) rosszabb kontraszt / válaszidő / felbontás tulajdonságokkal bírnak, mint az újabbak.
Az én módszerem az lett volna, hogy egy régi diavetítőbe (amit meg is vettem) berakok egy 5' TFT-t a diafilm helyére.
Nagyon fontos a hőmérséklet, ezért az sem mindegy, hogy milyen izzót használsz. A halogén nem jó, megolvad az LCD. Külföldön próbálkoztak White LED-ekkel (valami spec. nagy fényerejű led), azokból viszont rengeteget kell összekötni, hogy megfelelő fényt adjanak.
Az én projektem ott akadt el, hogy nem találtam elérhető áron ilyen kicsi kijelzőt.
Ha jól emlékszem Sharp, Hitachi gyártott 5'', 6'', 8'' LCD-ket.
Nem mindegy a pixelszám, mert pl. ha az LCD-ben egy pixel 0.2x0.3mm, az a kivetített képen (a távolságtól függően) akár 4x6cm is lehet (egyetlen pixel) ami igen csúnya tud lenni.
Nagyon erős fényforrás kell, ha akarod mondok boltot, ahol tudsz venni speckó 12000 lux fényerejű halogént, csak drága és rövid életű.
Na majd még írok, előkeresem a régi bookmarkokat, abban van egy csomó infóm. -
phoenixke
tag
senki más? :(
-
Cane
őstag
van egy haverom aki már kb. 3-4 éve ezzel kísérletezett, de abbamaradtak a munkálatok. azt tudom hogy beszerzett egy asszem Folar (?) tip. írásvetítőt, ami ált. isiben is szokott lenni. ő is lcd kíjelzővel próbálkozott, de asszem talán az élességet nem tudta tőkéletesen belőni, mert kellett volna egy átalakítás a vetítőn, vagy egy plusz lencse, de erre nem emlékszem tisztán. ha nem felejtem el, majd megkérdezem tőle mi volt a gond... :))
-
phoenixke
tag
Supercow, légyszi tedd ide a tapasztalataidat ha jól láttam annak idején...
-
phoenixke
tag
:((
-
phoenixke
tag
Szerintem sokan vágynak egy projektorra, de még annál is többen drágállják azt.
Kicsit keresgéltem, és ezeket találtam:
[L]http://www.geocities.com/zark5150/projector.html[/L]
[L]http://www.audiovisualizers.com/madlab/lcd_proj.htm[/L]
[L]http://www.xbreporter.com/big_screen_tv.php[/L] átverés
Az utolsó kicsit fura, de... láttam sok évvel ezelőtt egy olyan Ibm laptopot, aminek le lehetett venni az lcd borítását, és rátenni egy sima írásvetítőre. Be kell vallanom, baromi egyszerű dolog, bár elég veszélyes a laptop épségére nézve.
Kinek milyen ötlete van?
Láttam egy topikot amiben Supercow nyilatkozott ilyesmiről.
Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- BestBuy topik
- Mikrotik routerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- A világ legrosszabbul őrzött titka lett az új Ryzen Threadripper sorozat
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- AliExpress tapasztalatok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- HP Compaq 8000 Elite USDT Klasszikus teljesítmény, minimalista dizájn!
- FSP HEXA+ 400W Megbízható Erőforrás a Stabil PC Működéshez!
- Macbook pro 14" m1pro 16/512, szép állapotban,kiegészítőkkel, dobozával.
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- SzoftverPremium.hu
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest