- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- Melyik tápegységet vegyem?
- ZIDOO médialejátszók
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Steam Deck
- Acer notebook topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kompakt vízhűtés
- Hisense LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
zebra_hun #77 üzenetére
Igen, tudom, hogy lehet vele foglalkozni, én is megoldottam.
Laptopon ThrottleStop és hasonlókkal lehet finomítani. Feszállítás nem nagyon megy, de a max szorzót meg ilyesmit lehet állítani. Thinkpad P16-nál nálam az 12850HX 55 wattos proci, de gyakorlatilag 109 / 157 watt a limit. A hűtés kb 100 wattot tud elvinni folyamatosan, persze ilyenkor már 90-100 fok van, de képes tartani. Ez laptop viszonylatban elég jónak számít, mint hűtés.
A probléma ugye az, hogy az Intel perf/watt gyengébb, így csak rövid ideig tud gyors lenni, míg az AMD gond nélkül elvan. Ez laptopon probléma. Asztaliban amúgy valószínűleg kb mindegy, simán lehet Intelt venni.
-
válasz
zebra_hun #66 üzenetére
A P vs E mag értelmét technikailag én személy szerint akkor látom, hogy ha a P mag miatt jelentősen gyorsabb az AMD-nél egy szálon vagy az E mag miatt jelentősen kevesebbet fogyaszt (kevésbé melegszik). Jelenleg egyik sincs sajnos, inkább kényszernek látom, mint innovációnak.
Szvsz az E mag azért került bevezetésre, mert a P magjai habár erősek, de azért mert rommá vannak hajtva. Kellenek hatékonyabb magok is. Így egy szálon a P magok működnek, több szálon az E magok, mindig optimális. De így is elég fűtős a téma, rövid ideig képesek csak tartani a magas órajelet, aztán belassulnak hűtés híján:
(forrás)Látható fent, hogy a minőségi vékony laptopokban az AMD gyakorlatilag nem throttlingol, míg az Intel csak rövid ideig tudja tartani az órajeleket, majd jelentősen belassul.
Az új Intel chipeknél változnak a P magok, nincs HT meg állítólag az IPC is gyengébb, de remélem teljesítményben versenyképes marad, főleg melegedésben, mert akkor újra jó választás lesz az Intel a vékonyabb laptopokban. Nekem most csak azért van intelem, mert ez a vastag P16 brutál hűtéssel kordában tudja tartani ezt a kazán Intelt, viszonylag kevés a throttling, de nálam még kapott folyékony fém pasztát is, ami szintén segített. De amúgy valami AMD-t vettem volna, csak hát az nem volt a HA-n.
-
Na most sikerült írnod konkrétumot, hogy stutter van Cyberpunk alatt, de az minden procival jelentkezhet, nem csak AMD-vel, mert hulladékul megírt szoftver.
Én milyen konkrétumot írjak? Hogy mi a bajom a mostani Intel procikkal? Hát olyanok, mint anno régen az AMD: fűtenek mint a fene. Meg ez a heterogén magos se működik tökéletesen, pl pont a fent említett játéknál is érdemes tiltani az E magokat. Szerencsére mindkettőre van nagyjábóli megoldás, de bosszantó hogy ilyenekkel kell foglalkozni.
-
Kíváncsi leszek arra, hogy itt ez a holdkóros szintű heterogén magos dizájn mennyire fog működni ütemezés szintjén (hardver és szoftver). Nálam notiban az i7-12850HX habár erős, de rohadtul melegedő platform és akkuidőben is gyenge Windows 11 alatt, ha nem fogom vissza a turbót.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Melyik tápegységet vegyem?
- Deeepdaaark
- Kerékpárosok, bringások ide!
- ZIDOO médialejátszók
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Diablo IV
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest