Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• Mankó

veterán

válasz old_artist #5112 üzenetére

Samsung P2370HD:
    Eléggé félve vágtam bele ebbe a monitor vásárlásba tekintve, hogy rengeteg típus, márka képviselteti magát a piacon. Sajnos a legtöbbről semmiféle, fajta teszt nem található, így hát a meglévőekre kellett támaszkodnom.
    Pénzügyi lehetőségeimet is figyelembe véve a kiválasztottak BenQ G2420HDBL, E2420HD és Samsung P2370HD monitorok voltak.
    Sajnos a BenQ monitorjairól épkézláb tesztet nem találtam, bár az E széria külsőleg, a G-nek pedig ledes technológiája miatt ragadta meg a figyelmemet. Az egyik itteni kolega említette, jó dolog a ledes monitor, de a TN panel sajátosságait sajnos magán hordja. Kicsi betekintési szögek, bevilágítások. Emiatt és nehéz hozzáférhetősége (1 bolt) miatt elvetettem ezt a monitort. Ezekután arra a meglátásra jutottam, hogyha már 50-55 ezer ft-ot így is úgy is bele kell, hogy áldozzak a monitorvásárlásba, akkor már üssünk 2 legyet egy csapásra, oldjuk meg a tv problémát is. Igaz nem sűrűn nézek tv-t, de gondolni kell a jövőre is. Kinéztem a P2370HD-t, jó tulajdonságai, rengeteg csatlakozási lehetősége, mpeg-4es tunerje, 3napos pixel garanciája, s nem utolsó sorban az ipon tesztjében olvasottak után ez lett a kiválasztott. :)

Az első tapasztalatok:
    A monitor külsőleg egyszerűen gyönyörű. Elegáns külső, visszafogott visszajelző led. A díszlecekkel egész pofás kinézetet kapott. Azt még meg kell szoknom, hogy minden tükröződik benne. A monitor káváján még nem láttam tükröződést, csak a díszlécen. Furcsa, lehet majd nappali megvilágításban más lesz.
    A távirányító egyszerűen kezelhető, átlátható menü.
    Tűéles betúk, gyönyörű szinek. Kezdem érteni azokat a hozzászólásokat, amelyekben arról írnak, hogyha megnézel egy hd filmet, akkor nem nagyon akarsz visszatérni az "egyszerű" avikhoz. Igazi házi-mozi élményt nyújt. Élvezet az ilyen minőségű filmet nézni ebben a felbontásban.
    Színátmenetek jobbak, mint amire számítottam. Bevilágítás szimpla avi filmnél alul, felül max 1mm-es csíkban, de egész tűrhető, alig látni. Aki kisebb tn paneles tft-ről vált nagyobbra annak bátran ajánlom filmezésre is.
    1680*1050-es felbontás minősége meglepően jó. Le a kalappal Samsungék előtt. Semmi szellemképp, homályosság. Tökéletes. 1280*720 egy ici-picit mintha tejfölösebb lenne a kép az előző felbontáshoz képest. Halványabb, de inkább csak érzésre. 2-3 perc használat után nem is látni. Viszont itt a kép kicsit összeugrott, utána kellene állítani. Viszont így jobban megfigyelhető a bevilágítás mértéke. :) Hát ez simán jó. Szinte nem is látni a világos hozzászólás ablak mellett, hogy lenne bevilágítás. Na nem azt mondom, hogy éj fekete, de mint egy fekete kartonlap kb.
    Sajnos játékkal még nem volt időm tesztelni és még a tv bekötése és a hangszórók tesztje is a jövő zenéje, de pl. se az eizo tesztben, se a filmek alatt nem láttunk semmiféle utánhúzásnak még a legkisebb jelét sem. Remélem játékokban is hozza ezt az eredményt!
    Ez a dinamikus kontraszt egy külön állatfajta. A rendszer egyenesen megszépül tőle. Majdhogynem életre nem kell a háttérkép, de a filmeknél furcsa a jelenség. Amikor sötét a jelenet akkor lehalványul a megvilágítás, amikor világos, akkor felerősödik. Ennek ilyennek kell lennie? Azt mondom nem is lenne rossz, ha gyorsabban reagálna az elektronika és a szem nem látná a korrekciót, de így nem az igazi. Vagy csak hozzá kell szokni? Szerintem ehhez nem lehet, ezért ki is kapcsoltam.

Így elsőre ilyenek az észrevételek. Bocsio, hogy kicsit hosszú lett a hozzászólás, de ilyennek is kell lennie.
    Akinek kérdése van a monitorral kapcsolatban, ne tartsa magában, minden kérdésre szivesen válaszolok.

Aktív témák