Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Bemutatkozott az ASUS ROG Crosshair X870E Apex alaplap
- Milyen processzort vegyek?
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fire_Vire
tag
Üdv o/
A Logitech® X-530 topikjából tévedtem ide. Mint laikus kérdeznék.....
A pattogás ritkán fordul elő az általatok említett szituációkban amikor elindul egy elektromos fogyasztó. Nem is lenne zavaró.... De kiszámíthatatlan és nagyon hangos tud lenniezért mindig qurvára megijedek
.
Ha kihúzom a jack dugót a számítógépből akkor megszűnik a néha pattogó jelenség. Ebből nekem lejön az hogy nem a hálózatból veszi fel jelenséget hanem a levegőben terjedő rádiós zavar az oka. Több helyen is volt már a hangfal mert koleszos vagyok/voltam és volt ahol még rádió adást is fogott passzívan...
A kérdésem pedig az hogy akkor nem lehetne a jack dugóra valami szűrőt kötni?
Esetleg melyik alkatrész próbáljam meg kicserélni a gépben hogy megszűnjön a jelenség?
A házat? Ezt azért gondolom mert elég jól szolgálhat antennaként.
A tápot? A másik antenna forrás.
Az alaplapot? Ha bár full extrás volt annak idején lehet hogy a hangkártyája nincs rendben.
Vagy vegyek egy Asus Xonar hangkártyát ami gyárilag le van árnyékolva?
Vagy próbáljam meg digitális kimenetet használni az alaplapon? De akkor ezt még vissza kellene jack dugóra alakítani mivel a hangfal nem tudja sajnos a digitális kimenetet.Egyenlőre ennyi jutott eszembe.
Érdekelne hogy aki ért is hozzá az melyik ötletet javasolná és melyiket vetné el. -
scansat
tag
A hangfalakat lehet belül árnyékolni (kétoldalas ragasztó-rézfólia) de a nagyobb gond, hogy ezt az árnyékolást földelni kell, méghozzá elég vastag vezetékkel és jó minőségű földpotenciálra. A tévedések elkerülése végett, a 220V-os konnektorban lévő "föld" vezeték sokszor nem földelés, hanem Nullával Egyesített Földelő Hálózat (NEFH) ami csak zárlat ellen véd és nem zavarok ellen. (a villanyóránál össze van kötve a Nulla vezetékkel) Panellakás radiátora 100x különb erre a célra. A baj az ív keletkezéssel van, mert nagyon rövid ideig nagyon nagy RádióFrekvenciás teljesítményt produkál.
Ha fix helyen van a PC-d, akkor érdemes (körülményeidtől függően) kiépíteni neki egy normális földelést. Aztán erre csatlakozhatnak a hangfalak is mondjuk vastag árnyékolt kábellel. Még ez tűnik számodra járhatónak.
Sok sikert! -
netseft
aktív tag
Köszönöm a választ. Az a probléma, hogy az összes villanykapcsolónál is elég körülményes lenne bekötni egy kondit, hát még az asztali lámpákkal mit kezdenék. Persze az ötletet nem vetem el, csak egyszerűbb lenne valamilyen "központi" megoldást találni, tehát vagy a hangfalnál ügyködni valamit, vagy ott ahol az áram bejön a lakásba (kismegszakítók). Még próbálok kérdezősködni, aztán megírom, ha lett eredmény.
-
scansat
tag
Sziasztok
Alapvetően rossz irányból közelítitek meg a problémát.
Mint elektronikai műszerész, amondó vagyok, hogy inkább a zavarjelet kellene megkeresni,megszüntetni. Amúgy is nagy az elektroszmog, nem kéne növelni, mert aztán a jóisten árnyékolása sem segít.
Bár én családi házban lakom és kisvárosi környéken, azért nálam is voltak zavarok.
-Villanykapcsolóknál képződő ívek
-Kommutátoros porszívó motorjában képződő ív
-Ramaty energiatakarékos v. kompakt fénycsövek
stb.
-Villanykapcsolók esetében egy nagyfeszültségű zavarszűrő kondival kell átkötni a kapcsolót. Rossz fénycsőgyújtóból lehet kibontani. (A pislogó Glimm-lámpával párhuzamosan kötött fehér műanyag alkatrész.)
-Kommutátoros gépekhez külön lehet kapni zavarszűrő kondenzátor pakkot. Nem drága,kidobottakból ezt is lehet bontani, mert ez nagyon ritkán megy tönkre. És az új műanyag házat lehet belül árnyékolni is fóliával.
-Elektronikus gyújtású világítótestek. Legbonyolultabb egyben legritkább.Mivel az elektronika tartalmaz egy nagy tekercset, ez rúgja meg a hálózatot, és inkább a kapcsolónál keletkezik zavarjelet okozó ív. Megelőzés a legjobb. Vagy normális márkát veszünk, vagy normális lámpát, aminél a foglalat körül fém serleg van,ami árnyékolja a világítótest elektronikáját. Természetesen 2+föld . Utólag is lehet rá árnyékolást készíteni sárga v.vörösréz lemezből.
Tudom, hogy elsőre macerásabbnak tűnik, de egy-egy erősebb zavarjel még a számítógépek,routerek,TV-k,működésében is okozhat zavart.
Szóval csak az a jel legyen a levegőben ami hasznos.....néha az is sok! -
netseft
aktív tag
Jó rég nem volt a témában hozzászólás, de én is ezzel a problémával küzdök ezer éve, és nem jöttem rá még mindig a megoldásra, itt sem találtam semmi kézzelfoghatót. Azt hittem a régi gépem lehetett a ludas, vagy összeszűrte a levet a TV tuner kártyával, de pár hete megvan a teljesen új konfigom, TV tuner nélkül, és ugyanúgy fennáll a probléma. Régebben próbáltam jó drága túlfeszültségvédő és zavarszűrő elosztót, az sem segített. Most megpróbáltam kihúzni a kábeleket a gépből, de akkor is pattogott lámpakapcsolásnál. Valakinek van valami ötlete, vagy sikerült megoldani a problémát? Logitech X-530 hangrendszerem van, ha ez számít.
-
mh197
őstag
Hát, nem tudom, hogy mennyit szűrne ki a zavarokból?! Eddig az ilyen árnyékolási technikák nem igen jöttek be nekem, de még gondolkodom. Lehet, ha lesz elég időm, és energiám, akkor megcsinálom. Viszont az tuti, hogy az összes belső gagyi vezetéket is kicserélem benne, meg teszek bele jó nagy szűrőkondit is... ! Ha már csinálom, akkor legyen normális.
-
Creator
tag
''Akkor most mi legyen? Kibéleljem belűl alufóliával, hátha az megfogja a hullámokat?''
Ez nem is olyan rossz ötlet, mivel a fa/müanyag dobozba van az erösitö igy tényleg nincs árnyékolva, béleld ki alufoliával, forraszrá egy vezetéket és kösd föld potenciálra, hátha sikerül. -
mh197
őstag
Jelentem Creator -nak igaza van!
A probléma forrása rádió hullám, méghozzá gond a készülékben belül lesz, mert ha le van húzva minden bemeneti dugó, és csak szünetmentes tápról megy a cucc, akkor is ugyanakkorát pattan lámpakapcsoláskor! Valszeg mivel a lakásban energiatakarékos izzók vannak, a tekercs gerjeszthet vmit! Csak most már az a kérdés, hogy ezt a rádió hullám izét hogy lehetne kiszűrni, mert ugye semmilyen bemeneti vezeték esetén is fennál a probléma, ráadásul nem is kell hozzá a hálózatra kötve lennie a cuccnak, mivel ugye szünetmentesről hajtottam meg úgy, hogy az Ups nem volt a 220-ra rádugva!
Akkor most mi legyen? Kibéleljem belűl alufóliával, hátha az megfogja a hullámokat? -
mh197
őstag
Hát az erősítő bemenetét ennél jobban nem tudom már árnyékolni, mert egy fél méter hosszú kábel van a mély és a hangkari közt, és nem is a gyári kábele van, hanem egy 5mm/kábel vastag árnyékolt szálakból lett összeépítve a din bemenetre. Ennek azért már elég kellene lennie?! Én is erre gyanakodtam először, meg ugye arra, hogy hátha meg van szakadva a szál benne. De ez nem segített!
Szerintem vmi más lesz a megoldás! Amúgy az igaz, hogy az erősítők felvehetik ezeket a környezeti zajokat (simson esete), de ezek szerintem inkább a pillanatnyi áramtüskékkel állnak összefüggésben, és nincs ami a tüske hirtelen kiemelkedését elnyelje! Viszont az is igaz, hogy ha az erősítő áramát zajszűröm, akkor a gép áramát is szűrni kell, mert esetleg a hangkarira is rámahet, de szerintem ez nem annyira lesz jelentős, mint az erősítőre kifejtett hatása.
Most azon gondolkodom, hogy külön akkuról meghajtom a Geniust, és így kiszűröm, hogy mi is a forrása a pattanásnak, a gép, vagy az erősítő áramforrása!
Pl : szünetmentes tápról, ami nincs hálózatra kötve megy a gép + erősítő, és ha kapcsolás közben nem pattan, akkor tuti a hálózat lesz a hibás, és nem a rádió hullám!
Mindjárt ki is próbálom, és beszámolok! -
Creator
tag
Hali!
A pattogás nektek nem a 220V-os hállozaton jön, hanem amikor lámpát kapcsolnak fel-le akkor keletkezik egy nagy frekis rádió hullám ami, mivel az erősitőd bemenete ugy mükszik mint egy antenna, az erősitőd mint egy rádió vevő, pattogást okoz.
A megoldás az hogy az erősitő bemenetét szüröd, árnyákolod, esetleg rövidebb, jobb árnyékolt vezetéket használsz a gép és az erősitő között. -
mh197
őstag
válasz
God Vazzeg #36 üzenetére
Ups-re kötés picit segített, de nem túl sokat! Szerintem az aluláteresztő szűrő lesz a megoldás, csak vki elkoguru meg kellene, hogy tervezze, hogy milyen tekercs, meg milyen kondi legyen benne ehhez a teljesítményű hangcucchoz. Máshol azt írták, hogy 200 Hz-en vágó szűrő kellene hozzá!
-
mh197
őstag
Problémám ugyanaz, van egy 5.1 Genius fadobozos hangfalrendszerem, és a lakásban a lámpák fel le kapcsolásánál folyamatosan pattog. Idegesítő, mert váratlanul jön.
A hangfalszett APC Ups -re van kötve, a gép is , meg a monitor is. Az Ups egy primax túlfeszvédőre, amiben van egy védőáramkör is vmi hálózati zavarokkal szemben!
Most akkor lehet vmit tenni ezek ellen a pattogások ellen?? Vki említette az aluláteresztő szűrőt más topicban. Ez segítene? Kapcsolást, vagy esetleg komplett cuccost tud vki, hogy hol lehet venni/szerezni?
Ha vkinek sikerült kiszűrnie a pattogást, plíííz írja meg! -
kisHóember
csendes tag
Én ma (pénteken) este vettem a Macropolistól egy
Gembird WCS-8001-et (7.1-es) 16E-ért.
[link]
Hazahoztam összeraktam hallgattam-hallgatam, tökjó, de percek múlva már pattogott is mint állatazóta is folyton a frász jön rám.
Mindegy neki h. hallgatok-e zenét, pattog. Az se számít h. fel van-e tekerve a hangerő - kábé kétpercenként (de van amikor pár másodpercenként) egy-egy kurva hangosat pattan. Az egész jelenség nagyon-nagyon-nagyon zavaró.
Viszont én nem tudom elektromos jelenséghez közni, bár ki tudja. Lakótelepi lakásban van használva a cucc, egyébként.
Mit csináljak? -
djyuri
őstag
Ha ez segít,akkor megéri,mert mindig a filmem közben vágtázik el előttünk.
Már mondtam neki,hogy kerülje ezt a kázat hétvégén délelőtt,de úgy néz ki,hogy nem vett komolyan. Bár nem ő az egyetlen,mert van még vagy hat másik. Szal ha télleg 100ft,akkor veszek mindnek egyet és odaadom azt tegyék rá,mert mosmár harag lesz.
Köszönöm segítséged! -
djyuri
őstag
Ha már pattogásról van szó:
Nekem simson alergiás a tévém, Csak akkor zavar be motor freki,ha simson motoros van a közelben (utcán). Valaki tud zavarszűrőt ehhez?
UPS nem jó,mert asszem trafós a tévém. Új JVC AV-21NT4SU -
Ra3
őstag
nekem is pattog a hangrendszerem (Genuis 5.1 ht), ráadásul még akkor is ha standby módban van. ma hazaviszek kipróbálni a melóból egy ilyet hátha segit:
[Szerkesztve] -
L3zl13
nagyúr
Ne hülyítsd már a népet! Nem kötelesek visszacserélni 3 napon belül, csak mert neked nem tetszik.
Ha hibás akkor ok, de te sem mered azt állítani láttatlanba, hogy működni fog.
És bár van a túlfeszvédőkben simítókondi, de elvileg csak a veszélyes tüskéket kell kiszűrnie.
Azt meg bizonyítsd be, hogy nem jól működik, hacsak nem ment tönkre valami rákötött cucc feszültségtüske miatt. -
Enclave
aktív tag
Asszem régen nekem is csinált ilyet még a noname hangfal de csak akkor amikor a szobámban kapcsolgattam a villanyt de amióta új hangfalaim vannak azóta nem csinálja.
nekem is ups-re volt kötve minden mégis kattogott, szvsz nem tudom,hogy az ups nálad segítene-e... -
bandiras2
senior tag
Szikratávíró effektus. Árnyékolj mint állat, vagy zavarszűrj. A zavarszűrésre csak brummszűrést tudnék mondani, de neked nem az a problémád.
-
KriszBoy
senior tag
Köszönöm a válaszokat, de most nem is tudom mit kéne tennem akkor! A hangfal egy logitech 560-as és korábban nem csinálta, csak mióta új a gépem....!
-
Vangelis
félisten
Az enyém is pattog, a hangfal rossz, csréld le. Mert előző nem patogott.
Tuti az rossz, semmi más -
Zeck
aktív tag
Má' most szólok, hogy APC elosztóm van és nekem is pattog úgyhogy felejtős. Énsem tudom mitől lehet, viszont engem nem zavar.
-
KriszBoy
senior tag
A probléma kb ennyi! Ha a házban vki kapcsol vhol lámpát az hallható a hangfalaimban! És ha éppen játszom és hangosabban szól a kelleténél akkor ez elég idegesítő! Mit lehet csinálni? Ezek az APC dolgok segítenének rajta?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NBA és kosárlabda topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Politika
- Óvodások homokozója
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bundle topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- UHH! Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1280P 16/1TB Iris Xe 4K UHD OLED
- Asus Tuf Gamer PC. AMD Ryzen 5 3600/GTX 1080 Ti 11 Gb/16 Gb DDR4/500 Gb M2
- Canon EOS 200D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (3870 vagy 42200 expoval)
- Xbox 360 E 500 GB Konzol Fekete
- 230 WATTOS GIGABYTE AORUS 15P KD TÖLTŐT KERESEK!
- ASRock B550M-ITX/ac
- Huawei AF23 4G USB modem / stick megosztó 300 Mbps WiFi router - Új, dobozos, hibátlan
- Shin Megami Tensei V dobozos Nintendo Switch játék - Új, bontatlan, fóliás
- Garmin nüvi 55LM GPS navigáció - Közép-Európa 22 országa térkép élettartam frissítéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Csere-Beszámítás! XFX Quicksilver Magnetic Air RX 9070 XT 16GB GDDR6 Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest