Hirdetés

Aktív témák

• Mr K

őstag

Az atx szabvány visszafelé nem teljesen kompatibilis, sőt, ettől függetlenül az ATX tápok lehet, hogy azok.

Amennyire én tudom az ATX szabvány tápoknál többféle dolgot is előír:

- fizikai méreteket (mekkora, hol van rajt a venti, ilyesmik),
    - csatlakozók szabványát (milyen tápvezetékek jönnek ki belőle, és milyen csatlakozók lógnak a végén)
    - teljesítményleadásra vonatkozó előírásokat (milyen feszből, hány amper)
    - egy csomó egyebet (hatékonyság, stabilitás, rf, pfc, egyebek)

Ha jól tudom az ATX12V szabványnak (ez már az a változat, amiben van 12V) az elmúlt években számos változata létezett: pl. 1.0, 1.1, 1.2, 1.3, 2.0, 2.01, 2.03, az első még 2000-ből, az utolsó meg pár hónapos. Ezek a változatok lényeges eltéréseket tartalmaznak a fenti szempontokból, pl. az utóbbi időben nő a 12V-on leadandó teljesítmény, vagy újabban előírják, hogy a 12V-ot két független ágra kell bontani. Ugyanakkor a szabványból tűnnek is el dolgok, pl. a -5V-re vonatkozó előírások az 1.3-tól gyakorlatilag megszüntek, a 2.x-ből pedig talán már az emlékét is törölték. Változnak a csatlakozók is, pl. az 1.3-ig a fő tápfesz csatlakozó még 20 pin-es volt, a 2.0-tól már 24 pin-es, vagy pl. az 1.2-ben még nem volt kötelező a sata csatlakozó.

Ez persze csak a szabvány, a téged érdeklő kérdés gondolom inkább az, hogy a konkrét tápok mit tudnak. Ez már nehezebb ügy, attól tartok meg kell nézni az ill. eszköz konkrét speckóját. Ha a speckó hivatkozik egy konkrét ATX szabványra, az szerencsés eset (pl. az újabb enermax tápok az 1.2 v. 1.3-as szabványt támogatják leggyakrabban), viszont éppenséggel egy régebbi alaplap esetén tényleg érdekes lehet, hogy mennyire kompatibilis visszafelé (pl. akinek még vannak ISA kártyái, annak a -5V érdekes lehet, viszont az 1.3-as szabvány már nem nagyon mond róla semmit.)

Esetleg elolvashatod a szabványokat pl. [L]http://www.formfactors.org/[/L]

A szabvány mellett persze ott vannak az egyes gyártók ajánlásai (pl. intel), amelyek (amennyire én látom) több pontban eltérnek az előbb említett szabványoktól (ill. keverik annak elemeit).

Konkrét kérdésre: a ps szerintem a power supply rövidítése, az atx2 nem tudom micsoda, az atx2.03 szerintem az ATX12V szabvány 2.03-as változatára utal. Vásárláskor meg azt kellene nézni, hogy a csatlakozók kiosztásai ill. a hozzá rendelt áramerősségek stimmelnek-e az alaplap ill. a perifériáid által megkövetelttel. (Szerintem stimmelni fognak, bár szinte semmi gyakorlati tapasztalatom nincs. :) )

Akkor most jó sokat írtam, de nem hinném, hogy ezzel előbbre lennél. :DD

• breetai

aktív tag

Há ja! A chieftec már csak ilyen drága jószág. De megéri!!! :)
    Nekem 420W akív PFC-s van,egész héten úgy vitte a gépet,hogy most ültem le mellé először! De nem is olyan hangos mint azt mindíg írják! :F :O Szerintem az a 360-as tuti lesz a stufodhoz,és működik P3-mal. Bár ha van egy ''kis'' plussz zséd,akkor vegyél 420-asat gondolva a jövőre. Egyébként van rajta 2 SATA tápcsati.

• s0ulreaver

tag

válasz Csepy #2 üzenetére

De melyik mit jelent? Már tudni is szeretném.. Nem teljesen bízok abban hogy mit mondd a bolt, mert már sokan sok helyen befürödtek így, hogy ''Persze hogy jó, hogyne lenne jó'', mégse volt jó, visszavitte, ''Sajnáljuk minek vette meg'', szóval ezért parázok.. Ráadásul egy Chieftec táp nem is ócsó.. :))

• Csepy

őstag

Nyugi! Mindegyik szabványú fog működni a P3 lapokkal is!!!
    Ezek az ATX tápok visszafelé teljesen kompatibilisek!

Regards: Csepy

• s0ulreaver

tag

Sziasztok!

Tápegység vásárlás előtt állok, és egyáltalán nem vagyok tisztában a címben említett rövidítésekkel.. Melyik mit jelent? Leginkább ez érdekelne, hogy ezek működnek P3-as lapokkal is? Konkrétan a Chieftec CT360A érdekelne, ahhoz egyik helyen ATX2-t, másik helyen ATX PS-t írnak, így teljesen össze vagyok kavarodva. A P4-es tudom mi, hogy 2 plusz csatlakozó van rajta.. És a többi?

Előre is köszönöm a segítséget!

Tisztelettel: s0ulreaver

Aktív témák

Hirdetés