Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Aktív témák
-
Na nezzuk. Eloszor is, ez nem Power Factor Corrector, hanem Phase Factor Corrector.
Mi tortenik a tapban? (egyszerusitve, nem veve figyelembe, hogy kapcsolouzemben vagyunk).
Bejon a valtakozo aram, 220V, szinuszos, tehat hol negativ, hol pozitiv az adott kapcson megjeleno fesz. Egyeniranyitani kell, tehat a negativ felet tukrozzuk az idotengelyre, igy ugralo egyenfeszt kapunk. Ezt azutan simitani kell, hogy az aramkorok folyamatos tapellatast kapjanak. Ezt kondenzatorokkal oldjak meg, mert a feltoltott kondenzator feszultsegenek derivaltja nem lehet vegtelen, tehat vegtelenul kis ido alatt a feszultsege nem eshet veges erteket, tehat vegeredmenyben ha az egyik oldalon teljesitmenyt rakunk be a kondenzatorba, akkor a masik oldalon allando feszultseget kapunk.
Azonban ha a gep a kondenzatorokbol ossze-vissza veszi le a teljesitmenyt - marpedig ossze-vissza veszi le -, akkor nekunk pontosan ugyanugy ossze-vissza kell beleraknunk a teljesitmenyt a masik oldalrol.
Tehat ez azt jelenti, hogy a halozatrol a teljesitmenyt rendszertelenul vesszuk le. Ha a teljesitmeny-felvetel idofuggvenyenek frekvenciaosszetevoit megnezitek, akkor nagyon nagy frekvenciak is elofordulnak. Peldaul ha a teljesitmenyt ugy veszi fel a tap, hogy pl. 1 masodpercig 1 egyseget, aztan 1 masodpercig 0-t, akkor ilyen frekvenciak jutnak vissza a halozatba:
(akartam keresni egy kepet, de nem talalok, lenyeg, hogy elviekben vegtelenul nagy frekvenciak is megjelennek, persze ezeket csillapitja a halozat rendesen, de a lenyeg, hogy egy latszolag ilyen egyszeru fuggveny is nagyon sok frekvencia osszetetele - fourier trafot gondolom mindenki ismeri.)
Tehat ha azt akarjuk, hogy a halozatra ezek ne jussanak vissza, akkor a halozati feszultseggel fazisban kell levenni a teljesitmenyt, tehat akkor vesszuk le a teljesitmenyt, amikor az ''jo'' a halozatnak, elraktarozzuk pl. egy kondenzatorban, aminek a feszultsege nemileg magasabb, mint amennyi kell a gepnek - azaz nemi ''felesleget'' is tarolunk - majd amikor a gepnek teljesitmenyre van szuksege, leveszi a kondenzatorbol, de nem a halozatrol. Ha a kondenzator altal tarolt energia a kritikus ertek ala csokken, akkor termeszetesen mindenkeppen potolnunk kell a halozatbol, akkor is, ha ott zavart okozunk, de altalanossagban ez a rendszer igyekszik elkerulni a zavarok halozatra juttatasat. -
Plumpy
aktív tag
Én meg úgy tudtam, hogy a bemenő áramot simítgatja. Levágja a csúcsokat, meg ilyesmi. Akkor most ez hülyeség? Mert nevéből ítélve (Power Factor Corrector, vagy valami ilyesmi...) nekem inkább ez tűnik valósnak.
-
Egyebkent mokas latni idonkent, hogy a fel hardverforum-tarsadalom arra veri a nyalat, hogy neki bizony pfc-s tapja van, aztan utana sem nez..az nem baj, hogy nem tudja, de akkor minek beszel rola? :F
-
A PFC-nek a gep fele leadott aramra, feszultsegre nincs hatasa. Kifele egyreszt kevesebb meddo teljesitmenyt vesz fel a tap (tehat kevesbe melegszik a vezetek, ilyesmi), masreszt (ha aktiv) akkor a halozati feszultseggel egy ritmusban probalja felvenni a teljesitmenyt, igy nem okoz nagyfrekvencias zavarokat a halozatban.
-
zsoltee10
addikt
válasz
agrarfiatal #23 üzenetére
Nem, ezek kisker árak.
-
Zoller34
aktív tag
válasz
Alvin_ti4200 #9 üzenetére
Thx , megnézem :)
-
-
zsoltee10
addikt
válasz
agrarfiatal #10 üzenetére
Nem tudom hol nézted ezeket az árakat, de drága ez a hely.
Itt nézd meg, én is itt vettem:
[L]http://www.neuro2000.com/arlista.cfm?sl1=T%E1pegys%E9g%2C+UPS&Submit=Mehet%21[/L] -
agrarfiatal
senior tag
nem tom miért használnak ilyen kis teljesítményeknél kondenzátorszerűségeket.
Igazából a nagy üzemeknél van az hogy nekik kötelező kondenzátorokat használniuk. Meg ott az áramszolgáltató méri a kapacitiv meddő stb fogyasztást. -
agrarfiatal
senior tag
off
Chieftec hpc-360-202 passzív pfc 360w egy venti 12.990+áfa
Chieftec hpc 420-302 aktív pfc 420w két venti 19,990+áfa
ezeket nézegettem már
nekem is két ventis kéne csak 20k egy kicsit sajnálok kiadni
on -
agrarfiatal
senior tag
Aha akkor ezzel a fogyasztást tudom csökkenteni (mármint a bemeneti fogyasztást)
Köszönöm -
Zoller34
aktív tag
15000 bruttó árban van jó táp , ami 2 ventis ?
-
válasz
agrarfiatal #5 üzenetére
olvasd el megegyszer
-
agrarfiatal
senior tag
A prohardver táptesztjét olvastam csak minden nekem sem marad meg a fejemben, na meg most vagyok tápvásárlás előtt.
-
WN31RD
addikt
válasz
agrarfiatal #1 üzenetére
''Mi a különbség az aktív és a passív PFC-nek?''
-> [L]http://prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=40&id=25535[/L] -
Alvin_ti4200
félisten
válasz
agrarfiatal #1 üzenetére
A Coolink és a Thermaltake tápk nagyon jók. A 6-8 ezer forint szerintem nem éri meg.
-
steveetm
őstag
válasz
agrarfiatal #1 üzenetére
[L]http://www.juventus-team.hu/tesztek/450.html[/L]
remélem ez választ ad a kérdésedre:)
Üdv.: steveetm -
agrarfiatal
senior tag
Off
Remélem jó helyen nyitottam ezt a topicot
On
Mi a különbség az aktív és a passív PFC-nek? Megérí a 6-8 k különbséget ugyanolyan teljesítményű tápok között.
Milyen tápot ajánlotok amúgy a Chieftec mellett?
Válaszokat előre is köszönöm
Aktív témák
Hirdetés
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32 RAM RTX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- iKing.Hu - Apple Watch Ultra 2 Titanium Szíjjal 49 mm Használt, újszerű
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G733QS! 17.3 Col / 300HZ / RTX 3080 16GB / R9 5900HX / 32GB DDR4
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest