-
PROHARDVER!
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2024 <<<
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Starchm
őstag
válasz aDaM909 #84200 üzenetére
Lehet kicsit nyers volt a megfogalmazása és emiatt nem tetszik, de előttem is már leírták, h jobb egyszer 5ezerért vmit venni mint többször 2-3k-ért... vagyis gondolom nem 10 évig még ezzel a procival fogsz élni
Szerintem mind2-en több ilyen procihűtőt is használtak mint amikről szó esett idáig és ez alapján mondanak tapasztalatot.
Más
Megint nem sikerül témánál maradnom, de megkérdezném itt is: Érdemes vmit változtatnom a ventiken?
[ Szerkesztve ]
-
Zwiebi
tag
Csak hogy azert tisztazzunk valamit. Itt most nem arrol van szo, hogy leszollak/unk, mert nem 20 ezres hutot veszel. A pcx (de mashol is) kinalataban 161db AM3+ kompatibilis huto van, az elso 4 kozul 3db Arctic Alpine. A 64 Plus a negyedik. Ahogy Speed is irta, 125W-on az LC-CC-95 mar szinten gyenge es amugy 3500 Ft az Alpine 2000-evel szemben. Szo szerint azt irtad, hogy ,,ha van ugyanennyiért jobb, más márkájú, az is jöhet".
Elovetted a kinalatban szereplo legolcsobb hutot es utana sznobizmusrol es penzszorasrol kezdesz papolni, amikor azt javasoljak, hogy koltsel minimalisan tobbet. Amikor a 125W-os proci melle azt javasoljak, hogy nagyobb hutot vegyel az meg tul batar neked.
1200 es 42000 kozott vannak AM3+ hutok, Te hol huzod meg a sznobizmus hatarat?Amugy nagyon egyszeru a valasz: ha a letezo legolcsobb huto kell neked, akkor vedd meg a letezo legolcsobb hutot.
-
aDaM909
tag
válasz Starchm #84202 üzenetére
Igen, azt látom, hogy egyből nekem jöttek itt hogy gagyik amiket írok meg ilyenek. Nálam az Arctic Pro 2 először 89W majd 95W TDP-n gond nélkül ment és kb. vagy 8 évig. Én erre írom, hogy tökéletes. Ezt miért nem lehet megérteni?
Amúgy az lehet, hogy nem fogom ezt a procit 10 évig használni. De ahogy írom is megfontolom a másik ventit is.
-
aDaM909
tag
válasz Zwiebi #84203 üzenetére
95W TDP-n, túlhajtás nélkül szerintem még mindig sznobizmus az Arctic Pro 2-nél drágábbat venni.
Ok, 125W-nál az az 1-2 ezer Ft tényleg nem kidobás, csak most egyelőre a 125W-os proci még távlati terv.
Egyébként az LC-95 leírásában 130W szerepel valahol a neten. Akkor hogy lehet a 125W-hoz gyenge?[ Szerkesztve ]
-
Zwiebi
tag
válasz aDaM909 #84205 üzenetére
En egyebkent nem szoltam le az Arctic hutot, azt irtam, hogy minimalis elorelepesert pazarlas penzt kiadni. A gyari hutoket is sokan hasznaljak es megfelel nekik, ehhez kepest az Arctic elorelepes (leszamitva a Ryzen hutoket).
Legtobben azert vesznek aftermarket hutot, hogy valamiben jobbat kapjanak. A hutobordak nem igazan avulnak el, amig fel lehet fogatni az alaplapra, addig tovabb lehet vinni oket uj gepbe, vagy ha valami meg jobb kell, akkor el is lehet adni normalis aron.
Az altalam ajanlott SE213v2 peldaul mindenben jobb, mint az Arctic. Jobb felepites, jobb hutoteljesitmeny, halkabb, kevesbe erzekeny a hazhutesre, es meg draga ventikkel toltott halk konfighoz is siman lehet ajanlani akarmilyen kozepkategorias proci melle es ezt gond nelkul fogja hozni a jovoben is. Ez az ami minimalis extra koltseggel egy jo befektetes meg a kovetkezo procihoz is.A specifikacioban pedig annyit lehet hazudni amennyit nem szegyellnek. Nincs egyseges modja a meresnek. Az SE213-ban tobb anyag van, nagyobb a hutoborda, tobb a hocso es nagyobb a venti, de ezt is 130W-osnak irja a gyarto, mert hamarabb pirul el.
-
aDaM909
tag
válasz Zwiebi #84206 üzenetére
Szerintem is előrelépés az Arctic az AMD hűtőhöz képest. Ok, azt már látom hogy 125W-on nem felelnek meg, specifikáció szerint. De ezt is igazából ki kellene próbálni, le kellene mérni.
Szerintem sem avul el egy borda. Ha fizikai szempontból elvezeti a szükséges hőt és kompatibilis akkor oké.
Az SE213v2 is jónak tűnik, de az LC-CC-95 is már szerintem jó lenne.
Amúgy nem hinném, hogy hazudnának a 130W-ot tekintve mert akkor mindenki vinné vissza ha forrósodna a 125W-on. Szerintem. -
Beretvás
veterán
Színezheted tovább ahogy akarod, azok a hűtők amiket szajkózol továbbra is egy kalap szarral egyenlőek, és továbbra is hajtod a magadét miszerint untig elegendőek és megfelelőek, le sznobozod azt aki ért hozzá és próbál segíteni neked, nem is értem ilyen mentalitással minek kér valaki segítséget szakmai topikban.
-
Beretvás
veterán
válasz aDaM909 #84210 üzenetére
Ezzel itt bárki vitába szállna. Azok a hűtők még egy celeronra is kevesek, főleg ha még halknak is kellene lennie.
Volt FX em, 6300/8350 is. Azokat még finomhalgolva is nehéz halkan hűteni nem ,hogy egy ilyen hűtőnek nevezett valamivel.
Az meg már nettó hülyeség , hogy az sznobizmus ha valaki rendes hűtőt vesz 1x, és azt viheti a következő konfigokra. "95W TDP-n, túlhajtás nélkül szerintem még mindig sznobizmus az Arctic Pro 2-nél drágábbat venni."
Részemről off, vedd ami tetszik.
-
MM
őstag
Ne etessétek a trollt...
-
Starchm
őstag
válasz aDaM909 #84214 üzenetére
Nem lenne egyszerűbb abba hagynod, megvenni az articot vagy az lc-t és vége?
Nem vonom kétségbe a saját tapasztalatod, de mint írtam ők már biztos ránézésből megmondják, h nem egy megérős dolog, nekem meg volt hasonló csoda cuccom ami szintén ilyen semmilyen fos volt.
Szerintem egyébként semmi olyan hűűűdenagy letámadás nem volt benne, csak neked fájt a hozzászólása...
-
aDaM909
tag
válasz Starchm #84215 üzenetére
Én már abbahagytam szerintem, de erre meg jött Beretvás "nem túl barátságos" hozzászólása meg később hogy Troll...
Mondjuk valóban, az ilyen "észérvekre" nem kellene reagálni. Egyébként te nem vonod kétségbe, de ahogy látod, van aki igen.
Részemről a sznobizmus nem volt támadás, egyszerűen ez a véleményem a 95W ról meg egyáltalán az ilyen jellegű dolgokról. Elnézést ha valakit megsértettem vele.
És hogy mindenki lássa hogy nem csak egyöntetűen azt szajkózom, részlehajló vagyok, említettem, hogy fontolóra veszem a tanácsokat is és azt is írtam, hogy világos, hogy a 125W-ra nem felel meg az Arctic.
Akkor innentől már nem csak azt szajkózom szerintem.De tényleg, aki belinkelt bármit, és normálisan reagált köszönöm a segítségét.
[ Szerkesztve ]
-
enemi
senior tag
Itt nincs topikgazda?
[̲̅̅P̲̅][̲̅̅s][̲̅̅y][̲̅̅T̲̅][̲̅̅r][̲̅̅a][̲̅̅n][̲̅̅C̲̲̅̅][̲̅̅e]
-
Bence942
tag
Helló segítséget kérnék az ügyben hogy egy átlag (nagyon olcsó pc házba) szerelnék egy asus rog z390-h alaplapot 9600kval amit húznék 4.8ghz felé (ezek még tervben vannak) a kérdésem a következő lenne milyen processzorhűtőt ajánlanátok 10ezertől max 20 ezerig ami el is férne a házban (és elférne a lapon is ha mind a 4 ram slotba van ram) és annyira nem is tépi a lapot tehát több kilós.. Ja és persze azért hűtsön is
-
Zwiebi
tag
válasz Bence942 #84225 üzenetére
A hazbol hasznos lenne tudni a beteheto CPU huto maximalis magassagat. Egy Brocken 3 megfelelne teljesitmenyben is, es abban is, hogy szabadon hagyja mind a 4 memoriafoglalatot. A problemat az okozhatja, hogy 165 mm magas.
Ha a legrosszabb eshetoseget nezzuk, akkor azert tud enni az a proci.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Bence942 #84225 üzenetére
Ha van rá 20 ezer miért nem veszel egy normális házat mondjuk használtan apróról kb 8ért meg egy normális hűtőt szintén használtan, talán ki sem kell maxolni a keretedet ha kötsz némi kompromisszumot a ház kinézetét illetően és helyette a minőségét, szellőzését teszed előtérbe.
https://tinyurl.com/rasoapro
-
direwolf
őstag
válasz direwolf #84134 üzenetére
Én is leírom a tapasztalataimat:
A kiindulási alap egy Zalman R1 ház alapkiépítésben, Asrock 970 Extreme 4 alaplap, FX 6100 cpu, CoolerMaster Hyper TX hűtő (első szériás) RX 570 vga.
Ebben történt egy CPU csere FX 8350-re (örököltem a fiamtól )
Nyilvánvalóan ez nem tudta rendesen hűteni a 8 magos kályhát, alulfeszelve is throttlingolt max fordulaton.
Kerestem megfelelő hűtőt a Zalman ház adottságaihoz (max 155mm magasság) Az Alpenföhn Brocken Eco Advanced nagyon tetszett, ajánlottátok is, így ez lett.
Beszerelve először azt hittem valamit elrontottam, mert hamarabb jött a throttling, mint a korábbi TyperTX-el.
Itt volt egy erős napom két gép alkatrészeinek a csereberéjével. A teljes Trial&Error-t nem írom le, a vége az lett, hogy kiderült, az alaplapom egyszerűen szarul méri a CPU hőjét, és baromi gyenge a VRM része. A HyperTX-el azért volt "szerencsém", mert van rajta egy légterelő, ami rávezet némi légáramot a VRM bordára.
Végül megegyeztem a fiammal, hogy megkapom az alaplapját is (Gigabyte GA990X-Gaming SLI), így most perfekt a gépem, és a korábbi konfig is tud működni tovább.
És még pár érdekesség: az Aplenföhn ventije alapjáraton ~550rpm, hangosabb, mint a CM volt. Nyilván max fordulaton (~1700) viszont fordul a helyzet, de az eddigi közel néma idle helyzetet buktam. És a PWM vezérlése is fura, 40% workloadtól kezd csak emelkedni a fordulat. Ez meg azért nem annyira jó, mert az alaplapcsere miatt ki kellett cserélnem a hátra fújó ventit is, ugyanis ezen csak egy cpufan csati van. Igaz, hogy az Alpenföhn y csatis, így rá lehet dugni még egyet, de a gyári Zalmanok 3 pinesek Szóval vettem egy PWM-es Coolinket, de annak "normálisan" működik a PWM slopeja, így most nem teljesen együtt mozog a két ventilátor. De ez már részletkérdés.
A lényeg, hogy 4,2GHz-en kicsit alulfeszelve 55-57 fok körül stabilizálódik a cpu hosszabb stresszteszttel.
Nagyon köszönöm a tanácsokat mindenkinek aki segített[ Szerkesztve ]
"I've seen things you people wouldn't believe"
-
Zwiebi
tag
válasz direwolf #84228 üzenetére
Szia!
Egy par dolog eszembe jutott igy hirtelen:
- A Wing Boost 3-nak van egy kis rezgese, lehet hogy a gyari gumi nem eleg, vagy valahol a nem tompitott resz hozzaer a bordahoz. Ha van kedved probalkozni, akkor lehet meg alatenni egy kis extra anyagot.
Amugy biztos, hogy a WB3-nak van hangja? Megneztem a 140-eset 550RPM-en es szinte hangtalan, kiveve ha szilard feluletre tettem le a keretevel, amikor az atvitt rezgest lehet hallani. Ahogy mar emlitettem, megtomnem a borda es venti kozott egy kis extra szivaccsal amennyire csak lehet.-Ez a masodik egy kicsit egy kicsit komplikaltabb, de amugy sem art:
A leghasznosabb dolog amit zaj szempontjabol tehetsz az megfeleloen beallitani a ventit. A Brocken Eco is egy eleg konnyen atszelloztetheto borda, szoval konnyen lehet, hogy az alaplapod teljesen feleslegesen porgeti a ventit. Ha van valamilyen szoftvere az alaplapodnak, vagy van valami kedvenced amivel tudod a ventit vezerelni manualisan, akkor izzitsd be a Prime95-ot, vagy AIDA stress tesztet 100%-os venti mellett es utana kezd csokkenteni a fordulatszamot. Ahhoz, hogy bealljon egy nyugalmi allapot kell mindig idot hagyni, de ezen a proceduran eleg egyszer vegigmenni. Konnyen lehet, hogy az 1000 es az 1600 RPM kozott nincs jelentos kulonbseg, csak az alaplapi vezerlo probalja tul huvosen tartani a procit. Ha Prime95 megall 70 fokon, akkor semmi nem fog kozelebe sem menni (najo, videokodolas tud) ami egy teljesen megfelelo pont.
A szoftverhez kapcsolodoan: neked is hibrid aljzataid vannak, tehat a BIOS-ban at tudod allitani, hogy PWM, vagy feszultsegalapon legyen szabalyozva a ventid.
En most jatszottam egy kicsit a 140-es Wing Boost 3-al:
PWM: 450 - 1050 RPM-ig tudtam szabalyozni
DC: 33%-on indul el 380RPM-en. A ventiknek az indulasi feszultsege magasabb, mint a mukodese, szoval ha mar megy, akkor 20% / 240 RPM-ig tudom stabilan levinni.
19%-on mar ugral a sebessegvisszajelzes, 18%-on pedig megall.
En az Argus Monitort hasznalom szabalyzasra, ennel az az alapbeallitas, hogy amikor el kell inditani a ventit (bekapcsolaskor, vagy beallitott gorbe alapjan) akkor 2mp-ig 60%-ot ad, es utana viszi le a beallitott ertekre. Igy stabilan el tud indulni a venti. Nem tudom mindenhol megvan-e ez a funkcio, de azt tudom, hogy nem ritka. -
direwolf
őstag
válasz Zwiebi #84229 üzenetére
Szia!
Igen, a WB3 hangját hallom. Lehúztam a Coollinket, és azt hallani még 550rpm-en is. Nem rezonancia, hanem a légáramlás. Ez amúgy tök normális is lehet, hiszen nagyobb a venti, mint a HyperTX-é és gyanítom a légszállítása is jóval több.
Az alaplap vezérlése sajnos nem ideális, csak látszólag prémium ez a Gigabyte lap Nem lehet állítani sem PWM/Voltage vezérlést, sem azt, hogy melyik venti melyik szenzorhoz tartozzon. A szoftverében windowsból tudom állítani a görbét, és ezzel jól el is vagyok. Csak annyi, hogy ez nem az a kvázi néma üzem, mint amit megszoktam. Majd túlteszem magam rajta
Köszi!"I've seen things you people wouldn't believe"
-
Zwiebi
tag
válasz direwolf #84230 üzenetére
Hmm, az erdekes...
http://download.gigabyte.eu/FileList/Manual/mb_manual_ga-990x-gaming-sli_e.pdf
23. oldal.
Az Alpenfohn venti mindket modban mukodik, csak az alaplaptol fugg, hogy mit kap. En nem adom fel olyan konnyen!
-
Zwiebi
tag
válasz direwolf #84232 üzenetére
A Fan Speed Control mire van allitva? Ranezesre a Normal es a Manual nez ki erdekesnek, lehet, hogy amikor atallitod PWM-rol DC-re, akkor automatikusan valamelyik nem szimpatikus opciora allitja at.
Amit meg megprobalhatsz, az az, hogy az alaplapodon levo tobbi aljzatot is kiprobalhatod. Van 2db 3 tus ajzatod ami csak DC lehet, es aminel kizartnak tartom, hogy nem lehetne szabalyozni. Ilyen szempontbol az alaplapod legaljan levo SYS_FAN2 lenne a legerdekesebb. Van esetleg egy 3 tus PWR_FAN is a memoriaktol jobbra, ha nincs hosszabbito keznel. -
direwolf
őstag
válasz Zwiebi #84233 üzenetére
Nem állítódik el, de kipróbáltam mindet, egyik se jó. Szerintem hibás ez a része. A 3 tűs aljzatok jól működnek, viszont ahogy írtam nem lehet állítani mi legyen a trigger sensor. És pont ahhoz az alaplapi érzékelőhöz vannak kötve, ami alig változik
"I've seen things you people wouldn't believe"
-
Zwiebi
tag
válasz direwolf #84234 üzenetére
Esetleg megprobalhatnad Argus Monitorral. En is azert valtottam ra, mert az MSI Command Center egy hulladek.
Itt ahhoz kotod a vezerlest amihez / amikhez akarod, de nalad elsosorban a Manual lenne az erdekes, hogy egyaltalan lehet-e vezerelni. Ez pedig csak egy csuszka, elrontani nem lehet. Ez fizetos program, de a 30 napos valtozata korlatozasmentes es eleg egyszeru hasznalni. Ha minden jo, akkor nezelodhetsz pl. Speedfan iranyaba ami ingyenes (Ryzennel nem mukodik, szoval nalam kilove). -
davetoo
csendes tag
Szép napot!
Megyek sorban a megadott paraméterekre válaszolva. Kérlek ajánljatok valamit.
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
Fogas kérdés. Maximum 1 évig szeretném még használni. Úgy gondolom 5k a reális ár, de meghallgatok mindent!
2.: Milyen házba kerül?
Evolveo R04
3.: Milyen alaplapra lesz?
Asrock extreme 3 990fx
4.: Processzor típusa?
AMD fx 8320
5.: Ramok típusa?
4x4gb normál méretű ddr3
6.: Egyéb igények?
Nincsen. Talán annyi, hogy ne kapjak 5x idegbajt mire felszerelem.
Köszönöm mindenkinek aki segít![ Szerkesztve ]
Dave :)
-
heavygrip
senior tag
Sziasztok.
Én egy AMD Wraith max hűtőn gondolkozok a lent leírt gépembe. Az lenne a kérdésem,hogy:
- valaki tudna linket dobni,hogy az alzán kívül hol lehet még ilyet kapni.
Aprón is néztem,de nincs.Előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
They are rage,brutal, without mercy,but you,you will be worse, Rip and Tear until it is done.
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz vhunor #84247 üzenetére
Akkor nincs min csodálkozni..az eleje le van fojtva amúgyis, kell a + huzat.
Saccperköbö számold, ~250W körüli hővel kell megbírkóznia 1-1 ventinek.
Nyitott front/porszűrő nélkül valószínűleg javulna, de az félmegoldás ugye,
esetleg az oldallapra tegyél egy kifelé dolgozót teszt erejéig, ha ez a VGA. -
direwolf
őstag
válasz Zwiebi #84235 üzenetére
Na, csak sikerült ezt is összehozni A chafan1 4pines pwm-es. Ha erre kötöm a Coolinket, és silet-re állítom, akkor ~600-on indul, és majdnem hangtalan. Meghajtottam aida stresstesztel, és úgy tűnik bírja
Úgyhogy köszi a tippeket, de ez így jó lesz. Ha nyáron túlmelegszik, előszedem a speedfant."I've seen things you people wouldn't believe"
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék minden érdeklődő fórumozót megkérni, hogy hűtő választáshoz a Topik Összefoglaló elején lévő 6 pontos kérdéssorra igyekezzen minél pontosabb választ adni, hogy érdemben segíteni tudjunk.
A jelenlegi ár-érték arányban legjobbnak tartott hűtőkről az összefoglaló táblázatot árkategóriánkénti besorolásban itt találjátok: > > > Hűtő toplista. < < <
Egyéb, forgalomban még kapható és ajánlott hűtők: Aktív hűtők.
Forgalomban már nem kapható, leginkább használt piacon fellelhető hűtők: Kifutott hűtők.
Jó minőségű, ajánlott zsírok hűtő alá: Hővezető paszták.
A topikhoz nem, vagy csak részben kapcsolódó témák linkjei:
Hogyan javítsam a házam szellőzöttségét? - > Léghűtés topik
Ha nem szellőzik jól, akkor cseréljem? - > Milyen házat vegyek?
Kéne új venti! - > Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
Csak a hűtő marad? - > Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Többet szeretnék tudni a hővezető pasztákról! - > Hővezető paszták
Hogyan feszeljem alul a procim? - > Az adott tokozás saját topikja
Hogyan delideljek? - > Tuning kezdőknek
AiO-t tudtok ajánlani? - > Még mindig nem! Kompakt vízhűtés
Kérek mindenkit, hogy a topik szakmaiságát őrizzük meg, így a témába nem vágó hozzászólásokat inkább privátban, vagy az adott téma saját topikjában beszéljük meg.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
Hirdetés
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt Nehézfém: Montech Metal DT24 Base hűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt IceGiant ProSiphon Elite: jéghideg szódával
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest