- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- 1000 milliárd dolláros AI-központot akar az USA-ban a SoftBank
- Humanoid robotokat visz az AI-szervergyárba az NVIDIA és a Foxconn
- Relatíve kompakt, "platinás" tápszörnyekkel gyarapodott az ASUS kínálata
- Valós időben generálhatja a jövőben a GPU a fákat
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- VR topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
Némi információ.
A Mint 17.3-as lesz az utolsó alverzió a 17-es sorozatból. Ebben még újabb Cinnamon-ra (2.8), kernelre, meg néhány egyéb dologra lehet számítani. Ezután már a 18-as verzió (16.04 alapokon) lesz a fókuszban, ezzel Cinnamon 3.0 és KDE 5 érkezik (MATE verziót nem tudok, de természetesen az is frissül). Alverzióra frissítés ugyanúgy lesz, mint az utóbbi időben, de a főverziő váltás frissítéssel valószínűleg nem lesz ajánlott. -
lev258
veterán
Tudom, hogy az, de sajnos már láttam ilyet. Ebben az esetben több, mint valószínű, hogy nem a partíciós tábla a gond, hanem valami BIOS hiba (a két módban valami másképp működik). A partíciós tábla csak az egyik melléktermék, egyébként sok olyan funkció van benne, amit nem érzékel a felhasználó.
A secureboot-nak volt/van létjogosultsága egyes helyeken, a Microsoft mindössze kihasználta a lehetőséget. Mondjuk én eddig se foglalkoztam vele és nem is fogok még jó ideig. -
lev258
veterán
válasz
vajdakuli #4138 üzenetére
Az az Intel már jó ideje támogatott. Nekem is az van. Viszont nekem a Kijelzők menüben eleve nincs is 16:10-es arány. Persze nem kizárt, hogy xrandr-ral hozzá lehet adni manuálisan egyéb felbontásokat is.
Én azt a ppa-t azért nem ajánlgatnám ilyen könnyedén. A xorg/Mesa csak egy dolog, a kernel sem mindegy, amit használ. -
lev258
veterán
Kíváncsi lennék arra is, vajon a Virtualbox modulok nélkül mi a helyzet. Ugyanis az beeszi magát a kernelbe.
Senki sem tántorít el a váltástól, de szeretnénk megérteni a problémát és megoldást találni. Csak ehhez folyamatos tesztelgetés és kísérletezés kell. Ha most erre nem vagy vevő, tessék váltani. Vagy a sleep-et ne használd. Én mondjuk még soha sem használtam. -
lev258
veterán
Van pm-suspend nevű logfájlod?
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
Az a VGA elvileg már jól van támogatva, viszont a sleep-et kerüld el egy időre, amíg utána nem megyünk a dolognak. Van bármilyen zárt driver telepítve?
Mtbsrác: Virtuális memória? Mármint swap? Akkor jó sok lehet neked belőle. Én mondjuk netezésben átlagfelhasználónak mondom magam, de RAM-ban legalábbis még sosem értem el az 1 GB-ot Firefox-ban. -
lev258
veterán
Azt kellene mindössze megnézni, hogy a kérdéses időpontban mi került bele (vagy épp egy új rendszerindítás bejegyzései előtt).
Azért remélem azt figyelembe veszed, hogy a rendszer cseréje/újratelepítése nem mindig oldja meg a gondokat.
Mondjuk az akkor aktuális dmesg fájl (valószínűleg a számozás nélküli). -
lev258
veterán
Akkor szerezz egy Terminált, majd először tüntessük el a jelenlegit.
sudo apt-get purge nvidia-340 nvidia-settings
Aztán vedd fel ezt a ppa-t:
sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-updates nvidia-settings (elvileg az updates a legújabbat teszi fel, de azért majd ellenőrizd a számát) -
lev258
veterán
Én meg azt hittem, te bátran nekiállsz.
Normál esetben a dolog azért problémás, mert a sima shutdown parancshoz root jog is kell. Te viszont nem akarsz még jelszót is beírni kikapcsoláskor. Ezért van egyfajta kerülő megoldás, ami egyéb módon intézi. Így működik az a gomb is, amit letöltöttél a Cinnamonhoz. Annak kicsit jobb megértése vezetett a korábbi sorokhoz.
Na már most, ha ez bonyolult, akkor inkább a #4051-ben megadott link kell neked. Az egyes parancsokhoz alias-t készít, majd pedig kiadja a rendszernek, hogy azok az alias-ok ne igényeljenek jelszót adott user-nél.
Így már használhatóak és belerakhatod a parancsikonjaidba. -
lev258
veterán
Lehet azt odébb tenni is (mármint a shutdown gombot).
Ha megnézed a fájlokat, amik a programhoz tartoznak (külön is letölthetőek), az egyikben találsz valami hasonlót:
dbus-send --system --print-reply \
--dest="org.freedesktop.UPower" \
/org/freedesktop/UPower \
org.freedesktop.UPower.Suspenddbus-send --system --print-reply \
--dest="org.freedesktop.UPower" \
/org/freedesktop/UPower \
org.freedesktop.UPower.HibernateMint látod, elvileg ezeket kell bele tenni és ezen funkciókra is jó lesz.
-
lev258
veterán
válasz
pomorski #4039 üzenetére
Általában mennek, de pontos típus ismerete nélkül nehéz megmondani.
tolvaj!: Nézegettem kicsit a tárolókat (az egyiket) és ott úgy tűnt, mintha a 14.10-et kihagyták volna. Na már most a Mint 17.2 abból kapta a kernelt. Nem tudom, vajon a driver megy-e azzal a kernellel. Ha nagyon szeretsz kísérletezni, akkor megpróbálhatod Terminálból feltelepíteni. Csak ne ijedj meg, ha esetleg konzolos felület fogad újraindítás után. -
lev258
veterán
válasz
szildavid90 #3991 üzenetére
Azt sajnos nem ismerem. Jobb gombbal rákattintva nincs mozgatás, feloldás, ilyesmi?
-
lev258
veterán
válasz
szildavid90 #3989 üzenetére
Próbáld a hátsót az első elé húzni. Amúgy melyik felület?
-
lev258
veterán
válasz
szildavid90 #3987 üzenetére
A megnyitott programok sorrendje a panelen ugyanúgy változtatható, mint Windows alatt. Megfogod az egyiket és átmozgatod.
-
lev258
veterán
válasz
szildavid90 #3985 üzenetére
Ezt fejtsd ki.
-
lev258
veterán
Mint-et talán jobb nem piszkálni, bizonyos téren konzervatívak. Pl. a systemd is valószínűleg ki fog maradni az új kiadásból, míg más disztribúcióknál részben vagy teljesen benne lesz.
Amúgy amikor nincs xorg.conf fájl, akkor létre kell hozatni a rendszerrel. De legyen Systemback mentésed. -
lev258
veterán
válasz
syler123 #3840 üzenetére
Nézd meg az lsmod paranccsal, melyik driver-t használja a rendszer.
Ha ez megvan, próbáld meg a következőt:
sudo modprobe -r ath9k (ath9k elvileg a driver neve)
sudo modprobe ath9k nohwencrypt=1
Használd és figyeld, továbbra is eldobja-e (csak kikapcsolásig működik). Ha esetleg megoldja, lehet állandósítani is. -
lev258
veterán
válasz
Dhampir #3775 üzenetére
NEM. Az általános tapasztalat, hogy a Dell-es előtelepített rendszerek szörnyűek, alapvető tesztelés is hiányzik, miközben még bele is nyúlnak.
syler123: Tehát egyértelműen az internetszakadással kapcsolatos? Próbáld ki majd a javasolt parancsot, ha legközelebb megszakad és le akarod állítani. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
syler123 #3768 üzenetére
Tehát akkor nem fagy, hanem nem kapcsol ki?
Próbáld a sudo shutdown -h now parancsot Terminálból, annak le kellene állítania. Ha usb-s a wifi eszköz, az lsusb parancs megmondja. A router log-jaiban pedig megnézhetnéd, ott mit ír a kérdéses időpontban a kapcsolatról.
Dhampir: Hol akadsz el a másikkal? Ez az eredeti link, ha nem tévedek. Csak ezért feltenni a fél KDE-t nem érdemes. -
lev258
veterán
válasz
syler123 #3765 üzenetére
Ez persze csak egy halovány ötlet, de Mint-ből a Cinnamon és MATE verziók a leginkább fejlesztettek. Az XFCE és a KDE csak másodhegedűs.
Sokat torrentezel? Mert bár az ext fájlrendszerek kevésbé töredeznek, mint Windows-os társaik, a torrent ezt igen meg tudja gyorsítani, ha nincs beállítva a kliensben, hogy előre foglalja le a teljes helyet az adott torrentnek.
Milyen netet is használsz? Wifi esetén mi az eszköz pontos azonosítója (Terminál alapján)?
Amikor fagy, Ctrl+Alt+F2-vel át tudsz lépni konzolos felületre? -
lev258
veterán
válasz
King Unique #3763 üzenetére
A fényerő is elsősorban kernel jellegű dolog. A MESA főleg a 2D, 3D-hez kell.
-
lev258
veterán
válasz
syler123 #3753 üzenetére
Én is azt mondom, olyan rendszert használj, amivel meg vagy elégedve. Viszont a problémáidat tekintve érdemes lenne utánajárni. A fagyásoknak általában jó oka van.
Dhampir: Attól a hangzás nem fog változni. Ezek csak codec-ek. Equalizer beállításokban keresgélj inkább.
King Unique: Ahogy írtam, a hibáknak érdemes utánamenni. Az se mindegy, mennyire új egy gép, mert a Mint le van maradva. -
lev258
veterán
válasz
inf3rno #3720 üzenetére
A Driver Manager-ben zárt drivereket látsz elsősorban (illetve visszaválthatsz nyíltra). A zártak az alap tárolókba a rendszer megjelenésekor bekerült verziók. Ezek külső tárolók felvételével változhatnak csak.
Itt lényeges az i386, mert 64 bites rendszeren a 32 bites kompatibilitáshoz kellenek. -
lev258
veterán
válasz
inf3rno #3717 üzenetére
Nem. Ubuntunál amikor kijön egy új verzió, abban új kernel és hozzá tartozó Mesa (nyílt grafikus driver) van. Ezt elérhetővé szokták tenni az előző LTS kiadásban is. Mint-nél valamiért úgy döntöttek, kernelt frissítenek, Mesa-t viszont nem. A két dolog egymástól függetlenül is frissíthető, de van egyfajta összetartozás, funkcionalitási egymásrautaltság.
Mindezeknek nincs köze ahhoz, milyen egyéb csomagok vannak az alap tárolókban, azok nem fognak frissülni. -
lev258
veterán
válasz
inf3rno #3712 üzenetére
Azt nem így érdemes használni.
Amúgy ebben:
sudo apt-get install --install-recommends linux-generic-lts-vivid xserver-xorg-core-lts-vivid xserver-xorg-lts-vivid xserver-xorg-video-all-lts-vivid xserver-xorg-input-all-lts-vivid libwayland-egl1-mesa-lts-vivid libgl1-mesa-glx-lts-vivid libgl1-mesa-glx-lts-vivid:i386 libglapi-mesa-lts-vivid:i386
írd át a vivid-et utopic-ra, ha jól gondolom.
ggg -
lev258
veterán
válasz
King Unique #3683 üzenetére
Én azt nem is írtam sehol.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #3681 üzenetére
Nem véletlenül írtam azt, hogy ez még csak cél (ahogy te is írtad, még nem működik). Most kezdtek neki. Mondjuk az itt sem fog működni, hogy bármilyen külső programot PS-ből telepítesz (Linux-nál sem olyan egyszerű alap tárolóból nem elérhetőt Terminálból telepíteni). A rendszert közvetlenül érintő csomagok, szoftverek kezelése a cél, hogy egy rendszergazda távolról SSH-n keresztül be tudjon lépni és telepíteni a szükséges dolgokat, valamint felügyelni folyamatokat.
Linux-nál ez már a kezdetektől fogva a rendszer része, Windows-nál most akarják ezt az oldalt kissé erősíteni, még ha nem is egyszerű utólag. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #3679 üzenetére
Nem érted a lényeget. Ez nem átlagos felhasználóknak szól, hanem rendszergazdáknak. Egy GUI nagyon sok hasznos erőforrást lefoglal egy szerveren. Ezért van erre szükség komoly cégeknél. Az más kérdés, hogy vannak Windows rendszergazdák, akikre egyszer rábíztak egy Linux szervert és nem értették, miért csak egy parancssor van és nem ablakok meg kattintgatás.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #3677 üzenetére
Az előzményekhez nem akarok hozzászólni, viszont az új Windows-ban most az egyik cél a PowerShell és a csomagkezelő felfejlesztése, mert ezt szerveren már jó ideje igénylik a cégek, rendszergazdák (és ehhez nem is kell GUI). Úgyhogy valószínűleg lesz belőle valami, még ha nem is teljesen körvonalazódott eddig.
-
lev258
veterán
válasz
inf3rno #3669 üzenetére
Egyébként azt írják, a Wayland-re történő átállás (jelenleg még az x-server van) a tearing problémát gyakorlatilag a gyökerénél oldja majd meg. Viszont Mint esetén még az sem biztos, hogy a következő verziónál megtörténik az átállás. Az általuk elvárt stabilitás és tesztelés miatt így szerintem csúszni fog a dolog 2-3 évet, míg a többi népszerű disztróban hamarabb megjelenik.
-
lev258
veterán
válasz
devil-k #3600 üzenetére
Ha esetleg nem volt egyértelmű, az alapbeállítás a Windows 8 óta, hogy a leállítás ez a fastboot dolog, vagyis a lemez ilyen állapotba kerül. Ez egyben az oka a sokak által emlegetett gyorsabb boot-nak.
Linux alatt is fel lehet oldani, elvileg nem jár kockázattal, de aki biztosra akar menni, az Windows alatt teszi meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Elektromos cigaretta 🔞
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- PlayStation 5
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- Gyermek PC játékok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest