Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Zola007

veterán

válasz RatSon #4178 üzenetére

Viszont nem akarom, hogy mindig csutira töltse és ez a lényeg.
    Az akkuk lelkivilágában egyébiránt javaslom mai világunkban egy kicsit elmélyedni, mert már lassan a wc kefe is akkuról megy.
    Erre szolgálna a következő kis példázat v. micsoda (számomra hipotetikus, de van aki magára ismerhet):

Tehát ha van egy 100%-ra töltött akkum és tegyük fel felváltva vagyok hálózatközelben és nélküle (mondjuk 10 óránkénti váltásban)

Tegyük fel ha drótnélkül futtatom napi 2x, ezen alkalommal megnézem a mailjeimet és ez 5 %-t vesz le az akkuból (pl vonaton egyetem felé meg visszafelé egy nap 2x, mobilnet). Egyébként a nap többi részében fix hálózati áramellátás (otthon és egyetemen is)

Na ebben a helyzetben ha mindig kiszedem, mikor hálóról megy, akkor napi 2x5%-t merül, ami töltés nélkül 19 email nézegetésre elég (nem merítem tövig).
    Ezt követi egy teljes feltöltés, az ugye egy ciklus az akku élettartamából.

Ellenben, ha benne hagyom az akkut a hálózati üzemeltetés alatt, akkor mindig visszatölti az elhasznált 5%-t és ez már 19 ciklust jelent ugyanabból az élettartamból.

Mivel az akkuk élettartamát nemcsak az évek alatt leadott áram határozza meg, hanem a töltési ciklusok száma is (ami ilyen időközökkel az akku számára újnak számít), ily módon olyan gyönyörúen ki tudom nyírni a gép akkuját, hogy öröm lesz nézni az alkatrészboltos arcán a vigyort, mikor félévente megyek venni egy másikat.ű

Mivel ez fél év ~180 napja alatt (hétvégét nem számolom) kb 360 töltési ciklus megkezdését jelenti, így érik a fenti vigyor, hiszem a mai lítium akkuk élettartama nagyjából 500-700 ciklus típustól, gyártótól, mérettől, külső hőmérséklettől, az ellátott készülék áramfelvételétől, hálózati feszültség egyenletességétől függően.

Azt hiszem nem hagytam ki túl sok paramétert.

Új hozzászólás Aktív témák