- Nagy teljesítményű Thermaltake hűtőpad combos laptopokhoz
- Ultrakompakt hordozható SSD fortyog a Seagate boszorkánykonyháján
- Az ASUS mobilis OLED kijelzője rendesen megnöveli az effektív képátlónkat
- Profildömpinggel jelentkezik az új GeForce driver
- Játékosoknak szánt, 4K@240 Hz-es monitor a GameMax értelmezésében
- Házi hangfal építés
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen egeret válasszak?
- RAM topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrZed001
tag
válasz
turistakolbi #15723 üzenetére
Lássuk:
- Grid-tie (meg AC kapcsolt) rendszerek aksijai (LGChem, BYD, Huawei, ...) 2-500Vdc-sek. Valójában belül 48Vdc, de elég bonyi boost converter-es megoldással fel van skálázva. Ezért csak a gyári highVdc-s aksikkal üzemelnek, amik aranyárban vannak.
- Vannak hibrid egy egységes inverterek (lassan 10 éve) amelyek 48Vdc aksival mennek. Rákötöd a saját magad által összerakott 48V aksi telepet, vagy a 10 év garis gyári komplett dobozos 48V-os Pylontech aksit. Inverter EU és HUN engedélyezett, megy, kész, köszöni. Egy darabot nem láttam idehaza telepítve belőle. Valahogy mindenkinek utólag jut eszébe, hogy de jó is lenne ha szünetmentes is lenne ... de erre van a Grid-tie + UPS (Off-grid with grid support) megoldás.
- Én is vettem 16 cella EVE 3,2V 280Ah-s LiFePO4, ami 14,4 kWh és árban 550 ezer alatt volt.
- BMS kell hozzá (én méregdrága aktív balanszosat vettem 100 eFt, de van passzív 30-tól), meg szekrény amibe teszed (pl upsakku-nak van 50 eFt). Ha kintre teszed kell hozzá fűtőlap (szilikon) meg vezérlés pár 10 eFt. -
rokapet
tag
válasz
turistakolbi #15723 üzenetére
"Na igen. Garancia, esetleges tűz kialaku
vagy agyon vág az áram stb.
"
Pontosan!
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről