Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• fourgee

csendes tag

Hi!
    A korábbi bejegyzések olvasgatása közben szomorúan vettem tudomásul, hogy ''hiába'' vettem Enermaxot, ez is csak olyan 2-3 évre van tervezve, mint a többi elektornikai cikk. Ez tényleg igaz? Eszembe jutott valami a témával kapcsolatban. Tegyük fel a gép fogyasztása 150W. Ehhez ugye elég lenne egy 360W-os Enermax is. De ha 485W-os van a gép ''alatt'', akkor annál ez a 150W a maximális terhelhetőségnek kisebb százaléka, mint mondjuk a 360W-osnál. Ez elméletben azt is jelenti, hogy a 485W-os ugyanabban a környezetben ekkora terhelésnél több időt kibír, mint a 360W-os? Hú, ha így van, akkor mégsem akkora hülyeség túlméretezni a dolgot. :)

Ja, még vmi: azt olvastam a cégről, hogy 1991 óta gyárt tápokat, és taiwani/kínai létére az alkatrészek többségét Japánból importálja. :)

• fourgee

csendes tag

válasz penene #1500 üzenetére

A halk az a Noisetaker, a másik meg a... Most nem jut eszembe a neve. Egyébként valószínűleg mindkettő aktív PFC-vel rendelkezik. Eleinte én is azon gondolkodtam, hogy melyik típus legyen, aztán végül egy Noisetaker mellett gondolkodtam. Bár úgy voltam, hogy jobb lenne a másik, mert a Codegen-ből állandóan forró levegő jött ki. Arra gondoltam, hogy a prociról lehúzott levegő a forró. Aztán ki lett cserélve a táp, és azóta csak langyos levegő jön a gépből, szóval itt nekem a Codegen fűtötte a levegőt :)
    A processzorom meg mindkét táp mellett olyan 63-66 fokon üzemel. Azért kíváncsi lennék, hogy a CoolerGiant mellett ez milyen hőmérsékletű lenne...

• fourgee

csendes tag

válasz Csaba_20_ #1418 üzenetére

Aludtam 1-et és arra ébredtem, hogy a PFC az nem az, ami azt biztosítja, hogy pl a 12V az ne 11,5 és ne 12,5 legyen, hanem minél inkább 12? Mert ebben az esetben elképzelhető 0.99-es, vagy nagyobb érték. Akkor a gyerek megint félrebeszélt, pedig híradástechnikai suliban tanult, aztán meg elvégezte a Kandón a villamosmérnökit. Ő valami hatásfok dumával jött nekem a PFC-vel kapcsolatban. De nem a PFC hatásfokával, hanem a tápegység hatásfokával kapcsolatban. Erre tisztán emlékszem. Most már jobban odafigyelek rá, mert pl. abból a hírből, hogy egy feltört Mac OS elindult PC-n neki nem az jött le, hogy furcsa hogy egy Motorola processzorra írt oprendszer elindul Intel alapú gépen, hanem az, hogy bármit fel lehet törni... :)

• fourgee

csendes tag

válasz Csaba_20_ #1414 üzenetére

Jól van na, nem kell kötekedni :)

Csak arra voltam kíváncsi, hogy ez a táp jóval kisebb teljesítményt vesz-e fel, mint az elődje, ami egy Codegen volt. A szomszédunk ebben a témában azt mondta, hogy az aktív PFC is ''nagy fogyasztó'', tehát csak úgy símán nem lehet kiszámolni a dolgot. Ő meg olyan, hogy el tudom róla képzelni azt, hogy az új tápot nem a gépbe rakta, amikor vett egyet, hanem oszcilloszkóppal nézegette :)

• fourgee

csendes tag

Titeket olvasgatva előkaptam a... Az én kis tápom dobozát. Szegény olyan szép, nézegetném, de hát nem átlátszó a gépem. A dobozon lévő adatok felfrissítették az emlékezetemet, így az is beugrott, hogy itt az Aktív PFC nagyon jó, 0,99-es hatásfokú. A dobozon az van, hogy a PF érték nagyobb, vagy egyenlő 0,99-cel teljes terhelés mellett. Előszedtem halvány elektronikai ismereteimet, és rögtön jött a kérdés, hogy lehetséges ez? (az én drágaszágom egy EG495-ös Enermax, ami 485 Watt-os).

Meg azon is elgondolkodtam, hogy ha tegyük fel, a gépem felvett teljesítménye 100W, és egy 60-70-es PF értékű Codegen van benne, akkor az össz teljesítmény elméletileg 160-170W, viszont itt 100 és 101 között van? Eddigi emlékeim szerint kikapcsolt állapotban még csak langyos sem volt, majd ezt megfigyelem. Az viszont biztos, hogy kikapcsolás után még percekig mennek a ventilátorok, mert lehűti magát.

• fourgee

csendes tag

válasz lord levi #524 üzenetére

A Hertánál elméletileg van (www.herta.hu), én a Noisetaker-t onnan hoztam :) Bár már elméletileg nagyker, kiszolgálnak bárkit kiskerként is. Rám úgy néztek, mint egy UFO-ra, nem tudom hogy a Kistehenes pólóm zavarta-e meg őket, vagy pedig az, hogy jött egy barom, aki ennyit kiad egy tápért.

[Szerkesztve]

• fourgee

csendes tag

válasz almi #474 üzenetére

Nekem egy Noisetaker-em van, azt hogy milyen hangos, onnan tudom, hogy kikapcsolás után még néhány percig működnek rajta a ventilátorok. Nos, ha hallani akarom, egész közel kell hajolnom a géphez. Mivel tápcsere után a gépem halkabb lett, de még így is hangos, rá kellett jönnöm hogy a proci hűtése most a fő probléma, a következő gépembe valami ultrahalk hűtőt fogok tenni. Csak ugye amikor az ember nem tervez gépvásárlást, hanem elromlik az előző, akkor hirtelen jót is akar, meg egyben a legolcsóbbat, így nem tudja hogy éjszakai letöltögetésnél 2-3 évre megéri az a pár ezer forint +

• fourgee

csendes tag

Na, megvettem Ő-t :)
    Noisetaker EG495-ös táp, 485W teljesítménnyel. Előtte 300W-os Codegen volt, amit cserébe kaptam egy másik 300-as Codegen helyett, mert az elfüstölt, meg''izél''ve az alaplapomat (1ik memóriafoglalat nem működik rajta). Szóval, 300-as Codegen-hez képest az első nagyon feltűnő dolog az a súlya :), a másik meg az, hogy nem húz ki annyi levegőt a házból... Először azt hittem, hogy ez nagy hátrány, aztán ahogy tapogattam, rájöttem, hogy nem melegszik annyira, és a levegő is sokkal ''hidegebb'' annál, amit a Codegen szívott ki (pedig annál zárt volt az oldala a processzor felől, itt meg ott is van egy ventilátor). Ja, ha analóg hangforrást kötök a hangkártyámra, akkor már nincsenek ''légköri zörejek'', nem hallatszik semmi zavar, teljesen tiszta a hang (előző táp használatánál voltak zavarok a hangban).
    Remélem ezzel a táppal már nem lesz gondom (már csak az ára miatt is), a fórumon meg asszem maradok, ha valakinek vmi kérdése van róla, szóljon. Ha itt nem válaszolnék, akkor emailben. Ja, és köszi a tippeket.

• fourgee

csendes tag

Köszönöm ezt a két választ, így már kezd vmi körvonalazódni. Hogy miért fontos, hogy melyiket vegyem? Nem fontos, csak a döntés/vásárlás szempontjából lényeges :) Ez az árkategória olyan, hogy ha megveszek vmit, akkor elvárom tőle, hogy kategóriájában a legjobb legyen, mivel az áráért meg kell dolgoznom. Szóval nincs az, hogy ha az egyik nem válik be, akkor megveszem a másikat. Ha 2000 HUF körül lennének, akkor igen, de így... Ha már ketten is az Enermax-ot mondtátok, akkor asszem elnézek 1ik boltba, ahol a legtöbbet forgalmazzák belőle, ott ''belehallgatok''. Most az SLI-s táphoz (2 pcie tápcsatlakozó van rajta) adnak ajándék Enermax táskát, sajnos nekem nincs szükségem SLI-re, úgyhogy táska nélkül maradok. :)

• fourgee

csendes tag

Naaa, még1x megkérdezem, mert csak 1 válasz érkezett, ti 450W környékén 2 ventilátoros Noisetaker Enermax tápegységet vennétek, vagy Chieftec-et, 1, de 12 cm-es ventilátorral?
    A melegedésről annyit, hogy nekem a 300-as Codegen-em nem melegszik kikapcsolt, de bedugott állapotban...standby mód, vagy micsoda). A kikapcsolásról meg: a barátnőmnek 300-as Enermax van, mindig lekapcsolja a tápot is külön, és eddig akárhányszor visszakapcsolta, működött. :)

Az a bajom, hogy az általatok szidott 410-es Chieftec-kel a szomszédunknak semmi baja. Azt mondta, hogy lemért rajta minden egyes ágat, és stabil volt, valamint - eddig - még nem ment tönkre. Vagy 450W környékén a választás inkább attól függ, hogy melyik szimpatikusabb, vagy hogy mennyi keretem van rá? Meg egy kicsit az is furcsa, hogy a 2 darab ventilátor (egyik 8 cm, a másik meg 9 cm) halkabb lenne, mint az 1 darab 12 cm-es. Naaa, lécci, ebben segítsetek :)

[Szerkesztve]

• fourgee

csendes tag

Helló :)
    Ha nem nézzük a konfigot, és mindentől elvonatkoztatunk, csak a tápegységet nézzük, szerintetek melyik a jobb választás?

Chieftec - 460W APFC 12cm (bruttó 23) (ha minden igaz ez az ENH-0746GB)
    Enermax Noisetaker EG495AX-VEGSFMA - 480W APFC 8cm+9cm (bruttó 27375)
    Enermax Noisetaker EG565AX-VEG-FMA - 535W APFC 8cm+9cm, (bruttó 27875)

Ami fontos, hogy nagyon halk legyen, és egy későbbi gépbővítésnél akár SLI-t, akár 2 processzort is elbírjon, valamint ne nyúljon túl az ára 30 ezren. Ha a Chieftec-et nézzük, ott barátságosabb benyomást kelt a 12 cm-es, 1db ventilátor, az Enermax-nál pedig az, hogy a PF értéke 0.99 (kíváncsi vagyok, hogy a mostani Codegen-emnél mennyi lehet :) ). Talán ősszel vennék új cuccokat a géphez, a tápegységet most szeretném letudni. A Noisetaker-ek tényleg nagyon halkak?

[Szerkesztve]

Aktív témák

Hirdetés