Hirdetés
- Milyen notebookot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA® driverek topikja
- A frissítési frekvenciához igazítja a képkockagenerálást az új Lossless Scaling
- Házimozi belépő szinten
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
Aktív témák
-
Daneeka
senior tag
válasz
Daneeka #17628 üzenetére
Ezek közt most hall valaki valamit? Mert ez most rendes összehasonlítás, egyik minta 22khz-ig tartalmaz hangot, másik 44ig kb, a "gyengébb" a "jobból" konvertálva szal nem generálta újra a szinti a hangot.
Nekem alaplapi játssza csak le, winben 88.2khz-re állítva, nem hallok különbséget. Alaplapi ic-m amúgy 192kHz sample rateig támogat és kezeli a 88.2-t is. Ez persze nem jelenti azt, hogy felttétlenül ki is jön belőle bármi 20khz felett.
-
<MZ/X>
őstag
válasz
schawo #17696 üzenetére
2.) Köszönöm, ezzel sikerült tisztáznom magamban is a dolgokat. Tehát akkor DD, DTS hardveres támogatás csak a sokpontegyes hangfalalknál fontos.
3.) Kicsit amiatt aggódok, hogy a DX2 nem elég jó forrás zenei minőségileg. Gondolom nem véletlenül kerül 10e-el többe az STX (vagy ez csak az erősítő felára)?
Nem tudom mennyire marketing bs, de az elektromos zajtól való védelem nem fontos a hangkártyáknál (stx-nél van, dx2-nél nincs)?4.) Igazából arra gondoltam, hogy van egy külső DAC+AMP, legyen mondjuk a Yulong D100. Ha USB-n kötöm össze a géppel akkor rosszabb minőségű lesz mintha koax spdif-en tenném?
-
válasz
<MZ/X> #17695 üzenetére
2. Magának a hangkártyának külön nem kell támogatni a formátumot, hanem a lejátszóprogramnak kell. A kártya feladata, hogy a lejátszószoftver alapján kikeverje a sok csatornát egy sztereó csatornára, de mégis megmaradjon a térérzet. Ez a Dolby Headphone technológia, ezt támogatja az Stx. A HDAV az nem hangkártya, hanem egy videófeldolgozó kártya, neked nem jó semmire.
3. Az előbbiek alapján jó lehetne az Stx, mégis azt mondom, hogyha külső erősítőt használsz (én azt tenném), akkor a D2x is megtenné, mint forrás, talán még jobban is. Ez is támogatja a DH technológiát, de nincs rajta füles erősítő, amit viszont úgyse használnál.
4. Nincs két egyforma forrás, tehát két DAC között is van különbség.
A kérdés gondolom arra irányult, hogy mennyivel gyengébb a hangkártya mint forrás. Szerintem nyugodtan használhatod, elégedett leszel vele.
5. Jellemzően a koax jobb hangminőséget szokott adni, mert pontosabb a jelátvitel frekvenciája, ezáltal időben pontosabban helyükön vannak a jelcsomagok, tehát kisebb a jitter, kevésbé maszatos a hang.
-
<MZ/X>
őstag
Utána olvasgattam a dolgoknak Head-Fi-on és máshol, és ezeket találtam:
1.) Az STX egyesek szerint képes kihajtani a HD650-t, mások szerint nem. Nekem ez utóbbi jött le jobban, a megfelelő basszushoz kell egy külső amp.
2.) Nagy meglepődésemre az STX nem támogatja a DTS, True HD technológiákat a filmekben, ez csak a Xonar HDAV1.3 Deluxe tudja, de erről szinte semmi infó nincs fenn a neten. Creative hangkártyák mostanában nem jöttek ki, úgyhogy elég tanácstalan vagyok, mi legyen.
3.) Van-e olyan DAC+AMP ami támogatja ezeket a technológiákat (DTS, True HD, Dolby Headphone, EAX, stb.)? Vagy nagyon horror az áruk?
4.) Van különbség az USB-n keresztül, vagy az S/PDIF-en keresztül számítógéppel összekötött DAC+AMP között?
5.) Mi a különbség a coax és az optikai S/PDIF bementek között?
Előre is köszönöm szépen mindenkinek, hálás vagyok nagyon a segítségetekért!
-
<MZ/X>
őstag
Vélhetően nem lenne elég, jó lenne a Dolby Headphone technológia. Egyébként meg sokszor stratégiai játék közben zenét hallgatok, szóval nálam nincs éles határvonal, hogy akkor most zenét hallgatok.
Tehát akkor összegezve:
DAC+AMP: szebb zene, rosszabb játék, filmek
STX+AMP: rosszabb zene, jó játék, filmek.Szerintetek az STX DAC-ja mennyivel maradhat el egy Matrix Cube vagy egy Yulong U100 (esetleg D100) mögött?
Ha csak egy külön erősítőt vennék, mennyibe kerülne egy olyan modell ami szépen, stabilan kihatja a HD650-t? Ezt, ha nincs RCA kimenet más gépen hogyan tudom összekötni normálisan, jelvesztés nélkül?
-
mrlujoak
veterán
válasz
orbano #17691 üzenetére
Habár az NC7-est ott vettem, harcolnom kellett a felpróbálhatóságért...
Shufny:
Igen, csak gurulászok a korival - közlekedek vele, nem ugrálok, meg keménykedemígy a mostani fejesemből kiindulva nem lesz gond.
Az XB700 hatalmas, de akkor is nagyon kívácsi vagyok hogy állna. Az a jó, a nagy kerek párnában, hogy Y tengely irányban optikailag is megnyújtja a képemen a fejest, míg a kisebb átmérőjűeknél jobban kirí az X tengely irányú terpeszkedés...
Igen, MM-ba, Saturnba meg ilyenekre is bementem, de vagy nem volt, vagy nem lehetett kibontani...
Olyan tippet fogadnék szívesen, ahol vevőbarátabbak - kisebb zenebutik, stb.
Ilyen tippeket várok, mert rühellem, ha nekem kell kuncsorognom, hogy felpróbálhassam... -
Shufny
őstag
válasz
mrlujoak #17690 üzenetére
Az XB700 hatalmas, ha nem csak gurulászol korival, akkor nem lesz jó. (egyébként se nagyon) Sajnos valójában nincsen alternatíva erre a száriára, de nem is biztos, hogy ez kell neked.
Mint orbano írta márkaboltokban próbálkozz, illetve Tomate írta, hogy MM -ben hallotta. Esetleg az aprón lévőt lehet, hogy ki tudod próbálni, és jó áron is adja.
-
mrlujoak
veterán
Sziasztok!
Elsődlegesen Sony XB500-ast akarok venni, de a 700 is játszik, viszont eddig, ahol néztem vagy nem volt, vagy nem lehetett felpróbálni őket a fejemre...
Használnám utcán is (közlekedés, göri, bringa), így nagyon sarkalatos pont az is, hogy hogyan áll rajtam a fejes.Valaki tud esetleg egy boltot Budapesten, ahol fel tudom próbálni, és közben a szájukat sem húzzák?
Egyébként eladóvá vált a Sony MDR-NC7-em, ha valakit érdekelne a dolog...
-
userxy
őstag
Üdv topic lakók !
Erről mik a vélemények ? Genius HS-G500V -
Aki még nem került adót életében az nálam jelentkezhet egy pusziért a homlokára.
-
baluka26
veterán
válasz
Shufny #17670 üzenetére
Miért nem szép dolog?!
Kis rizikó van, mert nem biztosítják így a csomagot.
Már leadtam a rendelést e-mailen, küldenek PayPal requestet, elvileg holnap tudom fizetni.
szerk: Szerintem az állambácsinak nem ez a 15 ezer forint nem fog fájni...persze sok kicsi sokra megy, de a családomban mindenki rendesen fizet mindenféle adót. Egyébként is, Magyarországon fogom használni, 35W-ot fogyaszt, úgyhogy majd az áramból visszanyerik a kiesett 15ezer pénzt -
Shufny
őstag
válasz
baluka26 #17667 üzenetére
Hát khm. Egyrészt igazából nem "szép" dolog. Másrészt sokan csinálják ezt, bár inkább csak ebay -en. Egyébként tegnap későn értem haza, és reggel már nem linkeltem, de volt egy Asgard $215 -ért ww. postával head-fi -n.
schawo: Rendben van, de gondoltam viszonyításnak jó lesz, mert itthon sokan ismerik.
-
Shufny
őstag
válasz
orbano #17665 üzenetére
Akkor már maradjunk márkánál: Matrix Cube DAC.
Szerintem ez mondjuk drága a 242 alá. Ha hifihez megéri az árát, akkor más tészta, de erről fogalmam sincs. Pár tapasztaltnak tűnő vélemény szerint jobb mint a DacMagic. Az erősítős topicban talán tudnak valami olcsót mondani még az Audinst HUD-mx1 -en kívül.
-
orbano
félisten
válasz
schawo #17664 üzenetére
épp az avishai cohen - emotional stormot hallgatom rajta, és baromira torzít. létezik ilyen?
vagy a bejáratósságtól van? vagy az erősítő tré és behal ha sok a basszus?
a kurtítást hogy? 7k körül húzzek le, vagy onnantól végig vágjak kicsit? mondjuk ha nagyon vágok, akkor meg olyan semmilyen lesz a hangja.mstage? esetleg valami DAC-val egybekötött dolog, ami egy komolyabb hifit is elláthat később?
-
-
orbano
félisten
válasz
schawo #17657 üzenetére
speciel az RCA-ra gondoltam. az ugyanúgy megvan 1 méter
ezek szerint van esély, hogy egy melegebb, lágyabb hangú erősítő segít rajta? valami tipp, hogy merrelefél tapogatózzak? a csörömpölést leszámítva amúgy egész tetszetős a hangja. mondjuk mélyben próbált izmozni, de EQval megvágtam kicsit. -
bigmasterg
addikt
Ezt nézegettem indulása óta, de úgy döntöttem, hogy inkább nem licitálok rá. Ha tényleg k500 lenne, akkor még lehet, hogy raknék rá, de mint kiderült ez k400 vagy 401.
(Ja, még 40 perc van hátra.) -
Joker94
aktív tag
Akkor nekem XB700 lesz az etalon,szeretem mikor majdnem kiszakad a soghártyám a mélytől...
-
Joker94
aktív tag
Sennheiser HD600-650 ad olyan mélyet mint a Sony XB300-500-700?
-
válasz
orbano #17656 üzenetére
Tényleg kiemel kicsit a magasa, és tényleg kicsit csörömpölős.
esetleg valami kábel ötlet, ami javít rajta?
Ez nem HIFI, hogy ilyet kábellel lehessen orvosolni.Itt sokkal kisebb áramerősségek mászkálnak. Inkább egy plusz réteg csillapító szivacs lehetne a megoldás, talán ki is próbálom valamikor.
egyébként egy sztereo erősítő fülhallgató kimenete milyen minőséget képvisel?
Gyenge közepest. A csörömpölés mértékéért ő is felelős lehet. -
orbano
félisten
A 242HD-nak tényleg kicsit kiemel a magasa, vagy csak normális erősítő nélkül szól így? kicsit nekem túl csörömpölőd. esetleg valami kábel ötlet, ami javít rajta?
egyébként egy sztereo erősítő fülhallgató kimenete milyen minőséget képvisel? -
Slownz
senior tag
-
AMDFan
addikt
válasz
fi:zi'k #17644 üzenetére
"A kérdésem az lenne, hogy lehet ennyivel jobb a K601 a Sextett/668B párostól, hogy ezzel így meglehet hallani egy felvétel (FLAC) hibáit"
Igen. Ordítanak a felvételi hibák. A K601-et hallgatva jöttem rá, hogy sokkal zavaróbbak a felvételi a hibák mint az, hogy mp3 vagy flac. De meghallgatom én is azt a számot amit mondtál, és akkor kiderül. K601 egyébként elmegy alaplapiról is, csak nem túl dinamikus, és a mélyeket sem hozza ki belőle rendesen. Kell alá erősítő.
-
Dave™
nagyúr
válasz
fi:zi'k #17646 üzenetére
Akkor meg az a baj, nem árnyékol le
Viccet félretéve mindenhol azt írják, hogy a K601-hez rendes erősítő kell, talán kevés lesz az az alaplapi. Az akadozás meg ugrálás viszont tuti az alaplapi hibája, ahogyan valószínűleg a többi hiba is.
Az a sercegés lehet begyűjtött zaj, hova van bedugva a fejes, előre vagy hátulra? Ha előbbi, akkor próbáld meg hátul is. Szerintem ez is az alaplapi lesz.
-
fi:zi'k
nagyúr
Most hallgatom a K601-et, ami eddig 15-16 órát kapott.
A Slux tesztben is használt számok közül épp a WT- Forgiven volt soron, és meglepődtem, hogy mennyire torzít. Még relatíve kis hangerőn is meg lehet hallani a recsegést,sercegést. Még tegnap ugyanígy belehallgattam a számokba, tehát 0 órásan, akkor nem vettem észre ilyet.
Jelenleg csak egy alaplapi cucc hajtja, bár meglepően jól. Hozzá kell tenni, hogyha bármi komolyabb műveletet végez a gép, akkor szinte azonnal akad, ugrik a hang.
A kérdésem az lenne, hogy lehet ennyivel jobb a K601 a Sextett/668B párostól, hogy ezzel így meglehet hallani egy felvétel (FLAC) hibáit, vagy vhol máshol keressem a dolog forrását? -
chros
őstag
Sziasztok!
Bocs az off-ert! De mar regota foglalkoztat ez a kerdes:
Van egy Asus Xonar DS (PCI-os) hangkari es egy Sony CMT-CPX1 -es Mikro-Hifi [link] analog kabellel (line-out - analog-in) osszekotve.
Ennek 2 bemenete van:
MD es VideoA hasznalati utasitasban ez van roluk, es pontosan igy:
"MD (VIDEO) IN (phono jacks):
Sensitivity 450/250 mV, impedance 47 kilohms"Melyikre allitsam a bemenetet elviekben a legjobb hangminosegert? MD vagy Video?
Koszonom
-
KMT
addikt
válasz
baluka26 #17639 üzenetére
Ez egy mód a digitális rip-re. De lehet az analóg jelet digitalizálni utólag, de az a rosszabb megoldás.
Miért lenne értelmetlen a 88.2? Ez egész számú osztója az SACD mintavételezésének. Lehetne kétszer, meg négyszer ennyire is, de a legtöbbeknek ez is elég.
(#17638) <MZ/X>:
Játékra elég az alaplapi hangkeltő? Mert ha igen, akkor ne vegyél hangkártyát, csak egy jó DAC/AMP kombót, amin van analóg bemenet. Ide beviszed az alaplapi jelet, ha játszol, egyébként meg a digitális bemenetéről zenélsz."Ha utána analóg módon van az összeköttetés fejhallgatóval akkor ígyis-úgyis ez elveszítődik, nem?"
Nem. Analóg átalakítás mindig van. Sosem jut digitális jel a hangkeltőkre. Szóval a logikád szerint minden digitális jelmódosítás elveszne..."SPDIF vagy USB összekötettésű külső DACAMP között jól tudom, hogy nincsen különbség?"
Az SPDIF csak audio jelet visz át (jelen esetben). Az USB-vel mehet más is, pl tud vele kommunikálni az eszköz, tehát vezérelhető lesz. -
baluka26
veterán
válasz
schawo #17636 üzenetére
Nem értem a problémát
Essence STX->unbalanced out->erősítő->viszhall.
Meg van hajtva a fejhallgató, a hangkártyán megcsinálj a a különböző effekteket.
KMT: Így rippelnek SACD-t?Egyből átkonvertálják 88.2-re? Akkor mi értelme van?!
Én a 96 kHz-es anyagokat csak azért szeretem, mert sokkal nagyob dinamikával rendelkeznek, mint a CD ripek. Azt meg én szeretem, pedig van köztük egy két kicsit kattogós felvétel. (Coldplay - Viva La Vida, de így is egyik kedvenc albumom hallgatózásra.)
-
<MZ/X>
őstag
válasz
schawo #17636 üzenetére
Tehát akkor te összességében mit ajánlasz? A filmek/játékok/zenék ugyanolyan súllyal esnének bele a választásba. Vagy esetleg egy STX+AMP megoldás lenne jó?
Azt nem értem, hogy elvileg nem is a DAC meg a hangkártya ismeri a térhangzást, hanem a szoftver. Ha utána analóg módon van az összeköttetés fejhallgatóval akkor ígyis-úgyis ez elveszítődik, nem?
SPDIF vagy USB összekötettésű külső DACAMP között jól tudom, hogy nincsen különbség?
-
bigmasterg
addikt
válasz
<MZ/X> #17635 üzenetére
Igen, ha egy dac van a gépre kötve és arra van a kimenet állítva, akkor nem fog az alaplapi jack szólni. Viszont a gépen át lehet állítani, hogy melyiken menjen ki a jel. (Ugyan úgy, mint amikor hdmi-vel kötöd szgépre a tv-t..)
Persze ezt is lehet bonyolítani, hogy lejátszó programban (foobar-ban így szoktam) más kimenetet adsz meg, mint az alapértelmezett, így a dac-ra csak a zene megy, minden más az alaplapira. Ilyenkor természetesen szól egyszerre a kettő, csak mindegyiken más. -
válasz
<MZ/X> #17635 üzenetére
"Ha USB-vel kötném össze, akkor a DAC a külső DAC-cal menne, nem? Ha ilyenkor beraknék egy jack-et az alaplapi aljzatba, akkor az nem is szólna, vagy igen?"
Egyszerre nem szólna, de külön-külön igen. Tehát ha a szoftverben külső DAC-ot választod, akkor az szól, ha a hangkártyát, akkor az."Egy külső, egybeépített megoldás képes lenne visszaadni a térérzetet a játékoknál?"
Persze. De a külső DAC nem fogja ismerni a virtuális térhangzást. Ezt sokan leszólják, de nekem marhára tetszik a Dolby Headphone által létrehozott virtuális "sokpontegy", főleg filmeknél."Azt sem értem, ha a filmnél a DTS kódolását az MPC-HC végezné, az átvinné a jelet a DACAMP-nak USB-n, majd az jack-en a 650-nek az miben másabb, mintha a hangkártyáról hallgatnám ugyanezt?"
Sokkal jobb minőségben hallod, ezért pontosabb a sztereó térleképezés. Továbbá a hangkártya nem is lenne képes kihajtani a HD650-t, egyszer hangerőben, valamint dinamikában. Ha az STX-ről beszélünk, akkor impedanciaprobléma nem lép fel, de ha az alaplapiról, akkor ez is előjön, meg még a többi, szokszorosan."Még az is felötlött bennem, ha van egy USB-s DACAMP-om, azt rádugom egy Macbook Pro-ra, akkor ugyanaz a zeneszám esetén minden zokszó nélkül ugyanúgy, ugyanolyan minőségben fogja lejátszani mint a PC?"
Igen. Egyetlen eltérés lehet, az a jitter által okozott enyhe maszatolás, de ennek mértéke hardverfüggő. -
<MZ/X>
őstag
válasz
bigmasterg #17619 üzenetére
De ha vannak egy külső DAC+AMP-ot, akkor nem vennék fölöslegesen egy hangkártyát, csak az alaplapi lenne. Ha USB-vel kötném össze, akkor a DAC a külső DAC-cal menne, nem? Ha ilyenkor beraknék egy jack-et az alaplapi aljzatba, akkor az nem is szólna, vagy igen?
Olvasgattam a head-fi-on, és sokan azt mondják, hogy nem igazán tudja maxra kihajtani az STX a HD650-t. Egy külső, egybeépített megoldás képes lenne visszaadni a térérzetet a játékoknál? Ez nekem ugyanolyan fontos, mint a zenei része a dolognak. Azt sem értem, ha a filmnél a DTS kódolását az MPC-HC végezné, az átvinné a jelet a DACAMP-nak USB-n, majd az jack-en a 650-nek az miben másabb, mintha a hangkártyáról hallgatnám ugyanezt? Így miért ne tudnám használni ezeket a formátumokat?
mod: Még az is felötlött bennem, ha van egy USB-s DACAMP-om, azt rádugom egy Macbook Pro-ra, akkor ugyanaz a zeneszám esetén minden zokszó nélkül ugyanúgy, ugyanolyan minőségben fogja lejátszani mint a PC?
-
Dehogy is szoktam le a FLAC-ról. Még a telefonomon is csak FLAC van, sőt, van közöttük 96/24-es is
Attól, hogy mi a véleményem, mit tapasztaltam, meg hogy sajnos be kellett látnom, hogy nincs túl jó fülem, még mindig ott van a "mivanhamégis", meg a "miértne".De az is tény, hogy csak azért, hogy 96/24-et le tudjak játszani, plusz pénzt nem költenék. A DacMagic pl nem is ismer nagyobb formátumot USB-n keresztül. De emiatt nem fogok másikat választani...
-
KMT
addikt
válasz
schawo #17625 üzenetére
Ok, máris egyetértünk. De honnan is indult a dolog? Hogy van-e különbség. Különbség pedig van. Valószínűleg hallható különbség is. Én csak ennyit írtam. A többi csak rizsa. Hacsak nem azt akarod matematikailag levezetni, hogy ezek a formátumok feleslegesek... (:
Amúgy kicsit te is érintetted a lényeget... A minőségi zenehallgatás egyfajta maximumra való törekvéssel jár. Ma már elég sokan igyekeznek veszteségmentes formátumban zenét hallgatni. Azon sem érdemes "statisztikázni", hogy hány százalékuk venné észre, ha pl 320-as MP3 menne a flac-ek helyett... A tárhely egyre olcsóbb, így már csak "miért ne" alapon is elfogadható az efféle értelmetlennek tűnő túlzás. Pár év, és ugyanez lehet a HD minőségű zennékkel is. Egy 24-96 körüli album kb 1 GB. Ez néhány 10 ft manapság.
És itt jön még képbe az általad említett "ha jó rendszeren edzed a füled" elmélet, kiterjesztve a rendszerről a zenére, mint adatra.(Vagy te leszoktál a flac-ről, miután rájöttél, hogy nem hallod a különbséget?
)
Ez már extra off, de kicsit elmélkedtem... A zenehallgatás érzelmi, hangulati ingereket kelt. Legalábbis az odafigyelős zenehallgatás mindenképp. És bizony itt szvsz számíthat a minőség is, ellenben ez nem lesz reprodukálható egy teszten sem, már csak a hozzáállás/figyelem miatt sem. Egyik hangmérnök sem fogja azt mondani egy A/B teszt után, hogy most kicsit kevésbé hatotta meg a zene, vagy hogy 1%-kal kevésbé lett táncolhatnékja.
Így tehát abszurd módon a hangminőséget nem is lehet ellenőrizni.
Agymenés vége, bocs az offffért.
(#17627)
Egy példa:"This SACD rip was created using the following process:
1) DSD internally converted to a 24bit/88.2KHz PCM stream by the Oppo DV-980H player
2) The PCM stream is conveyed into a high-quality HDMI 1.3 cable
3) The HDMI is connected to an Octava 1x2 HDMI Distribution Amp with Toslink Out
4) The PCM stream is splitted into a toslink cable
5) The toslink cable is connected to a M-Audio Transit USB adapter
6) The PCM stream is captured by Cockos Reaper 3.1x using the M-Audio ASIO drivers.
7) Final track splitting (no other editing is involved) is done in Reaper"Valószínűleg azért 88.2-be, hogy kisebb veszteséggel lehessen CD-síteni.
-
válasz
bigmasterg #17631 üzenetére
Az előzőt inkább a "(lévén feltételeztük, hogy az első tézis nem igaz)" -ra írtam.
Ez csak válasz volt KMT "És aki hangmérnök, már automatikusan a legjobb füllel rendelkezik?" felvetésére. Az ő gondolatmenetét követve tételeztem ezt fel, nem pedig saját véleményem alapján. Valószínűleg neki sem ez a véleménye, csak sarkítottam, hogy beilleszthető legyen a modellbe.
-
bigmasterg
addikt
válasz
schawo #17630 üzenetére
Nem azt írtam, hogy lehet vagy nem hallani 44 és a 96 között különbséget. (Amúgy nekem nem is nagyon van magas felbontású zeném. Át sem menne a lupusra, de nem is érzek késztetést, hogy e miatt használjak nagyobb felbontású usb->spdif-et.)
Az előzőt inkább a "(lévén feltételeztük, hogy az első tézis nem igaz)" -ra írtam.
-
válasz
bigmasterg #17629 üzenetére
Az rendben, de nem a 44 és a 96 között hall különbséget, hanem rendszer és rendszer, valamint zene és zene között
(#17628) Daneeka
Gyártott, nem természetes mintákkal tesztelni semmi értelme. Én nem hallok különbséget, de nem is hiszem, hogy bárki el tudja képzelni, hogy egy ilyen összetett, de természetellenes zajból mit kellene hallania.Kis adalék:
Éppen egy DacMagicet készülök venni. Ez ugyebár azzal hirdeti magát, hogy a 44-es jelet felkonvertálja 172-es jellé, és azt küldi ki a DAC-nak. Hahaha... Természetesen nem ezért akarom megvenni. -
bigmasterg
addikt
válasz
schawo #17625 üzenetére
Az első pontban meg szerintem van igazság, csak nem a hallóképessége javul az embernek, hanem az ízlése/igénye változik. Plusz egy sokat, jó rendszert hallgató ember valószínűleg olyan részelteket, apróságokat hamarabb vesz észre, figyel fel rájuk, amit fizikailag más is hall, csak nem figyel rá, nem veszi annyira észre.
Pl. egy csomó embert ismerek, aki iszonyat minőségű zenét hallgat (youtube-ról letöltött és mp3ba konvertált zenék és hasonlók...). Na most ha egy ilyen embert leültetnének egy 50ezres, 200ezres és milliós hifi elé, nem biztos, hogy helyesen rangsorolná őket. Pedig nem hall rosszabbul, mint mondjuk a milliós rendszer tulaja, vagy egy hangmérnök... -
Daneeka
senior tag
Itt egy 44,1 - 88,2, még nem vakteszt, hátha itt is el****tam valamit.
itt a 88,2 lett lerenderelve, utána azt a wav-ot mentettem 44,1-ben. tehát a jobból csináltam a "rosszabat" és nem újra.
-
p_adam
addikt
-
És aki hangmérnök, már automatikusan a legjobb füllel rendelkezik?
Nem. Azt viszont általában elfogadjuk, hogy ha jó rendszeren edzed a füled, akkor az javul. Sokan ezzel magyarázzák, miért van szükség egyre drágább és jobb rendszerekre. Ha ennek bármi alapja van, akkor a hangmérnököknek kéne a legjobb fülének lenni.
Ha viszont ez nem igaz, akkor viszont annak sincs semmi esélye, hogy aki 192-es zenéket hallgat, az bármi eséllyel hall különbséget.
A tesztben 1 darab +60%-os, kevesebb, mint 5 db +40%-os eredmény született, az összes többi (többezer) +20%-os vagy az alatti eredményt ért el. Ez alapján, ha a hangmérnököket teljesen átlagosnak tekintjük (lévén feltételeztük, hogy az első tézis nem igaz), azt lehet kijelenteni, hogy az emberek 0,1%-a hall különbséget.
Az emberek döntő többsége leszarja a zenét, vagy nem érdekli annak minősége, vagy pedig nem jut rá alkalma, pénze. Tegyük fel kb 0,1%-ot érdekel a népességből. (Valószínűleg túl nagy számot mondtam)
Ebből: 0,1% x 0,1% = minden milliomodik ember olyan, hogy olyan rendszere van amin meghallhatja a különbséget, és fiziológiailag is képes rá. Tehát Magyarországon mondjuk 10. És mint említettem, valószínűleg fölélőttem...
-
Dave™
nagyúr
Konstruktív javaslat: nem lehetne ezeket a különböző fizikai megközelítéseket, jeleket, technikai dolgokat a hifi-s topikban kivesézni? Ugyanez szokott történni a füles topikban is, utána nettó három oldal erről szól. Valójában csak a kisebbségi komplexus beszél belőlem, mert marhára nem értek hozzá, de ezzel a többség ugyanígy van, és ha benéz ide, csak megijed
-
Daneeka
senior tag
válasz
Daneeka #17615 üzenetére
Hallgatom alaplapival (lol) mert a DACom nem játtsza le a 96khz-est, biztos vagyok benne, hogy hallok különbséget de nem azt amire gondoltam, komolyan hangosabbnak hallom a 44,1khz-es mintát, meg picit másnak, szerintem ez a windowsos samplerate konverter testközelből, (
)most megnézem, hogy mi van ha 96khz-re teszem winben ha egyáltalán lehet.
-
bigmasterg
addikt
válasz
<MZ/X> #17616 üzenetére
A DAC-ot inkább te ne csináld meg.
Ahogy látom a hangkártyán van rca és spdif kimenet is.
Így a "Ha nincs a gépen SPDIF kimenet," teljesen értelmetlenné vált, mert van.
De ha mégis analóg módon szeretnéd a kártyát egy erősítővel összekötni, akkor ott van az rca csatlakozó. (képen a piros-fehér) Ez eleve analóg jelet ad ki, azaz ilyenkor már a hangkártya elvégezte a d/a átalakítást. Ezt nem is tudod, csak az erősítő analóg (rca) bemenetére kötni. -
KMT
addikt
válasz
baluka26 #17601 üzenetére
Pl a hdtracks-en vannak ilyenek. Egyszerűen nem megy át semmilyen "felesleges" zenei adathordozón az anyag.
"azt is sokan állítják, hogy az 500 dolláros ALO fejhallgató kábelek megérik az árukat. Én mégsem hiszem el."
Én meg nem is ismerem.De azért ez nem jó ellenpélda...
(#17603) schawo:
Jah, reagáltam is rá. De azt az eszmecserét inkább ne kezdjük újra. A végén még megint jön valami nagyokos, aki azt veszi ki a szavaimból, hogy én hallom a különbséget."többezer rutinos hangmérnököt kettősvak-teszteltek"
És aki hangmérnök, már automatikusan a legjobb füllel rendelkezik?"SACD-ről nem lehet ripet készíteni, "
De lehet, igaz van benne egy DSD - PCM konverzió. De nem 16/44-re.(#17609) kk831228:
A kábelek közt könnyebb különbséget tenni, mint egy jobb mp3 és flac között... Nem is kell hozzá drága kábel. Csak jó. Vagy sz@r.(#17615) Daneeka:
A 44 ugye nem a 96-ból készült? Csinálnál egy olyat is légyszi, hogy: 96->48->96? Vaktesztelni könnyebb lenne. -
válasz
<MZ/X> #17616 üzenetére
Nem tudom, de ilyen kategóriánál már nem hiszek a belső dolgoknak. De ez lehet előítélet is, előfordulhat hogy jól szól.
Az erősítő önmagában nem szól, csak mint a neve is mutatja, erősíti a hangot. Vannak viszont DAC+erősítő kombók, azok többféleképpen csatlakozhatnak: USB, koax, optikai
-
<MZ/X>
őstag
Köszönöm mindenkinek az ajánlásokat!
Az ajánlott Xonar Essence STX szerintetek milyen választás lenne? Előny, hogy tudja a különböző formátumokat, hátrány, hogy valószínűleg az erősítője nem elég a HD650-hez. A DAC-ja kb. egy milyen drága erősítővel lehet összehasonlítható?
Ha választanék egy külső erősítőt, akkor azt bármilyen gépre konfigurálás nélkül rá tudnám rakni? Pl. egy Macbook-ra is? Ha nincs a gépen SPDIF kimenet, akkor csak egy jack line-in al tud csatlakozni. Így hogyan 'üzen' a gépnek, hogy a DAC-t majd én megcsinálom?
-
Daneeka
senior tag
Itt van ez a fülmelengető jelecske:
Ha ráközelítek a szélére akkor látszik, hogy nagyobb sample rate-n még lenne benne valami elhanyagolható mennyiségű zaj 48khz fölött is.
Itt van 44.1-ben és 96-ban kirenderelve, -20dB-n, hogy ne fájjon annyira:
szerk: Óvatosan, még így is hangos!
-
kk831228
addikt
Érdekel valakit ez a kis megszakítós téma?? Igaz házi mozi (nem ide illik) de egy olvasást megér.
[link]
-
baluka26
veterán
válasz
FireKeeper #17610 üzenetére
Nyugodtan
-
bigmasterg
addikt
válasz
baluka26 #17594 üzenetére
Hát, ha jól megfizetik, akkor hallok én minden között különbséget, csak előtte mondják meg, hogy mit halljak ki, meg mit ne
(#17609) kk831228 : Pedig kábel és kábel között tényleg van különbség.
Egyszer kölcsönkaptam egy maréknyi jobb minőségű rca kábelt. (Akkor még bravo elé kellett) És volt közöttük különbség, nem az összes volt egyértelműen megkülönböztethető, de bizonyos kábelek között jelentős különbség volt. -
kk831228
addikt
válasz
baluka26 #17601 üzenetére
Kábelekben én sem hiszek.
De annyian állítják nem csak KMT. Én mondtam is neki a találkozón. De azt mondta hallgassam meg. Igaza van hogy még nem hallottam több 10 ezres kábellel cuccot. Ha kihallja az ember az már jelentős különbség az biztos. De attól félek hogy ha flac-ből konvertált mp3 közötti különbséget nem hallom akkor azt se hallanám. Persze meg kellene hallgatni. De azért már a kismegszakítók közötti különbséget nem mondanám normális emberi dolognak.
-
Daneeka
senior tag
Nem tudok de kit érdekel ha nem hallom. Amúgy a szinusz a legtisztább jel, mintavételezve egy kevesebb pontból felrajzolt hullámforma csak "hozzátesz" (nála magasabb frekis zajt/felharmonikust) a zenéhez de el nem veszik semmi.
A szinuszos téma azért merült fel mert az a legnehezebben mintavételezhető jelalak szerintem, 88khz-nél kétszer annyi mintából áll mint 44nél, hátha valaki hall valami különbséget.
Amúgy mindjárt felrakok két filét kezdésnek.
-
válasz
baluka26 #17604 üzenetére
Régebben tervben volt, hogy ilyennel aktívabban foglalkozzak, de sajnos nincs rá időm. Van egy halom cumóm hozzá, aztán mind csak pihen. De azért gyűjtögetek, hátha eljön az a pillanat, amikor ennek a hobbimnak élhetek
(#17607) baluka26
Közeljövőben teljesen ki van zárva. Az idei évem és a jövő évem első fele során kb. 3-4 évnyi feladatot kell megoldani -
válasz
baluka26 #17594 üzenetére
Régen, amikor még nem tudtam, mit csinálok (most se...), 192/24-es felvételeket csináltam, mert a technikai háttér adott volt. Aztán a gyakorlat, a tapasztalat, meg főleg mások tapasztalata megmutatta, hogy a 44/24 felvétel is éppen olyan, mint a sok-sokezer/24.
Sőt a 24-bitet sem használom ki, hiszen -30dB körül veszek fel, ami kb 18-20 effektív bitet jelent, az össze többi csak headroom. Nincs az az isten, hogy különbséget vegyek észre az eredetileg 192/24-ben felvett sávok és a 44/24-ben felvett sávok között még keverés/masterelés után sem.Amiben különbség lehet, az a masterelés minősége, szándéka, minden más humbug. De sokáig azt hittem, hogy tudok különbséget tenni 320 mp3 és tömörítetlen audió között, de ebben is csalódnom kellett.
Sőt valaki pár hónapja linkelt egy komoly, alapos elemzést, ahol többezer rutinos hangmérnököt kettősvak-teszteltek a 44/16és a 96/24 közötti különbségre marha drága eszközökön. A teszt eredménye természetesen az lett, hogy az ember még akkor sem lesz valódi denevér, ha ez a szakmája. A biológia mindig közbeszól.
És bizony a simító kondik marha jól látják el a feladatukat...
(#17600) KMT
Te láttad ezt a tesztet a HIFI topicban.Ott vannak a digitális SACD rip-ek
SACD-ről nem lehet ripet készíteni, csak a CD-Audio layerről, ami viszont továbbra is csak 44/16. Pont a SACD a legjobb példája annak, hogy nem a felbontás, hanem a keverés/masterelés hozzáállása a lényeg...(#17604) baluka26
Bohókodok. -
ToBeY
nagyúr
Hello
Azt szeretném kérdezni hogy a belső szívacsos részt lehet valahogy cserélni?Mert az enyém kezd elhasználódni eléggé.(Nyáron beleizzadtam stb...) -
baluka26
veterán
SACD mi a anyámmal olvasok be, ha nincsen korai PS3-am, bizonyos Sony VAIO notebookom, vagy soktízezres SACD futóműm?
DVDaudiot még nem hallottam viszont
Studio master kiadásokról vizont még csak nem is hallottam
KMT, azt is sokan állítják, hogy az 500 dolláros ALO fejhallgató kábelek megérik az árukat. Én mégsem hiszem el.
Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- The First Berserker: Khazan
- Router gondok
- Milyen notebookot vegyek?
- Premier előzetesen a The Talos Principle: Reawakened
- Milyen routert?
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- További aktív témák...
- Eladó Asus ROG Ally Z1 Extreme (1TB SSD) újszerű állapot, garanciával!
- Samsung Galaxy A56 5G 8/256GB, Király világosszürke
- LG Ultragear 27GP850-B Gamer monitor!27"/2560x1440/Nano IPS/180hz/1ms/Freesync-Gsync/HDR/Garancia
- Használt laptopok kedvező áron itt ( Személyesen és csomagküldéssel is országosan )
- ASUS Phoenix RTX 3060 12GB
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bezámítás! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest