Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Synthwave

    HÁZIGAZDA

    Milyen egeret válasszak? - téma összefoglaló

    Készítette: [oWn]f4te

    Utoljára frissítve: 2014. 03. 24.

    Egy ideje érett már a gondolat, hogy kellene az 1. hozzászólást módosítani; összeírni néhány fontosabb info-t azoknak, akik játékhoz / egyéb precíziós munkához keresnek minőségi egeret (netán csak a mindennapi feladatokat szeretnék egy igényes rágcsáló társaságában tölteni). Így elkerülhető lenne a topikban feltett sok ismétlődő kérdés, valamint a kérdezőknek is egyszerűsítenénk egy kicsit a dolgot.
    Gondoltam, akkor már megírom ezt a rövidke bevezetőt, szigorúan a teljesség igénye nélkül.

    Az ajánlott egerek listája a hozzászólás közepe táján, a "Néhány rágcsálóról picit részletesebben" rész előtt található, a segédprogramok és egyéb linkek az összefoglaló végén.

    Egy-két alapfogalom:
    ------------------------------

    cpi / dpi: "counts per inch" / "dots per inch" (ez az utóbbi a helytelen, mégis ez ragadt meg inkább a köztudatban); egy inch 2.54 cm. Azt jelöli, hogy 1 inch-nyi mozgatás során hány elkülönített pontot érzékel a szenzor. Nem mindig a több a jobb. Sőt.

    LOD: "Lift-Off Distance"; az az érték, amely megmutatja, hogy milyen magasságba lehet emelni az egeret, hogy még érzékelje az alatta lévő felületet. Én azt preferálom, ha ez minél kisebb.

    Perfect Control: Az az egzakt sebesség (m/s), ameddig a szenzor hiba nélkül követi a rántási vektort.

    Malfunction Rate: Az az egzakt sebesség (m/s), amit elérve a szenzor már komolyan hibázik (negatív gyorsulás, egyéb anomáliák), esetleg teljesen unreszponzívvá válik.

    Negative Acceleration: Negatív gyorsulás; akkor következik be, amikor a szenzor továbbra is felismeri a beviteli jelet, de már nem tudja pontosan követni a megtett trajektóriát. Minél gyorsabban mozgatod az egeret, annál kisebb távolságot érzékel. Ezt gyors manőverek közben veheted észre (pl. egy gyors rántással megfordulnál adott távon, de nem fordulsz annyit, mintha lassabban mozgattad volna az egeret.)

    Positive Acceleration: Pozitív gyorsulás; ugyanaz, mint a negatív gyorsulás, azzal a különbséggel, hogy gyors rántás esetén azonos távolságon tovább fordulsz (nagyobb szögben), mintha lassan mozgattad volna az egeret.

    Jitter: Az egérkurzor remegése. Ez a jelenség bizonyos egerekre jellemző (leginkább 800+ cpi felbontásokon), másokra nem. Általában a patkány alatt lévő felület is befolyással lehet rá.

    Input lag: Beviteli késés; az az időtartam (ms), ami eltelik az egér megmozdítása (/kattintás) és a képernyőn is megfigyelhető kurzorelmozdulás (/kattintás regisztrálása) között. Ez vezetékes kapcsolat esetén 1-8 ms között mozog (8 ms az USB port standard 125 Hz-es frissítése).
    Wireless rágcsálók esetén az alap USB-késés megfejelődik a vezetéknélküli adatátvitel jelének késésével, s ez teszi őket alkalmatlanná komoly játékra. Sokan észre sem veszik (vagy nem tudják, hogy amit tapasztalnak, az ez), pedig nagyon is érzékelhető jelenségről van szó.

    USB Polling Rate: Ez az az érték, ami megmutatja, hogy egy másodpercen belül hányszor frissül az egérpointer pozíciója. A 8 bites adatsávval rendelkező egerek esetén (Microsoft WheelMouse Optical 1.1 / Intellimouse 1.1a / Intellimouse Explorer 3.0 / Laser Mouse 6000, Logitech MX 300 / MX 500) az emelt polling rate jelentősen javítja a perfect control-t is. Picit részletesebben lsd. lejjebb.

    Interpolation: Amikor az egér driver-e vagy firmware-e algoritmusosan emeli a szenzor felbontását a valós tartomány fölé (esetleg a natív felbontás alatt egy firmware-be integrált fokozattól eltérő értéken működik), a létező pontok közé újabb pontokat átlagol. Ez a mesterséges növelés kivitelezhető a lencse nagyításának fokozásával is. Akárhogy is, a folyamat mindenképpen precízióvesztéssel jár; az interpolált felbontások használata kerülendő.

    Angle Snapping / Prediction: Az a funkció, amikor a szenzor próbálja kiegyenesíteni az egérrel húzott vonalat - tehát az apró mozgatási tökéletlenségeket igyekszik korrigálni. Az, hogy ez jó-e vagy sem, teljesen preferencia kérdése. Én jobban szeretem, ha nincs ilyen az egérben és teljesen "raw" az input, bár azt is hozzátenném, hogy az utóbbi években csak angle snapping-os egereim voltak tartósabban.

    8 / 12 / 16 bit data path: Az egér elküldi az adatot, hogy az utolsó polling time (lsd. feljebb) óta mennyit mozdult az egér. A 8 bites data path nem elég 800 (vagy több) cpi-hez, mivel nagy sebességű rántásoknál már negatív gyorsulást fogunk érzékelni, mert az adatfolyam telítődik.

    8 bit data path:
    ---------------------
    8 bit = 2^82^8 = 256Mivel meg kell különböztetni a horizontális és a vertikális elmozdulást és kell egy zéruspont is, ezért (256/2)-1 = 127 "tick"-et tudod mozgatni az egeret az utolsó frissítés óta, hogy ne hagyjon ki a szenzor.

    12 bit data path:
    -----------------------
    12 bit = 2^122^12 = 4096Mivel meg kell különböztetni a horizontális és a vertikális elmozdulást és kell egy zéruspont is, ezért (4096/2)-1 = 2047 "tick"-et tudod mozgatni az egeret az utolsó frissítés óta, hogy ne hagyjon ki a szenzor.

    16 bit data path:
    -----------------------
    16 bit = 2^162^16 = 65536Mivel meg kell különböztetni a horizontális és a vertikális elmozdulást és kell egy zéruspont is, ezért (65536/2)-1 = 32767 "tick"-et tudod mozgatni az egeret az utolsó frissítés óta, hogy ne hagyjon ki a szenzor.

    FPS: Frames Per Second; ez gyakorlatilag azt a számot jelöli, hogy a szenzor által a felületről készített képeket az egérben lévő DSP (Digital Signal Processor - Digitális Jelfeldolgozó Processzor) milyen rátával dolgozza fel másodpercenként. Minél magasabb ez az érték, annál pontosabban érzékeli a szenzor az elmozdulást, annál finomabb a trajektória-követés. Akkor is fontos szerepet játszik ez a dolog, amikor nagy sebességgel rántjuk az egeret. Ezért is van az, hogy míg a Microsoft WheelMouse Optical 1.1 / Intellimouse 1.1a / Intellimouse Explorer 3.0 "csak" 400 cpi-s, mégis kiváló pontossággal és nagy sebességtartományban mozgatható a 9000 FPS-es képfeldolgozásának köszönhetően (pedig ~10 éves technológia; a mai átlag 6000-8000 FPS-re - vagy kevesebbre - tehető).

    High Speed Motion Detection (x G gyorsulás): Azt jelöli, hogy a szenzor milyen gyorsulást képes lekövetni. 15 G már jóval az emberi teljesítőképesség felett van, ezért is parasztvakítás, amikor egy egér technikai specifikációi között olvassuk a 40-50 G-s gyorsulás tűrését (soha az életben nem fogod a rántással még csak megközelíteni sem azt a tartományt).

    Always-On mode: Ez azt jelenti, hogy az egér szenzora sohasem kapcsol ki (amíg áram alatt van), ezzel biztosítva a hosszabb mozdulatlanság után megmozdított rágcsáló azonnali válaszreakcióját.

    On-The-Fly Sensitivity adjustment: Az egér meghatározott (vagy általad felprogramozott) gombjával / gombjaival játék / felhasználás közben tudsz váltani az előre letárolt cpi-beállítások között. Én soha nem használom; ha mondjuk FPS-ezek 800 cpi-n, aztán hirtelen 1800 cpi-re váltok, egyáltalán nem biztos, hogy a konzolos egérbeállításaim (\cl_mouseAccel, \cl_mouseAccelPower, \cl_mouseAccelOffset, \in_mouse, stb. - ezek Quake Live cvar-ok) ugyanúgy fognak viselkedni, mint ahogy azt szeretném (és mint ahogy 800 cpi-n teszik). On-The-Fly sensi-állítás helyett sokkal célravezetőbb valamelyik gombra (akár egéren, akár billentyűzeten) felmakrózni az opcionális egérbeállításokat.

    Onboard Memory: Egérbe épített fedélzeti memória, amiben eltárolhatjuk az egérrel kapcsolatos beállításainkat (gyakran több profilt is); software-független. Ám amennyire ez jól hangzik, annyira könnyű élni nélküle.

    Gold Plated Connections: Aranyozott USB-csatlakozó; némileg stabilabb adatkapcsolatot biztosít, kisebb lesz a jelveszteség, mint szimpla társai esetén. Nem létfontosságú a dolog, csak pluszba kellemes extra, ha ilyen van az egér madzagjának végén. Igazi értelme akkor lenne, ha szintúgy aranyozott USB-anyába pöccintenéd be.

    (hyper)glide: Az egér alján található teflontappancsok, amin csúszik az egér. Tartósabb (és jobb minőségű), mint a skatez. Egy szet gyakran évekig elég. Egzakt egértípusokhoz külön vásárolható. Az eredeti talpak helyére kell felapplikálni.
    Különösen ajánlott márkák: SlickSurf, Puretrak HD, Corepad Skatez, Hyperglide, ill. jaffa-féle teflon (lsd. összefoglaló alján).

    skatez / tefloncsík / teflonszalag: Ez is egyfajta glide, gyakran méretre vágható (úgy kell elképzelni, mintha egy darab ragasztószalag lenne - az egyik oldala ragad, a másik teflonos bevonatú). Az egér tappancsaira kell ragasztani (a legtöbb újabb egérnél ez már nem lényeges, mert általában elég jó minőségű teflontappancsokkal kerülnek ki a dobozból - esetleg azok elkopása után lehet olcsó alternatíva a csúszás fenntartására). Sok válfaja van, a legtöbbet 2-3 havonta érdemes cserélni.
    A legjobb minőségű skatez az egyes QPAD-ok mellé csomagolt QGlidz.

    claw / fingertip / palm grip: A Razer által bevezetett fogalmak, amik leírják, hogy egy adott egyén milyen módon fogja az egerét.

    Claw grip --> Karmosan / enyhén hajlított ujjakkal fogod az egeret, a tenyered töve a rágcsáló hátán pihen. A tenyértővel és csuklóval végzed az alap mozgatást, az ujjaiddal finomhangolsz.

    Fingertip grip --> Csak ujjakkal (és csuklóval) irányítod az egeret, a tenyered nem érintkezik az eszközzel.

    Palm grip --> Az egész tenyered rásimul az egér hátára, inkább vállból és alkarból irányítod.

    Általánosságban claw / fingertip grip-hez a kisebb és könnyebb egereket szokták javasolni (pl. Razer Salmosa / Diamondback / Diamondback 3G / Krait / Abyssus, Logitech MX 300 / 310 / G1), míg palm grip-hez a nagyobb testű példányokat (pl. Logitech MX 500 / 510 / 518, Microsoft Intellimouse Explorer 3.0, SteelSeries Ikari Optical, Razer DeathAdder).
    Persze mindent lehet mindenhogy fogni (kivéve a pici egereket palm-osan), az egész csak megszokás kérdése. Én pl. claw-fingertip hybrid-es vagyok, de gond nélkül és kényelmesen használtam a Logitech MX 5xx-eket vagy éppen a Microsoft Intellimouse Explorer 3.0-át is.

    Itt kezdődik a rövid értekezés:
    -------------------------------------------

    Lézerest alapból nem ajánlok komolyabb játékhoz. Régebbi modelleknél (pl. Logitech G3 / G5, Razer Copperhead) ez hatványozottan igaz. Azóta persze fejlődött a technológia (bár a Logitech G5 firmware frissítés után, 800 cpi-n még a "szódával elmegy" kategória nem-homogén mintázatú felületen), s ezért akad egy-két kivétel, ami még a "használható" kategóriába esik, de alapvetően optikai vagy 3G / 3.5G infra (ami szintén optikai, csak a LED fénye nem érzékelhető az emberi szem számára), ami kell.

    Kiemelt szenzorok:
    ---------------------------
    Avago ADNS-A2020
    Avago ADNS-S2020
    Avago ADNS-S3080
    Avago ADNS-S3080E
    Avago ADNS-A3060
    Avago ADNS-A3070 / A3080
    Avago ADNS-A3090
    Avago ADNS-S3095
    Avago ADNS-S3088
    Avago ADNS-S3668
    Avago ADNS-S3888
    STMicroelectronics OS MLT 04
    STMicroelectronics VT5366

    Nagy igazság, hogy el kell felejteni azt, hogy ami újabb, az automatikusan jobb is - mert ez egyáltalán nem így van.
    Az, hogy a dobozokra mit írnak rá, vagy a gyártó mit nyilatkozik a SAJÁT termékéről, gondolom, nem kell különösebben magyarázni, hogy miért totálisan érdektelen. Mint ahogy a Vérpistikék hype-ja se, akiknek életük első játéka a CoD-sorozat valamelyik kései darabja volt.
    Tapasztalataim szerint a Quake / Quake II / Quake III Arena, ill. Counter Strike 1.6-on, esetleg UT 99-en nevelkedettek sokkal átfogóbb képpel rendelkeznek ilyen téren - egyrészt a hosszú évek miatt, amit a HC FPS-iparban töltöttek, másrészt pedig "hajlottabb" koruk miatt (és amiatt, hogy jelen voltak és végigkísérték az egerek történetét az első gaming mouse-tól egészen napjainkig).

    Vezetékes kontra wireless:
    ------------------------------------

    Kifejezetten játékra kizárólag vezetékes rágcsáló való.

    A wireless darabok input lag-ja (bár a technológia fejlődött az elmúlt 5-6 évben) továbbra is alkalmatlanná teszi a patkányt komoly FPS / RTS -re. Sokaknak ez fel sem tűnik, de attól még jelen van. Ha az embernek már van egy tisztességes skill-je (megfelelő movement, jó aim, 10-ből 10x megy a fix, begyakorolt °-okra fordulás), akkor már bizonyosan szembetűnő. Vannak egyesek, akik ezt soha nem fogják elismerni, de velük nem kell foglalkozni.

    Kiemelném mégegyszer: kifejezetten játékra KIZÁRÓLAG vezetékes egeret vegyünk.

    Ha valaki azon botránkozik, hogy elakad a madzag, netán húzza valamerre az egeret, akkor fel kell világosítani a cellux / szigszalag / leukoplaszt / SS- / Razer- / Roccat- / bármiegyéb cord holder / mouse bungee burzsoázia + emberi találékonyság létezéséről és azoknak mágikus kábelstabilizálási képességeiről.
    Ha nem akarunk párezer forintot ilyesmire költeni, a történet igen egyszerű; lemérjük, hogy milyen hosszúságú vezeték kell, hogy saját igényeinknek megfelelően szabadon mozgathassuk a rágcsálót, majd a megfelelő ponton rögzítjük a kábelt az asztal lapjához / hangfal v. monitor oldalához. Voilá.
    Az elmúlt években soha nem akadályozott semmilyen módon a kábel (leírom mégyegyszer; SOHA) - mindezt 3 darabka sötétkék szigszalagnak köszönhetem. Bár utóbbi időben már ezt sem használom, mert a gép az asztalon van és a vezetéket kényelmesen elvezetem a billentyűzet mögött.

    A kábel felragasztása / rögzítése amúgy is kifejezetten ajánlott; nem csak egy akadályozó faktort szüntet meg, hanem megkíméli a vezetéket a fölösleges megtöréstől.

    Egy-két egyéb okosság:
    -----------------------------------

    Tény még, hogy a szenzorokat magas felbontásokról visszább véve (800-1000 cpi tájékára) gyakran kapunk meggyőzőbb eredményt. Sok esetben javul az egerek perfect control-ja (tehát, hogy milyen sebességű rántást képesek hiba nélkül lekövetni), netán valamivel precízebb mozgatást (is) képesek lesznek prezentálni. Vannak olyanok is, amelyeknek kisebb lesz a LOD-ja vagy megszűnik a jitter.
    Már nem is olyan csábitó az a 2000+ cpi, nemde?

    Megjegyezném még, hogy ha kifejezetten high sensitivity-t (esetleg nagyfelbontás mellett) használunk (360 fok = 15 cm vagy kevesebb), profitálhatunk az 1000-2000 cpi közötti beállításokból.

    Az is igaz, hogy sok egér szintén egyszerűbbé teszi az életünket, ha PnP használjuk és nem telepítünk hozzájuk software-t.

    Sok olyan funkció is lehet az egéren, amit csak parasztvakításként lehet értékelni és csak arra szolgál, hogy megragadja a hozzánemértők figyelmét, ill. növelje a termék árát.
    Ilyen pl. a súlyozás (ez még talán nem lenne olyan nagy butaság, hogy ha az ilyen opcióval rendelkező egerek nem lennének alapból is nehezek), On-The-Fly Sensitivity (fentebb kicsit bővebben taglaltam, hogy ez miért nem annyira lényeges), fedélzeti memória (Néha jól jöhet, ha gyakran járunk LAN-partikra, és az egér eltárolja magában a vele kapcsolatos beállításokat. Ennek ellenére ez egy olyan funkció, aminek nem látjuk AKKORA hasznát, de jelentősen emeli az egér árát - komoly játékos egérben nem kitétel a megléte.), mindenféle LCD-kijelzők (csicsa, "advanced-feeling" - igazából csak holtsúly és naív emberek csalogatója)

    Az egérgyorsításról:
    ----------------------------

    Ha a Windows-ban kikapcsoljuk a Control Panel > Mouse > Pointer Options fülön található "Enhance pointer precision" opciót, még nem elég; ilyenkor csak 1-re vesszük vissza az alap egérgyorsítást, de nem kapcsoljuk ki teljesen (ami ugye a "0" lenne). Ez az, amit célszerű mihamarabb deaktiválni.
    Egyes egerek driver-ében adott a lehetőség, de mivel sokszor jobb, ha nem telepítjük azt fel, előfordul, hogy külsős megoldáshoz kell folyamodnunk. A fentebb említett "Enhance pointer precision"-t azért lőjük ki, majd töltsük le a registry-módosítást a hozzászólás alján található linkről és használjuk.

    Pár szó az USB-frekiről:
    -----------------------------------

    Az, hogy egy egér alapból hány Hz-en kommunikál az USB-sínnel, szintén ne legyen mérvadó.
    Ezt hosszú évek óta lehet lehet külső segédprogrammal emelni (a jobb egerek pedig támogatják az USB-hack-et, ha a software-ükben / firmware-ükben nincs is benne, a legtöbb új egér meg már alapból 500 / 1000 Hz-en megy), egy bizonyos szintig pedig úgysem érzed a különbséget. Ez egy ugyanolyan dolog, hogy valakinek a már említett wireless lag sem tűnik fel, akko ne várjuk, hogy az USB-frissítésből adódó késés fel fog.

    Frekvencia / USB-frissítés ideje:
    ----------------------------------------------

    125 Hz -> 8 ms (ez a default Windows-érték)
    250 Hz -> 4 ms
    500 Hz -> 2 ms (ezt nevezném ideálisnak)
    1000 Hz -> 1 ms (overkill)

    A lényeg, hogy 500 Hz fölé nem igazán érdemes menni; ezzel a CPU-ra és az USB-sínre is kevesebb teher hárul (nem beszélve a bizonyos mobok inkompatíbilitásáról - az emelt polling rate stabilitása függhet az alaplaptól is.). Az 500 Hz általában sokkal stabilabban is tartható, mint az 1000, a köztük lévő reakcióidő-különbség pedig elhanyagolható (mindössze 1 ms) .

    Egerek beszerzése, árak:
    ---------------------------
    Ha végignézel az ajánlott darabok listáján, láthatod, hogy jó részük már nem kapható keresekedelmi forgalomban (legalábbis Magyarországon).

    Szerencsére azonban amazon-on / eBay-en (esetleg egyéb, külföldi webshop-okban, aukciós oldalakon, fórumokon) ezen egerek jelentős része még mindig megvásárolható újonan (pl. MS WMO 1.1(a), MS IM 1.1a, MS IME 3.0, Logitech MX 310 / G1 / MX 518, Razer Salmosa).

    Ezen alternatív beszerzési helyeket tovább magasztalva; sokszor még az itthon kapható példányok esetében is jóval kedvezőbb árakra lelhetünk (még ha esetlegesen a szállítási költség nem is ingyenes - merthogy olyan is van), ha alaposan körbenézünk. Komolyan elgondolkodtató tud lenni az a gyakran 2-3-5-7 ezer Ft, ami a zsebünkben marad. Nem feltétlenül a sarki zöldséges felhozatala a legjobb. Igazság szerint 10-ből 9x nem.

    10 ezer Ft-ig ilyen módszerekkel az ajánlott lista többsége beszerezhető - és akkor még számba sem vettük a használtpiacot.

    Az egér egy nagyon fontos periféria, szánjunk rá időt, hogy megfelelő módon felmérjük az igényeinket, tájékozódjunk, alternatív variációkat keressünk mind az egzakt modell, mint pedig a beszerzést illetően. Vásároljunk céltudatosan.

    ------------------------------------------------------------------

    Az ajánlott egerek listája:
    ------------------------------------

    Rövid magyarázat:
    ---------------------------
    sw: mechanikus kapcsoló
    dr: driverben
    FW: Firmware
    int.: interpolált
    AS: Angle Snapping
    AS - : nincs Angle Snapping
    AS +/-: Angle Snapping kapcsolható
    RAM: belső memória
    uh: emelt polling rate-hez USB hack szükséges
    csm: cserélhető markolat
    +w: belsejéből kicsavarozható súly

    Microsoft WheelMouse Optical 1.1a* (124 x 66,6 x 39,6 mm, 79 g, 3 gomb, 400 cpi, AS-, uh)
    Microsoft Intellimouse 1.1a* (126 x 68,1 x 39,3 mm, 86,4 g, 5 gomb, 400 cpi, AS-. uh)
    Microsoft Intellimouse Explorer 3.0* (132 x 69 x 43 mm, 103 g, 5 gomb, 400 cpi, AS-, uh)

    Logitech MX 300 @ 500 Hz (115 x 60 x 33 mm, 80 g+w, 4 gomb, 400 / 800 cpi, AS, uh)
    Logitech MX 310 (118,1 x 66 x 38,1 mm, 90 g, 6 gomb, 400 / 800 cpi, AS, uh)
    Logitech MX 500 @ 500 Hz (130 x 70 x 43 mm, 105 g+w, 8 gomb, 400 / 800 cpi, AS, uh)
    Logitech MX 510 (130 x 70 x 43 mm, 105 g, 8 gomb, 400 / 800 cpi, AS, uh)
    Logitech MX 518 v1* (130 x 70 x 43 mm, 105 g, 8 gomb, 400 / 800 / 1600 cpi, AS, uh)
    Logitech MX 518 v2* (130 x 70 x 43 mm, 105 g, 8 gomb, 400 / 800 / 1800 cpi, AS, uh)
    Logitech G1 (115 x 60 x 33 mm, 80 g, 4 gomb, 400 / 800 cpi, az újabb verzió 1000 cpi, AS, uh)
    Logitech G100s (117 x 63 x 37 mm, ~82 g súllyal, 3+1 gomb, 1000 / 1750 / 2500 cpi default, 250-2500 között 5 szinten, 125 / 500 Hz, AS-)
    Logitech G400 (130 x 70 x 43 mm, 105 g, 8 gomb, 400 / 800 / 1800 / 3600 cpi, 125 / 250 / 500 / 1000 Hz dr, RAM, AS)
    Logitech G400 @ PID LZ13333 (130 x 70 x 43 mm, 105 g, 8 gomb, 400 / 800 / 1800 / 3600 cpi, 125 / 250 / 500 / 1000Hz dr, RAM, AS-)
    Logitech G400s (130 x 70 x 43 mm, ~105 g, 8 gomb, 400 / 800 / 2000 / 4000 cpi default, 200-4000 +/- 50 lépésekben, 125 / 250 / 500 / 1000 Hz, AS +/-)

    Razer Krait (120 x 60,5 x 37 mm, 78 g, 3 gomb, 400 / 1600 cpi, AS, uh)
    Razer Diamondback (120 x 60 x 33 mm, 90 g, 7 gomb, 800 / 1600 cpi, AS, uh)
    Razer Diamondback Plasma (120 x 60 x 33mm, 90 g, 7 gomb, 800 / 1600 cpi, AS, uh)
    Razer Diamondback 3G* (129 x 63 x 38,5 mm, ~95 g, 7 gomb, 800 / 1800 cpi, AS, uh)
    Razer Salmosa* (115 x 63 x 37 mm, ~55 g, 3 gomb, 800 / 1800 cpi sw, 125 / 500 / 1000 Hz sw, AS)
    Razer Salmosa Pro-gaming Edition* (95,9 x 54,4 x 33,3 mm, ~45 g, 3 gomb, 800 / 1800 cpi sw, AS)
    Razer Abyssus* (115 x 63 x 40 mm, ~70 g, 3 gomb, 450 / 1800 / 3500 cpi sw, 125 / 1000 Hz sw, AS-)
    Razer Abyssus 1800 (115 x 63 x 40 mm, ~65 g, 3 gomb, 800 / 1800cpi, 125 / 500 / 1000 Hz dr, AS-)
    Razer DeathAdder 3G* @ FW 1.40 (127 x 70 x 44 mm, 113 g, 6 gomb, 450 / 900 / 1800 cpi, 125 / 500 / 1000Hz dr, RAM, AS+/-)
    Razer DeathAdder 3.5G* (127 x 70 x 44 mm, 113 g, 5 gomb, 450 / 900 / 1800 / 3500 cpi, 125 / 500 / 1000 Hz dr, RAM, AS-)
    Razer Boomslang CE 2007 (139 x 82 x 35 mm, ~125 g, 5 gomb, 400 / 800 / 1800 cpi, 125 / 500 / 1000 Hz dr, RAM, AS)

    SteelSeries Kinzu Optical* (117 x 64 x 36 mm, ~71 g, 3 gomb, 400 / 800 / 1600 / 3200 cpi,125 / 500 / 1000 Hz dr, AS)
    SteelSeries Ikari Optical (130 x 83 x 36 mm, 103 g, 5+1 gomb, 400 / 800 / 1600 cpi, 1000 Hz, AS)
    SteelSeries Kana @ FW v264 @ 400 / 800 cpi (124 x 64 x 37 mm, 72 g, 5+1 gomb, 400-3200 cpi, 125 / 250 / 500 / 1000 Hz dr, AS)
    SteelSeries Kana v2 (124 x 64 x 37 mm, ~75 g, 5+1 gomb, 400 / 800 / 1600 / 3200 (4000) cpi, driver-ben tovább variálható, 125 / 250 / 500 / 1000 Hz, AS-)

    ZOWIE Intellimouse Optical 1.1a (126 x 68,1 x 39,3 mm, 86,4 g, 5 gomb, 400 cpi, AS-, uh)
    ZOWIE AM (125 x 60 x 39 mm, ~88 g, 5 gomb, 450 / 1150 / 2300 cpi, 125 / 500 / 1000 Hz, AS-)
    ZOWIE FK (127 x 53 x 27 mm, ~84 g, 5 gomb, 450 / 1150 / 2300 cpi, 125 / 500 / 1000 Hz, AS-)
    ZOWIE EC1 eVo (128 x 62-70 x 43 mm, ~97g, 5 gomb, 450 / 1150 / 2300 cpi, 125 / 500 / 1000 Hz, AS-)
    ZOWIE EC2 eVo (120 x 58-65 x 40 mm, ~93 g, 5 gomb, 450 / 1150 / 2300 cpi, 125 / 500 / 1000 Hz, AS-)

    A4Tech X-710BF (121 x 68 x 36 mm, 6 gomb, 400 / int.600 / 800 / int.1000 cpi, AS, uh)

    Érdemes lehet még megvárni a Ninox Aurora-t (bst magánprojektje, bővebb info-t itt találhatsz róla). A specifikációk alapján nagyon ígéretesnek tűnik (nekem best buy-nak), ha szereted az MX 300-formát és a könnyű egereket.

    Ha magas(abb) sensitivity-t használunk (high sens, tehát nincs valós szükségünk a kiemelkedő perfect control-ra), esetleges választható opcióként szóba jöhet néhány lézeres egér is. Igaz, listaáraik erősen megmosolyogtatóak (15k+ - ugyanis tévhit, hogy egy jó játékos sajtfaló ennyibe vagy netalán még többe kell, hogy kerüljön). Ilyen érzékenység esetén profitálhatunk a magasabb felbontásból (nyilvánvalóan optikai / infra szenzor esetén is), de továbbra is ajánlott némileg visszább venni a "natív" értéktől (2000 dpi feletti beállítások kerülése). Csodát természetesen ne várjunk, és ne lepődjünk meg, ha esetleg preferencia-változás után (valahogy mégis low sens-nél kötünk ki) ezek a rágcsálók már nem sziporkáznak annyira; a lézer-technológiának még manapság sem kifejezett erőssége a perfect control (a bevált optikai / infra-megoldásokkal ellentétben), akármit is próbál velünk elhitetni a kongó ürességtől visszhangzó marketing vagy a neten hemzsegő tizenéves "szakértők" kimerítő "tesztjei".
    Az A9500 / S9500-ös Avago szenzorral szerelt példányok egészen jók, de esetükben is tapasztalható +5%-os, felületfüggetlen pozitív gyorsulás.

    Opcionális lézeres egerek:
    --------------------------------------
    Logitech G9x (9 gomb, 200-5700 cpi, 125 / 200 / 250 / 333 / 500 / 1000 Hz dr, csm, súlyok [max. 28g], RAM, AS+/-)
    -108 x 58 × 35 mm (no grip)
    -108 x 73 × 35 mm (precision grip)
    -108 x 82 × 37 mm (wide load grip)

    Logitech G500 @ FW 58.18 (129,2 x 75,9 x 44 mm, 10 gomb, 200-5700 cpi, 125 / 200 / 250 / 333 / 500 / 1000 Hz dr, súlyok [max. 27g], RAM, AS+/-)

    Steelseries Ikari Laser (130 x 83 x 36 mm, 98 g, 5+1 gomb, 1-3200 cpi, 1000 Hz, LCD, AS?)
    Steelseries Sensei [RAW] (125,5 x 68,3 x 38,7 mm, 90 g, 7+1 gomb, 90-5670 cpi, 125 / 250 / 500 / 1000 Hz dr, AS +/-)

    Microsoft Laser Mouse 6000 @ 1000 Hz (125 x 70 x 36 mm, ~80 g?, 5 gomb, 1000 cpi, AS?, uh)

    Mindezek után is változatlanul fenntartom, hogy jobban járunk egy minőségi optikával / infrával szerelt eszközzel.

    Az ajánlottak közül döntsön a kényelem, semmi más.

    Egy jó egérpad elengedhetetlen, ha a maximumot akarod kihozni az egérből.
    Ehhez segítséget itt találsz.

    Wireless-"ajánló":
    ----------------------

    Itt nyilván egy bizonyos típúsú kényelmi igény ad okot a kábelmentes vágyakra. Mondjuk fotelből netezni, filmezni, esetleg laptophoz akarunk valamit, ami mégiscsak egér és nem vagyunk hajlandóak a kábelt szépen feltekercselni és összekötni egy kis műanyagdarabbal.

    Ebben a szegmensben szenzor / reakcióidő terén ne várjunk csodákat, mert nem lesznek.

    Vásároljunk valamilyen nekünk tetsző és kényelmes Logitech-et, amit pénztárcánk még megengedhet. Azért ezt a márkát, mert a garanciapolitikájuk példás, nagyon mellényúlni talán nem fogunk.

    Harmadjára is leírom: játékhoz / precíziós munkához kizárólag vezetékes egeret vegyünk.

    ------------------------------------------------------------------

    Néhány rágcsálóról picit részletesebben:
    ------------------------------------------------------

    * Microsoft egerek (WMO 1.1a / IM 1.1 / IME 3.0):
    ------------------------------------------------------------------

    Sokan hajlamosak őket manapság lebecsülni, egy letűnt éra még lélegző őskövületeinek bélyegezve őket, de büszkén jelenthetem ki, hogy még mindig jócskán versenyképesek.

    A sort kezdjük a WheelMouse Optical 1.1a és az Intellimouse 1.1a-val.

    Formára közel azonosak, mindkettő szimmetrikus, bár az utóbbi egy picivel nagyobb, ill. nehezebb, a műanyag borítása némileg csúszósabb és 2 extra gomb is található rajta, egy-egy mindkét oldalán (bár az igaz, hogy ezek az extra gombok nem valami jó minőségűek, a nyomáspontjuk sem mondható határozottnak, de ennek ellenére, ahogy az az egész "old-school" Microsoft játékos-vonalra igaz, nagyon tartósak).

    Rendkívül patinás múlttal bírnak játékos körökben, pedig az első WMO-t tulajdonképpen irodai egérnek szánta a gyártó. Még napjainkban is számos professzionális (és nem-professzionális) játékos választásai, quaker-körökben változatlanul a WMO, CS 1.6-os emberek között az IM 1.1a a legelterjedtebb rágcsáló.

    Alapból műanyag talpakkal szerelik őket, ezért hyperglide beszerzése (SlickSurf előnyben) mindenképpen ajánlott.

    Mindhárom Microsoft közös jellemzője, hogy szívüket ugyanaz a kiváló 400 cpi-s (egyes mérések 420 - 440 / 450 cpi-t mutatnak), 9000 FPS-es DSP-vel szerelt STMicroelectronics OS MLT04 optikai szenzor képezi, mely az egerek tömegközéppontjában foglal helyet.

    Perfect control-juk 125 Hz-en 1.00 m/s, maximális gyorsulás-tűrésük 25 G, malfunction rate-jük 2.10 m/s-nál érkezik el.

    Mivel 8 bites adatsávos rágcsálókról van szó, a polling rate emelése perfect control-javulást idéz elő (csakúgy, mint a Logitech MX 300 és MX 500 esetében, bár azoknál ez még inkább szembetűnő); 500, ill. 1000 Hz-en ez az érték 1.55 m/s - tehát az USB-frekvencia növelésével megmásfélszereződik.

    A perfect control és malfunction rate közötti tartományban erős negatív gyorsulás érzékelhető.

    LOD-juk 1-2 mm között változik, felület függvényében.

    Mind szövet, mind hybrid / műanyag / fém / üveg egérpadokon jól szolgálnak, bármilyen Windows, Linux, ill. MacOS(X) platformon használhatóak, teljesen PnP alapon.

    Görgőjük optikai letapogatásos elven működik, közepes "hangerejű", egészen jól elkülönülő fokozatokkal (6-8-10 év után ezek a jól elkülönített fokozatok már hajlamosak egybefolyni, de azt hiszem, ez igazán megbocsátható) és jellemző rájuk az ismert Microsoft-bug, hogy néha maguktól görgetnek egyet.
    Ez amúgy az egér szétszedésével viszonylag könnyen orvosolható, Quake Live-hoz pedig létezik egy script is, ami meggátolja a véletlen görgetést - így még szétszednünk sem kell.
    Megjegyezném, hogy ez a kis hiba engem soha nem zavart annyira, hogy csak ezért csavarhúzót ragadjak.

    Az IME 3.0 is 5 gombos, alapvetően palm grip-re való egér, az élő legenda, a szimmetrikus 1.1-ek jobb kezes, nagyobb méretű és ergonómikus változata.

    Fizikai dimenziói: 130 mm x 68 mm x 39 mm, súlya kábel nélkül 104 g. Vezetékének hossza 1.83 m. Méretéhez képest könnyűnek mondható, rendkívül stabil érzetet ad.

    Oldalsó gombjai kicsit lötyögősek, amolyan olcsó hatást keltenek, de egy dekád múltán is ott "lötyögnek", szóval ezt nem nevezném kifejezetten negatívumnak.

    Általában Omron D2FC-F-7N mikrokapcsolókkal szerelik.

    Az újabb változat talpai vékony teflon-bevonatot kaptak, ennek ellenére cseréjük ajánlott valamilyen minőségi hyperglide-ra.

    2002-es piacra kerülése óta számos professzionális játékos választása (egészen a mai napig), emberek százezreinek örök kedvence. Annyi bizonyos, hogy óriási mennyiségű pénzt lőttek össze a szponzorált nagyok ennek a kis eszköznek a segítségével.

    A Microsoft a közönségsiker ellenére időközben leállt a gyártással, de a tömeg folyamatos nyomására 2006. Szeptember 21-jén újra a boltok polcaira került a frissített kiadás.

    A két verzió közti különbségek nem túl számottevőek;
    ---------------------------------------------------------------------------
    -a legszembetűnőbb a szín
    -az újabb változat oldalai enyhe gumírozást kaptak
    -az újabb változat görgőfokozatai jobban elkülönülnek
    -az újabb változat kábele már nem annyira merev, ill. némileg könnyebb
    -az újabb változat teflontalpakat kapott a régi műanyagok helyett
    -új IntelliPoint driver, ami akár dpi-váltás emulálására is képes

    Nem utolsó szempont, hogy tartósságban párját ritkítja, meg merném kockáztatni azt is, hogy verhetetlen.

    Személyes lábjegyzetként ehhez kapcsóldva még annyit, hogy nemrégiben adtam el egy 9 (!) éves Intellimouse 1.1a-t, ami 7 évet Maya (!) barátomnál töltött (felkiáltójel, mert aki ismeri, az tudja, hogy szegény egerekkel egy ÁLLAT tud lenni, ex-CS 1.6 pro ide vagy oda :DDD), és a mikrokapcsolók már időszerű cseréjén, a megsárgult borításon, ill. a fáradó görgőn kívül semmi, de semmi probléma nem volt vele; még az alja is majdhogynem teljesen karcmentes volt.
    A most asztalomon pihenő 3.0 is van már vagy 6-7 éves, és a meglazult görgő, valamint némi felületi kopás kivételével gyakorlatilag hibátlan. Kapott is friss Corepad hyperglide-ot.

    Az Intellimouse 1.1a-ból és az Intellimouse Explorer 3.0-ból készültek különféle prémium-kiadások, mindenféle vadító színekben, a Steelseries gondozásában - ill. a Zowie Intellimouse Optical1.1a-k is gyakorlatilag Intellimouse 1.1a-k.

    ------------------------------------------------------------------

    * Logitech MX 518 v1 / v2:
    ------------------------------------

    Bár a két revízió gyakorlatilag ugyanazt az egeret takarja, akad köztük néhány kisebb eltérés.
    A frissítés oka elsősorban az volt, hogy az első MX 518-akkal előfordulhatott, hogy az idő teltével random lecsatlakoztatták magukat az USB-sínről a jellegzetes USB-hang kíséretében és a problémát nem mindig oldotta meg a kábel újracsatlakoztatása. A Logitech reagált a vásárlók beérkező reklamációira, s elkészítette az egér v2-es verzióját. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy még manapság is bőven akad teljesen hibátlanul működő v1 is.

    A különbségekről részletesebben:
    ---------------------------------------

    -A v1 Avago ADNS-S3080-szenzort használ, a v2 Avago ADNS-S3080E-t. A különbség +200 cpi (1600 helyett 1800) az E-jelű "javára", de lényegében egyezik a kettő.

    -A v1 a régebbi MX-egereken megszokott, 5 db, kisebb méretű talppal rendelkezik, a v2 a 3 db, nagy méretűvel. Elmondható, hogy a v1 tappancsai jobban csúsznak, a méretükből és elrendezésükből fakadó csekélyebb súrlódási tényezőjüknek köszönhetően.

    -A v1 alsó műanyag borítása áttetsző, a v2-é nem, ill. a két verzió felső burkolatának színében is van egy csekély árnyalatbeli eltérés.

    Mindent összevetve a v1 jobb választás lehet, mint a v2.

    Sajnos Logitech-betegség, hogy a gyártó nem hajlandó kábelharangot alkalmazni a vezeték védelmének érdekében, ezért előfordulhat, hogy (főként excesszív használat esetén) az megtörik egy ponton, általában ott, ahol az egér belsejébe futnak az erek. Ez természetesen javítható, ill. a kockázat is csökkenthető az amúgy is javallott kábelrögzítéssel.

    Mellékesen megemlíthető, hogy a két verzió műanyag burkolata kompatíbilis egymással, tehát lehet őket csere-berélni. Ez igaz a Logitech MX5xx (és most már G400 is) széria összes egerére - a forma teljesen változatlan maradt a hosszú évek alatt.

    ------------------------------------------------------------------

    * Razer Diamondback 3G:
    ------------------------------------

    A nagysikerű és rendkívül tartósnak bizonyult Diamondback utódja.

    Előfordulhat, hogy a bal gomb nyikorgó hangot hallat. Ennek oka egy fröccsöntési hiba. Az enyém is ilyen (volt, amíg meg nem hekkeltem), hamar előjött neki, de egy kis reszelgetéssel orvosolható a dolog. Ellenben pl. több ismerősömnek is volt DB 3G-je, akik évekig használták anélkül, hogy ez a probléma jelentkezett volna. Szerintem darabja válogatja.

    Amúgy alapesetben a gomboknak határozott kattanása van és valamivel hosszabb úton járnak, mint pl. egy MX 518 esetében - én ezt kellemesnek találtam.

    Az elmondható, hogy az alapvető build quality-je valamivel jobb volt az első generációs Diamondback-nek, de hogy legyen, pro is, a 3G új, gumiszerű Razer-borítást kapott, ami nem csúszik és nagyon kellemes tapintása van. Előfordulhat, hogy hosszú használat után (évek) kicsit hámlani kezd (inkább a gombokon), de ez csak esztétikai defekt. Persze nem kacsazsíros-retkes kézzel kell szétizzadni napi 16 órában és akkor máris más a helyzet - jelentősen csökken az esélye az ilyen "hámlás" kialakulásának, ill. ha lesz is, akkor csak jóval később és csak kisebb mennyiségben.
    Az oldalán lévő gumicsík sárgulhat és kicsit rojtosodhat az évek során (~fél év után már kezd meglátszani), de ez is csak optikai "hátrány".

    Ezekből gondolom kitűnik, hogy nem árt, ha az ember azért nagyjából tisztántartja és nem kakás kézzel ül le a gép elé - de ez alapjában véve elmondható mindegyik egérről.

    A görgő kellemes, puha hatású, csendes, érezhetően elkülönülnek a fokozatok.

    Az oldalsó gombok használatát illetően nyilván közrejátszik, hogy hogyan fogod az egeret. Az elhelyezésból fakadóan adódhat accidental click (nálam ez a jobb oldali gomboknál volt - a claw / fingertip-hybrid eredményeképpen), de én alapból letiltottam driver-ben a plusz gombokat, mert az életben nincs rájuk szükségem. Ilyeténformán ezt sem mondanám problémának.

    A talpai remek minőségűek, ha nem gyilkolja az ember az egeret (tehát nem passzírozza a padba, mint egy idegbeteg zsiráf) és textilpadot használ, 2-3 évig biztos nem kell őket cserélni (de lehet, hogy még annál is tovább bírják). Műanyag padon nem tudom, mennyire tartósak, de ebből kiindulva valószínűleg azon is, csak némileg rövidebb ideig (üvegről ne beszéljünk - az hamar leamortizálja a teflont).

    Támogatja az 1000 Hz-es adatkapcsolatot, viszont a stabil megtartása már nem feltétlenül az erőssége, de ez amúgy is gyakorlatilag fölösleges (meg alaplap-függő is). Az 500 bőven elég, de a 250 is kielégítő.

    A kábel a ridegebb-fajta Razer, mindenképpen ajánlott a rögzítése ( - ahogy egyébként bármilyen más vezetékes egér esetén is - megfelelő hosszot leengedve) szigszalag / cellux / leukoplaszt / mouse bungee / bármiegyéb segítségével, hogy minimalizáljuk a kábeltörés eshetőségét, ill. biztosítsuk, hogy a vezeték soha ne húzza / akadályozza az egeret a mozgatás során.
    Ridegsége ellenére az egyik kedvencem, mivel pehelykönnyű. Gondolkodtam már rajta, hogy átrakom a Salmosa-ba, de mivel az érsorrend más, át kellene kötögetni, így még nem sikerült magamat rávenni.

    A szenzor a jól bevált S3688-as Avago (aka Razer 3G infra), némi prediction-vel. Mind 800, mind 1800 cpi-n precíz. Én 800-on használtam, mert úgy valamivel kisebb a LOD-ja.
    Ha valakinek gondjai vannak vele, akkor ott vagy valami software-es szerencsétlenkedés van vagy egy be nem azonosított személy előtte vízilovakat vert agyon az állatkertben szegény egérrel.

    Padból a legjobb hozzá (szerintem) a QPAD CT / QPAD XL, az Everglide Titan / Razer Mantis / Goliathus, ill. az Allsop Raindrop GigaPad XL és az SS QcK-k).

    Driver-ből mindenképpen a v1.01-et kell leszedni, az már tökéletesen működik Win7-tel. Az "Advanced" fülben a "Master Accel Control"-t érdemes lehúzni 1-re, aztán kikapcsolni (unpipa - így nem fog kelleni az accelfix), majd szépen belőni magadnak a cpi-t és a hozzátartozó X / Y sensi-ket, ill. a "Master Windows Control"-t.
    Ha 1800 cpi-n szándékozod használni és nem akarsz babrálni a horizontális / vertikális érzékenységgel, driver sem szükséges (a 800 cpi-hez kell!), elég a jól megszokott accelfix.

    ------------------------------------------------------------------

    * Razer Salmosa / Abyssus:
    ---------------------------------------

    A Salmosa az MX300 (és a WMO 1.1a) mellett a személyes kedvencem, a Razer cég Krait-vonalának folytatása, mint kis méretű, 3 gombos, minimalista egér. Rendkívül könnyű, leginkább claw / fingertip grip-hez való forma, amely nagyon passzol a fogásomhoz és a low-sens + accel-es, flick-stílusú egérkezelésemhez.

    Szívében S3668-as Avago szenzor dobog, némi predicion-nel. Sajnos gyárilag a talpai jó minőségűek ugyan, de rendkívül vékonyak, így viszonylag hamar elkopnak (még szövetpadon is), szerencsére azonban a Salmosa-Abyssus kompatíbilitás következtében (lsd. lejjebb) pótlásuk könnyűnek nevezhető.

    Szériajelenség lehet a bal klikk nyüszögő hangja (ismert Razer-betegség), de a szétszerelést követően (lsd. lejjebb) egy kis műszerolaj közbeiktatásával megszűntethető.
    Az enyém is hamar nyüfmákolni kezdett, aztán abbahagyta (nem avatkoztam közbe), mostanában néha egy kicsit csinálja, néha nem.

    A birtokomban lévő példány nemrégiben lett 1 éves, ebből eddig 8 és fél hónapot töltött nálam, aktív használat mellett. A gumírozott rész nem hámlik, persze azért nem árt néha takarítani, mert jellegéből adódóan ilyen kis apró gumpikban (leginkább a gombokon) gyűjti az elhalt szövetdarabokat.

    A talpai ugyan nagyon elkoptak, de kicseréltem őket az Abyssus-éval, így most öröm van és bódottá.

    Eleinte kisebb problémát okozott, hogy a fogásból (és a tényből, hogy a gombjai teljes egér szélességben terpeszkednek el) eredendően előfodult, hogy véletlenül megnyomtam a jobb klikket (a kezem amúgy is remegős az RSI miatt, szóval valószínűleg ennek is volt szerepe a dologban), de ezt mára már nagyjából sikerült kiküszöbölnöm. A gombok, mentségükre legyen mondva, nagyon érzékenyek, mert akkor is könnyedén regisztrálják a klikket, ha teljesen a tövüknél fejtünk ki nyomást.

    Hozzátenném még azt is, hogy a gombok (Már megint...kell egy szinoníma...kapcsolók? Nem..) fizikai paramétereinek következtében nagyobb rés van a klikkek alsó éle és az egér bázis szekciója között, ahová könnyedén gyűlnek az apró szennyeződések, szóval itt sem árt néha kitakarítani.

    A görgő, csakúgy, mint az Abyssus esetében, nem túl hangos, kellően széles és jól elkülönülő fokozatai vannak.

    800 cpi @ 500 Hz-en használom, driver nélkül, MarkC Win7 accelfix-szel.

    Létezik egy Pro-gaming Edition / Asian Edition változata is, ami gyakorlatilag megegyezik az eredeti modellel, a különbség csupán annyi, hogy jóval kisebb és könnyebb (laptop-egér méretű) és csak a felbontást állító hardware-es kapcsolók vannak rajta. eBay-ről könnyen beszerezhető, gyakorlatilag aprópénzért.

    --------------

    Az Abyssus a Krait->Salmosa-vonal "továbbálmodása" az S3888-as Avago központi szem hadrendbe állításával.
    Használata során előfordulhat szövetpadokon jitter. Nem mindegyikre igaz ez, tény, hogy az első generációs darabokra jellemzőbb, azonban a szenzor felbontását 450 cpi-re visszavéve (amúgy is a legjobb
    beállítás az egéren IMHO)
    jelentősen csökkenthető, hacsak nem teljesen megszűntethető.

    Ahogy korábban is írtam, ez NEM MINDEN Abyssus-ra jellemző. Az viszont igen, hogy a legtöbb nem igazán szereti a QcK padokat, szóval a legbiztosabb választás melléjük egy Razer Mantis / Goliathus (esetleg Everglide Titan) vagy valamilyen műanyag pad.

    A LOD-ja némileg nagyobb, mint a Salmosa-é, de végső elkeseredésben az ebben a hsz-ban is
    taglalt (DeathAdder-szakasz, lejjebb) ragasztószalag-trükkel lehet rajta csökkenteni.

    Ha zavar a Razer-logó kék fénye, a legbiztosabb módszer a kiiktatására, ha az egér szétszedése után a kis 2 pin-es csatlakozót kihúzod a NYÁK-ból.

    A szétszerelés mind a Salmosa, mind az Abyssus esetében egyszerűnek mondható; mindössze egyetlen csavart kell kicsavarnunk, ami az alsó, nagyobb méretű talp alatt helyezkedik el (csakúgy, mint a Diamondback 3G-nél). Ennek eltávolítása után finom mozdulatokkal szedjük le a felső borítást. Legyünk óvatosak, mert az egerek elülső részén két kis műanyag pöcök ki- és beakasztása szolgálja a rögzítést.

    Érdemes még azt is tudni, hogy az Abyssus fizikai szinten kompatíbilis a Salmosa-val, a kettő alsó műanyag része (ebből következően a talpak is) gyak. ugyanaz, a kábel érelosztása is azonos, a felső részük keresztben csere-berélhető a görgő kis megmachinálását követően.

    Megjegyezném még azt is, hogy mind a Salmosa, mind az Abyssus esetében a hardware-es polling-rate és felbontás kapcsolókat nagyon tudom díjazni, mivel így a drivermentesség egészen új magasságokba emelkedik, elég csupán egy accelfix-et felrakni.

    Végszóként még annyit, hogy bár az Abyssus gombkialakításának köszönhetően abszolút nullára redukálódott a néhai, véletlenszerű jobb kilkkelésem, az egér tömegközéppontját kicsit furcsának érzem a Salmosa-hoz viszonyítva. Ebben közrejátszik valószínűleg az is, hogy súlya is több némileg - bár még így is a nagyon könnyű egerek családjába tartozik.

    Sajnálatosnak tartom, hogy nincs rajta 800 / 900 cpi-s beállítás, mintegy arany középútnak a 450 és 1800 között, de azt a tényt méginkább, hogy a hardware-es polling rate kapcsolóval csak 125 és 1000 Hz-et tudunk kapcsolni, 500-at nem; ha erre vágyunk, USB-hack segítségével kell ráerőszakolnunk ezt az értéket.

    Összességében az én választásom a Salmosa, de ugye, mint ahogy az az egerek esetében lenni szokott, ez egy szubjektív kijelentés.

    (Ezúton szeretném kérni, hogy mivel az enyém OEM importból származik, aki rendelkezik Razer Salmosa dobozzal (és nincs már rá feltétlenül szüksége), keressen meg privátban. Előre is köszönöm. :R)

    ------------------------------------------------------------------

    * Razer DeathAdder revíziók:
    -----------------------------------------

    Razer DeathAdder 3G v1 (Avago ADNS-S3688): Első generációs NYÁK. A CPL 2007-en debütált zárt körben, de sok probléma volt vele. Hivatalosan forgalomba nem került. Ami DeathAdder CPL Edition néven volt kapható, már egy DeathAdder 3G v2.
    --------------
    Razer DeathAdder 3G v2 (Avago ADNS-S3688): Első generációs NYÁK. A belső elrendezése nem kompatíbilis a DeathAdder 3G v3-mal és a DeathAdder 3.5G-vel.
    Több vöröshullámot érzékel, mint infravöröst; ennek következtében LED-je cserélhető vörös LED-re, ha csökkenteni akarjuk a LOD-ot. A többi verziónál ez a lehetőség nem adott.
    Dobozán teljesen mattszürke a DeathAdder-logo.
    Az egér hátán lévő Razer-logo átlátszatlan fehér.
    Az egér alján lévő matricán nincs a Razer-féle kígyó a jobb felső sarokban. A matrica alatt a műanyag sima.
    A Black Edition mellett ennek van a legigényesebb anyagminősége. Első osztályú gumírozás, sima műanyagok. Az is igaz, hogy a gumi így érzékenyebb lesz az izzadtságra, a műanyag pedig - mivel finomabb tapintású, mint a többi variánson - jobban gyűjti a zsírt.
    Non-braided kábel.
    Felbontások: 450 (~520*) / 900 / 1800 cpi.
    LOD: 1.2 mm magasról még érzékel, 2.4 mm-ről már nem.* Néhány mérés azt támasztja alá, hogy a legalacsonyabb cpi-érték kicsivel magasabb, mint a dobozon feltüntetett - a többi variánssal összehasonlítva némileg gyorsabb.
    --------------
    Razer DeathAdder 3G v3 (Avago ADNS-S3688): Második generációs NYÁK. Ide tartozik a Mac Edition, a Guild Wars Edition és a Voodoo Edition. A belső elrendezése azonos a DeathAdder 3.5G belsejével.
    Dobozán a DeathAdder-logo fényes (de nem hologramos v. színváltós).
    Az egér hátán lévő Razer-logo nem intarziás és határvonalai mentén nincs gumi.
    A felületi anyagminőség a legrosszabb (karöltve a 3.5G-vel); gyengébb minőségű gumi és műanyag - viszont pont a csökkent minőség miatt kevésbé érzékeny az izzadtságra és zsírra.
    Non-braided kábel.
    Felbontások: 450 / 900 / 1800 cpi.
    LOD: 2.4 mm magasról még érzékel, 3.6 mm magasról már nem.
    --------------
    Razer DeathAdder 3.5G (Avago ADNS-S3888): Második generációs NYÁK. A Black Edition, Dragon Age II Edition és Transformers 3 Edition is ide tartozik. Belső elrendezése azonos a DeathAdder 3G v3-mal és a Black / Dragon Age II / Transformers 3 Edition-nel.
    Dobozán világosan szerepel a 3500 cpi, a DeathAdder-logo fényes, hologramos-színváltós.
    Az egér alján a matricán látható a Razer-féle kígyó, a jobb felső sarokban. A matrica alatti műanyag rész érdes.
    Braided kábel.
    Felbontások: 450 / 900 / 1800 / 3500 cpi.
    LOD: 3.6 mm magasról még érzékel, 4.8 mm magasról már nem.
    --------------
    Razer DeathAdder Black Edition (Avago ADNS-S3888): Második generációs NYÁK. Belső elrendezése azonos a DeathAdder 3G v3-mal és a 3.5G-vel.
    A legjobb anyagminőség. Bár a műanyaga szintén a 3.5G esetében alkalmazott gyengébb minőségű verzió, viszont vékony gumiborítást kapott, ami meglehetős módon ellenáll az izzadtságnak és a zsírnak.
    A dobozán egyértelműen szerepel, hogy Black Edition.
    Az egér könnyen felismerhető, mivel metálszürke felső részt és gumírozott oldalrészt kapott, a görgője fekete, nem képes világítani.
    Az alján a matricán egyértelműen szerepel, hogy Black Edition, az alatta lévő műanyag szintén érdes.
    Braided kábel.
    Felbontások: 450 / 900 / 1800 / 3500 cpi.
    LOD: 3.6 mm magasról még érzékel, 4.8 mm magasról már nem.

    Teljesítmény terén egymástól eltérő karakterisztikái vannak mindegyiknek. Ennek oka (akár azonos szenzor esetében is) a NYÁK-ban, ill. a DSP-ben keresendő.

    A legmagasabb perfect control-értékek minden esetben 1800 cpi-n mérhetőek.

    Az ajánlott polling rate-érték 500 Hz.

    A teflontappancsaik nem a legjobbak (meglehetősen vékonyak) - ebből adódóan előfordulhat, hogy bizonyos felületeken a DA-d pluszban surlódik, mert leér a hasa (hozzá kell tenni, hogy ez inkább a 3G-verziókkal fordulhat elő); ilyenkor általában segít, ha a gyári talpakra egy extra réteg hyperglide-ot ragasztasz (így egy kicsit csökkenni fog a LOD is).
    Ha alkalmazod a dupla hyperglide-taktikát, egy picivel kevesebb cpi-t fogsz érzékelni, mint ami a beállított. Ez természetes.

    Még egy módszer a LOD csökkentésére, ha fogsz egy darabka nem-átlátszó ragasztószalagot és felragasztod az egér aljára a szenzorhoz. Fontos, hogy magát a lencsét ne takard el, csak árnyékolj ki egy részt a pásztázó infravörös sugarak elől.

    Ha csak a LOD-csökkentést tartod szem előtt, a ragasztószalag + extra réteg hyperglide együtt is alkalmazható.

    A drivereket nem muszáj telepítve hagyni. Felrakod, beállítod, ami kell (ha kell) és uninstallálod.

    Léteznek balkezes kiadások is.

    *SteelSeries Kinzu Optical (aka. Kinzu v1):
    -----------------------------------------------------------

    Formára szinte WMO, csak néhány milliméterrel kisebb, súlyra is könnyebb 8 g-mal.
    Részemről a forma / súly halmazban ezzel gyakorlatilag az élre tör.

    A görgő puhábban jár, ha nem is tökéletesen, de azért érezhetően elkülönülnek a fokozatok.

    3 (+1 profilváltó) gomb, semmi "extra", ami kell. Meg kell említeni, hogy a gombok viszonylag "nehezen" lenyomhatóak, kell egy kis "plusz" kraft hozzájuk -> jó lenne, ha japán Omron-okkal lenne szerelve.

    A kábele lehetne jobb. Braided, amitől elég merev és nehéz lesz. A csupaszítás segítene, de valahogy nincs kedvem ezzel küzdeni.

    A talpak követik a manapság divatos 3 nagyobb glide-sémát. A WMO itt jobb a 4 kisebb méretű talppal - kisebb a surlódási együttható. A csúszás sem egy álom, ajánlott új, minőségi teflont szerezni alá. Abból is lehetőleg vékonyabbat, mert a jaffától rendelt glide-okkal (amik amúgy igen jó minőségűek, amellett, hogy olcsóak) használhatatlan volt ingame az alacsony LOD miatt.

    A szenzorra (STMicroelectronics VT5366) ráférne egy kis javulás. A sok apró, hirtelen korrigálás (értsd lg vs olyan player, aki tud dodge-olni) elég nehéz vele, pont a beépített hardware-es accel miatt. Erős szokást igényel.
    Ez még akkor is érezhető, ha Windows-ban 6/11, EPP off + accelfix is fent van; adott cpi-n a sensitivity-t és cl_mouseAccel-t (Quake III Arena / Quake Live cvar-ok) visszább kell venni, ha hasonló érzékenységet szeretnénk, mint ami korábban volt. Pontos méréseket nem végeztem, de abban sem vagyok egészen biztos, hogy a hardware-es accel görbéje lineáris.

    Angle snapping nélkül is talán jobb volna, főleg a pixelshot-ok. Avago ADNS-S3668 belsővel (Razer 3G infra, AS ugyan még mindig van) lenne az igazi számomra.

    Ennek ellenére továbbra is ezt fogom használni (800 cpi @ 1000 Hz @ USB 3.0, no driver, FW 2.9.20, Win 6/11, EPP off, MarkC Win7 accelfix), mert hibái ellenére adja.

    Fontos: ha Kinzu-d van, soha az életben ne rakd fel az 1.10-es driver-t, mert tele van buggal ÉS flash-eli a ROM-ot, amit aztán már nem tudsz visszacsinálni!

    -----------------------------------------------------------------

    Segédprogramok, linkek:
    ----------------------------------

    MarkC accelfix (Win 7, Win 8.x, XP Legacy)
    Bővebb info accelfix-ről: [link]
    Cheesemfix (Win XP)
    Bővebb info Cheesemfix-ről: [link]
    mouse rate checker 1.1b
    Enotus MouseTest
    SS Kinzu v1.0.7.1 driver

    Házi, méretre készített, minőségi és olcsó teflontalpak: jaffa 2843
    A sokat keresett Omron D2F-01F mikrokapcsolók beszerzési helye: [link]

    Lényegében ennyi lenne a bevezető. A jövőben majd fokozatosan update-eljük a post-ot.

    ----------------------------------------------------------------------------
    ----------------------------------------------------------------------------

    [ Szerkesztve ]

    SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

Új hozzászólás Aktív témák