Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    A topic szabályai a következőek:

    1) A PH!otóstopic célja, hogy egy-egy meghatározott témában fotókat készítsünk és azokat értékeljük.

    2) A játék két topicra van szedve. Jelen topic kizárólag a képeknek és a rájuk érkező véleményeknek van fenntartva. Minden más egyéb, beleértve a véleményekre való bármilyen reagálást, az aktuális vagy leendő témáról/témákról való beszélgetést, bárminemű egyéb csevegést, a társtopic témájába tartozik, az ilyen jellegű hozzászólásokat oda várjuk. A társtopic linkje: [link]

    3) A hagyományos fordulók heti ciklusokban működnek. Egy ilyen ciklus - ha csak nincs máshogy kiírva - szerda 23:00-tól következő szerda 23:00-ig tart. A forduló lezárásával egy időben kihírdetésre kerül az új téma, amelyre a következő szerda estig lehet képet feltölteni, témánként 1 db-ot.

    4) A heti ciklusokon kívül hosszabb lefutású témákat is szoktunk hírdetni, ezek szabályai általában eltérnek a heti fordulók szabályaitól. Ezekről bővebben az aktuális szolgálati közleményben lehet tájékozódni.

    5) Szétválasztjuk időben a képfeltöltést és a véleményezést. Minden fordulóban az előző fordulóra érkezett képeket lehet értékelni. Tesszük ezt azért, hogy például a Béla által szerdán feltöltött képre, Csaba által csütörtökön írt komment ne befolyásolja Dezsőt abban, hogy pénteken milyen képet töltsön fel. ( a nevek természetesen fiktívek). Ha valaki az aktuális ciklus témájára feltöltött képet kritizálja (melyre a feltöltés még nyitott), a hsz-ét töröltetjük. Bírjuk ki egy hétig!

    6) A ciklusok témájának kijelöléséért a játék mindenkori szervezői a felelősek. Ötleteket viszont bármikor örömmel látunk és várunk a társtopicba. :K

    7) Nincs pont- vagy hasonló verseny. A cél az agytekervényeink megtornáztatása, a látásmódunk, a kreativitásunk fejlesztése, tanulás egymástól. Ehhez azonban értékes visszacsatolásra van szükség, ezért mindenkinek, aki képet tölt fel, véleményeznie kell legalább 3 képet a többiekéből, építő jelleggel, informatív módon, amiből tanulságot lehet leszűrni. Fejtse ki, miért tetszik, vagy miért nem tetszik neki a kép, hogyan, mitől lehetne szerinte jobb, szebb, érdekesebb, elgondolkodtatóbb. Törekedni kell rá, hogy az addigi értékelésekből kimaradt vagy kevesebbet értékelt képek is figyelmet kapjanak, azokról is essen szó.
    Kerülni kell a "fikázást", a másik szándékos, vagy akaratlan megsértését, de a sértődést is: a kapott kritikát is igyekezzünk jóhiszeműen fogadni, feltételezni hogy a másik sértő szándék nélkül, pozitív szándékkal írt.

    8) A véleményben egyértelműen meg kell határozni, melyik feltöltött képekre reagálunk. (Ez általában az alkotó nevének megjelölésével történik, emellett a kép hsz-ának. sorszáma vagy linkje is szerepelhet.)

    9) Gyakorlati tudnivalók a feltöltendő képekkel kapcsolatban:
    A gyakorlatban (digitális fényképeim topik tapasztalatai) leghasználhatóbbnak bizonyult méretek alapján a képek rövidebbik oldal legyen legalább 400 pixel, hosszabbik oldala legfeljebb 1280 pixel. (extrém vágás, vagy panorámakép és hasonlók esetében lehet ettől eltérni). Legyen ez a normál méret. Mindenképpen kerüljön feltöltésre a kép normál méretben. Emellett természetesen egyéb méretekben is feltölthető, de jelölni kell, ha egy link nem a normál méretű képre mutat.

    10) A képeket link formájában helyezzük el a topikban. Thumbnail természetesen használható. Amennyiben thumbnailt használunk, annak hosszabbik oldala nem haladhatja meg a 350 pixelt.

    11) Törekedjünk arra, hogy olyan képeket küldjünk be a fordulókra, amiket még nem tettünk közzé a prohardveren. Amennyiben valaki úgy gondolja, hogy egy fordulóra pont egy olyan képe lenne tökéletes, amit már linkelt más topicban a prohardveren, fővesztés terhe nélkül beteheti, a lényeg, hogy ne csináljunk ebből rendszert, egy-két egyedi alkalommal viszont elnézhető. Ez vonatkozik a heti fordulókra és még sokkal inkább a hosszú lefutású fordulókra! Olyan képet viszont, amit a topicba már egyszer linkeltük, a játék későbbi fordulói során egyáltalán nem lehet felhasználni!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák