-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bohus
aktív tag
Ha belegondolsz arányaiban hány ember használ linuxot, azon belül mennyi Mint-et, és abból hányan szeretnének Xerox 3117 nyomtatót beüzemelni, akkor rádöbbensz, hogy egy viszonylag szűk csoport tagja vagy.
Bármennyire is segítőkészek itt az emberek, elenyésző az esélye, hogy ilyen speciális esetben itt találj megoldást. A mennyire nehéz a telepítés kérdésre te magad fogsz választ kapni, ha nekilátsz beüzemelni a nyomtatót. Én belevágnék a helyedben, a nevezett gyártónak elég jó a supportja. -
Bohus
aktív tag
válasz
Merula Alba #1058 üzenetére
Én LiLi-vel raktam fel a Mint Cinnamon-t egy pendrive-ra, és bár nálam is jelezte a LiLi, hogy nincs rajta a kompatibilitási listán, gond nélkül boot-ol.
A Chakra alóli USB készítés is jó ötletnek tűnik, én azt próbálnám először. -
Bohus
aktív tag
válasz
Zotya984 #1050 üzenetére
Tanulni fogsz a dologból, két baklövést követtél el:
1. Rendszerpartíción tároltad az adataidat.
2. Nem volt biztonsági mentésed (másik partíción, cd/dvd-n, külső tárolón, felhőben...)Az adataid mindenesetre még megvannak, én Win telepítőlemezzel történő indítás-helyreállítással próbálkoznék, annak viszont nem ez a fóruma, máshol jó eséllyel próbálkozhatsz.
-
Bohus
aktív tag
Kevés a szimpla sudo "grub-install /dev/sdc", nem tudja hova tegye a grub állományokat. Következő tippem:
"sudo grub-setup -d /media/ABC/boot/grub /dev/sdc", ahol ABC helyett írd be, hogy a rendszer partíció (sdc1) hova van mount-olva. Ez Mint esetén legtöbbször felhasználónév/partíció neve, pl: "sudo grub-setup -d /media/petir/linuxmint/boot/grub /dev/sdc". Ha a live Mint nem mountolja automatikusan az usb hdd-t, akkor mountold fel manuálisan az sdc-t.Ha ez sem jön be, akkor javaslom folytassuk privátban, nem szeretném tippekkel és próbálkozásokkal hígítani a fórumot. De feladni sem szabad, a megoldással majd visszatérünk.
-
Bohus
aktív tag
Más-részt tudom, hogy egybe kell írni...
-
Bohus
aktív tag
Maga az alapkoncepció - usb merevlemezre a rendszert - az említett anomália miatt nem túl szerencsés, persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne működésre bírni a rendszert. Más részt ha a beépített merevlemezen nem lehet annyi helyet felszabadítani, hogy oda kerüljön egy tesztrendszer, akkor teljesen indokolt is az ilyen irányú próbálkozás.
Annak idején rettegtem a grub-tól, aztán néhány problémás eset után egész jól kiismertem a lelkivilágát. Aztán jött a GRUB2 ami több ponton lényegesen eltér a grub (most már legacy) -tól, és ebben még nem kellet annyira elmerülnöm.
A megoldás most az lesz, hogy mindkét usb eszköz csatlakoztatása mellett be kell bootolni az usb pendrive-ról. Ezt követően kell újrarakni a grub-ot. Ehhez először le kellene ellenőrizni, hogy a merevlemez valóban sdc eszköznévvel fut: "sudo fdisk -l". Ha igen, akkor első körben a "sudo grub-install /dev/sdc" parancsot adnám ki. Majd lecsekkolnám ennek sikerét "grub-install --recheck /dev/sdc"-al, aztán jöhet egy restart már pendrive nélkül. Ha ezek után sem lesz jó, akkor bele kell másznom mélyebben a doksiba, vagy bízunk benne hogy idetéved egy ebben járatosabb kolléga... -
Bohus
aktív tag
Márpedig az usb-s merevlemez MBR-jébe kell telepítened a grub-ot. Az sdc1 is működhet de csak akkor, ha (valamelyik) MBR vagy boot-manager oda irányítja (chain-load) a boot folyamatot.
Miről telepítettél, CD-ről vagy pendrive-ról? Pendrive van a gépben boot során? USB-re történő telepítésnél nem biztos, hogy ha az adott eszköz telepítésnél "sdc" volt, akkor mindig az is lesz. Ez attól is függ(het), hogy mennyi USB-s adattároló van a gépre csatolva, és melyik usb-slotba. -
Bohus
aktív tag
Itt két megoldást is kínálnak ennek az orvoslására. Én a lightsOn scriptet használom, de még van vele gondom. Az Xscreensaver-t kapásból kidobtam, képernyővédővel nem lehet energiát megtakarítani. Az energiagazdálkodásnál állítottam be a monitor X idő utáni kikapcsolását. A lightsOn-t bepakoltam valahová, és az /etc/rc.local-ból indítom (a parancs után az xx érték legyen kisebb, mint a tétlenségi időintervallum másodpercben kifejezett értéke).
Most ott tartok, hogy VLC-vel működik, de pl. MiniTube-al nem. Ha kilövöm a szolgáltatást, majd parancssorból ismét elindítom, akkor működik. Elég fura jószág... -
Bohus
aktív tag
Igen, ilyen konfigra én is az Xfce-t javaslom.
Google Earth-el van olyan gondom, hogy hely keresése után nem zoom-ol automatikusan a találatra - mindig a szahara közepére bambul-, valamint a fényképekre kattintva csak üres lapot dob fel. Ez is ATI specifikus probléma lenne?
-
Bohus
aktív tag
Akkor felejtős. Pontos üzenetre már nem emlékszem és nem szeretném újragenerálni, mert a sikertelen telepítés közben leöli az előző drivert (Xorg), aztán reinstall után nincs GUI (system restore). Zárt driver-rel nem bajlódom többet, sokan szívnak a telepítéssel, már kipróbáltam pár tippet-trükköt de mindig sikertelen a telepítés. Állítólag maga az ATI driver rossz, van aki patch-hel fel tudja rakni, de ez ritka.
-
Bohus
aktív tag
Böngészőben - pontosabban firefox és opera alatt - nem tudok flash videót teljes képernyőre kirakva nézni, rettenetesen szaggat szinte számolni lehet a képkockákat, sőt a hang is elcsúszik a képtől. Mindez már egy 360p-s videónál is jelentkezik. Xorg drivert használok HD6850-al (zárt drivert nem tudok telepíteni, dpkg hibával mindig kidob), pár javaslatot kipróbáltam (force GPU acceleration), de ezidáig semmire sem jutottam.
Valaki ajánlotta a minitubot, ezzel legalább a youtube flash videók lejátszása nem ütközik problémába, pl. 720p videók szépen futnak teljes képernyőn 20% CPU kihasználtság alatt. De nem csak youtube-ból áll a világ, jó lenne megoldani, hogy firefox alatt se okozzon ez problémát. Más tapasztalt hasonlót? Mint 16 64-bit Xfce verziót használom. -
Bohus
aktív tag
havonta 2.600 ft (ez kimaradt)
-
Bohus
aktív tag
Ideális? Minél kevesebb, annál jobb. 80W teljesítmény mellett napi 24 órás használatban a jelenlegi vill. energia díjak mellett hozzávetőlegesen (0,08kW*45ftkWh*24h*30d) 2.600 ft-al rövidíted meg a pénztárcádat. Döntsd el, hogy neked ez sok-e, avagy sem. Ha megoldod 20W-ból ugyanezt, akkor a negyedét fizeted. Vannak eszközök amivel ezt megoldhatod, ezért javasolta a fórumtárs, hogy ne ezt a konfigot használd.
-
Bohus
aktív tag
-
Bohus
aktív tag
Némi manuális utómunkára is szükséged lesz, valamint nem biztos, hogy szó szerint azt kell csinálnod amit a post taglal, mert ez attól is függ, hogy melyik környezetről melyik másikra váltottál. Vélhetően improvizálnod kell.
-
Bohus
aktív tag
Basszus! Lecsekkoltam a linket amikor kiszúrtam, hogy te magad jelezted az összeférhetetlenséget a két környezet között...
-
Bohus
aktív tag
válasz
ubyegon2 #896 üzenetére
Bár lehetséges, de a 846-os hozzászólásban már jelezték itt, hogy nem javasolt több asztali környezetet felrakni. Mélyebben vannak integrálódva a rendszerbe, ezért is van minden környezethez saját kiadású installer. Személyes tapasztalatom nincs több egymás mellett élő environment-tel, kipróbáltam egy párat live-módban, majd a leginkább megfelelőt telepítettem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Milyen légkondit a lakásba?
- Debian GNU/Linux
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Óvodások homokozója
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Építő/felújító topik
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- Elemlámpa, zseblámpa
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- Apple iPad Air 4 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest