Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• urandom0

senior tag

válasz Rowon #88964 üzenetére

Szerintem ezt a "régi kiadás = stabil kiadás = szerverre" és "rolling release = instabil = munkaállomásra" dolgot el kellene felejteni, vagy legalább átgondolni. Nem feltétlenül lesz egy disztró stabilabb attól, ha régebb óta van kinn, sőt lehet, hogy pont a bugfixek backportolása során keletkeznek benne új hibák. És mivel a régebbi verziókkal jellemzően kevesebben foglalkoznak, mint az újjal, így lehet, hogy egy-egy ilyen hibát is kisebb eséllyel vesznek észre. Ezt írtam korábban is, hogy ilyenkor gyakorlatilag két külön ágat kell fejleszteni, tesztelni, karbantartani egy-egy szoftverből (a frisset és a régit), ami rengeteg erőforrást visz el, és mivel az emberi erőforrás jellemzően a friss verziók körül csoportosul, így simán elképzelhető, hogy egy friss verzió stabilabb, mint a régi.

És nem csak én gondolom ezt, hanem Richard Brown is, az OpenSuse egyik vezető fejlesztője, aki MicroOS-t használ a szerverein, ami Tumbleweed alapú.

Amúgy a manapság használt automatikus tesztelésekkel, és az olyan frameworkökkel, mint az openQA (több disztró is ezt használja), elég sok hiba kiszűrhető, így eleve jobb minőségű szoftvereket adnak ki nyílt forráskódú fejlesztők, mint mondjuk 15-20 évvel ezelőtt.
    És az is igaz, hogy egy-egy friss verzióban sokszor olyan teljesítménynövelő fejlesztések vannak, amik kifejezetten jól jönnek szerveres környezetben, vagy mondjuk olyan fejlesztések, amik egy-egy funkciót gyorsítanak, vagy mondjuk jön egy újabb verzió X keretrendszerből (Java, NodeJS, akármi), ami megint csak sok esetben gyorsabb és/vagy stabilabb, mint a régi...

Új hozzászólás Aktív témák