- Milyen monitort vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- OLED TV topic
- Asztrofotózás
- DUNE médialejátszók topicja
- Az MSI tudtán kívül került temérdek tiltott VGA Kínába
- Bemutatkoztak az Arctic P Pro Reverse sorozatú, "tükrözött" légkavarói
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Aktív témák
-
t3rm1nat0r
csendes tag
Nincs kedvem az asm-et részletesen bemutatni, de talán te.
Azért nem írok a logoutba, mert igazából nem oktatni akarok, csak leírtam azt, amit anno megismertem a processzorokról. /Ha oktatni akarnák, akkor valamelyik iskolában lennék tanár, de nem vagyok hála az égnek. /
Lehet hogy csak magamnak írtam le ezt az egészet, felkészülve az öregkorral járó feledékenységre. Mert ha a prohardver életben marad, akkor én ezt már soha többé nem fogom elfelejteni. Csak mindig újra el kell olvassam..
-
t3rm1nat0r
csendes tag
Na , visszatértem
Mielőtt az asm-ről beszélnék, előbb a hardvert kellene megismerni közelebbről.
Szó volt a Program Counter-ről, ami egy számláló, ahogy a neve is mutatja.
Ezek egy olyan elemekből állnak, amik visszacsatolással megjegyzik az állapotukat.
Ezeknek ismét több megoldásuk lehetséges, a vezérlésük történhet élvezérléssel, lehet rajtuk reset bemenet.De az átláthatóság miatt vegyük a legegyszerűbb megoldást:
http://webpages.charter.net/dawill/tmoranwms/Circuits_2008/Type_D_Flip-Flop.gifEz két visszacsatolt részből áll, a master és a slave flip-flop-ból. Ezek lehetnek nand vagy nor kapukból felépítve, ismét csak részletkérdés. A fontos, az a visszacsatolt hurok, ez a két csatolt kapunál mindig ellentétes állapotú.
A két flip-flop ellentétes jelre áll be. Ez a CLK bemenet, ami vezérli a számlálót. A slave rész ezt invertálva kapja.Ez még igazából nem jó számláláshoz, ahhoz össze kell kötni a D bemenetet az egyik Q kimenettel. Ekkor mindig ellentétes állapotába áll be a bit.
Ha több ilyen bitet összerakok, és a CLK bemenetre az előző Q kimenetét kötöm, akkor meg is kaptam a számlálót.Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, ezt működés közben is be fogom mutatni.
Aktív témák
- DEEPCOOL Függőleges GPU adapter
- 144 - Lenovo LOQ (15ARP9) - AMD Ryzen 7 7435HS, RTX 4060 (ELKELT)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Apple Mac mini 14.3 M2 8GB RAM 256GB SSD 1év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest