- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Computex 2025: szinte mindenre gondol a Team Group
- ATX 3.1-es tápokkal gyarapodott az MSI MAG termékcsaládja
- Még mindig nem döntött az ASML High-NA gépeiről a TSMC
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen videókártyát?
- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Projektor topic
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- E-book olvasók
Új hozzászólás Aktív témák
-
pauzoli
csendes tag
Szia.
Kösz a választ. Már csak az érdekelne hogy hol tudok ilyet beszerezni, mert ahhoz hogy csináljak egyet teljesen hülye vagyok.
-
pauzoli
csendes tag
Sziasztok!
Lehet nem jó topikba írok, de volna egy hasonló problémám. Összedugtam a PC-t a LCD TV-vel. A képpel nincs is semmi probléma, viszont a hang búg. Minél hangosabbra veszem a TV-t annál hangosabban búg. Mi lehet a probléma?
-
fondorlatos
aktív tag
nem ide akartam
-
Wilika
aktív tag
Nnah, megvan mi okozza a gondot.. legalábbis valami összefüggés látszik.
Egyelőre nincs rendes monitorom, csak egy ősöreg TFT van kölcsönben havertól (de legalább DVI-s) viszont elég gány tápja van, mert egyfolytában ciripel. Na ha az bemelegszik, szépen elkezd a hangfal is búgni. Amint kikapcsolom a monitort a hangfal is elhallgat.Amúgy saját kábele van, mármint lóg 3 összeforrt kábel ki az ugatónak a hátából (amibe a 12V-os ~AC is megy (földeletlen adapter)), és azt a három jack-et kötöm az alaplapi hangkártyára.
-
Wilika
aktív tag
Ha visszaemlékszel a Mézga családra, akkor tudod, hogy a Blöki maga a Föld
Elvileg direkt azért húztunk be egy földelt konnektort a szobába, hogy arról menjen a PC, szóval annak rendben kéne lennie... vagy tapogassam végig a gépházat a fáziskeresővel? (réges-régen egy gépünkön világított
)
Amúgy azt a morgást úgy is tudja, ha nincs rádugva semmire.
-
Wilika
aktív tag
Sziasztok
Én a minap vateráztam egy 5.1-es Creative hangfalszettet. Nagy, gyermeki örömmel kibontottam és rá is kötöttem az alaplapi hangkártyára, aztán hallom, hogy zúg folyamatosan. :S Ha nyomok a kártya kezelőprogramján egy tesztet, akkor irányhelyes abszolút a felállás, mindenki szól a maga helyén, de egy folyamatosa alapzaj van. Ha végigdugom az aljzatokat egy szimpla fülessel, akkor nincs ilyen zaj, csak a hangfalszett produkálja. :S Plusz, ha közelítek a kezemmel az ugatóláda segge felé, akkor olyan bizalmatlanul morogni kezd rám.
Valami ötletetek, hogy mit lehetne tenni? -
aram01
nagyúr
sajnos ez nem segített van még valakinek ötlete?
-
aram01
nagyúr
sziasztok nekem is lenne egy ilyen gondom: lcd tv búg mint a disznó de csak ha adok rá hangot ha lenémítom nincs búgás.digitv scart csatival van csatlakoztatva,házimozi svideon van valami ötletetek?
-
KMT
addikt
válasz
alcsapalcsa #17 üzenetére
Fejhallgatóval is búg?
Csak nem asus laptop?
-
alcsapalcsa
tag
hasonló kérdés:
adott egy erősítő és egy laptop, összekötöm és búg, de nagyon, nem kicsit, nagyon...
kihúzom a laptopot a konnektorból és uúgy búg. lehet itt is vmi hurok?
majd kipróbálom, hogy mindent mindenhonnan kihúzok, csak az erősítő és a laptop, akkor már ne legyen nekem hurok, de ha lehet akkor vki írja meg, mert akkor vmit antihurkolok.köszönöm
-
sipos.janos8
csendes tag
helló. nekem olyan kérdésem lenne, hogy épitettünk egy utasitó rendszert és az baj hogy négy fülest akkarok megszólaltatni egyszerre egy mikrofonnal és ez megy is szépen csak közben a fülesben szól rádió? hallkan de ott van a rádió jele.
miért van ez és hogy lehet megszüntetni. -
RoolykA064
csendes tag
Ok, Próbálok vmit... szólok ha van vmi ujdonsag.
-
p_adam
addikt
válasz
RoolykA064 #13 üzenetére
Bár elég nehéz mindkét verzió, de vagy szerezned kell egy jobb tápot, vagy leföldeni valahogy az erősítőt.
-
RoolykA064
csendes tag
Hello Mindenkinek!
Van 1 Hitachi sdt-7670es erőlködőm,ami Rá van kötve a számítógépemre (Hangkártya Tipusa: Realtek ALC850). A Probléma az vele,hogy a hangfalakból valami furcs mély hang jön. Akármit próbáltam csinálni,mindig jelentkezett. Ha Max hangerön van az erölködö,már 3 háztömbnyire hallják, h. valamit tölt a vinyóm. Nagyon idegesitö tud lenniJah, és a windows hangerőszabályzónál a hanghullámot max 3-4%-ra lehet feltolni,mert ez felett már torz a hang. Kérem Segítsetek!!!
Elöre is köszönöm!
Üdv.oolykA064
-
greenface
aktív tag
Thx, kipróbáltam a villásdugó forgatásokat, semmi változás.
Viszont észrevettem vmit: ha kihúzom a TV villásdugóját, ugyanúgy marad a búgás, amíg a koax-t ki nem húzom. Ezek szerint mégis a koax-on szed össze vmit... Mi lenne, ha vhogy leföldelném a koax árnyékolását....? -
Rover623
félisten
Első körben dugd közös elosztóba vagy egymáshoz minél közelebbi konnektorba az erősítőt és a TV-t.
Ha továbbra is búg, vagy nem tudod máshova dugni őket, húzd ki vmelyiket a konnektorból és dugd vissza fordítva...ha kell próbáld ki a két villásdugót mind a négy lehetséges állásban. -
greenface
aktív tag
Sziasztok, felhozom a topicot, van egy olyan gondom, amellyel a fent leírtakban nem találok megoldást (persze lehet az én hibám
):
A szitu igen egyszerű:
Adott egy TV és egy erősítő. Egyik sem földelt. A TV-be koax kábelen jön a jel, panelházban, szolgáltatótól. A TV-n van egy kis jack kimenet, az erősítő régi fajta, oljan nagy kerek bemenet van rajta, nem tom minek mondják... Nos a gond az, hogyha összekötöm őket, búg.
Amit próbáltam:
- koax kábelt kihúzom a TV-ből: változik a búgás hangszíne, de búg tovább... Tehát valszeg hiába tennék kondit a koax-ba.
- TV jack kiemenetre fülhallgató: nem búg, tehát a TV kimenete jó.
- Erősító bemenetre mp3 lejátszó: nem búg, tehát az erősítő bemenet is jó.
- Kábel is tuti jó, PC-t kötve az erősítőre nincs búgás.
Mit tegyek?
[Szerkesztve] -
Maladar
tag
Sziasztok !
Hát ezt itt olvasva a tisztelt hozzáértőktől lenne kérdésem (esetleg ''sagyuri'' ) nem tudom olvassa -e
Ezek szerint én minden bizonnyal nagy vad**rom vagyok, mivel én a pc védőföldjét egyszerűen kikötöttem, ráadásul gányul. ( A védőföldes kábelt szigszallaggal körbetekertem, és a monitorét szintúgy) Már nem emlékszem h pontosan melyik földhurok miatt is mert volt nekem is h búgott a hang ill. tv-outon rossz volt a kép tv-n. De ez így van már legalább 3 éve !!
Tisztelt hozzáértő leírná h nekem mekkora kondit és hova lenne érdemes betenni?
A következő a helyzet:
Lakótelepi lakás , antenna bejön ''nappaliba'' itt rákötve videóra majd elosztva megy a tv be ill. előszobán át az én szobámba. A nappaliban van egy P3as tv-outtal ennek a képe és a hangja megy a videóba, földjét ennek is lekötöttem
Az én szobám már bonyolultabb: bejön az imént szétosztott antenna bele videóba, majd szétosztva tvbe és bele egy P4 ben levő tvtunerbe (bár ezt mostanában kihúztam).
A p4 és a videó rá van kötve egy audio-videó erősítőre, mintha mindkettő videó lenne, tehát a p4 tv outja és tv inje valamit a hangártya ki/be járata rajta van, a videó szintúgy.
Ez egy régi philips erősítő, tehát szinte biztos hogy semmijen föld-elválasztó ill. ehhez hasonló dolog nincs benne. -
LionTm
aktív tag
''sagyuri'' Megoldása ami bevált!!!
Tipikus földhurok.
Ha tudod, miről van szó, akkor OK; ha nem, szívesen megírom egy hosszabb lélegzetű levélben.
A megoldás: ahol a TV-aljzat bejön a szobába, nem szabad rögtön rádugni az antennakábelt, hanem közé kell tenni egy kis adaptert.
Ez az adapter roppant 1szerű felépítésű: egy antenna apa és anya csatlakozót két kondenzátorral kötünk össze. A két kondi pl. 10 nF / 150 V-os legyen. Ez a néhány tíz MHz-es TV-jelnek gyakorlatikag nem akadály (50 MHz-nél összesen kb. 0,64 ohm), az 50 Hz számára viszont a külső (földelt!) árnyékolásokat összekötő kondi kb. 318310 ohm ellenállást jelent.
Szal a két kondi azért kell, mert a ''külső'' (az épület) kábelét így alacsonyfrekvenciás és egyenáramú szempontból teljesen függetleníted a szobáétól (TV + video + PC + stb. komplexum). Mind a két ágba teszel egyet, vagyis a koax belső erébe is és az árnyékolás/földelés/nullavezető-be is. A végén viszont azért emlegettem csak egy kondit, mert a földhurokban folyó áram a szokványos esetekben csak az árnyékolásokban (külső vezetőkben) folyik, így erre csak a koax árnyékolását megszakító kondenzátor van hatással. (Mármint olyan hatással, hogy gyakorlatilag áthághatatlan akadályt jelent neki.)
Ilyen búgó hurok kétféleképpen alakulhat ki:
Az egyik esetben teljesen zárt fémes vezetőgyűrű van, pl. a TV-ből ki van vezetve a hang ÁRNYÉKOLT kábelen az erősítőbe, abba viszont be van dugva a hangkártya is, a PC videokártyáján viszont van TV-kimenet, ami felvétel céljából a videóra van kötve, ami persze egy antennakábelle össze van kötve a TV-vel. Máris van egy (az árnyékolt és koax kábelek külső fémharisnyájából álló) zárt vezetőhurkunk, ami akár több vagy több tíz négyzetméteres felületet is körülzárhat. A modern lakásokban mindenhol egy rakás elektromos gép van, így jelentős elektromágneses tér (főleg 50 Hz-es) van mindenütt. Egy kis indukció stb. és a zárt vezetőkörben akár több tíz - több száz mA-es, 50 Hz-es váltóáram is folyhat. Ez milliméterekkel halad a kábelek belső ere mellett, sok-sok méternyi hosszon. Persze mágneses tere is van, ami 50 Hz-zel váltakozik. Persze ez a közel lévő belső érben is indukál valamicskét. Persze ott menne a hasznos jel is szegénykém... erre aztán rászuperponálódik a mi kis indukált áramunk, azán meg is van a brumm. Ez ellen úgy szoktak védekezni, hogy pl. a jelkimeneteken mind a testet, mind a jelet kondenzátorral leválasztják. Ez nem lehet nagyon kis kapacitású, mert a jelet is nagyon csillapítani fogja, de túl nagy sem, mert akkor már az 50 Hz is átslisszol rajta. (Tkp ezt javasoltam házilagos megoldással az antennaaljzathoz).
A brumm másik forrása a tulajdonképpeni igazi földhurok. Itt pl. bejön az antennavezeték, amelynek a jelföldje TÉNYLEGESEN, galvanikusan le van földelve az ''igazi'', a 230/400 V-os hálózat földjéhez, az épület fémszerkezetéhez, a vízvezeték- és fűtéscsövekhez stb. Innen megy a jel a TV-be, onnan a hangkábel az erőlködőbe, onnan a PC hangkártyáján át a PC tápba, amit ugyebár VÉDŐVEZETŐS, népiesen földelt konnektorba kell dugni. A kör így a konnektortól a földelőhálózaton, fémcsöveken, épületfémvázon stb. keresztül záródik az antennaaljzat felé és az eredmény ugyanaz, mint az előző esetben. (Két ponton van földelés, mint látjuk!)
A megelőzés: se a jelvezetékek, se azok árnyékolóere ne alkosson ZÁRT hurkot (ha kell, alkalmas helyre épített, alkalmas értékű kondenzátorokkal gondoskodjunk erről), és ha a rendszer földelve van (ez általában elkerülhetetlen, ha kábelantennás TV vagy PC van a rendszerben, a PC ráadásul érintésvédelmi okokból ezt igényli is), akkor CSAK EGYETLEN PONTBAN legyen földelve!
Igényes, nagyobb erősítőkön (pl. a Dynacord 2x440 W-os erősítője) a táp- és védővezető-féle testet/földet teljesen elszigetelik a jelföldtől, de egy db kapcsoló van a gépen valahol, amivel a két rendszer összeköthető. Ha a hangrendszerben csak ő egyedül a földelt, a kapcsolót zárjuk, ha van más földelt gép (pl. egy másik erősítő), akkor nyitjuk.
Az is jó megoldás (nálam így van kialakítva), ha pl. a PC-s hangkártyán van optikai digitális ki- és bemenet és pl. egy DAT-magnón vagy MD-rekorderen keresztül kötjük az audio rendszerre a PC-t. Az opto kábelek elég hatékonyak a brumm ellen, lévén hogy egy szikra fémet sem tartalmaznak, a másfél méternyi útra pedig nem szívesen vállalkozik az 50 Hz, ha csupa műanyagon és üvegszálon át kell mennie...
Régebben a leválasztást én is kondikkal oldottam meg, négyszeres RCA-aljzatokkal, ahol a belső ereket és az árnyékolásokat is megfelelő méretű kondenzátorok kötötték össze. Csak be kellett rakni egy ilyet a TV-ből jövő RCA végű hangkábel végére és innen egy rövid RCA kábellel az erősítőbe. Így nekem nem is kellett a TV antennakábelébe leválasztást szerkesztenem. -
LionTm
aktív tag
Szerettem volna hallgatni kedvenc zenéimet az erősítőn keresztül ha már egyszer van szóljon is rendesen. A Gépbe egy 3.5-es sztereó jack kábel ment a másik vége ahol az erősítő van sztereo RCA (nem átalakítós hanem gyári, de próbáltam átalakítósan is). Semmi probléma nem történt mindaddig amíg be nem dugtam a gépbe a kábelt, nagyon elkezdett búgni.
Amit már próbáltam:
- irány változás
- erősítő némán járatása a kábellel
- kihúztam minden más (TV, DVD, Tunner)
- hangkártyába is dugtam
- kis hangfalak fejhallgató opciójába is
Más 5letem nem volt. Valaki járt már így?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch 5 Pro LTE 45mm, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Beszámítás! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest